Παρασκευή, Ιουλίου 06, 2007

Κανείς δεν είναι Θεός



«Πόσο έχει αλλάξει η Γερμανία! Μετά τον πόλεμο, οι εμπνευστές της απόπειρας δολοφονίας του Χίτλερ θεωρούνταν ακόμη προδότες, ενώ σήμερα ούτε καν ο σουπερστάρ των νικητών δεν είναι για μας αρκετά καλός για να ερμηνεύσει τον δικό μας υπερήρωα». Φλόριαν Χένκελ φον Ντόνερσμαρκ

Στις 20 Ιουλίου του 1944, ένας άσημος Γερμανός συνταγματάρχης ονόματι Κλάους φον Στάουφενμπεργκ αποπειράθηκε να δολοφονήσει τον Αδόλφο Χίτλερ. Το σχέδιο, που είχε την κωδική ονομασία «Επιχείρηση Βαλκυρία», δεν πέτυχε και οι δράστες θανατώθηκαν επιτόπου. Σήμερα, ένας διάσημος Αμερικανός ηθοποιός ονόματι Τομ Κρουζ θέλει να υποδυθεί εκείνο τον συνταγματάρχη, αλλά τα σχέδιά του προσκρούουν στις αντιρρήσεις της Γερμανίας. Το υπουργείο Άμυνας και η αστυνομία απέρριψαν δύο φορές αίτημα της εταιρείας παραγωγής να γυρίσει σκηνές στον τόπο της απόπειρας και σε αστυνομικό τμήμα του Βερολίνου, με το επιχείρημα ότι ο Κρουζ είναι εξέχον μέλος της Εκκλησίας της Σαϊεντολογίας. «Κάτω τα χέρια από τον πατέρα μου», φώναξε ο Μπέρτολντ φον Στάουφενμπεργκ, πρωτότοκος γιος του συνταγματάρχη και απόστρατος στρατηγός ο ίδιος του γερμανικού στρατού.

Η Εκκλησία της Σαϊεντολογίας είναι πράγματι μια μη αναγνωρισμένη (αλλά όχι και εκτός νόμου) αίρεση, χωρίς αυτό να την εμποδίζει να αυξάνει συνεχώς τη δύναμή της. Είναι όμως θεμιτό να απαγορεύεται η εργασία ενός ηθοποιού εξαιτίας των πεποιθήσεών του; Θα μπορούσε, ας πούμε, η ελληνική κυβέρνηση να απαγορεύσει τα γυρίσματα μιας ταινίας για τον Παναγούλη στο Λαγονήσι αν ο ηθοποιός που θα τον υποδυόταν ήταν γνωστός κομμουνιστής; Η οικογένεια του φον Στάουφενμπεργκ έχει κάθε δικαίωμα να αρνηθεί να συνεργαστεί με τον Κρουζ αν τον θεωρεί επικίνδυνο άτομο ή κακό ηθοποιό. Η γερμανική αστυνομία έχει κάθε δικαίωμα να αρνηθεί τα γυρίσματα σε μια τοποθεσία αν πιστεύει ότι αυτό θα την εμποδίσει να κάνει τη δουλειά της. Η στήριξη όμως μιας απαγόρευσης σε ιδεολογικές πεποιθήσεις ισοδυναμεί με λογοκρισία.

«Μια ταινία με τον Τομ Κρουζ στον ρόλο του φον Στάουφενμπεργκ θα βελτίωνε τη διεθνή εικόνα της Γερμανίας περισσότερο και από δέκα διοργανώσεις του Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδο σφαίρου», έγραψε στη Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ - με κάποια δόση υπερβολής, είναι αλήθεια- ο Φλόριαν Χένκελ φον Ντόνερσμαρκ. Ο σκηνοθέτης της περίφημης ταινίας Οι Ζωές των Άλλων αποκαλύπτει ότι ο φον Στάουφενμπεργκ ήταν αντισημίτης, σε μια επιστολή του προς τη σύζυγό του χαρακτήριζε τους Πολωνούς «πληβείους», έναν λαό «που αποτελείται από πολλούς Εβραίους και πολλούς μιγάδες» και αισθάνεται καλά μόνον όταν βρίσκεται κάτω από κάποιο ζυγό. «Να μειώνει άραγε η επιστολή αυτή το θάρρος, τη δύναμη της συνείδησης και τον χαρακτήρα του φον Στάουφενμπεργκ; Ασφαλώς όχι. Κανείς από μας δεν είναι Θεός, ούτε ο Στάουφενμπεργκ ούτε ο Κρουζ ούτε οι υπόλοιποι. Το να είσαι Γερμανός δεν γιατρεύεται, ούτε το να είσαι Αμερικανός. Ο καθένας μπορεί να γιατρευτεί από μόνος του, και για τον εαυτό του. Η ζωή είναι η συνεχής αναζήτηση της εσωτερικής αλήθειας».

20 Comments:

At 6/7/07 12:29 μ.μ., Blogger Πάνος said...

O Τομ Κρουζ δεν είναι (τώρα πια) κακός ηθοποιός - αρκεί να τον σκηνοθετεί ένας πραγματικά καλός σκηνοθέτης.

Το ότι η συμμετοχή του στη Σαϊντελογία οδηγεί στην άρνηση των Γερμανών να του δώσουν την άδεια, προσωπικά δεν το θεωρώ "λογοκρισία". Είναι αναφαίρετο δικαιωμά τους!

(θα έγραφα περισσότερα, αλλά σε λίγο "το πλοίο φεύγει"...)

Εξάλλου, η ταινία κάλλιστα μπορεί να γυριστεί μακριά από τους αυθεντικούς χώρους.

Μιχάλη, εις το επανιδείν!

 
At 6/7/07 2:14 μ.μ., Blogger Tin Man said...

Σιγά τον ηθοποιό.

 
At 6/7/07 2:37 μ.μ., Blogger Lion said...

Ωπα και σιγα σιγα, γιατι εδω μπερδευονται πολλες εννοιες.

Α) Κανεις στην Γερμανια δεν απαγορευσε τιποτα και σε κανεναν λογω πεολιτικο- θρησκευτικων πεποιθησεων. Των οποιονδηποτε πεποιηθσεων (ειτε αναρχικος, ειτε κομμυνιστης ειτε σαιεντολογος).
Αν γινοταν κατι τετοιο, πρωτον θα ξεσηκωνονταν οι μισοι γερμανοι (οι οποιοι δεν σηκωνουν αστεια πανω σ' αυτο) και δευτερον η ιδια η εκκλησια της Σαιεντολογιας θα το εκανε παγκοσμιο θεμα. Εχουν πολλα μεσα για να υποστηριξουν τις θεσεις τους, δεν χρειαζονται υποστηρικτες στην Ελλαδα.

Β) Υπηρξε απαογορευση γυρισματος σε μερικους χωρους, γιατι οι χωροι αυτοι ειναι α) κρατικη ιδιοκτησια και β) εθνικα μνημεια.
Η απαγορευση ΔΕΝ αποτελει λογοκρισια. Δεν μπορει να ζηταει ο οποιοσδηποτε (ανεξαρτητως πεποιθησεων) να γυρισει ταινια μεσα στον Παρθενωνα ουτε στην κρεββατοκαμαρα του Προεδρου της Ελληνικης Δημοκρατιας. Αν οι ελληνες επιτρεψουν ποτε να γυριστει ταινια μεσα στα μαρμαρα του Παρθενωνα, παω πασο. Και μην μου πειτε "αλλο ο Παρθενωνας" γιατι ο καθε λαος εχει τα δικα του εθνικα μνημεια, και ολα πρεπει να γινονται σεβαστα.

Γ) Πραγματι η εκκλησια της Σαιεντολογιας ειναι στο στοχαστρο της γερμανικης εισαγγελιας. Αυτο δεν σημαινει οτι οι γερμανοι καταπιεζουν την ελευθερια του θρησκευματος. Για την Σαιεντολογια - και μονο γι' αυτην - η εισαγγελια εχει ενδειξεις (οχι ομως αποδειξεις) οτι κανει παρανομιες. Εσεις στην Ελλαδα θα αφηνατε μια οποιαδηποτε οργανωση να δρα ελευθερα, αν η ελληνικη εισαγγελια ειχε δικογραφια εναντιον της;

Δ) Ο Κρουζ και η παρεα του εχουν καθε ελευθερια να γυρισουν την οποιαδηποτε ταινια εντος του γερμανικου εδαφους. Κανεις δεν εμποδιζει κανεναν. Τους απαγορευτηκε να χρησιμοποιησουν εναν συγκεκριμενο δημοσιο χωρο για την ταινια τους. Σπουδαια τα λαχανα. Εδω εχουν στησει τον Τιτανικο ολοκληρο μεσα σε χολλυγουντιανο στουντιο, στο ενα δωματιακι θα κολωσουν;

Υ.Γ. Διορθωστε με αν κανω λαθος, αλλα διαβλεπω μια μεγαλη προθυμια να βγαλουμε τους γερμανους σαν αυθαιρετους λογοκριτες, προκειμενου να αποδειξουμε το ποσο αγνοι και καλοί ειμαστε εμεις.

 
At 6/7/07 3:07 μ.μ., Blogger Μιχάλης Μητσός said...

Μακρυά από μένα η πρόθεση να αποδείξω "ότι είμαστε καλοί και αγνοί". Αν παρακολουθούσατε την αρθρογραφία μου, θα το γνωρίζατε.

Προφανώς δεν είστε όμως καλά πληροφορημένος. Το υπουργείο Αμύνης της Γερμανίας απαγόρευσε στην εταιρεία να κάνει γυρίσματα στον τόπο της απόπειρας εφόσον τον κεντρικό ρόλο παίξει ο Τομ Κρουζ, που είναι εξέχον μέλος της Εκκλησίας της Σαϊεντολογίας. Εάν τον παίξει άλλος, δεν έχουν πρόβλημε. Αρα, το πρόβλημα δεν είναι η κρατική ιδιοκτησία και τα εθνικά μνημεία.

Αλλωστε, ένας χριστιανοδημοκράτης βουλευτής που δεν έχω πρόχειρο τώρα το όνομά του, το είπε καθαρά: "Αν επιτρέπαμε τα γυρίσματα, θα ήταν σαν να αναγνωρίζαμε την Εκκλησία της Σαϊεντολογίας".

Επειδή υπήρξαν αντιδράσεις, η αστυνομία στήριξε τη δική της (δεύτερη) απαγόρευση σε "τεχνικούς" λόγους. Αλλά όλοι έπιασαν το υπονοούμενο.

Για να εκτονώσει την ένταση, το Υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας δέχθηκε να χρηματοδοτήσει την ταινία, η οποία θα γυριστεί κανονικά, στο Βερολίνο.

Περιττό να προσθέσεω ότι σιχαίνομαι τους Σαϊεντολόγους - αλλά αυτό είναι άλλη υπόθεση.

 
At 6/7/07 4:18 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

"«Να μειώνει άραγε η επιστολή αυτή το θάρρος, τη δύναμη της συνείδησης και τον χαρακτήρα του φον Στάουφενμπεργκ; Ασφαλώς όχι."

Ασφαλώς ναί, διότι η επιστολη αφήνει να εννοηθεί ότι υπαρχουν και χειροτερα.

 
At 6/7/07 5:00 μ.μ., Blogger Lion said...

Η εκτιμηση και η εμπιστοσυνη εκ μερους μου υπαρχουν. Γι' αυτο δεχομαι το "μακρυα απο μενα η προθεση ..." και ζητω συγνωμη αν υπηρξα προκλητικος.

Οι δηλωσεις ενος βουλευτη δεν αποτελουν επισημη θεση του κρατους, ουτε καν εκφραση της πλειοψηφιας. Αν μετραγαμε τι (μπαρουφες) λεει ο καθε πολιτικαντης επι παντος επιστητου, θα μπορουσαμε να "αποδειξουμε" το οτιδηποτε και για οποιαδηποτε χωρα.

Οι δικες μου πληροφοριες λενε, οτι η απαγορευση δεν εχει να κανει με το συγκεκριμενο προσωπο αλλα με τον σεβασμο που πρεπει να δειχνεται σε ενα ιστορικο μνημειο.
Προφανως εχουμε διαφορετικες πληροφοριες. Οι δικες μου προερχονται απο ημερησιες γερμανικες εφημεριδες.

Επιφυλασσομαι να δωσω λινκ προσεχως. Το θεμα εδω στην Γερμανια δεν αποτελει πρωτοσελιδο, γι' αυτο θα χρειαστω λιγο χρονο, μεχρι να βρω τα καταλληλα αρθρα.

Υ.Γ. Στην αντιπαθεια προς την συγκεκριμενη σεχτα συμφωνουμε απολυτα.

 
At 6/7/07 5:25 μ.μ., Blogger nik-athenian said...

Πριν πέσει το τείχος, η πρώην DDR είχε κάνει ντοκυμαντέρ για τον Κλάους Στάουφενμπεργκ και τα γεγονότα του 44. Το φιλμ αυτό προβλήθηκε αργότερα από την τηλεόραση της ενιαίας Γερμανίας. Αυτό δείχνει ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερη προκατάληψη ούτε φόβος να έρθουν διάφορες όψεις στο προσκήνιο, αρκεί να είναι έντιμες.
Το μεγάλο θέμα που πάντα θα θέτει η περίπτωση Στάουφενμπεργκ, είναι που σταματάει ο όρκος ενός στρατιωτικού και που δίνεται ο έλεγχος των πράξεών του, στην ίδια τη συνείδησή του.
Ο Σταουφενμπεργκ, δεν ήταν δειλός ούτε απόλεμος. Ανάπηρος από τις επιχειρήσεις στην Τυνησία, προσφέρθηκε να τιναχτεί ο ίδιος μαζί με τη βόμβα που θα σκότωνε το Χίτλερ. Το μόνο που επεδίωκαν οι συνωμότες αν πετύχαιναν, ήταν μια έντιμη ειρήνη με τους δυτικούς που προήλαυναν στη Γαλλία.
Γιατί να δεχτεί η οικογένειά του να αλλοιωθεί μια τέτοια προσωπικότητα, σε Χολιγουντιανό χαρακτήρα για διεθνή αρπαχτή;

 
At 6/7/07 7:06 μ.μ., Blogger Tin Man said...

Φίλε Dralion, η επιμονή σου παρά τις διευκρινίσεις του Μιχάλη με ώθησε να ψάξω λίγο το θέμα.

Μια απλή αναζήτηση στο google παραπέμπει σε δεκάδες δημοσιογραφικές πηγές που ΟΛΕΣ επιβεβαιώνουν την εκδοχή του Μιχάλη. Ότι δηλαδή η απαγόρευση οφείλεται στις θρησκευτικές πεποιθήσεις του - αντιπαθητικού για μένα - Τομ Κρούζ, και μάλιστα παραθέτουν όλες σχετική δήλωση αξιωματούχου του Γερμανικού Υπουργείου Άμυνας.

Διάλεξα μερικές πρόχειρα, εδώ, εδώ, κι εδώ.

Δεν ξέρω τι λένε οι γερμανικές εφημερίδες, αλλά διεθνώς επικρατεί η εντύπωση ότι αυτό ισχύει, όπως φαίνεται από τα λινκς. Αν οι γερμανικές εφημερίδες λένε άλλα, φαντάζομαι να το αναδημοσιεύσουν και οι υπόλοιπες. Πουθενά όμως δεν είδα κάτι τέτοιο.

 
At 6/7/07 7:51 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

"" Ότι δηλαδή η απαγόρευση οφείλεται στις θρησκευτικές πεποιθήσεις του - αντιπαθητικού για μένα - Τομ Κρούζ,"" tin man

αρκεί μιά απαγόρευση ή υποθέτεις θ' ακολουθήσουν κι' άλλα?
Αν είναι όπως τα λές που δεν είναι.

 
At 6/7/07 9:43 μ.μ., Blogger Tin Man said...

gp winzip, αν από το σχόλιο μου κατάλαβες ότι είμαι υπερ των απαγορεύσεων και της λογοκρισίας, είτε για θρησκευτικές πεποιθήσεις ή για οποιοδήποτε άλλο λόγο, ειδκά στην τέχνη, τότε μάλλον είναι το πρώτο σχόλιο μου που διαβάζεις ρε φίλε.

Το γεγονός ότι αντιπαθώ τον Τομ Κρουζ είναι θέμα γούστου, και δεν πήρα καν θέση για το θέμα της Σαιεντολογιας ούτε για το θέμα της απαγόρευσης.

Και δεν πήρα θέση για το θέμα της απαγόρευσης ακριβώς επειδή έχω μπροστά μου δύο εκδοχές. Μια που μας παρουσίασε ο Μιχάλης και μια άλλη, εντελώς διαφορετική, του dralion. Αν ισχύει η πρώτη, τότε σαφώς και διαφωνώ με την απαγόρευση. Αν ισχύει η δεύτερη, του dralion, τότε μάλλον συμφωνώ με την απαγόρευση.

Το μόνο που έκανα λοιπόν είναι να το ψάξω. Και βρήκα δεκάδες λινκς που επιβεβαιώνουν την πρώτη εκδοχή.

Οπότε δεν καταλαβαίνω που κολλάει το "Αν είναι όπως τα λές που δεν είναι".

 
At 7/7/07 2:15 π.μ., Blogger Lion said...

Κανοντας ενα πολυ συντομο ψαξιμο στην Frankfurter Allgemeine Zeitung και την Frankfurter Rundschau (τις 2 μεγαλυτερες, αν εξαιρεσω την Bild, που ειναι κιτρινη φυλλαδα) βρηκα μερικα αρθρα, που επιβεβαιωνουν αυτα που γραφω παραπανω.

Για να καταληξουμε σε ενα συμπερασμα, θα πρεπει να κανουμε εναν διαχωρισμο αναμεσα στα γεγονοτα και στον σχολιασμο των γεγονοτων.

Τα γεγονοτα ειναι απλα: το κτιριο ανηκει στο γερμανικο δημοσιο (Υπουργειο Οικονομικων) και ο υπευθυνος του υπουργειου αρνηθηκε την χρηση του χωρου για γυρισμα ταινιας. Στην γραπτη απαντηση του υπευθυνου προς την εταιρεια παραγωγης του Κρουζ, δεν αναφερεται πουθενα ουτε η Σαιεντολογια ουτε οτιδηποτε αλλο σχετικο.

Αναφερεται οτι το κτιριο ειναι μνημειο και σαν τετοιο δεν επιτρεπεται να χρησιμοποιηθει. Επισης αναφερεται οτι οι εργασιες ληψης θα παρενοχλουσαν την ομαλη λειτουργια του κτιριου.
Η ακριβης φραση του υπουργειου αποκλειει γενικα την χρηση του κτιριου για γυρισμα ταινιων. Η ακριβης διατυπωση αποκλειει ακομα και τον ιδιο τον Stauffenberg, αν υποθεσουμε οτι ζητουσε το κτιριο.
Αρα η απαγορευση δεν ειναι ειδικα για τον Κρουζ, ουτε ειδικα για την Σαιεντολογια.

Τελεία και παυλα. Just the facts.

Απο κει και μετα εχουν βγει 500 δημοσιογραφοι, πολιτικοι, κοινωνιολογοι, καλλιτεχνες, κριτικοι τεχνης κλπ. οι οποιοι σχολιαζουν την επισημη αποφαση του υπουργειου. Μερικοι ειναι υπερ, μερικοι ειναι κατα της απαγορευσης. Οι περισσοτεροι αναφερουν την Σαιεντολογια.

Το ερωτημα που βαζω εγω ειναι το εξης: κρινουμε την επισημη, γραπτη απαντηση του αρμοδιου υπουργειου ειτε κρινουμε τα σχολια του Χ πολιτικου και του Ψ σκηνοθετη;

Προφανως μπορουμε να κρινουμε οτι θελουμε, οποιον θελουμε, οπως θελουμε. Αλλα ειναι ανακριβες να λεμε "οι γερμανοι απαγορευσαν στον Κρουζ ... επειδη ειναι σαιεντολογος".
Ποιοι ειναι "οι γερμανοι" κατα την γνωμη σας;
Εκτος αν μπορειτε να διαβασετε και τις σκεψεις του ανθρωπου, που ειναι υπευθυνος για το κτιριο και εγραψε την απαντηση στον Κρουζ και την παρεα του.

Υ.Γ. Δεν δινω λινκ. Ειναι παρα πολυ απλο να πατε στα σαιτ των εφημεριδων και να κανετε ενα ψαξιμο στα λημματα Cruise / Stauffenberg. Στα 3 πρωτα αποτελεσματα θα βρειτε και το αυθεντικο κειμενο του υπουργειου.

 
At 7/7/07 2:35 π.μ., Blogger Lion said...

Και για του λογου το αληθες:
Ο Μιχαλης γραφει (2η παραγραφος στο ποστ):
"Το υπουργείο Άμυνας και η αστυνομία απέρριψαν δύο φορές αίτημα της εταιρείας παραγωγής να γυρίσει σκηνές στον τόπο της απόπειρας και σε αστυνομικό τμήμα του Βερολίνου, με το επιχείρημα ότι ο Κρουζ είναι εξέχον μέλος της Εκκλησίας της Σαϊεντολογίας".

Ο επισημος ομιλητης του υπουργειου Οικονομικων (και οχι Αμυνας) διαβασε το γραμμα - απαντηση σε συνεντευξη τυπου.
Αποσπασμα: "dass, dieser Ort der Erinnerung und der Trauer an Würde verlieren würde, wenn wir ihn als Filmkulisse instrumentalisieren", sagte Sprecher Torsten Albig.

Ο επισημος ομιλητης της αστυνομιας Βερολινου εγραψε στην απαντηση του "Die Berliner Polizei hat diesen Antrag intensiv geprüft und musste im Ergebnis feststellen, dass die Beeinträchtigungen für die auf dem Gelände tätigen Dienststellen so gravierend wären, dass wir diesen Antrag nicht befürworten können", sagte Polizeisprecher Frank Millert der Zeitung.

Αυτες ακριβως ειναι οι επισημες απαντησεις του γερμανικου κρατους προς τον Κρουζ. Τωρα αν εμεις θελουμε να σχολιασουμε τους σχολιαστες των σχολιαστων, που ντε και καλα βαζουν θεμα Σαιεντολογιας, εγω παω πασο.

 
At 7/7/07 2:45 μ.μ., Blogger Suspect said...

αλλη μια διαφημιση στη σαϊεντολογια...

στην εποχη της εικονας τι ωραιο ειναι να πιασεις εναν διασημο, να τον κανεις frontman και μετα το αφηνεις να κυλησει με πολλα λεφτα στην τσεπη σου.

μια χαρα...

 
At 7/7/07 3:36 μ.μ., Blogger Διαγόρας ο Μήλιος said...

Χαίρομαι ιδιαίτερα που τελικά βγάλαμε άκρη, γιατί κι εμένα μου μύριζε περίεργα η όλη υπόθεση. Είχα ακριβώς τον ίδιο προβληματισμό με τον Μιχάλη Μητσό και τις ίδιες ενστάσεις με τον Dralion. Ευχαριστώ τον Dralion που έριξε φως στην υπόθεση.

Ο κος Cruise δεν μου κάνει ούτε κρύο ούτε ζέστη ως ηθοποιός, η "Σαϊεντολογία" μου βρωμάει αφόρητα, αλλά μία απαγόρευση γυρίσματος ταινίας για τους δήθεν λόγους που αρχικά αναφέρθηκαν από τον τύπο μου βρώμαγε ακόμα περισσότερο, και δεν ήξερα τι να συμπεράνω.

Μερικές σημειώσεις:

@Dralion: Σε ευχαριστώ που έβαλες τουλάχιστον ένα τόνο, στη λέξη "καλοί", γιατί αλλιώς θα είχα μείνει να αναρωτιέμαι τι εννοούσες. Ρίξε, αν θες, μιά ματιά εδώ:
Εκστρατεία καταπολέμησης των «Διαταραχών του Γραπτού Λόγου»
Α, σε ευχαριστώ και για τα Γερμανικά, ιχ χάμπε άλες φερστάντεν τώρα.

@Tin man: από τις τρείς πηγές προς τις οποίες παρέθεσες σύνδεσμους, οι πρώτες δύο λένε ακριβώς το αντίθετο από αυτό που ισχυρίζεσαι πως λένε. Τι συνέβη; δεν πιστεύω να διόρθωσαν το περιεχόμενο των άρθρων από τη στιγμή που τα διάβασες εσύ μέχρι τη στιγμή που τα διάβασα εγώ!

Υ.Γ.

Ελπίζω να αρχίζουν σιγά-σιγά να το αντιλαμβάνονται μερικοί-μερικοί πως η εποχή που ο καθένας έλεγε το μακρύ του και το κοντό του αυθαίρετα και ατεκμηρίωτα έχει περάσει. Όποιος αρθρογραφεί χωρίς να παραθέτει σύνδεσμους προς τις πηγές του, ουσιαστικά δεν περιγράφει γεγονότα, παρά τη γνώμη του. Αν, μάλιστα, το κάνει αυτό χωρίς να καθιστά απολύτως σαφές πως αυτά που λέει είναι γνώμη του και όχι γεγονότα, τότε τα γραπτά του είναι εξ'ορισμού παραπλανητικά, ακόμα κι αν η γνώμη του ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, γιατί είναι αναφαίρετο δικαίωμα του αναγνώστη να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή τι είναι αυτά που διαβάζει: γεγονότα ή εικασίες. Αυτή η νέα ηθική που καθίσταται εφικτή μέσω της νέας τεχνολογίας θα είναι και ο θάνατος της παραδοσιακής ειδησεογραφίας.

 
At 7/7/07 5:17 μ.μ., Blogger Tin Man said...

@Tin man: από τις τρείς πηγές προς τις οποίες παρέθεσες σύνδεσμους, οι πρώτες δύο λένε ακριβώς το αντίθετο από αυτό που ισχυρίζεσαι πως λένε. Τι συνέβη; δεν πιστεύω να διόρθωσαν το περιεχόμενο των άρθρων από τη στιγμή που τα διάβασες εσύ μέχρι τη στιγμή που τα διάβασα εγώ!

Παιδιά μάλλον έχουμε χάσει τον μπούσουλα και κανεις μας δεν καταλαβαίνει τον άλλο!

Αυτό που ισχυρίστηκα είναι ότι τα λινκ που βρήκα επιβεβαιώνουν την εκδοχή ότι η απαγόρευση οφείλεται στο γεγονός ότι ο Κρουζ είναι μέλος της Σαϊντελογίας.

Παραθέτω αποσπάσματα απο τα πρώτα δύο λινκ για να δούμε αν λένε όντως αυτό που ισχυρίζομαι ή αν λένε ακριβώς το αντίθετο:

News reports earlier this week had stated officials would ban Valkyrie from shooting at German military sites because of Cruise's belief in Scientology.

Blumenthal posted a statement on Friday claiming that Defence Minister Franz-Josef Jung had pledged to her that Cruise would not get permission to shoot because of the purported danger posed by his Scientology beliefs.

Recent reports of government opposition to the film were triggered by Antje Blumenthal, a member of the Bundestag and cult expert for the conservative CDU/CSU party, who said she had been assured by Defense Minister Franz Josef Jung that the film would not be allowed to shoot at the site, due to the alleged danger posed by Scientology.

Εδω έχουμε δήλωση μιας βουλευτίνας που λέει ότι ο ίδιος ο Υπουργός Αμυνας τη διαβεβαίωσε ότι τα γυρίσματα δεν θα επιτραπούν λόγω της Σαϊντελογίας.

Έλεος παιδιά..

 
At 7/7/07 9:51 μ.μ., Blogger christina said...

Γιατί να επιτραπεί στον καθένα να χρησιμοποιει χώρους με ζητημα ασφαλειας για να γυρισει ταινία;
Και στο κάτω κάτω, χαθηκαν τα στούντιο;

 
At 8/7/07 11:59 π.μ., Blogger Μιχάλης Μητσός said...

Συμπεράσματα:
1) Επρεπε να έχω μάθει στη ζωή μου γερμανικά. Τώρα είναι πολύ αργά.
2) Υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που ενδιαφέρονται για την ακρίβεια του λόγου, και αυτό είναι παρήγορο. Το κακό είναι ότι οι περισσότεροι ζουν στην ξενητειά :-)
3) Ολοι αντιπαθούμε τους Σαϊεντολόγους και τον Τομ Κρουζ. Και ελπίζουμε η απαγόρευση να έγινε πράγματι για λόγους ασφαλείας και ευαισθησίας, όχι ιδεολογίας. Ετσι κι αλλοιώς η ταινία θα γυριστεί.
4) Ολοι επίσης πιστεύουμε στις καλές προθέσεις του οικοδεσπότη :-)
5) Οσοι δεν πήγαν χθες στο Ηρώδειο έχασαν. Μπορούν όμως να πάρουν μια γεύση από το blog του Tin Man!

 
At 9/7/07 4:35 μ.μ., Blogger Διαγόρας ο Μήλιος said...

Αγαπητέ Tin Man, δεν πιστεύω πως έχει χάσει κανείς τον μπούσουλα, ούτε πως υπάρχει ανάγκη κάποιος από εμάς να δείξει έλεος προς κάποιον άλλο. Λάθη και παρεξηγήσεις συμβαίνουν κάθε μέρα, παντού. "Ακόμα και στις καλύτερες οικογένειες" που λένε.

Επιμένω πως αν διαβάσεις πιό προσεκτικά και τα δύο αυτά άρθρα θα δεις πως εξηγούν πως καμμία απαγόρευση δεν υφίσταται. Μου φαίνεται πως ίσως να αγνοείς τον τίτλο και τις πρώτες παράγραφους του κάθε άρθρου, όπου περιέχεται και η ουσία της είδησης, και να εστιάζεις την προσοχή σου στις κατοπινές παράγραφους που προσπαθούν να εξηγήσουν πως ξεκίνησε όλη αυτή η διαμάχη, περιγράφοντας τις ψευδές φήμες που κυκλοφορούσαν στην αρχή της προηγούμενης εβδομάδας. Η είδηση που παρουσιάζουν τα άρθρα δεν είναι οι ψευδές εκείνες φήμες, είναι οι πρόσφατες, επίσημες θέσεις του Γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών που έρχονται ακριβώς να διαψεύσουν εκείνες τις φήμες δηλώνοντας κατηγορηματικά πως δεν υπάρχει καμμία απαγόρευση.

Εμφανίστηκαν κάποιοι ισχυρισμοί στην ιστοσελίδα της συντηρητικής βουλευτού Άντζε Μπλούμενθαλ, ότι δήθεν έλαβε κάποιες διαβεβαιώσεις από τον Υπουργό Αμύνης της Γερμανίας πως δήθεν θα απαγόρευε στον Κρούζ να κινηματογραφήσει, δήθεν επειδή είναι Σαϊεντολόγος, και κάτι τρέχει στα γύφτικα. Κανείς δεν γνωρίζει αν ο Υπουργός Αμύνης της Γερμανίας έδωσε πράγματι τέτοιες διαβεβαιώσεις στην Μπλούμενθαλ, και εν πάσει περιπτώσει, μία συζητησούλα ανάμεσα σε δύο πολιτικούς "κατ'ιδίαν" και ένα άρθρο σε ένα ιστολόγιο δεν αποτελούν σε καμμία περίπτωση νομοθέτημα, ούτε κυβερνητική απόφαση, ούτε καν δήλωση πρόθεσης εκ'μέρους της γερμανικής κυβέρνησης.

Απλά οι τύποι δεν γουστάρουν τη Σαϊεντολογία, και τους κατανοώ γιατί ούτε κι εγώ τη γουστάρω, αλλά ευτυχώς σε ένα κράτος δικαίου δεν μπορεί κανείς να επιβάλλει τα γούστα του!

 
At 19/7/07 4:12 μ.μ., Blogger Unknown said...

ε

 
At 19/7/07 4:13 μ.μ., Blogger Unknown said...

""Ανάπηρος από τις επιχειρήσεις στην Τυνησία, προσφέρθηκε να τιναχτεί ο ίδιος μαζί με τη βόμβα που θα σκότωνε το Χίτλερ. Το μόνο που επεδίωκαν οι συνωμότες αν πετύχαιναν, ήταν μια έντιμη ειρήνη με τους δυτικούς που προήλαυναν στη Γαλλία.""

Υπάρχουν πολλοί οι οποίοι αναρωτιούνται για ποιο λόγο οι συνωμότες της 20ης Ιουλίου περίμεναν τόσο πολύ καιρό για να την πραγματοποιήσουν. Γιατί δεν κινήθηκαν όσο οι Γερμανικές στρατιές σάρωναν την Ευρώπη; Γιατί υποστήριξαν τον Χίτλερ από το 1933 έως το 1944; Με την ίδια λογική θα έπρεπε να θεωρούμε ήρωα τον Χίμλερ ο οποίος ενώ φαίνεται ότι γνώριζε για την απόπειρα δεν κινήθηκε εγκαίρως για να την ματαιώσει, πιθανώς γιατί πίστευε ότι μετά τη δολοφονία του Χίτλερ και την επερχόμενη ανακωχή θα ηγείτο ο ίδιος του γερμανικού κράτους. Αναρωτιέμαι αν το το Hollywood θα ασχοληθεί εις βάθος με την Ιστορία ή είναι ένα ακόμη όμορφο έργο με όμορφους ηθοποιούς...

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home