Τετάρτη, Αυγούστου 01, 2007

Ασβοί και σκίουροι



Τα μάθατε τα τελευταία νέα από τη Βασόρα; Οι Βρετανοί στρατιώτες έχουν εξαπολύσει άγριους ασβούς για να καταβροχθίσουν τα κοπάδια των χωρικών, έχουν ρίξει στα ποτάμια αυγά φιδιών και έχουν αφήσει ελεύθερα λυσσασμένα σκυλιά.

Κι όλα αυτά, επειδή πριν αποχωρήσουν από τη χώρα θέλουν να εκδικηθούν τους κακούς Ιρακινούς, γιατί δεν τους αγάπησαν όσο έπρεπε. Οι συγκεκριμένες μορφές εκδίκησης έχουν καταγγελθεί τον τελευταίο καιρό από τον ιρακινό Τύπο και έχουν επιβεβαιωθεί από τα γεγονότα: ένα βίντεο που κυκλοφορεί από κινητό σε κινητό δείχνει οργισμένους χωρικούς να έχουν περικυκλώσει έναν τρομοκρατημένο ασβό και να ζητούν βοήθεια από τον Άλι, τον ανώτατο ιμάμη των σιιτών. Λέγεται ότι ένας άλλος ασβός επιτέθηκε και σκότωσε ανθρώπους. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, το Ιράν κατήγγειλε επισήμως ότι οι δυτικές δυνάμεις τοποθετούν κάμερες σε σκίουρους και τους στέλνουν στα σύνορα με σκοπό την κατασκοπεία. Οι κατηγορίες αυτές ανάγκασαν τον Βρετανό στρατιωτικό εκπρόσωπο στη Βασόρα να εκδώσει επίσημη διάψευση, βεβαιώνοντας ότι «σκοπός του βρετανικού στρατού είναι να θέσει τις προϋποθέσεις για να αποκτήσουν οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας αυτοδιάθεση σε ζητήματα ασφαλείας».

Φταίει βέβαια κι η ζέστη: στη Βασόρα έχει αυτές τις μέρες 49 βαθμούς. Αλλά οι θεωρίες συνωμοσίας δεν ενδημούν μόνο στο Ιράκ ούτε μόνο το καλοκαίρι. Πολλοί Τούρκοι, για παράδειγμα, είναι πεισμένοι ότι στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου οι Ρώσοι είχαν μολύνει τη Θάλασσα του Μαρμαρά με αρπακτικά ψάρια που καταβρόχθιζαν τους οξύρρυγχους, ώστε οι τελευταίοι να καταφύγουν στη ρωσική πλευρά της Μαύρης Θάλασσας και η Ρωσία να αποκτήσει τον παγκόσμιο έλεγχο του χαβιαριού. Πρόσφατη δημοσκόπηση του ΒΒC έδειξε ότι μόνο το 43% των Βρετανών πιστεύουν την επίσημη εκδοχή για τον θάνατο της Νταϊάνας. Σύμφωνα με μια άλλη δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Ζόγκμπι στις Ηνωμένες Πολιτείες, το 42% των Αμερικανών πιστεύουν ότι η κυβέρνησή τους κρύβει σημαντικά στοιχεία για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Πώς εξηγείται η ευρύτατη απήχηση που είχαν πάντα οι θεωρίες συνωμοσίας; Ο Γκίντεον Ράχμαν, από τους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», αναφέρει τέσσερις λόγους. Κλειστές κοινωνίες, όπως η Μέση Ανατολή, στηρίζονταν πάντα σε τέτοιες θεωρίες για να εξηγήσουν την πολιτική και την Ιστορία. Διχασμένες κοινωνίες, όπως η αμερικανική, καταφεύγουν συχνά σε ανάλογα σενάρια, προσπαθώντας να ανακαλύψουν αυτά που τους «κρύβουν» τα μέσα ενημέρωσης. Σε χώρες όπως η Ρωσία και η Ινδία, η κληρονομιά της δικτατορίας και η ύπαρξη ισχυρών μυστικών υπηρεσιών έχουν δημιουργήσει μια πεποίθηση ότι πίσω από την επίσημη Ιστορία υπάρχει πάντα μια κρυμμένη αλήθεια. Θύματα θεωριών συνωμοσίας πέφτουν όμως πολλές φορές και ισχυροί κυβερνητικοί αξιωματούχοι, όπως ο Πωλ Γούλφοβιτς και ο Ρίτσαρντ Περλ: κάπως έτσι δεν άρχισε η αμερικανική εισβολή στο Ιράκ;

15 Comments:

At 1/8/07 1:07 μ.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

Οι Βρετανοί στρατιώτες έχουν εξαπολύσει άγριους ασβούς για να καταβροχθίσουν τα κοπάδια των χωρικών, έχουν ρίξει στα ποτάμια αυγά φιδιών και έχουν αφήσει ελεύθερα λυσσασμένα σκυλιά.

Όσο νάναι, πετυχημένο φαίνεται ως λυρική-αλληγορική έκφραση χαρακτηρισμού των ίδιων των βρετανών.

δυτικές δυνάμεις τοποθετούν κάμερες σε σκίουρους και τους στέλνουν στα σύνορα με σκοπό την κατασκοπεία.

Αυτό πάλι, θυμίζει τα σκιουράκια στο "εργοστάσιο σοκολάτας" του Τιμ Μπάρτον...

που καταβρόχθιζαν τους οξύρρυγχους, ώστε οι τελευταίοι να καταφύγουν στη ρωσική πλευρά της Μαύρης Θάλασσας

καλά το χαβιάρι δεν παράγεται στην Κασπία;

χώρες όπως η Ρωσία και η Ινδία, η κληρονομιά της δικτατορίας

δεν ήξερα οτι οι θεωρίες συνωσίας (του κ.Ράχμαν τώρα), εκτός από τη Ρωσία, βλέπουν και την πιό μεγάλη δημοκρατία του κόσμου ως δικτατορία. Ή πάλι αναφέρεται στην περίοδο της βρετανικής αποικιοκρατίας;

Θύματα θεωριών συνωμοσίας πέφτουν όμως πολλές φορές και ισχυροί κυβερνητικοί αξιωματούχοι, όπως ο Πωλ Γούλφοβιτς και ο Ρίτσαρντ Περλ:
γιατί βόμβες ήταν, να σκάσουν στα χέρια τους καθώς τις έφτιαχναν;

..............

Ρε γαμώτο θα γράψει τίποτα η στήλη για το Μπέργκμαν και τον Αντονιόνι;

 
At 1/8/07 1:18 μ.μ., Blogger Αθήναιος said...

Οι θεωρίες συνομωσίας εντυπωσιάζουν μόνον όσους δεν έχουν εβραϊκή καταγωγή.

Υ.Γ. Έγραψε ένα υπέροχο για τον Αντονιόνι ο Ξυδάκης. Το λινκάρω εδώ γιατί θα εκτιμηθεί πολύ από οικοδεσπότη και αναγνώστες του μπλογκ.

 
At 1/8/07 1:57 μ.μ., Blogger Lion said...

Καλημερα,
ερωτηση προς τον οικοδεσποτη: ποιας θεωριας συνομωσιας επεσε θυμα ο Γουλφοβιτς [*];

ερωτηση προς τον Αθηναιο: γιατι οι εβραιοι δεν εντυπωσιαζονται απο τις θ.σ.;

[*] εχω κατανοηση για τον απλο αφγανο (ελληνα, ρωσο, σερβο, οτιδηποτε) χωρικο, οταν πεφτει θυμα μιας θεωριας συνομωσιας. Αλλα οχι για τον Γουλφοβιτς.

 
At 1/8/07 2:58 μ.μ., Blogger nik-athenian said...

Κι εγώ που νόμιζα ότι για το μαύρο μας το χάλι φταίνε οι Μεγάλες Δυνάμεις και οι Σιωνιστές που δεν μας αφήνουν να προκόψουμε και να βρεθούμε εκεί που μας αξίζει. Πήρα μια ανακούφιση τώρα που είδα ότι αυτά συμβαίνουν σε όλες τις οικογένειες...
Αλλά ας σοβαρευτούμε λίγο.
Δεν είναι μακριά ο καιρός που οι γαλαξιακοί φίλοι μας θα εμφανιστούν μέσα από επιλεγμένες ιστοσελίδες του web και θα αποκαλύψουν κάθε σκοτεινή συνωμοσία των ΑμερικανοΡωσοΒρετανοΣιωνιστών.

 
At 1/8/07 4:53 μ.μ., Blogger Tin Man said...

Η ανατολή, αιώνες βυθισμένη στην άγνοια και στη δεισιδαιμονία, ήταν και παραμένει επιρρεπής σε κάθε θεωρία συνωμοσίας. Δεν ισχύει το ίδιο για τη Δύση, τουλάχιστον όχι τους τελευταίους αιώνες, μετά την επικράτηση του Διαφωτισμού και του Ορθολογισμού. Και σίγουρα όχι στον ίδιο βαθμό.

Δεν με εντυπωσιάζουν καθόλου λοιπόν τα όσα αναφέρει ο Μιχάλης για τους Ιρακινούς και τους Ιρανούς. Ο απλός άραβας και απλός ιρανός πιστεύουν ακόμα στα όσα τους «διαβάζουν» οι γριές στο φλιτζάνι του καφέ. Στον αραβο-μουσουλμανικό κόσμο ανθεί μια ολόκληρη βιομηχανία από μέντιουμ που λύνουν μάγια, βρίσκουν γαμπρούς, και εξορκίζουν τα κακά πνεύματα..

Είναι απλά θέμα έλλειψης μόρφωσης.

 
At 1/8/07 5:19 μ.μ., Blogger Πάνος said...

"Στον αραβο-μουσουλμανικό κόσμο ανθεί μια ολόκληρη βιομηχανία από μέντιουμ που λύνουν μάγια, βρίσκουν γαμπρούς, και εξορκίζουν τα κακά πνεύματα.."

τιν μαν,

ακριβώς το ίδιο συμβαίνει και στην Ελλάδα: μια ολόκληρη βιομηχανία κλπ. Δε λέω πως είναι αντιστοίχου μεγέθους με τις αραβο-μουσουλμανικές (αυτές δεν τις ξέρω), αλλά είναι υπαρκτή, υπαρκτότατη!

Και δεν αφορά μόνο τους λούμπεν.

Όσο για τις θ.σ. δεν πιάνουν μονάχα στους αμόρφωτους. Πχ, μεγάλο μέρος από τα μαλλιά που έχω χάσει, τα έχασα ακούγοντας συναδέλφους μου γιατρούς να επαναλαμβάνουν, με κάθε σοβαρότητα, ποικίλες εκδοχές της μονίμως εν ισχύει εβραιο-σιωνιστικής συνωμοσίας κατά της χώρας μας.

 
At 1/8/07 6:01 μ.μ., Blogger christina said...

Εγώ αγαπώ τις θεωρίες συνομωσίας, γιατί βγάζουν καλύτερα βιβλία δρασης. :Ρ
...

«σκοπός του βρετανικού στρατού είναι να θέσει τις προϋποθέσεις για να αποκτήσουν οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας αυτοδιάθεση σε ζητήματα ασφαλείας».¨

Μετάφραση: "ναι, εμείς τα ρίχνουμε για να τους εκπαιδευσουμε. Θετουμε τις προυπουθεσεις αυτοδιαθεσης, που ειναι να ξερουν να κανουν μια δουλεια μονοι τους για να μπορεσουμε κι εμεις να φυγουμε για Βρεττανια. Αν δε μπορουν να πιασουν εναν *@#ασβό, τι να πω..."


Η αποδοχή των θεωριών συνομωσίας, δεν έχει να κάνει με τη μόρφωση, αλλά με το πόσα διαψευσμένα και απίστευτα πράγματα εχεις αντιληφθει να συμβαινουν. Απο κει και μετα, ο "κατηφορος" ειναι ομαλος και γλιστερος.

 
At 1/8/07 6:58 μ.μ., Blogger Tin Man said...

Πάνο, δεν αντιλέγω. Υπάρχει τέτοια βιομηχανία παντού, και στην Ελλάδα. Μόνο που εδώ και στην υπόλοιπη ευρώπη απευθύνεται στους λούμπεν σχεδόν αποκλειστικά.

Όσο για τις θεωρίες συνομωσίας και κυρίως τα περί εβραιο-σιωνιστικής συνομωσίας εναντίον της Ελλάδας πιστεύω ότι δεν έχει να κάνει σε καμία περιπτωση με την έλλειψη μόρφωσης, κάθε άλλο μάλιστα αφού την ασπάζονται άθρωποι υψηλής μόρφωσης και επιστήμονες όπως αναφέρεις. Αυτό οφείλεται όμως στην ανάγκη δικαίωσης του ακραίου εθνικισμού, στην Ελλάδα και αλλού.
Και αυτοί που την ασπάζονται και τη διαδίδουν προσφέρουν, είτε το ξέρουν είτε όχι, την καλύτερη υπηρεσία στην Ισραηλινή άκρα δεξιά.

 
At 1/8/07 7:06 μ.μ., Blogger Αθήναιος said...

Μόνο που οι κάθε είδους συνομωσίες που εμπλέκουν Εβραίους, υπήρχαν πολύ πριν την ίδρυση του Ισραήλ όπως και ο Σιωνισμός επίσης. :-)

 
At 1/8/07 7:18 μ.μ., Blogger Tin Man said...

Ναι, αλλά τότε δεν υπήρχαν μπλογκ.
:)

 
At 1/8/07 7:20 μ.μ., Blogger Πάνος said...

τιν μαν,

επιμένω: δεν απευθύνεται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στους λούμπεν!

Είσαι ειδικός στις κοινωνίες του Αραβικού κόσμου, αλλά η ελληνική κοινωνία φαίνεται πως κρύβει πολλά μυστικά για σένα... :-)

 
At 1/8/07 9:46 μ.μ., Blogger nikos10 said...

Αγαπητέ Μιχάλη,

Επίτρεψέ μου να διαφωνήσω με το χαρακτηρισμό του Γούλφοβιτς και του Περλ ως θυμάτων συνομωσίας. Οι συγκεκριμένοι άνθρωποι (και πολλοί άλλοι, βεβαίως) δεν είναι τα θύματα, αλλά οι υπεύθυνοι για το στήσιμο της συνωμοσίας. Αυτό έχει, νομίζω, αποδειχθεί επαρκώς από πολλές δημοσιογραφικές έρευνες.

Θύμα συνωμοσίας υπήρξε ο αμερικανικός λαός, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν τον βαρύνουν και αυτόν ορισμένες ευθύνες.

Κατά τα άλλα, εκπληκτική η ιστορία με τους ασβούς και τα λοιπά ζώα στο Ιράκ. Πώς, όμως, να τους κακολογήσεις τους Ιρακινούς;

 
At 2/8/07 11:33 π.μ., Blogger Μιχάλης Μητσός said...

@ dralion & nikos10:
Μπορεί η άποψη αυτή να μην είναι καθόλου δημοφιλής στην Ελλάδα, αλλά εγώ την πιστεύω: ο Γούλφοβιτς δεν είναι ένας τυχαίος άνθρωπος, και η ιδέα του για την εισβολή στο Ιράκ ήταν προϊόν της πεποίθησής του ότι με τον τρόπο αυτό μπορεί να αρχίσει να αλλάζει η Μέση Ανατολή. Πίστευε δε ότι το Ιράκ ήταν πίσω από τις επιθέσεις της 11/9 και/ή επιδίωκε να γίνει μια πυρηνική δύναμη. Αυτές είναι οι θεωρίες συνωμοσίας των οποίων έπεσε θύμα.
Θα μου πείτε ότι δεν εισβάλλεις σε χώρες και δεν μακελεύεις λαούς στηριζόμενος σε ιδέες και θεωρίες, και θα έχετε απόλυτο δίκιο. Επιμένω όμως ότι ο Γούλφοβιτς είχε "καλές" προθέσεις. Είναι από τους λίγους πολιτικούς που θα ήθελα να του πάρω μια εκ βαθέων συνέντευξη και να τον ρωτήσω για όλα αυτά, κάποτε προσπάθησα να τον προσεγγίσω αλλά δεν τα κατάφερα.

 
At 2/8/07 1:14 μ.μ., Blogger Lion said...

Μιχαλη, γνωριζεις μαλλον τα στοιχεια καλυτερα απο εμενα. Πιστευεις / ξερεις αν ο Γουλφοβιτς ειχε προσβαση στα αρχεια των μυστικων υπηρεσιων της χωρας του;

Εγω πιστευω πως ναι - εστω ημιεπισημα. Αν αυτο που πιστευω ισχυει, τοτε δεν ειναι δυνατον αυτος ο ανθρωπος να επεσε θυμα θεωριων (δηλ. οτι το Ιρακ θελει να φτιαξει πυρηνικα, ηταν πισω απο την 9/11 κλπ.).

Υ.Γ. Συγνωμη αν μεταφερω λιγο την συζητηση προς τον Γουλφοβιτς. Στα περι θεωριων συνωμοσιας θεωρω το ποστ πετυχημενο - και συμφωνω με τα σχολια του Πανου.

 
At 2/8/07 4:29 μ.μ., Blogger Μιχάλης Μητσός said...

Μα οι μυστικές υπηρεσίες απέτυχαν παταγωδώς, τα αρχεία τους ήταν έτσι κι αλλοιώς εντελώς αναξιόπιστα.

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home