Τετάρτη, Αυγούστου 08, 2007

Η πόλη των καπνιστών



«Όποιος δεν επιθυμεί να δει την Αθήνα είναι βλάκας. Όποιος τη δει και δεν την αγαπήσει είναι ακόμη πιο βλάκας. Το αποκορύφωμα της βλακείας, όμως, είναι να τη δεις, να την αγαπήσεις και μετά να την εγκαταλείψεις».

Oι φράσεις αυτές αποδίδονται στον Λύσιππο, προσωπικό γλύπτη του Μεγάλου Αλεξάνδρου, που με το έργο του «Αποξυόμενος» έθεσε τις βάσεις της ελληνιστικής γλυπτικής. Τις επικαλείται ο Βρετανός δημοσιογράφος και συγγραφέας Τζάστιν Μαρόζι, που έχει επισκεφθεί πολλές φορές την Ελλάδα και αυτήν την εποχή γράφει μια βιογραφία του Ηροδότου. Στην Αθήνα βρέθηκε για τελευταία φορά τον περασμένο Νοέμβριο για ένα συνέδριο με θέμα τη σχέση της αρχαίας Ελλάδας με το αρχαίο Ιράν και όταν επέστρεψε στο Λονδίνο αισθάνθηκε προφανώς τόσο βλάκας ώστε αποφάσισε να γράψει τουλάχιστον ένα άρθρο. «Και τι θα γράψεις για την Αθήνα που δεν έχει ήδη γραφτεί;», τον ρώτησε ένας συνάδελφός του. Άλλος βλάκας.

Το (σχεδόν ολοσέλιδο) άρθρο δημοσιεύτηκε το περασμένο Σάββατο στους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς με τον πολλά υποσχόμενο τίτλο «Δημοκρατία εν δράσει». Ο δημοσιογράφος επισκέφθηκε ξανά την Ακρόπολη, περπάτησε ξανά στα δρομάκια της Πλάκας, γοητεύτηκε για άλλη μία φορά από το Αρχαιολογικό Μουσείο κι έφαγε υπέροχα σε διάφορες «απλές ταβέρνες της γωνίας». Υπάρχει όμως κάτι που αποτέλεσε γι΄ αυτόν μια «πολιτισμική αποκάλυψη»: η στάση των Ελλήνων σχετικά με το κάπνισμα. Σύννεφα νικοτίνης, γράφει, αιωρούνται πάνω από σχεδόν κάθε άνδρα και γυναίκα, ακόμη και παιδιά, στους δρόμους, στα μπαρ, στα εστιατόρια, στα ταξί, στα πλοία. Στη γέφυρα του ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ, που τον πήγε στη Σάμο, η ατμόσφαιρα θύμιζε χειμωνιάτικη ομίχλη στον Τάμεση. Κάπνιζαν ο καπετάνιος, οι αξιωματικοί, τα γκαρσόνια, οι γυναίκες στην κουζίνα, οι καθαρίστριες και φυσικά όλοι οι επιβάτες.

Άλλος ένας υστερικός Άγγλος που θέλει να επιβληθεί παντού η φασιστική απαγόρευση του καπνίσματος, θα πει κανείς. Μα ισχύει το αντίθετο: ο Μαρόζι ενθουσιάστηκε με αυτό που είδε! Η φιλελεύθερη σχέση των Αθηναίων με το τσιγάρο, γράφει, ταιριάζει τέλεια με την ιστορία τους. «Σίγουρα η Αθήνα δεν είναι ένας τόπος για να κόψεις το κάπνισμα. Αντίθετα, είναι ένας τόπος για να πεις: “Στον διάβολο, θα ξαναρχίσω να καπνίζω!”». Και αυτό ακριβώς έκανε.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του, του είπαν πως δεν πρέπει να χάσει με τίποτα την πορεία της 17ης Νοεμβρίου: ακτιβιστές από το λίκνο της δημοκρατίας διαδηλώνουν εναντίον της ισχυρότερης δημοκρατίας του κόσμου. Ως καλός Άγγλος, έφθασε δύο ώρες νωρίτερα. Ως καλοί Έλληνες, οι διαδηλωτές έφθασαν δύο ώρες αργότερα. Και, φυσικά, όλοι κάπνιζαν! Ο Βρετανός δημοσιογράφος περνούσε καλά μέχρι που άρχισαν να πέφτουν οι πέτρες και τα δακρυγόνα. Τότε κατάλαβε πως ήταν ώρα να φύγει. Ίσως να περιλάβει και αυτό το ερώτημα στη βιογραφία που επιμελείται: Τι θα σκεφτόταν άραγε ο Ηρόδοτος για τη σημερινή Αθήνα;

27 Comments:

At 8/8/07 12:27 μ.μ., Blogger Αθήναιος said...

LOL! Έξοχο! Στην Αθήνα το ξεκίνησα, στην Αθήνα το έκοψα και για τα μάτια της Αθήνας το ξαναξεκίνησα πριν από ένα μήνα και καπνίζω αρειμανίως στην Αθήνα μιλώντας για την Αθήνα και περί Τέχνης, αργά τη νύχτα...

 
At 8/8/07 1:10 μ.μ., Blogger Swell said...

Και στο Γκουαντάναμο να μας πήγαιναν, πάλι θα καπνίζαμε!

 
At 8/8/07 1:13 μ.μ., Blogger reginarosasamat said...

Καλημέρα, διάβαζα σήμερα το πρωί το κείμενό σου στα Νέα, πίνοντας καφέ και γελώντας. Οχι, δεν καπνίζω, αλλά δεν μπορώ κι εγώ αυτήν την αντικαπνιστική υστερία.

Το σημείο με το καράβι ήταν το καλύτερο :D

 
At 8/8/07 2:44 μ.μ., Blogger chocolate chip said...

εμενα παλι μ'αρεσε ο λογος για τον οποιο επρεπε ο ανθρωπος να παει να δει την διαδηλωση......
Κ.

 
At 8/8/07 2:44 μ.μ., Blogger Διαγόρας ο Μήλιος said...

@Μιχάλης Μητσός: ξέρεις τι έκανες με αυτό το άρθρο; χάϊδεψες τα αυτιά της παρανοϊκής εξαθλιωμένης και τοξικομανούς πλειοψηφίας των Αθηναίων εξυμνώντας την παράνοια την εξαθλίωση και την τοξικομανία. Χωρίς κανένα επιχείρημα, κανένα στοιχείο, καμμία νέα ιδέα, απλώς μαγειρεύοντας ρομαντικές αναφορές σε γνώμες και γνωμικά διαφόρων, κυρίως άσχετων. Δεν νομίζω πως θα λάβεις βραβείο Πούλιτζερ γι'αυτό.

Η αθήνα είναι η πιό άθλια και πιό απάνθρωπη πρωτεύουσα της Ευρωπαϊκής ένωσης, (τουλάχιστον πριν τη διεύρυνση με τις ανατολικές χώρες,) και με όση ζάχαρη και να τη στολίσεις λουκούμι δεν θα γίνει. Αυτό είναι επιστημονικό γεγονός, δεν μπορεί ο κάθε *-γράφος να το αναιρεί δίνοντας στον εαυτό του ποιητική άδεια.

Η σχέση του Έλληνα με το τσιγάρο δεν είναι χαριτολογικά "φιλελεύθερη", είναι ΣΧΕΣΗ ΕΞΑΡΤΗΣΗΣ ΝΑΡΚΟΜΑΝΟΥΣ ΜΕ ΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΘΙΣΜΕΝΟΣ. Βάλτε το στο μυαλουδάκι σας αυτό, και καταλάβετε επίσης πως μία κοινωνία στην οποία η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών είναι ναρκομανείς και περιφέρουν τη ρυπαρή αρρώστιά τους παντού ως κάτι το απολύτως φυσικό είναι μία βαθειά εξαθλιωμένη κοινωνία, στην οποία τα δικαιώματα των μη-ναρκομανών τελούν υπό καθεστώς μόνιμης, ολοκληρωτικής, και ανηλεούς καταπάτησης.

(Αν μου πεις πως παρ'όλα αυτά το άρθρο αυτό δεν ξεφεύγει από την μέση ηθική και τη μέση ποιοτική στάθμη της Ελληνικής δημοσιογραφίας, θα πάω πάσο, αλλά ήταν ανάγκη να το επανα-δημοσιεύσεις και στο ιστολόγιο; κράτα τουλάχιστον το ιστολόγιο για τα καλά άρθρα!)

 
At 8/8/07 3:09 μ.μ., Blogger Αθήναιος said...

Πείτε τα κ.Διαγόρα μου, πείτε τα!! Κομμένο το τσιγάρο,που είναι και μπας κλας, μόνο Upmann και Montecristo. Προσεύχομαι νυχθημερόν να έχει ο Πανάγαθος τον Κάστρο καλά γιατί όταν αποδημήσει εις Κύριον και αρθεί το εμπάγκο δεν πρόκειται να ξαναδούμε κουβανέζικο στην Ευρώπη ούτε σε φωτογραφία.

 
At 8/8/07 3:19 μ.μ., Blogger Ελένη said...

Αχ κύριε Μητσέ μου, τί κατάπτυστο είναι το άρθρο που γράψατε! Έχει δίκιο ο Διαγόρας αν και ο τρόπος που εκφέρει τη σκέψη του είναι κομματάκι ντεκαβλέ.

Προτάσσω κι εγώ τα υπέροχα στήθη μου εναντίον του τσιγάρου.

Εξάλλου, πάντοτε, από τα μικράτα μου, δλδ εξαπανέκαθεν, ήμουν θερμή οπαδός της πίπας.

 
At 8/8/07 3:35 μ.μ., Blogger alk said...

Eίναι άλλο να εξασφαλίζονται τα δικαιώματα των καπνιστών και να μην ενθαρρύνεται ο αντικαπνιστικός ρατσισμός κι άλλο να ωραιοποιούμε την κάθε βλακεία που κάνει ο νεοέλληνας.

Βέβαια! Καταπληκτικό το συννεφάκι καπνού πάνω από τις μούρες των ελληναράδων, καταπληκτικό και το νέφος και τα καυσαέρια με τα οποία οι νεοέλληνες καπνίζουν τους εαυτούς τους και τα παιδιά τους σαν ρέγγες επειδή καβαλάνε τα 4x4 τους για ψύλλου πήδημα, καταπληκτικά και τα χημικά με τα όποία ραντίζουνε τα λαχανικά τους ... Και ξέρετε κάτι? Οι νέοι Ζορμπάδες είναι τόσο μάγκες που πρώτον, δεν φοράνε στολές προστασίας όταν ραντίζουνε γιατί τους προστατεύει η λεβεντιά τους και δεύτερον, πετάνε τα χημικά που περισσεύουνε στο χώμα γιατι η ελληνική γη είναι μαγική και δεν σκιάζεται από τα επικίνδυνα μακεδονικά και τα ισραηλινά εντομοκτόνα. Τα τραβάει όλα στα σπλάχνα της, τα χωνεύει και τα μετατρέπει σε ροδόσταμο.
Άχ η υπανάπτυκτη Αθήνα των ζορμπάδων και των ζορμπαδούλων (άλλα φρούτα κι αυτά!). Τι καταληκτικό μέρος! Ακόμα και η γλύτσα στους δρόμους της είναι ποίηση! Μούρχεται να σκύψω να φιλήσω τα πεζοδρόμια...

 
At 8/8/07 5:14 μ.μ., Blogger Tin Man said...

Καλός ο ύπνος, αλλά μας στερεί την απόλαυση του καπνίσματος!
Winston Churchill.


@Διαγόρα, το ύφος είναι το μισό επιχείρημα.

@Μιχάλη Μητσό, μπορεί να μη σου δώσουν Πούλιτζερ για το σημερινό αλλά εγώ το απόλαυσα. Το είδα ως μια διαφορετική, μη politically correct προσέγγιση. Θα σου ήταν εύκολο, φαντάζομαι, να γράψεις και εσύ ένα αποστειρωμένο αντικαπνιστικό κήρυγμα. Μπορεί να κέρδιζες και Πούλιτζερ, που ξέρεις..


υγ1
Κακό το κάπνισμα, αλλά μας χαρίζει κάτι ωραία ζειμπέκικα:)

υγ2
Το χθεσινό κείμενο του Μάνκελ για τον Μπέργκμαν ήταν ό,τι καλύτερο διάβασα αυτές τις μέρες για την απώλεια του μεγάλου Σουηδού. Μπράβο για την επιλογή.

 
At 8/8/07 5:24 μ.μ., Blogger Μιχάλης Μητσός said...

Είμαι φανατικός αντικαπνιστής, θέλω πλήρη και αυστηρή απαγόρευση του καπνίσματος για να μπορώ να πάω κι εγώ χειμώνα σε ένα μπαρ σαν άνθρωπος, αλλά σήμερα ανακάλυψα ένα λόγο για τον οποίο θα μπορούσα κάποτε - λέμε τώρα - να πάρω το μέρος των καπνιστών: τον Διαγόρα και τα "επιχειρήματά" του.

Ρε συ tin man, νόμιζα πως ο ύπνος μας στερεί κι άλλες απολαύσεις :-)

Κυρία Ελένη μου, με κολάζετε.

 
At 8/8/07 5:47 μ.μ., Blogger Ελένη said...

Στο σταυρό που φιλάω κ. Μητσέ μου, δεν ήτο η πρόθεσίς μου.

However, αν ( τι άν, ΟΤΕ-ΑΝ )πάρετε το Πούλιτζερ, ετοιμαστείτε για το μεγαλύτερο contemporary event που θα επισκιάσει κι αυτήν ακόμη τη Μπιενάλε της Αθήνας. Θα έρθω εκεί και μπροστά σ'ολόκληρη την εφημερίδα και ειδικά στον Θεοδωράκη που παριστάνει το σέξυ γκομενίδιο, θα προτάξω τα στήθη μου για αυτόγραφο όπως έκαναν κάποτε τα κοριτσόπουλα που κυνηγούσαν τον Κούρκολο.

Κοιτάξτε μόνο το στυλό να είναι γεμάτο μελάνι γιατί η επιφάνεια που πρέπει να καληφθεί είναι σημαντική. Θα'λεγα δε, να έχετε ένα σπραίϋ πρόχειρο καλύτερα.

Πάντως όταν γράφετε άρθρα που μπορεί να τα καταλάβει και η μέση ξανθιά σαν και μένα, ενθουσιάζομαι!

 
At 8/8/07 5:49 μ.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

Η αθήνα είναι η πιό άθλια και πιό απάνθρωπη πρωτεύουσα της Ευρωπαϊκής ένωσης, (τουλάχιστον πριν τη διεύρυνση με τις ανατολικές χώρες,)

...giati meta ton titlo auto ton diekdikoun ac poume h Praga, to Boukouresti, h Sofia, h Boudapesth kai h Lioumpliana.
Ntoumaniasame apo th floga tou k. Diagora!

Teloc pantwn. Einai o pio koinoc topoc oti exei aqlia talaipwria h zwh sthn Aqhna, tetoia pou de sundeetai me kanenoc eidouc gohteia.

Na poume loipon gia to ligotero profanec, thn omorfia thc zwhc sthn "polh twn kapnistwn"?

Bebaia, den exoume to xreiazoumeno "yuxraimo mati" gia thn Aqhna oute gw - h nostalgia... - oute o k. Marozi pou mallon mac episkefthke agriwc xarmaniasmenoc :-)

Opote, sta plaisia tou probhmatismou pou anoije to apolaustiko (kai auto!) keimeno twn "diastasewn", parapempw ston Kenneth Frampton gia epixeirhmata uper thc Aqhnac (kai bgainw ejw apo to dhmosio ktirio opou briskomai, gia na kanw ena tsigaro, sth broxh, parea me allouc katafronemenouc).

 
At 8/8/07 6:25 μ.μ., Blogger Διαγόρας ο Μήλιος said...

@Αθηναίος:
Λόλ!

@Ελένη:
Καρα-λόλ!
(Συγγνώμη για το ντεκαβλέ της υπόθεσης.)

@Aris:
Λόλ στο πάτωμα, σφαδάζοντας

@Tin-man:
Έχεις δίκιο, και στο @Διαγόρα, και στο @Μιχάλη Μητσό, αν και δεν θα έπρεπε να συγχέεις το "διαφορετικό" και το "μη politically correct" με το παραπλανητικό και το κατάφωρα παράλογο.

@Μιχάλη Μητσό:
|-8=

 
At 8/8/07 6:45 μ.μ., Blogger alk said...

Κυρία 'Ελένη' μου, αφήστε τα στήθια σας ως έχουν και εντός της εσθήτος διότι, όπως σας έχω αναφέρει και παλαιότερα, τα δικά σας στήθη, εμένα τουλάχιστον δεν με συγκινούν εις το ελάχιστον. Και περιορίστε αν μπορείτε τις εκ του ασφαλούς αναφορές σε επωνύμους που δεν σας κάθισαν ή σε events που προωθείτε διότι θα με κολάσετε και θα σας ρίξω κανένα ξεγυρισμένο επώνυμο μπερντάκι μπροστά στον κόσμο που θα σας κόψει το κέφι για αρειμάνιον κάπνισμα.

 
At 8/8/07 9:48 μ.μ., Blogger christina said...

Δεν καπνιζω και με ενοχλει ο καπνος σε σημειο δακρυων και βηχα, αλλά τα μονα μερη που με ενδιαφερει να ισχυει η απαγορευση ειναι νοσοκομεια, σχολικες αιθουσες, μερη με ευφλεκτα υλικα (αποθηκες, βενζιναδικα κλπ) και ο χωρος που εργαζομαι. Και δυστυχως δεν ισχυει, παρα μονο αν σε πιασουν.

Θα μ αρεσε να ισχυει σε ολα τα κλειστα μερη, αλλα τελοσπαντων.

Αυτο που δεν αντεχω ειναι η υπερβολικη υστερια των αντικαπνιστων (αμα δε θες καπνο μην πας σε καφετερια, σε παρτι, σε μπαρ κλπ)και η υπερβολικη ευθιξια των καπνιστων( αντι να αλλαξω εγω δουλεια, να βγεις εσυ να καπνισεις στο διαδρομο κυριε καπνιστη, σορι κι ολας).

Οσο για την Αθηνα, δεν εχω δει και πολλες αλλες πρωτευουσες, αλλά τη θεωρω ειλικρινα ασχημη, βρωμικη, μη φιλικη προς το χρηστη και με ελαχιστα αναγνωρισιμο χαρακτηρα (αν εξαιρεσουμε τις τουριστικες φωτογραφιες των αρχαιων ναων).
Εχω λατρεψει πολλες γωνιες της, αλλά δεν συστηνεις ενα βιβλίο για τρεις-τεσσερις σελιδες του.

 
At 8/8/07 9:59 μ.μ., Blogger Ελένη said...

Βρε Άρη, βρε κουτό, ποιος σε γαμεί εσένα για το τί νομίζεις, τί δεν νομίζεις, τί κάνεις ή τι θα κάνεις; Όταν έρθω στο μπλογκ σου να σχολιάσω θα αντιγράψω τις παραινέσεις σου από τα παλαιά μου τα παπούτσια όπου μόλις καταχωρήθηκαν και θα τις λάβω σοβαρά υπόψη αλλά γιαυτό το μπλογκ δέχομαι παραινέσεις μόνον από τον ιδιοκτήτη του.

 
At 8/8/07 10:48 μ.μ., Blogger Πάνος said...

Μιχάλη, απολαυστικό το τεμάχιον σήμερα!

(Γέλασα πολύ και με τα σχόλια - ιδίως τα σοβαρά)

 
At 8/8/07 10:50 μ.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

Εχω λατρεψει πολλες γωνιες της, αλλά δεν συστηνεις ενα βιβλίο για τρεις-τεσσερις σελιδες του.

Gurnac omwc, kai janagurnac, stic "pisw sou selidec", agaphth - ki autec den einai mono oi treic-tessereic oi "lamperec" ;-).

 
At 8/8/07 11:38 μ.μ., Blogger alk said...

Πάντως Ελένη μ' εσένα κι τα 50 σ' αλιάς είναι σίγουρο πως δεν τα γαμεί κανένας εδώ και καιρό. Σι έστειλα μια φορά στην κουζίνα σ'! Θα σι στείλω ακόμα μία να μυρίσ' ο κόρφος σ' σκόρδο και μαϊντανό μήπως κι βρεις κανένα καλό παιδί να σι παρ' να κάντι και μερικά κουτσούβελα όσο είν' καιρός. Γιατι μας τάχ'ς ζαλίσ' πως όλα αυτά τα καταγκιοζιλίκια τα πολιτικά τα κάν'ς για τα παιδιά σ' κι έτσι. Άντε και καλό καλοκαίρ' βλαχούδα μ' και βρες ένα καλό παιδί να τα σταματήσ'ς τα πολιτικά και τα βουλευτικλίκια γιατί δεν σι παν!

 
At 9/8/07 12:06 π.μ., Blogger Σχολάριος said...

ΛΟΛ! Θαυμάσιο κείμενο. Κι εξαιρετικές αψιμαχίες.

 
At 9/8/07 12:18 π.μ., Blogger themelio said...

"Ελενη" ποσο πολυ θαθελες να ησουν γυναικα....Ηταν παντα το απωθημενο σου Γιωργογιαννηδημητρη μου η σου βγηκε τωρα που εγινες ενας ζηλοφθων, μιζερος,ασημαντος μισθωτος του περιοδικου τυπου?

 
At 9/8/07 12:27 π.μ., Blogger Ελένη said...

Ρε συ Άρη, τσίμπα ένα αρχίδι να σου βρίσκεται. Καλό καλοκαίρι κι από μένα!

 
At 9/8/07 10:33 π.μ., Blogger alk said...

Ευχαριστώ δια την διόρθωσιν, αγαπητόν themelio. Έχεις δίκαιο. Είναι τελικώς 51 (πενηνταένα) τα #γνωστά# αλιάς της μέσης ξανθιάς (όπως αυτοπροσδιορίζεται) κυρίας. Με συγχωρείς που ξέχασα να σε μετρήσω. Μην το πάρεις προσωπικά. Αλλά με 51 κεφάλια που κουβαλάει η λεγάμενη οι παραλείψεις είναι αναμενόμενες.

Σχολάριε, και στο δικό σας ιστολόγιον έπεσε δάκος. Διαβάστε προσεκτικά. Kαι μετρήστε με πόσα διαφορετικά αλλά αλληλοϋποστηριζόμενα και αφελώς αλληλοδιαφημιζόμενα username σχολιάζει η (μέση ξανθειά) κυρία #στο ίδιο ποστ#.

 
At 9/8/07 11:54 π.μ., Blogger Μιχάλης Μητσός said...

Αρη, κόφτο. Απλά πράγματα. Αυτό το blog δεν είναι ο κατάλληλος χώρος για να λύσεις τους λογαριασμούς σου με οποιονδήποτε.

 
At 9/8/07 12:46 μ.μ., Blogger alk said...

Έχεις δίκαιο, Μικέλε. Κάνω κατάχρηση της φιλοξενίας σου, αν και δεν είμαι ο μόνος. Δεν πρόκειται περί λογαριασμών ευτυχώς. Την (μέση ξανθειά) κυρία των 51 κεφαλών δεν την γνωρίζω και δεν επιθυμώ να την γνωρίσω. Και είμαι βέβαιος προς πρόκειται για αμοιβαίαν έλλειψιν επιθυμίας. Καθόσον ούτε στα σκοτεινά δεν θα μπορούσα να ξεγελάσω και να περάσω για 'γκομενίδιον'. Παρασύρθηκα από τις e-οικολογικές μου ευαισθησίες και θέλησα να κάνω κι εγώ κάτι για την ιστορύπανση.

Καλό δεκαπεντάγουστο Μικέλε μου! Και μακριά από το κάπνισμα. Ακόμα και το παθητικό.

XXX

 
At 17/8/07 12:36 μ.μ., Blogger S G said...

"Άλλος ένας υστερικός Άγγλος που θέλει να επιβληθεί παντού η φασιστική απαγόρευση του καπνίσματος, θα πει κανείς. Μα ισχύει το αντίθετο: ο Μαρόζι ενθουσιάστηκε με αυτό που είδε! Η φιλελεύθερη σχέση των Αθηναίων με το τσιγάρο, γράφει, ταιριάζει τέλεια με την ιστορία τους."

μαλιστα. φασιστικο ειναι να ζητας απο τους καπνιστες να εχουν τους ελαχιστους καλους τροπους και να μην καπνιζουν διπλα σε μικρα παιδια, ή διπλα σε αλλους που τρωνε (σε εστιατορια δηλαδη). ειναι φασιστικο να ζηταμε οι εξαρτημενοι απο την νικοτινη να μην σκοτωνουν αλλους με την εξαρτηση τους.

Και ειναι φιλελευθερο να ζουμε σε μια χωρα που κανεις δεν μπορει να προστατευθει απο τις ορεξεις των θεριακληδων.

Φυσικα θα μου επιτρεψετε να βλεπω τον κοσμο αναποδα. Ακομα και οσο καπνιζα και για τους φιλους μου που καπνιζουν ακομα, η παντελης ελλειψη σεβασμου των αλλων απο τους καπνιζοντες στην Ελλαδα ειναι ενα απολυτα τριτοκοσμικο φαινομενο, οχι λογος χαρας!

 
At 14/9/07 2:27 μ.μ., Blogger Θόδωρος said...

Το παθητικο καπνισμα προκαλει καρκινο. Σε ολες τις πολιτισμενες χωρες υπαρχει ταση προς την απαγορευση του σε κλειστους χωρους. Οταν καπνιζεις διπλα σε καποιον ειναι σαν να του ριχνεις δηλητηριο στο νερο που πινει, μιας και το νερο και ο αερας ειναι τα 2 ρευστα που χρειαζομαστε για να ζησουμε. Απλα πραγματα.

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home