Τρίτη, Ιουνίου 12, 2007

Δημοκρατία γιο-γιο



Ένα μικρό θαύμα συντελέστηκε στη Γαλλία. Μια χώρα που πριν από ένα μήνα εμφανιζόταν ιδεολογικά διχασμένη, αφού ψήφισε σε ποσοστό 47% την «Αριστερά», χάρισε προχθές την παντοκρατορία στον Σαρκοζί.

Φταίει φυσικά σ΄ ένα βαθμό το εκλογικό σύστημα. Φταίει και η φύση του προεδρικού συστήματος, που περιορίζει το ενδιαφέρον των βουλευτικών εκλογών: ένας αναλυτής έγραψε ότι οι Γάλλοι εφηύραν τη δημοκρατία γιο-γιο, συρρέοντας μαζικά στις κάλπες τη μία Κυριακή και απέχοντας εξίσου μαζικά μερικές Κυριακές αργότερα. Οι περισσότεροι από αυτούς που δεν προσήλθαν όμως προχθές στις κάλπες ήταν αριστεροί, άνθρωποι που αισθάνονται ιδεολογικά ορφανοί, που έχουν αηδιάσει από τις προσωπικές αντιδικίες στους κόλπους των σοσιαλιστών, από τον σταλινισμό που εξακολουθεί να χαρακτηρίζει τους κομμουνιστές, από την ανικανότητα των Πρασίνων να συνδεθούν με την κοινωνία. Εντάξει, η Γαλλία έχει κάνει εδώ και χρόνια στροφή προς τα δεξιά. Ο Σαρκοζί ήταν ένας σχεδόν ανίκητος υποψήφιος. Αλλά και η Αριστερά έκανε μερικά λάθη αποφασιστικής σημασίας.

Το πρώτο λάθος, λέει ο καθηγητής πολιτικής επιστήμης Φρεντερίκ Σαβικί στην ιστοσελίδα Rue89, έγινε στην προεκλογική εκστρατεία για την προεδρία και αφορά την περίφημη «συμμετοχική δημοκρατία». Οι σύμβουλοι της Σεγκολέν, που προέρχονται από ανώτερες κοινωνικές τάξεις, θεωρούσαν ότι η εξαγγελία αυτή θα προσείλκυε ψηφοφόρους. Διαψεύστηκαν: χάρις σε μια ισχυρή κουλτούρα μοναρχικής εξουσίας που επανενεργοποίησε ο Ντε Γκωλ, πολλοί Γάλλοι θέλουν ο πρόεδρός τους να συγκεντρώνει όλες τις εξουσίες, ώστε να είναι αποτελεσματικός. Για τον ίδιο ακριβώς λόγο, ήταν λάθος να αποδεχθούν προκαταβολικά οι σοσιαλιστές την ήττα τους στις βουλευτικές εκλογές, και να προσπαθήσουν να περιορίσουν την έκτασή της. «Ψηφίστε μας για να μην είναι παντοδύναμος ο Σαρκοζί», είπαν στους ψηφοφόρους. Κι αν αυτό ακριβώς είναι το ζητούμενο;

Η επικράτηση της κεντροαριστεράς στην ηλικιακή κατηγορία 18-59 ετών, που επιβεβαιώθηκε στη συνέχεια και σε τοπικές εκλογές στη Γερμανία, έκανε πολλούς να μιλήσουν για ένα κεντροδεξιό διάλειμμα στον γαλλογερμανικό άξονα, που θα δώσει σύντομα τη θέση του σε μια πολυετή κυριαρχία της Αριστεράς. Ο Μισέλ Ονφρέ διαφωνεί. Οι Γάλλοι διάλεξαν την ομάδα τους για την επόμενη δεκαετία, λέει στην Κοριέρε ο φιλόσοφος, που προεκλογικά είχε ένα πολύ ενδιαφέρον τετ-α-τετ με τον Σαρκοζί. Ο τελευταίος κινείται πολύ έξυπνα: κάνει ανοίγματα στα συναινετικά θέματα (εξωτερική πολιτική, περιβάλλον, ανθρώπινα δικαιώματα) και διατηρεί τον έλεγχο των υπουργείων που τον ενδιαφέρουν (Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Παιδείας). Όποιος περιμένει έκρηξη στα πανεπιστήμια πλανάται. Η μεταρρύθμιση θα γίνει τον Ιούλιο, όταν φοιτητές και καθηγητές θα κάνουν διακοπές και δεν θα είναι σε θέση να βγουν στους δρόμους και να διαδηλώσουν. Όταν επιστρέψουν, θα βρουν τα πανεπιστήμια ανοιχτά σε ιδιωτική χρηματοδότηση- όπως ακριβώς είχε εξαγγελθεί.

9 Comments:

At 12/6/07 11:29 π.μ., Blogger Αθήναιος said...

Η μεταρρύθμιση θα γίνει τον Ιούλιο, όταν φοιτητές και καθηγητές θα κάνουν διακοπές και δεν θα είναι σε θέση να βγουν στους δρόμους και να διαδηλώσουν.

Αν είναι τόσο σημαντικό γιαυτούς θα αναβάλλουν τις διακοπές τους.

Όταν επιστρέψουν, θα βρουν τα πανεπιστήμια ανοιχτά σε ιδιωτική χρηματοδότηση- όπως ακριβώς είχε εξαγγελθεί.

Κι όπως ακριβώς έχει ψηφιστεί από την πλειοψηφία του λαού.

 
At 12/6/07 11:59 π.μ., Blogger Μιχάλης Μητσός said...

Σωστό. Αλλά τότε γιατί ο Σαρκοζί θα επιδιώξει να περάσει αυτό το νομοσχέδιο (αν αληθεύει αυτή η εκτίμηση) στη μέση του καλοκαιριού;
Αλήθεια, Αθήναιε, είδες το βιντεάκι με τον Σαρκοζί τύφλα στο μεθύσι να δίνει συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντησή του με τον Πούτιν; Με κάτι τέτοια, θα αρχίσω να τον συμπαθώ...

 
At 12/6/07 12:54 μ.μ., Blogger Αθήναιος said...

Μα θα το περάσει μέσα στο καλοκαίρι γιατί ακριβώς θέλει να αποφύγει τις αντιδράσεις. Αυτός, έχει την εξουσία, η στάση του είναι η αναμενόμενη. Έτσι κάνουν οι εξουσίες. Το επιχείρημα όμως " θα λείπουμε διακοπές και δεν μπορούμε να αντιδράσουμε" είναι αυτό που κατά τη γνώμη μου φαντάζει αστείο.

Μεθυσμένος με τον Πούτιν; Πω,πω τί αντιαισθητικό. Αλλά τί να περιμένουμε από έναν άνθρωπο που δεν πίνει κρασί και δεν απολαμβάνει το καλό φαγητό; Σε μία εποχή που ο πολιτικός λόγος περνάει βαθύτατη κρίση ( ο πολιτικός λόγος το έχει το πρόβλημα και όχι η πολιτική), οι πολιτικοί μοιραία, υποδύονται τους εαυτούς που προσπαθούν να πουλήσουν και συχνά πυκνά τους βγαίνει σε καρρικατούρα. Ε,στο τελικό αποτέλεσμα έχει κάποια σημασία αν ο ήρωας που προσπαθείς να υποδυθείς είναι ο Τζων Γουαίην ελλείψει κάποιου άλλου μεγάλου ήρωα από τη Λογοτεχνία.

 
At 12/6/07 1:43 μ.μ., Blogger Μιχάλης Μητσός said...

Βότκα πορτοκάλι τον πότισε ο Πούτιν τον ξενέρωτο τον δικό σου. Ενα ποτήρι ήταν αρκετό.

 
At 12/6/07 1:44 μ.μ., Blogger Tin Man said...

Μιχάλη, περίμενα να κάνεις την αναφορά για το μεθύσι μέσα στο άρθρο, και όχι στα σχόλια.

Δεν είναι καθόλου, μα καθόλου αστεία υπόθεση. Τουλάχιστον για μένα.

Αληθεύει ότι είναι κατασκευασμένο;

Αν είναι γνήσιο, τότε τα πράγματα θα είναι χειρότερα, πολύ χειρότερα με τον Σαρλό..

Να αποφασίζεις για τις τύχες τόσων ανθρώπων με θολωμένο - από βότκα - μυαλό..

Μα ούτε να οδηγήσεις το αυτοκίνητο σου επιτρέπεται, πόσο μάλλον μια Γαλλία, μια Ευρώπη..

 
At 12/6/07 3:09 μ.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

Όταν επιστρέψουν, θα βρουν τα πανεπιστήμια ανοιχτά σε ιδιωτική χρηματοδότηση- όπως ακριβώς είχε εξαγγελθεί.
Όποιος ξέρει τι προβλέπει το περίφημο νομοσχέδιο περί "αυτονομίας των πανεπιστημίων", να μου πει κι εμένα.
Τα πανεπιστήμια στη Γαλλία είναι ανοιχτά, ορθάνοιχτα, σε ιδιωτική χρηματοδότηση. Εκείνο που επιχειρείται και όχι (μόνο) μέσω του συγκεκριμένου νόμου, είναι να προσδεθούν στους λεγόμενους "πόλους ανταγωνιστικότητας", που είναι γραφειοκρατικά μορφώματα που φέρνουν σ'επαφή πανεπιστήμια και επιχειρήσεις γύρω από ορισμένους, διαφορετικούς ανά πόλο, θεματικούς άξονες. Τυπικά πρόκειται για συγκεκριμένα μορφώματα που εκφράζουν τη διαδικασία μετατροπής της επιστήμης σε άμεση παραγωγική δύναμη, για την οποία μας είχε προειδοποιήσει ο Μαρξ πριν ενάμισι αιώνα. Ουσιαστικά πρόκειται για χλωμά αντίγραφα αναπτυξιακών πολιτικών του υπαρκτού σοσιαλισμού, εκφάνσεις του παροιμιώδους γαλλικού πολιτικού βολονταρισμού.
Φυσικά δεν απαντούν στο ζητούμενο, που είναι ν'αντιστοιχηθεί η παραγωγή με την επιστήμη και όχι το αντίστροφο.

Το μόνο που αξίζει να συγκρατήσει κανείς σχετικά με τον εν λόγω νόμο, είναι οτι εντάσσεται απολύτως στη συνέχεια της πολιτικής των κυβερνήσεων Σιράκ (Ραφαρέν, Βιλπέν).

Όσο για το μεθύσι του νάνου, πιστεύω το Μιχάλη - μια πορτοκαλάδα με βότκα θα ήταν αρκετή...

 
At 12/6/07 3:47 μ.μ., Blogger Αθήναιος said...

Μαύρο Πρόβατο, οι οργανωμένοι φορείς παραγωγής γνώσης, όταν δεν ήταν προσδεδεμένοι στο άρμα ενός ιερατείου, ήταν άρρηκτα συνδεδεμένοι με αυτούς που είχαν τον έλεγχο της παραγωγής.Από τον καιρό του πολέμου της Τροίας αυτό. Δεν βλέπω κάποια πρωτοτυπία. Αυτό που βρίσκω πρωτότυπο είναι το πώς εν έτει 2007 συνεχίζουμε να δαιμονοποιούμε τη σχέση επιστήμης-παραγωγής προς όφελος της δεύτερης.

Βέβαια, θα πείτε πως αυτό δεν θα έπρεπε να το λέει κάποιος που προέρχεται από τις θεωρητικές επιστήμες ( που για πολλούς δεν είναι καν επιστήμες--επιστήμες γίνονται, ως δια μαγείας, όταν καλούνται με το παράδειγμά τους να συνδράμουν στη διατύπωση κάποιου μαρξιστικού τσιτάτου αλλά αυτό είναι άλλη συζήτηση). Δεν το λέω ως προερχόμενος από τις θεωρητικές επιστήμες αλλά ως ακραιφνής Φιλελεύθερος.

Όπως θα ενθυμείστε, μόνον οι Φιλελεύθεροι, από τον Μιλλ έως τον Χάγιεκ έχουν διατυπώσει τη θέση ότι οι θεωρητικές σπουδές πρέπει να ενισχύονται αν και δεν συνδέονται εμφανώς και άμεσα με την παραγωγή.

 
At 12/6/07 7:41 μ.μ., Blogger Πάνος said...

Στην Ελλάδα οι φοιτητές διακόπτουν τις καταλήψεις των σχολών, για να κάνουν ...διακοπές.

Είμαστε πιο προχωρημένοι.

 
At 13/6/07 12:00 π.μ., Blogger J. said...

Νέα πακέτα διακοπών για τους Γάλλους φοιτητές: εφταήμερο φοιτητιλίκι στην Ελλάδα, με αποχές, καταλήψεις, φατούρο, χτίσιμο καθηγητών, μεικτή χρήση τουάλέτας από άνδρες-γυναίκες, και το "δημοκρατικό πέντε" στην τσέπη. Τί λέτε, δεν θα μας έρθουν εκατομμύρια για να ζήσουν όσα δεν μπορούν καν να διανοηθούν στην πατρίδα τους ;

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home