Πέμπτη, Αυγούστου 09, 2007

Ραντεβού με τον Έλβις



Αυτοαποκαλείται η «μόνη αξιόπιστη εφημερίδα στον κόσμο». Είναι σίγουρα η πιο δημιουργική, η πιο εφευρετική, η πιο πρωτότυπη εφημερίδα της Αμερικής. Και στα τέλη του μήνα βάζει λουκέτο.

Όλα ξεκίνησαν το 1979 στη Φλόριντα, όταν η Νational Εnquirer αγόρασε έγχρωμα τυπογραφεία για να αντικαταστήσει τα παλιά. Ο ιδιοκτήτης της εφημερίδας, ένας πρώην πράκτορας της CΙΑ ονόματι Τζενερόζο Πόουπ, δεν μπορούσε όμως να πετάξει τα ασπρόμαυρα τυπογραφεία κι έτσι αποφάσισε να ιδρύσει μια άλλη εφημερίδα, που θα ασχολιόταν με θέματα τα οποία δεν ανταποκρίνονταν στις υψηλές προδιαγραφές της Εnquirer. Την ονόμασε Weekly World Νews. Ανέθεσε τη διεύθυνσή της σε ανθρώπους με κέφι, που πίστευαν ότι μια ιστορία δεν κρίνεται τόσο από το αν είναι αληθινή, αλλά από το αν είναι καλά γραμμένη. Μια υποσημείωση στη δεύτερη σελίδα, άλλωστε, διευκρινίζει ότι τα περισσότερα από τα γεγονότα που περιγράφονται στις 48 σελίδες τής εφημερίδας ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας. «Ο αναγνώστης δεν πρέπει κατ΄ ανάγκη να πιστεύει αυτά που διαβάζει», προστίθεται. «Είναι αρκετό να τα απολαμβάνει».

Στις αρχές της δεκαετίας του ΄80, η κυκλοφορία της WWΝ έφτασε τα 1,2 εκατομμύρια φύλλα. Ανάμεσα στα scoops της ήταν η αποκάλυψη ότι ο Έλβις Πρίσλεϋ ζει σε μια πόλη κοντά στο Μίσιγκαν, ότι δώδεκα μέλη του Κογκρέσου είναι εξωγήινοι και ότι ο αντιπρόεδρος Τσέινι είναι ρομπότ. Η εφημερίδα επινόησε επίσης ορισμένα πρόσωπα που έγιναν στη συνέχεια θρύλοι, όπως ο περίφημος Βat Βoy, μισός νυχτερίδα και μισός άνθρωπος, που εξάρθρωσε μια σειρά από συνωμοσίες, πρωταγωνίστησε σε διάφορες καταδιώξεις αυτοκινήτων και προσπάθησε επανειλημμένα να εκλεγεί κυβερνήτης της Καλιφόρνια. Στο τελευταίο της φύλλο αποκαλύπτει ότι μια γυναίκα γέννησε έναν άγγελο, γεγονός που προκάλεσε αναταραχή στο νοσοκομείο του Ρίνο, στη Νεβάδα.
«Θέλαμε από την αρχή να κάνουμε κάτι διαφορετικό», λέει ο Ίαν Κάλντερ, πρώην πρόεδρος του ομίλου Αmerican Μedia Ιnc. που εκδίδει την εφημερίδα. «Δεν πήραμε ποτέ στα σοβαρά αυτό που κάναμε. Ίσως αυτή να είναι η εξήγηση της επιτυχίας μας».

Προσπαθώντας να κάνουν τις ψεύτικες ειδήσεις να δείχνουν αληθινές, οι συντελεστές της εφημερίδας βρήκαν έναν απροσδόκητο σύμμαχο: την πραγματικότητα. Αν οι Αμερικανοί εξέλεξαν για πρόεδρό τους έναν άνθρωπο που συμπρωταγωνίστησε κάποτε με ένα χιμπαντζή, αν οι επιστήμονες παρασκεύασαν ένα χάπι που χαρίζει στους άνδρες στύση και αν ξαφνικά η Σοβιετική Ένωση κατέρρευσε, γιατί να μην είναι αλήθεια και ότι «Το τηλεσκόπιο Ηubble φωτογράφησε τον Παράδεισο;».

Αλλά οι καιροί άλλαξαν. Στο Ιnternet μπορεί κανείς σήμερα να βρει με μεγάλη ευκολία ό,τι θέλει, το πιο εξωφρενικό ρεπορτάζ, την πιο πρωτότυπη φωτογραφία. Η Weekly World Νews έφτασε να πουλάει 80.000 φύλλα και στέρεψε από διαφημίσεις. Το τελευταίο της φύλλο θα κυκλοφορήσει στις 27 Αυγούστου- και στη συνέχεια η εφημερίδα θα πάει να συναντήσει τον Έλβις. Σε ένα πρόωρο μνημόσυνο, η Ουάσιγκτον Ποστ έγραψε ότι οι τίτλοι της συναγωνίζονταν τα καλύτερα χαϊκού.

1 Comments:

At 9/8/07 12:18 μ.μ., Blogger nik-athenian said...

Ένα από τα ωραία τους:

2008 BUCHAREST, Romania — Vampires realize that the blood of tuna fish suits their macabre nutritional requirements as effectively as human blood. The undead begin lurking near the shores of the Black Sea, sucking fish dry and discreetly throwing their bodies into the water.

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home