Πέμπτη, Ιουνίου 14, 2007

Ένα μπαρ που σερβίρει κρύο καφέ«Συχνά αναρωτιέμαι το εξής: γιατί βρίσκω την Ευρώπη τόσο “ιερή” όταν την παρατηρώ από μια απόσταση και μου φαίνεται τόσο ανίερη, μονότονη και πληκτική όταν επιστρέφω;» Βιμ Βέντερς

Μια μέρα, κάπου στη δεκαετία του ΄50, ο Γερμανός σκηνοθέτης έκανε οτοστόπ στην Αγγλία. Όταν ο άνθρωπος που σταμάτησε να τον πάρει πληροφορήθηκε την εθνικότητά του, προθυμοποιήθηκε να βγει από τον δρόμο του για να τον οδηγήσει στον προορισμό του. Ήταν ο πρώτος Γερμανός που συναντούσε μετά τον πόλεμο! Να γιατί ήταν εύκολο για εκείνη τη νέα γενιά να ονειρεύεται την Ευρώπη: επειδή ήταν ένας τρόπος να ξεπεράσουν την πίκρα και τον πόνο τους και να κτίσουν κάτι καινούργιο.

Με τα χρόνια, τα πράγματα άλλαξαν. Οι σημερινοί νέοι δεν γοητεύονται πια από το όραμα της ενωμένης Ευρώπης: πολλή πολιτική, πολλή οικονομία και τίποτα άλλο. Το κλαμπ των 27 είναι ένα μπαρ που σερβίρει κρύο καφέ, είπε ο σκηνοθέτης του «Παρίσι, Τέξας» σε ομιλία που εκφώνησε αυτή την εβδομάδα στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στις Βρυξέλλες. Κανέναν δεν εμπνέει, και τους καλλιτέχνες λιγότερο απ΄ όλους. Όταν ο Βέντερς ετοίμαζε τα «Φτερά του Έρωτα», το 1987, ζήτησε άδεια από τις αρχές να κάνει ορισμένα γυρίσματα στο Ανατολικό Βερολίνο. Η απάντηση ήταν αρνητική, με το επιχείρημα ότι οι άγγελοι είναι αόρατοι και άρα μπορούν να διασχίσουν ελεύθερα το τείχος. Είκοσι χρόνια αργότερα, πήγε στη σύνοδο της G8 για να κινηματογραφήσει τους νέους που διαδήλωναν κατά της παγκοσμιοποίησης. Κάποια στιγμή πέρασαν από μπροστά του οι Ιταλοί ντυμένοι κλόουν, κρατώντας τη σημαία της ειρήνης (pace, στα ιταλικά). Ένας Βαυαρός αστυνομικός σχολίασε τότε ότι αυτοί οι διαδηλωτές είναι αγράμματοι, αφού δεν ξέρουν ούτε πώς γράφεται η ειρήνη και ξέχασαν ένα e (στην οικουμενική γλώσσα που λέγεται αγγλικά η ειρήνη είναι peace).

Και στις δύο περιπτώσεις, οι κρατικοί αξιωματούχοι δεν μπορούσαν να διαβάσουν ανάμεσα στις γραμμές. Την ικανότητα αυτή την απέκτησε ο Βέντερς από μικρός χάρις στη γιαγιά του, η οποία διέτρεχε με το δάκτυλο τις λέξεις των βιβλίων που διάβαζαν μαζί. Αν λοιπόν η Ευρώπη θέλει να ξαναβρεί τη χαμένη της ψυχή, πρέπει να ανακαλύψει και πάλι τη μαγεία των κενών χώρων. Πρέπει να εφεύρει μια νέα ουτοπία. Οι στόχοι είναι σαφείς: η υπεράσπιση της κοινωνικής δικαιοσύνης, της ειρήνης και της ελευθερίας, ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η μάχη για τη σωτηρία του πλανήτη. Αλλά οι στόχοι αυτοί δεν μπορούν να εκπληρωθούν μόνο με πολιτικά και οικονομικά μέσα. Για να γίνει και πάλι αξιόπιστη η Ευρώπη στα μάτια των πολιτών της, πρέπει να αξιοποιήσει αυτό που πάντα την προσδιόριζε: την υπέροχη, χαοτική και μοναδική ποικιλία του πολιτισμού της. Αυτό είναι το ευρωπαϊκό όνειρο.

8 Comments:

At 14/6/07 4:06 μ.μ., Blogger Πάνος said...

Αχ, Ευρώπη... (δις)
εσύ μας μάρανες...

(Τζίμης Πανούσης)

 
At 14/6/07 4:07 μ.μ., Blogger Αθήναιος said...

Νομίζω πως ο Βέντερς υπερβάλει λίγο.

Γεννήθηκα και μεγάλωσα σ'ενα περιβάλλον --οικογενειακό και ευρύτερο κοινωνικό-- που νοσταλγούσε αφόρητα την προπολεμική Ευρώπη. Οι συχνές μου αναφορές στην Mitteleuropa δεν γίνονται (μόνο) για πόζα. Μεγάλωσα με την αισθητική και τους ρυθμούς της Mitteleuropa όπως αυτή είχε βιαίως μεταφυτευτεί λίγο έξω από την Ιερουσαλήμ.

Η Ευρώπη είναι η μόνη πατρίδα μου, μ'εχει απογοητεύσει πολιτικά λίγες φορές( ας πούμε δεν θα συγχωρέσω ποτέ τη στάση της στο Γιουγκοσλαβικό), ιστορικά μ'εχει απογοητεύσει βαθειά εξαιτίας του τρόπου που συμπεριφέρθηκε στους Εβραίους όμως δεν δέχομαι ότι η Ευρώπη σερβίρει κρύο καφε, απλά, σερβίρει καφέ σε παλιά φλυτζάνια, ξέρετε, σαν τις πορσελάνες με την ξεφτισμένη χρυσή μπορντούρα.

Αν κάτι έχει χάσει η Ευρώπη είναι την πιο ισορροπημένη σχέση της με το χρόνο. Η δική μου η γενιά αλλά και οι νεότερες τα θέλουμε όλα πολύ γρήγορα. Μέσα σε μία 10ετία θέλουμε να έχουμε κάνει άριστες σπουδες με λίγο κόπο, να έχουμε βρει καλή και καλοπληρωμένη δουλειά και στα τριανταφεύγα να αγοράζουμε την πρώτη μας Μερσεντές, θέλουμε παρ΄όλα αυτά να υπάρχουν και δημιουργεί σαν τον Βέντερς ( για τον οποίο δεν τρελαίνομαι κι όλας). Αυτά δεν γίνονται και μας φταίει ο νεοφιλελευθερισμός και η παγκοσμιοποίηση και μιλούμε για κοινωνική δικαιοσύνη εννοώντας στην πραγματικότητα τα κεκτημένα.

Νομίζω πως η πραγματική δυναμική αλλά και η δύναμη της Ευρώπης θα κριθεί στις επόμενες δεκαετίες αφού θα έχει "χωνευτεί" ( ή όχι) το πρώτο μεγάλο κύμα των μεταναστών. Πιστεύω ή θέλω να πιστεύω πως αυτό που όλοι αναγνωρίζουμε ως "ευρωπαϊκό χαρακτήρα" της ηπείρου δεν θα χαθεί ποτέ, θα εμπλουτιστεί από την Ανατολή και την Αφρική αλλά θα διατηρήσει τον ιδιαίτερό του χαρακτήρα.

 
At 14/6/07 4:49 μ.μ., Blogger nik-athenian said...

Ο Βέντερς στο παλιό, Im Lauf der Zeit (το πέρασμα του χρόνου), ανακαλύπτει τη μνήμη των επαρχιωτών Γερμανών της προπολεμικής Γερμανίας. Μας την παρουσιάζει δε με τρυφερότητα και γαλήνια αλλά πάντα προβάλλονται άτομα.
Στο Himmel uber Berlin (τα φτερά του έρωτα) μας παρουσιάζει τους Γερμανούς να ψάχνουν κάτι αόριστα χαμένο στον μεγάλο πόλεμο που μεσολάβησε. Ούτε καν η ποίηση (ο γερο Όμηρος) δεν έχει κάτι να πει. Μόνο η ματιά του παιδιού και ο έρωτας δίνουν προοπτική. Πάλι η ατομική στάση σώζει.
Αν σήμερα οι Ευρωπαίοι αναζητούν κάτι κοινό, ίσως αυτό να είναι η πίστη στο άτομο και στην αξία του μοναδικού και ανεπανάληπτου για τον καθένα ατομικού χρόνου.
Μακάρι κανένας να μην πειθόταν ότι αξίζει να θυσιάσεις τον προσωπικό σου χώρο και χρόνο για το καλό του έθνους σου και της οικονομίας του.

 
At 14/6/07 5:34 μ.μ., Blogger passer-by said...

Νομίζω οτι τους μετανάστες η Ευρώπη (σαν γεωγραφικός χώρος) τους "χωνεύει" με τον ίδιο ρυθμό που τους "χώνευε" πάντα. Τους κάνει πολιτιστικό-οικονομικό-γενεαλογικό(;) της κομμάτι, αλλά δεν τους αφομοιώνει.

 
At 16/6/07 2:28 μ.μ., Blogger balkamos said...

Στο βαθμό που η Ευρωπη του Βιμ Βέντερς ταυτίζεται με το εγχείρημα της Ευρωπαικής Ενωσης,τότε πράγματι μιλάμε για σερβίρισμα κρύου καφε.Μην ξεχνάμε οτι το πολιτικο ευρωπαικό οικοδόμημα είναι βασισμενο στην επιδίωξη της οικονομικής ευημερίας.Απο κει άρχισαν..Επιδίωξη σίγουρα όχι αμελητέα αλλά που μάλλον φαίνεται ανεπαρκής και εξοφλημένη στα μάτια των ευρωπαικών λαών.
Αν μιλάμε όμως για την Ευρώπη του πολιτισμου,του περιβάλλοντος και της κοινωνικής δικαιοσύνης,περα απο τα στενα γραφειοκρατικά και πολιτικά θεσμικά όρια,μάλλον μιλάμε για μια Ευρώπη που η ίδια αποτελεί ένα εκρηκτικό κοκταίηλ,εξαιρετικά ενδιαφέρον και πολύγευστο.

 
At 16/6/15 3:33 π.μ., Blogger Shijun Lin said...

shijun 6.16
ray ban glasses
cheap toms
prada uk outlet
cheap oakley sunglasses
coach factorty outlet online
coach outlet
celine luggage tote
ray ban wayfarer
cheap oakleys
chanel purses
michael kors handbags
ray ban outlet
tory burch shoes
marc jacobs
louis vuitton handbags
ray ban outlet store
michael kors outlet
polo ralph lauren
christian louboutin outlet
oakley outlet
burberry outlet
coach factory outlet
gucci outlet
michael kors outlet
coach outlet store online
jordan 11
air max uk
fendi outlet
jordan 11s
jordan 4 retro
michael kors
pandora bracelets
mont blanc legend
fendi bags
oakley sunglasses
tory burch outlet online
mont blanc
concord 11
christian louboutin shoes
michael kors handbags

 
At 26/6/15 11:03 π.μ., Blogger huanglin said...

oakley sunglasses wholesale
fendi bags
louis vuitton handbags
hollister
christian louboutin shoes
louis vuitton handbags
coach outlet store online
michael kors outlet online
hollister outlet
louis vuitton
tods shoes
louis vuitton
tod's shoes
abercrombie
coach outlet store online
fitflop shoes
true religion
louis vuitton outlet
dior handbags
kate spade
coach factory outlet
michael kors
gucci
coach factory outlet online
louis vuitton outlet
nike air max
ralph lauren
ray ban sunglasses
jordan 6 cigar
chanel handbags
jordan shoes
true religion outlet
coach factory outlet
lebron james shoes 2015
michael kors handbags
jordan 8s
cheap jerseys
coach outlet
celine
true religion jeans
caihuanglin20150626

 
At 25/4/16 5:12 π.μ., Blogger chenlili said...

coach factory outlet
oakley sunglasses
kobe shoes
toms shoes
supra shoes
coach outlet online
longchamp outlet
michael kors outlet clearance
timberlands
true religion jeans
cheap air jordans
fitflop sandals
jordan 3s
toms outlet
coach factory outlet
asics outlet
toms shoes
christian louboutin
ralph lauren outlet
michael kors outlet clearance
nike blazers shoes
louis vuitton
tory burch boots
burberry handbags
nike trainers uk
adidas nmd
ralph lauren polo shirts
louis vuitton outlet stores
christian louboutin shoes
louis vuitton handbags
cheap ray ban sunglasses
abercrombie & fitch new york
michael kors handbags
jordan 3 retro

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home