Τρίτη, Μαΐου 15, 2007

Το φάντασμα του Πασανάντε



Για εβδομήντα χρόνια, το κρανίο και ο εγκέφαλος του Τζοβάνι Πασανάντε αποτελούσαν τα πιο μακάβρια εκθέματα της Ιταλίας. Και την περασμένη Πέμπτη, μια μέρα πριν από την προγραμματισμένη δημόσια τελετή, ενταφιάστηκαν εσπευσμένα και με πλήρη μυστικότητα.

Η ιστορία αυτή αρχίζει το 1878. Στις 17 Νοεμβρίου, ενώ ο βασιλιάς της Ιταλίας Ουμβέρτος Α΄ βρισκόταν στη Νάπολι, δέχθηκε δολοφονική επίθεση από έναν αναρχικό μάγειρα που λεγόταν Τζοβάνι Πασανάντε. Ο βασιλιάς απέκρουσε την επίθεση με το σπαθί του, ο επίδοξος δολοφόνος συνελήφθη, βασανίστηκε και καταδικάστηκε σε θάνατο, για να μετατραπεί στη συνέχεια η ποινή του σε ισόβια κάθειρξη (ο Ουμβέρτος δολοφονήθηκε τελικά είκοσι δύο χρόνια αργότερα από έναν άλλο αναρχικό, τον Τζοβάνι Μπρέσι). Φυλακίστηκε σε άθλιες συνθήκες στο νησί Έλβα, όπου παρέμεινε για χρόνια στην απομόνωση με αποτέλεσμα να τρελαθεί. Το 1910 μεταφέρθηκε σε άσυλο και λίγο αργότερα πέθανε. Οι αρχές αποφάσισαν τότε να αφαιρεθούν το κρανίο και ο εγκέφαλός του ώστε να μελετηθούν από κοινωνιολόγους. Τα χρόνια εκείνα, ήταν της μόδας στην Ιταλία οι θεωρίες ενός εγκληματολόγου ονόματι Τσέζαρε Λομπρόζο, ο οποίος πίστευε ότι η εγκληματικότητα είναι κληρονομική και μπορεί να εντοπιστεί με βάση τα φυσικά χαρακτηριστικά (κάτι ανάλογο δηλαδή με αυτά που έλεγε ο Σαρκοζί στην προεκλογική του εκστρατεία για τους παιδεραστές).

Οι κοινωνιολόγοι δεν έβγαλαν σπουδαία συμπεράσματα. Κι επειδή οι αρχές δεν ήξεραν τι να κάνουν τα όργανα του αναρχικού, αποφάσισαν να τα εκθέσουν σε δημόσια θέα, ώστε να χρησιμεύσουν και για παραδειγματισμό. Για πολλές δεκαετίες, οι επισκέπτες του Μουσείου Εγκληματολογίας της Ρώμης μπορούσαν να δουν, τοποθετημένα σε φορμόλη και πλαισιωμένα από μανιφέστα του αναρχισμού, το κρανίο και τον εγκέφαλο του ανθρώπου που είχε το θράσος να επιτεθεί σε έναν βασιλιά. Τα τελευταία χρόνια, όμως, είχαν πολλαπλασιαστεί οι φωνές εκείνων που ζητούσαν να δοθεί τέλος σε αυτό το σκάνδαλο και να ενταφιαστούν επιτέλους τα όργανα του Πασανάντε μαζί με το υπόλοιπο σώμα. Τελικά οι πιέσεις απέδωσαν και η δήμαρχος της Σαβόια ντι Λουκάνια- γενέτειρας του Πασανάντε- ανακοίνωσε ότι ο ενταφιασμός θα γινόταν στις 11 Μαΐου, ενώπιον δημοσιογράφων και φωτογράφων.

Αλλά δεν κράτησε την υπόσχεσή της. Τα μακάβρια εκθέματα μεταφέρθηκαν στον τάφο την προηγούμενη νύχτα, με πλήρη μυστικότητα. Η επίσημη εξήγηση ήταν πως ο ενταφιασμός επισπεύσθηκε για λόγους ασφαλείας (!) και χάρις στα αισθήματα ανθρώπινου οίκτου των αρχών (!!) «Ακόμη και οι πρωτόγονοι άνθρωποι δεν θα μπορούσαν να σκεφτούν μια τέτοια μεθόδευση», λέει ο κομμουνιστής πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Ολιβιέρο Ντιλιμπέρτο. «Στην Ιταλία υπάρχει ένα ισχυρό μοναρχικό κίνημα το οποίο δεν πρέπει να υποτιμάται», προσθέτει ο καλλιτέχνης Ουλντέρικο Πέσε, που έχει αρχίσει απεργία πείνας με αίτημα να βρεθεί ένας δημόσιος τάφος για το κρανίο και τον εγκέφαλο του Πασανάντε.

Το βέβαιο είναι ότι, 97 χρόνια μετά τον θάνατό του, ένας αναρχικός εξακολουθεί να τρομάζει την Ιταλία.

13 Comments:

At 15/5/07 4:19 μ.μ., Blogger μαριέλε μαστροκάλου said...

Καλησπέρα,σε όλους τούς συνταυτιστές,
ενώ εγώ εξακολουθώ να περιμένω,μία σοβαρή απάντηση,γιά όσους γνωρίζουν κάτι γιά τήν ή τίς λειτουργίες πού προανέφερα,καί γνώρισα μέσα από πρωτόγνωρη βία καί κακοποίηση τόν προηγούμενο χειμώνα.

 
At 15/5/07 5:33 μ.μ., Blogger μαριέλε μαστροκάλου said...

Να συμπληρώσω ότι η βία και η κακοποίηση συνεχίζεται καθημερινά,η λειτουργία γίνεται μέσω μηχανημάτων πού ακούγονται στόν εγκέφαλο και προβάλουν σκεπτοεικόνες και κανονιζουν την διάθεση και τούς βιορυθμούς,είμαι θύμα της,και επειδή αντιδρώ συνταυτιστικά,με καταστρέφουν καθημερινώς.Η ελληνική δικαιοσύνη καί δημοσιογραφία,τι γνωρίζει επί τού θέματος τής,σκαρμούτσικης,όπως αυτοαποκαλείται,λειτουργίας?
Περιμένω νεα,αν καί εχω παραιτηθεί πλεον,της αναμονής!!!

 
At 15/5/07 5:48 μ.μ., Blogger nik-athenian said...

Τί σημαίνουν όλα αυτά Κα/Κε;
Τί εννοείτε με το συνταυτιστικά;
Πιστεύετε ότι βρίσκεστε στον κατάλληλο χώρο για τέτοιου τύπου σχόλια-αναζητήσεις;

 
At 15/5/07 6:29 μ.μ., Blogger λόγια του αέρα said...

δεν θα μπορούσα ποτέ να φανταστώ ότι κάτι τέτοιο συνέβη στον 20ο αιώνα, και μόνο που το διαβάζω αναρωτιέμαι αν για αυτούς τους ανθρώπους τελείωσε ποτέ ο μεσαίωνας.
Μακάβριο, ανατριχιαστικό, τρομακτικό. Kαι μεγάλη ντροπή το ότι αυτή η ιστορία δεν τελείωσε με αξιοπρέπεια στον 21ο αι., πλεον.

 
At 15/5/07 7:09 μ.μ., Blogger Αθήναιος said...

Μαριέλε, ελάτε την Πέμπτη το βράδυ στο Γκάζι να μου τα πείτε. Θα έρθουν και οι Ιππότες της Λευκής Πυραμίδας του Τακλαμακάν, η PR Manager της Παγκόσμιας Σιωνιστικής Συνομωσίας και με τη βοήθεια της Υπερτεχνολογίας των Γεροντάδων του Αγίου Όρους +ευλόγησον+ θα βρούμε μία λύση στο δράμα σας.

Επειδή τον προηγούμενο χειμώνα κάναμε εκτενής ψεκασμούς του πληθυσμού για να θέσουμε υπό τον έλεγχο μας τη συνείδησή του, πιστεύω πως εσείς πήρατε μία παραπάνω δόση.

Ως άτομο που γνωρίζει τις ψυχικές νόσους από πρώτο χέρι, αναρρωτιέμαι πότε θα σταματήσετε να πουλάτε τρέλα.

Κούκλε μου, εσείς.

 
At 15/5/07 7:10 μ.μ., Blogger Αθήναιος said...

Εκτενείς ψεκασμοί επέφεραν εκτενή βλάβη.

 
At 15/5/07 7:19 μ.μ., Blogger Αθήναιος said...

Να πούμε και κάτι σοβαρό παρ'όλες τις προσπάθειες κύκλων της μέσης ηλικίας να το κάνουν παιδική χαρά εδώ μέσα.

Το άρθρο αυτό είναι συγκλονιστικό γιατί καταδεικνύει με τον πιο καθαρό τρόπο πόσο επισφαλής είναι η θέση του κατεστημένου και πως την ανατροπή τη φέρνει πάντα η πίστη και η προσήλωση στις ιδέες της Ελευθερίας.

 
At 15/5/07 8:22 μ.μ., Blogger Tin Man said...

@Αθήναιε, με έχεις μπερδέψει ομολογώ!
Εσύ τα λες αυτά - τα όμορφα και σωστά - που δηλώνεις φιλελεύθερος θιασώτης του καπιταλιστικού θριάμβου;;;!!!

Αναρχοκομμούνι:))))

 
At 15/5/07 8:39 μ.μ., Blogger Αθήναιος said...

Ο χρήστης Μαιγκρέ είχε πει ότι του θυμίζω τον αναρχικό τραπεζίτη του Πεσσόα. :-)

 
At 15/5/07 11:16 μ.μ., Blogger λόγια του αέρα said...

αθηναίε,
τα ρέστα μου για το σχόλιο στη μαριελε. έγραψες...

 
At 15/5/07 11:16 μ.μ., Blogger ihuman said...

"ένας αναρχικός εξακολουθεί να τρομάζει την Ιταλία".
Για την Ιταλία δεν μπορώ να έχω και την καλύτερη(πληρέστερη) άποψη. Πάντως το διαφορετικό τρομάζει, τρομάζει εδώ (παιδιά των εξαρχείων), τρομάζει παντού (άραβες).
Τώρα αν αυτή η διαφορετικότητα μπορεί να επιφέρει κάποια αλλαγή, μάλλον χλωμό το βλέπω. Μην ξεγελιέστε οτι είμαστε κάτι το ιδιαίτερο, ανεπτυγμένοι κτλ. Τα ίδια γινόταν και πριν χίλια χρόνια τα ίδια γίνονται και σήμερα, μόνο που η πολύ coca cola δεν μας επιτρέπει να τα διακρίνουμε. Δεν είμαι απαισιόδοξος αλλαγές γίνονται, αλλά κάποιες "αξίες" παραμένουν σταθερές.

 
At 16/5/07 1:27 μ.μ., Blogger Μιχάλης Μητσός said...

Θα παρακαλέσω ακόμη μια φορά την κ. Μαστροκάλου να σταματήσει αυτή την ιστορία. Ο χώρος δεν είναι ο κατάλληλος. Τα σχόλια θα διαγράφονται, όπως έχω προειδοποιήσει. Λυπάμαι, αλλά δεν υπάρχει άλλη λύση.

 
At 29/1/22 2:43 μ.μ., Blogger Γιαννης said...

τι διαμαντάκια!

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home