Δευτέρα, Μαΐου 07, 2007

Η ισχυρή λύση



«Διαμορφώθηκα από τους εξευτελισμούς της παιδικής μου ηλικίας»: αυτό συνηθίζει να λέει ο Νικολά Σαρκοζί, αναφερόμενος στην εγκατάλειψη της οικογενείας του από τον πατέρα του. Δεν είναι ανάγκη όμως να πάρει τώρα την εκδίκησή του.

Λίγες ημέρες πριν από τον πρώτο γύρο, ένας από τους συμβούλους της Σεγκολέν Ρουαγιάλ έλεγε ότι και οι τρεις βασικοί υποψήφιοι συμφωνούν στην ανάγκη μιας «επανάστασης», ώστε να σταματήσει η δαιμονοποίηση του καπιταλισμού και να δοθεί τέλος στους ταξικούς πολέμους. «Η λύση», πρόσθετε ο Ζαν-Πιερ Μινιάρ, «μπορεί να είναι είτε ισχυρή, του Σαρκοζί, είτε δημοκρατική, της Σεγκολέν». Χθες το βράδυ διαπίστωσε, μαζί με όλους μας, ότι οι συμπατριώτες του επέλεξαν την ισχυρή λύση. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι ο Σαρκοζί δεν είναι δημοκράτης. Επόμενος πρόεδρος της Γαλλίας θα είναι ένας άνθρωπος που δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ούτε Γκωλιστής (αφού τα θέματά του διαφέρουν πολύ από εκείνα του Ντε Γκωλ) ούτε κλασικός υπέρμαχος του ελεύθερου εμπορίου (αφού δεσμεύτηκε επανειλημμένα στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ότι θα εφαρμόζει προστατευτικά μέτρα ανάλογα μ΄εκείνα των Αμερικανών και των Κινέζων). Το στίγμα της πολιτικής του το έδωσε ένας από τους συμβούλους του, ο βουλευτής του Παρισιού Πιερ Λελούς: η κοινωνική και οικονομική πολιτική που θα εφαρμοστεί στη Γαλλία- είπε στην τηλεόραση- θα είναι εκείνη που θριάμβευσε στη Βρετανία επί Θάτσερ και στην Αμερική επί Ρήγκαν. Με τον τρόπο αυτό θα δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη και θα μειωθεί η ανεργία. Την ίδια ώρα, βέβαια, θα αυξηθούν οι ανισότητες. Αλλά κανείς δεν θα μπορέσει να κατηγορήσει τον Σαρκοζί ότι παραβίασε τις υποσχέσεις του. Ρήξη υποσχέθηκε, όχι ισότητα.

Ο νικητής των εκλογών έχει ορισμένα προβλήματα με τον χαρακτήρα του που θα πρέπει να τα επιλύσει για να μην οδηγήσει τη Γαλλία σε μια κοινωνική έκρηξη. Πέρα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, όμως, ο Σαρκοζί είναι ο εκπρόσωπος μιας νέας Δεξιάς και το σύμβολο της ανακατάταξης των παραδοσιακών πολιτικών σχηματισμών σε όλη την Ευρώπη. Όπως παρατηρεί ο ιστορικός και φιλόσοφος Μαρσέλ Γκωσέ στον Νουβέλ Ομπζερβατέρ, η αντιπαράθεση Δεξιάς-Αριστεράς εξακολουθεί να λειτουργεί και να αποτελεί τον οργανωτικό άξονα της δημοκρατικής ζωής, αλλά οι έννοιες αυτές έχουν αλλάξει περιεχόμενο. Η Δεξιά δεν ταυτίζεται πια με το έθνος και την παράδοση. Η Αριστερά δεν ταυτίζεται πια με την επανάσταση. Κατά βάθος, η Αριστερά νίκησε στο πολιτιστικό πεδίο. Από την άποψη των αξιών, η Δεξιά έγινε αριστερή. Την ίδια ώρα, όμως, η Αριστερά ηττήθηκε κατά κράτος στο πεδίο των λύσεων. Δεν έχει πια τίποτα ουσιαστικό να αντιτάξει στις φιλελεύθερες και καπιταλιστικές λύσεις. Στα θέματα της ανακατανομής, της προστασίας ή των συμβάσεων εργασίας, δεν έχει να προτείνει παρά τροποποιήσεις.

Η αδυναμία της Δεξιάς είναι ότι έγινε κυνική. Η αδυναμία της Αριστεράς, ότι έγινε αγγελική. Οι Γάλλοι ψηφοφόροι έκριναν προφανώς ότι η δεύτερη αδυναμία είναι πιο σημαντική από την πρώτη.

14 Comments:

At 7/5/07 2:16 μ.μ., Blogger Tin Man said...

Η "ισχυρή λύση" του Σαρκοζί προέκυψε - κατά την άποψη μου - ως αποτέλεσμα της ανασφάλειας που έχει κυριεύσει τη γαλλική κοινωνία.

Εγώ πάντως επιμένω στην ορθότητα της ρήσης ότι όσοι είναι πρόθυμοι να θυσιάσουν λίγη από την ελευθερία τους για λίγη ασφάλεια περισσότερο, είναι ανάξιοι της ελευθερίας που ήδη διαθέτουν.

 
At 7/5/07 7:16 μ.μ., Blogger μαριέλε μαστροκάλου said...

Ποιός,θα γράψει,σοβαρά,εδώ μέσα,γιά τήν Segolene,και τον Σαρκοζί,να το διαβάσουμε κι εμείς πού είμαστε έξω στο δρόμο,τέτοια ώρα,καί αποταυτιζόμαστε {κοινώς,μπερδευόμαστε...} ...?,

 
At 7/5/07 7:53 μ.μ., Blogger Μαύρος Γάτος said...

...Κατά βάθος, η Αριστερά νίκησε στο πολιτιστικό πεδίο. Από την άποψη των αξιών, η Δεξιά έγινε αριστερή. Την ίδια ώρα, όμως, η Αριστερά ηττήθηκε κατά κράτος στο πεδίο των λύσεων. Δεν έχει πια τίποτα ουσιαστικό να αντιτάξει στις φιλελεύθερες και καπιταλιστικές λύσεις. ....

Σοφότατον και σαφέστατον.

 
At 7/5/07 8:01 μ.μ., Blogger Μιχάλης Μητσός said...

Αντε, Αθήναιε, πες την κακία σου, να τελειώνουμε.
Θέλω κι ένα σχόλιο από τον Μαυροπρόβατο για τον συγκροτημένο ανατρεπτικό χαρακτήρα του ακροαριστερού κινήματος.
Εκείνος ο ροκερμπλόγκερ τι απέγινε, ρε παιδιά;

 
At 7/5/07 8:51 μ.μ., Blogger nik-athenian said...

Τον RB τον έχεις στην αυλή σου Μιχάλη και δεν τον χαιρετάς.
Κάπου μου φάνηκε ότι είδα τον Αθήναιο να μαζεύει αγγινάρες για να ετοιμάσει το νικητήριο κέρασμα.

 
At 7/5/07 10:16 μ.μ., Blogger Tin Man said...

Nik, εδώ δεν με χαιρέτισε ούτε όταν αποχώρησα ο αχάριστος, δεν περιμένω να με χαιρετίσει τώρα που γύρισα με άλλη περσόνα!!!

Λυπάμαι φυσικά που έχασε η πιο σέξι πενηντάρα που ξέρω, αλλά χαίρομαι που ο Μητσός έχασε το στοίχημα με τον Αθήναιο :)))

 
At 7/5/07 10:17 μ.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

Θέλω κι ένα σχόλιο από τον Μαυροπρόβατο για τον συγκροτημένο ανατρεπτικό χαρακτήρα του ακροαριστερού κινήματος.


The tree explains why he bore no fruit.
The poet explains why his work got bad.
The general explains why the war was lost.

Pictures painted on ruptured canvas.
Reports on exploits delivered to the forgetful.
Noble conduct observed by no one.

Shall we turn the shattered vase into a pisspot?
Shall we change the laughable tragedy into a farce?
Shall we banish the crippled lover to the kitchen?

Praise to those who flee the tumbledown house!
Praise to those who slam the door in the face of a friend in need!
Praise to those who forget the impractical dreamt!

The house will be built with stone that happens to be there.
The revolt will be made with people who happen to be there.
The picture will be painted with paint that happens to be there.

 
At 7/5/07 10:25 μ.μ., Blogger Tin Man said...

Εύγε σύντροφε!

Μου θύμισες τότε που σε είχα προτρέψει να επικαλεστείς την Οπερα της Πεντάρας για άλλοθι σε πιθανή σύλληψη για την ιντιφάντα στο Παρίσι:))))

 
At 7/5/07 11:12 μ.μ., Blogger Αθήναιος said...

Γεια σου ωραίο Προβατο! :-)

 
At 8/5/07 2:27 π.μ., Blogger Giannis_Rebelos said...

η νίκη σάρκοζι στην γαλλία δεν έχει καμία διαφορά απο την νική του Ντε Γκώλ μετα το Μάη του 68 η Γαλλική κοινώνια ήταν πάντα συντηρητική
χάρικα πάντως για το σχόλιο σου και με φέρνει απόλυτα σύμφώνω άν θέλεις μπές και στο blog spot μου
http://giannis-gasp.blogspot.com/

 
At 8/5/07 4:47 π.μ., Blogger μαριέλε μαστροκάλου said...

εγώ μόλις επέστρεψα από τούς δρόμους καί ξαναδιάβασα το μπλόγκ,αντε γειά σου,μαυροπρόβατε με τα ωραία σου,και σε μάς τούς υπόλοιπους,καλά κρασιά,καί στόν Μιχάλη μας νάναι πάντα καλά καί να μάς σκεφτεται...,.

 
At 8/5/07 7:47 π.μ., Blogger Αθήναιος said...

Σε σκέφτεται, βρε χαζή. Μου το έχει πει επανηλλημένως, σε διαβεβαιώ. Γιαυτό μην το κουνάς ρούπι από εδώ, συνέχιζε απτόητη και με μεγαλύτερη ένταση θα έλεγα. Κανείς άντρας δεν μένει ασυγκίνητος απέναντι στα γλυκόλογα.

Α ναι, αυτό το "αποταυτιζόμαστε" που έγραψες χθες ήταν όλα τα λεφτά, θα το υιοθετήσω πάραυτα!

 
At 8/5/07 9:22 π.μ., Blogger Μιχάλης Μητσός said...

Γεια σου Μαυροπρόβατε, κοντά σου δεν χάνει ποτέ το θάρρος του κανείς!
Γεια σου tin man, επιτέλους μου έφυγε ένα βάρος.
Αθήναιε, λακωνικό σε βρίσκω.

 
At 9/5/07 4:07 π.μ., Blogger killbill said...

i emporikoteri lexi twn teleutaiwn 70 xronwn pou kinitopoiei ton lao einai i EPANASTASI...mallon omws o anthrwpos 2 epanastaseis kanei sti zwi tu.i prwti apenanti sto kontino tu perivalon stin efivia k i alli argotera pu einai i epanastasi tu simferontos.i deuteri einai pronomio kiriws twn politikwn gi`auto k panta simfwnun sti lexi alla spania stin pragmatopoihsh tis.oloi 8elun allages...alla o ka8enas gia to simferon tu!

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home