Σάββατο, Αυγούστου 04, 2007

Κατάσκοπος και σέξι



Το όνομα που της έδωσαν όταν γεννήθηκε το 1910 στη Θέουτα, μια από τις δύο αποικίες της Ισπανίας στη Μεσόγειο, ήταν Άφρικα ντε λας Έρας. Αλλά στη διάρκεια της πλούσιας καριέρας της χρησιμοποίησε πολλά άλλα ονόματα: Μαρία, Ιβόνε, Λουίζα, Ζνόι, Πάτρια. Το τελευταίο ήταν αυτό που της άρεσε περισσότερο, οι Σοβιετικοί το ήξεραν, και φρόντισαν να το γράψουν στην επιτύμβια πλάκα της, στο νεκροταφείο Κουντσέφσκο της Μόσχας. Εκεί, εν μέσω των Ηρώων της ΕΣΣΔ, αναπαύεται η «Ισπανίδα Μάτα Χάρι», μια γυναίκα που τιμήθηκε με όλων των ειδών τα μετάλλια για τις πολύτιμες υπηρεσίες της- και κατάφερε να μην την υποπτευθεί ποτέ κανείς.

Κόρη στρατιωτικού, η Άφρικα μεγάλωσε σε ένα μοναστήρι της Μαδρίτης. Σύμφωνα με τη βιογραφία της που κυκλοφόρησε πρόσφατα, και την επιμελήθηκε ο Ουρουγουανός Ραούλ Βιγιαρίνο, έλαβε ενεργό μέρος στην προετοιμασία της γενικής απεργίας τον Οκτώβριο του 1934, στην Αστούριας, ενώ μετά το ξέσπασμα του εμφυλίου πολέμου διακρίθηκε ως πράκτορας των Ειδικών Επιχειρήσεων του Ισπανικού Κομμουνιστικού Κόμματος. Εκεί την πρόσεξαν δύο πράκτορες της Νkvd (της υπηρεσίας που θα έδινε αργότερα τη θέση της στην ΚGΒ), ο Ούγγρος Ένρο Γκέρο και ο Ρώσος Αλεξέι Ορλόφ, που την έστειλαν στη Μόσχα για να μάθει τη δουλειά. Η πρώτη αποστολή που της ανατέθηκε ήταν να δολοφονήσει τον μεγάλο αντίπαλο του Στάλιν: τον Λέον Τρότσκι. Πολύ γρήγορα, η Άφρικα έγινε η ιδιαίτερη γραμματέας του εξόριστου ηγέτη της 4ης Διεθνούς. Και είναι βέβαιο ότι θα εκπλήρωνε την αποστολή της, αν ο Ορλόφ δεν περνούσε στο στρατόπεδο των Αμερικανών και δεν αναγκάζονταν οι Σοβιετικοί να τη γυρίσουν πίσω για την ασφάλειά της. Στη συνέχεια έπεσε με αλεξίπτωτο στην υπό ναζιστικό ζυγό Ουκρανία, όπου συνέλεξε πολύτιμες πληροφορίες, ενώ έλαβε μέρος και στην Αντίσταση στη Γαλλία.

Μετά τον πόλεμο, η ωραία κατάσκοπος τοποθετήθηκε υπεύθυνη για όλη την Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική και χρησιμοποίησε επανειλημμένα το σεξ για να πετύχει τους στόχους της. Προκειμένου να αποκτήσει σίγουρη κάλυψη, παντρεύτηκε έναν Ουρουγουανό επαναστάτη, τον συγγραφέα Φελισμπέρτο Ερνάντες, και εγκαταστάθηκε στο Μοντεβιδέο. Χώρισε ύστερα από τρία χρόνια, για να παντρευτεί- πάλι από σκοπιμότητα- έναν Ιταλό πράκτορα, τον «Μάρκο». Μια μέρα ανακάλυψε ότι ένα σημαντικό στέλεχος της κυβέρνησης της Ουρουγουάης ήταν γκέι. Κανόνισε τότε να τον προσεγγίσει ο Νικολάι, ένας Αργεντίνος που εργαζόταν για τους Ρώσους. Κινηματογράφησε τις συνευρέσεις τους και τον εκβίαζε για χρόνια.

Το 1966, ο «Μάρκο» βρέθηκε νεκρός. Επειδή λίγο νωρίτερα είχε αρχίσει να επικρίνει τη ρωσική ηγεσία, η αστυνομία θεώρησε τον θάνατό του ύποπτο. Η Άφρικα ανακλήθηκε στη Μόσχα, όπου και παρέμεινε μέχρι τον θάνατό της. Όπως έλεγε άλλωστε πάντα, «η πατρίδα μου είναι η Σοβιετική Ένωση».

1 Comments:

At 4/8/07 5:21 μ.μ., Blogger Πάνος said...

Αυτό που λένε "κορίτσι για σπίτι"!

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home