Παρασκευή, Ιουνίου 08, 2007

Οι ανατρεπτικοί ιερείς του Εντρεβίας



Το Εντρεβίας είναι μια λαϊκή συνοικία της Νοτιοανατολικής Μαδρίτης. Κι εδώ υπάρχει μια ενορία διαφορετική από τις άλλες. Αντί για εξομολογητήριο και Αγία Τράπεζα, έχει έναν Εσταυρωμένο, μια Γκερνίκα και παιδικά σκίτσα καρφιτσωμένα στους τοίχους. Ο άρτος του Θεού είναι μπισκότα και ο οίνος παλιό, καλό κρασί.

Oι ιερείς του Εντρεβίας είναι παλιές καραβάνες. Το 1987 συγκέντρωσαν 10.000 ανθρώπους στο κέντρο της Μαδρίτης για να διαμαρτυρηθούν για τη διαφθορά της αστυνομίας. Το 1996 κατέλαβαν τον καθεδρικό ναό της πόλης για να καταγγείλουν τα βασανιστήρια στα κέντρα για ανήλικους παραβάτες. Το 2001 κλείστηκαν μαζί με λαθρομετανάστες σε ένα κατάστημα Corte Ιngles. «Εμείς έτσι αντιλαμβανόμαστε την πίστη. Για μένα δεν υπάρχει διαφορά ανάμεσα στη λειτουργία και στην επίσκεψη σε έναν φυλακισμένο», λέει ο 64χρονος Ενρίκε ντε Κάστρο, η ψυχή αυτού του «ευαγγελικού ακτιβισμού». Ο άνθρωπος αυτός ήταν ο πρώτος που δέχθηκε στο σπίτι του νέους που αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Χάρις σε αυτόν η ενορία Σαν Κάρλος Μπορομέο του Εντρεβίας έγινε καταφύγιο των λαθρομεταναστών, των τοξικομανών και νέων με διάφορα προβλήματα. Όπως διευκρινίζει, «υπάρχουν κι άλλες ενορίες που επιτελούν κοινωνικό έργο. Αυτή εδώ όμως είναι η μόνη όπου οι περιθωριακοί συμμετέχουν πλήρως στη λειτουργία της».

Παλιές καραβάνες είναι όμως και οι 78 επίσκοποι της Μαδρίτης. Η ισπανική Εκκλησία είναι πανίσχυρη (7.326 εκπαιδευτικά κέντρα), πάμπλουτη (η ετήσια κρατική επιδότηση φτάνει τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ) και εξόχως συντηρητική: ο καρδινάλιος Ρούκο Βαρέλα έφτασε πέρυσι να συγκρίνει τον ναζισμό και τον Διαφωτισμό, χαρακτηρίζοντας και τους δύο εκφράσεις ενός «λαϊκού φονταμενταλισμού»! Έχει όμως ένα μεγάλο πρόβλημα. Μπορεί το 80% των Ισπανών να είναι καθολικοί, μόνο το 10% όμως πηγαίνει στην εκκλησία. Επιπλέον, το 80% των Ισπανών ηλικίας 15-24 ετών δηλώνει ότι η Εκκλησία δεν τους εμπνέει καμιά εμπιστοσύνη. Είναι κι αυτός ο Θαπατέρο που προκαλεί με τη νομιμοποίηση του γάμου των ομοφυλοφίλων, εξαπολύοντας «τη μεγαλύτερη επίθεση εναντίον της πίστης στα δύο χιλιάδες χρόνια του χριστιανισμού». Η αρχιεπισκοπή της Μαδρίτης αποφάσισε έτσι να δείξει τα δόντια της, ανακοινώνοντας το κλείσιμο της ανατρεπτικής ενορίας και την εκδίωξη των τριών «κόκκινων ιερέων» του Εντρεβίας, του Ενρίκε ντε Κάστρο, του 72χρονου Πέπε Ντίας και του 39χρονου Χαβιέρ Μπαέσα. Στην απόφασή της αυτή έχει, λέει, και τη στήριξη του Βατικανού.

«Μερικές φορές αναρωτιέμαι αν εκείνοι κι εγώ πιστεύουμε στον ίδιο Θεό», λέει ο Μπαέσα στη Λιμπερασιόν. Την περασμένη Κυριακή, πάντως, τέλεσε και πάλι λειτουργία στο Σαν Κάρλος Μπορομέο, αφού δεν έχει λάβει ακόμη γραπτώς την εντολή αποπομπής του. Στο ποίμνιο υπήρχαν τοξικομανείς, άνεργοι, μουσουλμάνοι, άθεοι, καθηγητές, ένας δικαστής, ακόμη και μια κόμισσα. Και όταν τελείωσε, τους αποχαιρέτησε με αυτά τα λόγια: «Πηγαίνετε στην ειρήνη εκείνου που για μερικούς είναι Θεός, για άλλους είναι προφήτης και για τους περισσότερους είναι δάσκαλος».

3 Comments:

At 8/6/07 2:16 μ.μ., Blogger Tin Man said...

Η ισπανική Εκκλησία είναι πανίσχυρη.. και πάμπλουτη (η ετήσια κρατική επιδότηση φτάνει τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ)

Εξοργιστικό. Κρατικοδίαιτη πίστη!


«Πηγαίνετε στην ειρήνη εκείνου που για μερικούς είναι Θεός, για άλλους είναι προφήτης και για τους περισσότερους είναι δάσκαλος».

Συγκλονιστικό. Σκέτη πίστη.

 
At 8/6/07 9:55 μ.μ., Blogger nik-athenian said...

Ίσως ο ακτιβισμός να είναι από τις λίγες ελπίδες μας για να μην πεθάνει η ανθρώπινη αξιοπρέπεια και αλληλεγγύη.
Και εγώ το ίδιο με τον τιν μαν θα επισήμαινα. Είναι απαράδεκτο με τα κοινά χρήματα να ενισχύεις μια πίστη. Που είναι οι επίτροποι;
Από τη μια απαγορεύουν στα κράτη να ενισχύουν προνομιακά κρατικές επιχειρήσεις και από την άλλη κάνουν ότι δεν βλέπουν ότα ενισχύονται τα θρησκευτικά μαγαζιά.
άστους κι αυτούς στον ανταγωνισμό, να δούμε πόσα απίδια βάζει ο σάκκος.

 
At 9/6/07 2:45 π.μ., Blogger Bak said...

Για άλλη μια φορά οι "ειδικοί" σε θέματα πίστης(αρχιεπίσκοποι,πάπες)και τα "μαγαζία" τους(επίσημες εκκλησίες)απορρίπτουν την διαφορετικότητα και την αληθινό λόγο του Χριστού γιατί προφανέστατα δεν είναι κάτι που μπορεί να τους αποφέρει τα κέρδη στα οποία αποσκοπούν.Πάντως,προσωπικά σαν Αθεός αυτή θα ήταν η μόνη εκκλησία που θα πήγαινα τακτικά!!!

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home