Πέμπτη, Ιουλίου 05, 2007

Θέλουν να μαχαιρώσουν τη Βρετανία



Γιατροί ναι, αλλά τουλάχιστον δεν είναι Βρετανοί: η ταυτότητα των δραστών των αποτυχημένων τρομοκρατικών επιθέσεων ανακουφίζει κάπως τις βρετανικές αρχές, αλλά κάθε άλλο παρά «αθωώνει» το περίφημο πολυ-πολιτισμικό μοντέλο.

Σύμφωνα με τον Ρότζερ Σκρούτον, συγγραφέα του βιβλίου «Η Δύση και οι άλλοι: η παγκοσμιοποίηση και η απειλή της τρομοκρατίας», η Δύση έχει διαπράξει δύο μεγάλα λάθη. Το ένα είναι ότι αρνήθηκε να αναγνωρίσει τους κινδύνους από τη μαζική μετανάστευση. Το δεύτερο είναι ότι επιρρίπτει στον εαυτό της την ευθύνη για εγκλήματα που διαπράττουν άλλοι. «Όσο δεν αποδίδουμε τα του Καίσαρος τω Καίσαρι, το πρόβλημα δεν θα λύνεται» λέει ο Βρετανός φιλόσοφος στην Κοριέρε. Είναι αλήθεια ότι οι πόλεμοι στο Ιράκ και το Αφγανιστάν έχουν οξύνει τα πάθη και τροφοδοτούν τις «δεξαμενές» άντλησης τρομοκρατών. Ο τερματισμός αυτών των πολέμων και μια ειλικρινής προσπάθεια επίλυσης του χρόνιου παλαιστινιακού προβλήματος θα βελτιώσουν το παγκόσμιο κλίμα. Αλλά δεν θα επιλύσουν από μόνα τους το πρόβλημα της τρομοκρατίας. Ο Άλαν Τζόνστον, ο δημοσιογράφος του ΒΒC που απελευθερώθηκε χθες ύστερα από 114 ημέρες ομηρείας, είπε ότι οι απαγωγείς του δεν δίνουν δεκάρα για το Ισραήλ ή την Παλαιστίνη: αυτό που τους ενδιαφέρει είναι «να μαχαιρώσουν τη Βρετανία».

Το βρετανικό μοντέλο ενσωμάτωσης των μεταναστών έχει αποτύχει (όπως άλλωστε και το γαλλικό, αλλά για διαφορετικούς λόγους). Πρόσφατη δημοσκόπηση στη μουσουλμανική κοινότητα της Βρετανίας έδειξε ότι το 18% των Μουσουλμάνων δεν αισθάνονται καμιά νομιμοφροσύνη απέναντι στη χώρα που τους φιλοξενεί. «Για πολλά χρόνια, αρνιόμασταν να συνειδητοποιήσουμε ότι κάθε κοινότητα έχει πάρει τον δρόμο της», ομολογεί ο Χέρμαν Ούσλεϊ, πρώην πρόεδρος της Επιτροπής για τη φυλετική ισότητα. Στο όνομα της αναγνώρισης των ιδιαιτεροτήτων, νομιμοποιήθηκαν τα γκέτο. Στο όνομα της συνύπαρξης των πολιτισμών, τέθηκε σε κίνδυνο η ίδια η εθνική ενότητα. Κι αν αυτοί που έχουν συλληφθεί μέχρι τώρα για τις απόπειρες στο Λονδίνο και τη Γλασκώβη είναι ξένοι (αντίθετα με τους εγκεφάλους των τρομοκρατικών επιθέσεων της 7ης Ιουλίου 2005, που είχαν γεννηθεί και σπουδάσει στη Βρετανία), εργάζονταν πάντως τα τελευταία χρόνια σε βρετανικά νοσοκομεία. Κι ορισμένοι βρίσκονταν στις λίστες υπόπτων των μυστικών υπηρεσιών!

Κάτι δεν πάει καλά λοιπόν με το σύστημα, ο Γκόρντον Μπράουν το ξέρει, γι΄ αυτό και δίνει έμφαση στο britishness: η πατριωτική υπερηφάνεια προηγείται του σεβασμού των διαφορών. Όποιος θέλει να ζήσει σε μια κοσμική δυτική δημοκρατία πρέπει να «ιδιωτικοποιήσει» τη θρησκεία του και να υπακούει στους νόμους αυτής της δημοκρατίας. Το χρέος, φυσικά, είναι αμφίδρομο. Όταν ένα μεγάλο ποσοστό των νεαρών μεταναστών δεύτερης και τρίτης γενιάς είναι άνεργοι (25% στη Βρετανία, σχεδόν 40% στη Γαλλία) δεν πρέπει να εκπλήσσεται κανείς με τη ριζοσπαστικοποίησή τους. Αν ο Σαρκοζί είναι τόσο δυναμικός και αποφασιστικός όσο λένε, γιατί δεν έχει καταπιαστεί ακόμη με το εκρηκτικό πρόβλημα των banlieues;

5 Comments:

At 5/7/07 2:12 μ.μ., Blogger J. said...

Ζούμε σε μία εποχή που δεν "ιδιωτικοποιείται" μόνο η θρησκεία, αλλά "ιδιωτικοποιούνται" τα πάντα, ακόμη και τα προβλήματα, όπως η ανεργία. Αυτό σημαίνει ότι ο ίδιος ο άνεργος θεωρείται υπεύθηνος για το πρόβλημά του. ΄Οποιος το βιώνει αυτό, δεν μπορεί παρά να "ιδιωτικοποιήσει" και την αντίδρασή του...

 
At 5/7/07 2:12 μ.μ., Blogger nik-athenian said...

Εγώ δεν διαβάζω Βρετανικά μπλογκς. Αλλά ήθελα να ξέρω, τι λέγεται αυτές τις μέρες από τους Βρετανούς για το θέμα. Έχουν άραγε υψωθεί και κυριαρχήσει κραυγές του τύπου: Πετάξτε έξω τους Άραβες και τους μουσουλμάνους; Ή κυριαρχεί ένα ήπιο κλίμα;

 
At 5/7/07 3:49 μ.μ., Blogger Greek Sites said...

Τα τελευταία τρία χρόνια ζω και σπουδάζω στην Αγγλία. Τα δύο πρώτα στο Λονδίνο και τώρα σε μια αρκετά μεγάλη επαρχιακή πόλη, οπότε θα γράψω όπως τα βιώνω..

Νομίζω ότι οποιαδήποτε κριτική ή οι όποιες φωνές αντίδρασεις προέρχονται κυρίως από τα ΜΜΕ και γενικά από αυτούς που μπορούν να μιλήσουν και που κανείς δεν πρόκειται να τους πάρει στα σοβαρά..

Διάβαζα ένα άρθρο στον Economist πριν από λίγες μέρες στο οποίο ο γραφών καταδείκνυε την κατάντια των Άγγλων ως προς την υπερπροστατευτικότητα που τους χαρακτηρίζει. Οι Εργατικοί έχουν γεμίσει με λεφτά τις τσέπες τους και η διασκέδαση, τα ρούχα, το αλκοόλ και τα gadgets είναι το μόνο που τους ενδιαφέρει.

Τους πιέζεις να δουλέψουν λίγο παραπάνω; Θα πάνε να δούν τον ψυχολόγο της εταιρίας..

Ο αρθρογράφος τρελάθηκε σε κάποια φάση όταν πήγε στο super-market της γειτονιάς και είδε στο ταμείο πινακίδα που έλεγε: "Τα σταφύλια στο πάτωμα μπορούν να προκαλέσουν ατυχήματα".

Που θέλω να καταλήξω. Είναι αλήθεια ότι οι Άγγλοι είναι πολύ δυνατός και ψύχραιμος λαός. Τόσα χρόνια με τον IRA έχουν συνηθίσει. Ακόμη, πολλοί αρχίζουν να καταλαβαίνουν ότι ο πόλεμος στο Ιρακ ίσως να ήταν λάθος και φαίνεται ότι είναι έτοιμοι πλέον να δεχτούν τις συνέπειες.

Αυτό όμως που έχει τη μεγαλύτερη σημασία είναι ότι ξέρουν να κρατούν καλά κλειδωμένα μέσα τους και τα όποια αρνητικά συναισθήματα.

Δεν νομίζω ότι τους ενδιαφέρει η ιστορία ή η παράδοσή τους. Αυτά τα αφήνουν στους ειδικούς..

Είναι αρκετά μοναχικοί και ο ανταγωνισμός σε όλα τα επίπεδα τους πνίγει. Ευτυχώς που έχουν το αλκοόλ και ξεχνιούνται.Για μένα είναι τα καλύτερα παιδιά όταν πίνουν έστω κι αν σπάνε οτιδήποτε βρεθεί μπροστά τους.

Γενικά είναι ο ορισμός του mind my own business..

 
At 5/7/07 8:39 μ.μ., Blogger Ασμοδαίος said...

Νομίζω ότι η επιχειρούμενη σύνδεση της ισλαμιστικής τρομοκρατίας με την οικονομική δυσχέρεια των μεταναστών και, στη συνέχεια, με το πρόβλημα των προαστίων είναι πέρα για πέρα λανθασμένη. Οι βομβιστές της 7 Ιουλίου του Λονδίνου και οι επίδοξοι των τελευταίων ημερών είναι επαγγελματικά αποκατεστημένοι μεσοαστοί, όχι άνεργοι! Εξάλλου, η εξέγερση των προαστίων δεν είχε χροιά ισλαμιστική.

Κατά τη γνώμη μου, έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους οι οποίοι, λόγω καταγωγής, βρίσκονται σε επαφή με ένα διαφορετικό περιβάλλον, μία άλλη κοινωνική θέσμιση, βασισμένη όχι στη νεωτερικότητα και το Διαφωτισμό, αλλά στη Σαρία και το Κοράνι. Τι είναι, όμως, εκείνο που τους κάνει να μην είναι ικανοποιημένοι από το δυτικό μοντέλο ζωής και τους στρέφει προς τον Ισλαμικό φονταμενταλισμό; Η αιτία πρέπει να αναζητηθεί στις ίδιες τις κοινωνίες μας.

 
At 6/7/07 11:47 π.μ., Blogger Tin Man said...

Μάλλον συμφωνώ με την εκτίμηση του Ασμοδαίου, μόνο που η αιτία κατά την άποψη μου πρέπει να αναζητηθεί όχι στις Δυτικές ανοικτές κοινωνίες αλλά στις κλειστές ισλαμικές. Και στο ίδιο το Ισλάμ, που δεν πέρασε ποτέ από ριζική αναθεώρηση ούτε γνώρισε ρεφορμισμό. Επιμένω ότι το ζητούμενο είναι ένας γενναίος μουσουλμάνος Λούθηρος.

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home