Σάββατο, Μαΐου 05, 2007

Νόστιμα και χορταστικά



«Συνήθως ο κόσμος ψωνίζει κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά εγώ συλλέγω το φαγητό μου τη νύχτα. Παίρνω μαζί μου πλαστικά γάντια, έναν φακό, μερικές σακούλες και ένα μεγάλο σακίδιο και ξεκινώ τη βόλτα μου με το ποδήλατο, που συνήθως κρατάει μιάμιση ώρα. Πηγαίνω σε πέντε ή έξι σούπερ μάρκετ και ψάχνω στους σκουπιδοτενεκέδες τους για φαγητό. Την τελευταία φορά βρήκα ψωμί, βάφλες, σκόρδο, ραδίκια, μαλακό τυρί, μήλα, σαλάτα και ραπανάκια. Όλα ήταν νόστιμα και χορταστικά.

Δεν είμαι κανένας φτωχός ζητιάνος. Τρώω φαΐ από τους σκουπιδοτενεκέδες σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την υπερβολική κατανάλωση, την καπιταλιστική κοινωνία και την εκμετάλλευση και τη μόλυνση του περιβάλλοντος που προκαλεί. Μερικοί μας αποκαλούν «freegans»- από τις λέξεις «free» (ελεύθερος) και «vegan» (χορτοφάγος). Δεν ξέρω ποιος άρχισε αυτό το κίνημα, αλλά η πρώτη φορά που προσπάθησα να φάω σκουπίδια ήταν πριν από δύο χρόνια. Δεν τα κατάφερα, ήταν κάτι που με αηδίαζε. Στη συνέχεια, πριν από έναν χρόνο, παρακολούθησα ένα σεμινάριο που πρόσφερε πρακτικές συμβουλές για αυτό το θέμα. Κάπως έτσι αρχίσαμε καμιά δεκαριά φίλοι από το Μαγδεμβούργο, στην Ανατολική Γερμανία, να μαζεύουμε φαγητό από σκουπιδοτενεκέδες.
Χρειάζεται στρατηγική για να βρίσκεις το σωστό φαγητό. Δεν μπορείς να αρχίσεις να ψάχνεις όταν είσαι ήδη πεινασμένος. Κοιτάμε πότε τα σούπερ μάρκετ βγάζουν τα σκουπίδια τους, τι είδους τρόφιμα πετάνε και πώς τα αποθηκεύουν. Τώρα ξέρω ακριβώς πότε να κάνω τις βόλτες μου με το ποδήλατο. Αποθηκεύω τα τρόφιμα στα γραφεία μιας οικολογικής Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης για την οποία δουλεύω. Όποιος πεινάει μπορεί να παίρνει ό,τι θέλει. Δίνω επίσης τρόφιμα σε συσσίτια.

Πρέπει βέβαια να είσαι προσεκτικός για το τι είδους τρόφιμα παίρνεις από τους σκουπιδοτενεκέδες. Το κρέας και το ψάρι χαλάνε εύκολα και μυρίζουν. Μου έχει τύχει πολλές φορές να πάρω σάπιες τροφές γιατί δεν τις βλέπω στο σκοτάδι, αλλά ώς τώρα δεν έχω αρρωστήσει ποτέ. Υπολογίζω ότι το ένα τρίτο των τροφών που βρίσκω στους σκουπιδοτενεκέδες είναι φαγώσιμο. Όταν πλησιάζει η ημερομηνία λήξης ή η συσκευασία είναι βρώμικη ή κτυπημένη, τα σούπερ μάρκετ πετούν τρόφιμα που δεν έχουν κανένα πρόβλημα.

Κάποτε, ο διευθυντής ενός σούπερ μάρκετ στο Μαγδεμβούργο απείλησε ότι θα φωνάξει την Αστυνομία. Ξέρω ότι τα σκουπίδια θεωρούνται ιδιοκτησία και ότι είναι παράνομο να τα ξεδιαλέγεις. Αλλά δεν θα με πείραζε να φωνάξουν την Αστυνομία. Μια δίκη θα ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία να δείξω πόσο γελοία, θλιβερή και οικολογικά καταστροφική είναι η καταναλωτική κοινωνία στην οποία ζούμε».

(Απόσπασμα συνέντευξης που έδωσε ο Φολκ Μπέγιερ στο περιοδικό των Φαϊνάνσιαλ Τάιμς)

14 Comments:

At 5/5/07 3:46 μ.μ., Blogger μαριέλε μαστροκάλου said...

Καλησπέρα σε όλους.
Τά ίδια ακριβώς τρώμε καί στα ΜΑΚΝΤΟΝΑΛΝΤΣ,αλλά είναι κι αυτά νόστιμα!...

 
At 5/5/07 7:48 μ.μ., Blogger spiretos72 said...

Μεγάλο σουξέ έχουν οι freegans lately... (πχ http://en.wikipedia.org/wiki/Freeganism & http://www.timesonline.co.uk/tol/news/world/us_and_americas/article596764.ece κλπ)

 
At 5/5/07 10:18 μ.μ., Blogger LoRD_D2 said...

Ανατριχιαστικά εξαίσιο το άρθρο...

 
At 6/5/07 1:13 μ.μ., Blogger Paranoia said...

ναι δεν έχουν και μεγάλη διαφορά απ'όσα τρώμε ούτως ή άλλως, μόνο που τα επιλέγουμε πληρώνοντας

μαριελε μαστροκαλου: στα ΜΑΚΝΤΟΝΑΛΝΤΣ όλα προέρχονται από σκουλήκια που αποθηκεύονται σε κονσέρβες δυστυχώς

 
At 7/5/07 12:13 π.μ., Blogger μαριέλε μαστροκάλου said...

Σας αγαπώ,αλλά εγώ,τρώω και στα ΜΑΚΝΤΟΝΑΛΝΤΣ,δυστυχώς,ή ευτυχώς...!!!

 
At 7/5/07 1:17 π.μ., Blogger Μαύρος Γάτος said...

Τσίου τσίου

την πατήσαμε Μιχάλη

να στείλω καμμιά καλή συνταγή, η Σπινόζα είναι απαιτητική

Σ;)))))))))

 
At 7/5/07 1:18 π.μ., Blogger Μαύρος Γάτος said...

....= αποκλέιεται να τη βγάλεις με McDonalds

Σ;)))))))))

 
At 7/5/07 9:32 π.μ., Blogger run Stella, run said...

οι μεγαλες αλυσιδες σουπερ μαρκετ ειναι υποχρεωμενες στο τελος της ημερας να πετανε ολα τα φρεσκα τους προιοντα που δεν εχουν πωληθει (π.χ. ειδη αρτοποιιας/ετοιμα φαγητα),καθως υπαρχει κανονισμος που απαγορευει τη διαθεση τους αφιλοκερδως σε ιδρυματα.

 
At 7/5/07 9:47 π.μ., Blogger Μιχάλης Μητσός said...

Μην ανησυχείς Μαύρε Γάτε, τη Σπινόζα την ελέγχω :-)
Εχω βάλει όμως κι άλλα στοιχήματα, ο έρμος...

 
At 7/5/07 12:55 μ.μ., Blogger Spinoza said...

Νομίζεις πως θα θυμώσω με αυτά που λες αλλά εγώ χαμογελώ με κατανόηση. Δεν είναι και η πρώτη φορά που με μπερδεύεις με κάποια άλλη.

 
At 7/5/07 1:13 μ.μ., Blogger Μιχάλης Μητσός said...

Ελα μωρέ, όλοι εσείς οι Φιλελεύθεροι, άνδρες, γυναίκες, μικροί, μεγάλοι, ίδιοι είστε.

 
At 7/5/07 1:21 μ.μ., Blogger Spinoza said...

Αυτά σας τα έλεγαν στην ΚΝΕ για να σας κρατήσουν μακριά μας και έτσι, να μην κινδυνεύετε να πέσετε θύματα της γοητείας μας. Φαντάζεσαι στα 20 σου ξαφνικά να σε πλησίαζε μία πλυμένη γυναίκα με ξυρισμένα πόδια και να σου μίλαγε για ελεύθερο σεξ και ελεύθερες σχέσεις; Σήμερα μπορεί να ήσουν κι εσύ ένας από τους διαλεχτούς...Oh well.

 
At 7/5/07 2:15 μ.μ., Blogger Μιχάλης Μητσός said...

Ε, όχι και στην ΚΝΕ, αγαπητή Spinoza, ε, όχι και στην ΚΝΕ! Οι Κνίτες ήταν πάντα για μένα κάτι σαν τους δεξιούς: μιάσματα. Μεγαλώνοντας, βέβαια, αναθεώρησα την άποψή μου (για τους δεξιούς). Απ'όσο θυμάμαι, πάντως, όλες οι γυναίκες που γνώρισα ήταν πλυμένες, με ξυρισμένα πόδια, και με πολύ φιλελεύθερες απόψεις για τον έρωτα, χωρίς να είναι φιλελεύθερες!

 
At 7/5/07 2:53 μ.μ., Blogger Spinoza said...

Απ'όσο θυμάμαι, πάντως, όλες οι γυναίκες που γνώρισα ήταν πλυμένες, με ξυρισμένα πόδια, και με πολύ φιλελεύθερες απόψεις για τον έρωτα, χωρίς να είναι φιλελεύθερες!

Ναι, όπως λέει και ο Στάθης ο σκιτσογράφος και καθηγητής Ιστορίας: " Όλοι Φιλελεύθεροι είμαστε"...

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home