Τετάρτη, Απριλίου 18, 2007

Ποιον φοβάται ο νέος "τσάρος";



Η δημοτικότητά του αυξάνεται διαρκώς. Η οικονομία της χώρας του καλπάζει. Οι Ευρωπαίοι κάθονται σούζα μπροστά του. Και τότε γιατί ο Πούτιν στέλνει τα ΜΑΤ εναντίον μερικών εκατοντάδων ανθρώπων που τολμούν να βγαίνουν στους δρόμους και να διαδηλώνουν;
Ποιον φοβάται ο Βλαντίμιρ Πούτιν; Αυτό είναι το ερώτημα που τίθεται μετά τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων του περασμένου Σαββατοκύριακου στη Μόσχα και στην Πετρούπολη. Τι έχει να φοβηθεί ένας πανίσχυρος ηγέτης από μερικούς εκατοντάδες διαδηλωτές όλων των ιδεολογικών αποχρώσεων που ζητούν την παραίτησή του; Πώς είναι δυνατόν να συλλαμβάνονται, να εξευτελίζονται και να παραπέμπονται σε δίκη άνθρωποι σαν τον πρώην πρωθυπουργό Μιχαήλ Κασιάνοφ και τον πρώην παγκόσμιο πρωταθλητή του σκακιού Γκάρι Κασπάροφ; Δεν έχει μείνει λοιπόν τίποτα από τη διαδικασία εκδημοκρατισμού που ξεκίνησε στην πρώην Σοβιετική Ενωση στα τέλη της δεκαετίας του ’80;
Ο γάλλος φιλόσοφος Αντρέ Γκλυκσμάν επιτέθηκε και πάλι με σφοδρότητα αυτή την εβδομάδα εναντίον των ευρωπαίων πολιτικών που αγνοούν σήμερα τους λίγους θαρραλέους δημοκράτες της Ρωσίας, όπως αγνοούσαν στα μαύρα χρόνια του κομμουνισμού τον Σολζενίτσιν, τον Σάχαροφ και τους άλλους διαφωνούντες. Η αλήθεια όμως είναι ότι η καταστολή των δημοκρατικών ελευθεριών στη Ρωσία προκαλεί μεγαλύτερες αντιδράσεις στην Ευρώπη απ’ό,τι στην ίδια τη Ρωσία. Για τους Ρώσους, το δίλημμα είναι απλό: δημοκρατία και χάος, όπως την εποχή του Γιέλτσιν, ή τάξη και υλική πρόοδος; Οι μυστηριώδεις θάνατοι δεκάδων δημοσιογράφων τα τελευταία χρόνια δεν τους απασχολούν. Οι Τσετσένοι είναι όλοι τρομοκράτες. Αυτό που έχει σημασία είναι να μείνει η Ρωσία ενωμένη και να τη σέβονται στο εξωτερικό. Ο Πούτιν το έχει πετύχει, και γι’αυτό επιβραβεύεται: σύμφωνα με το Κέντρο Levada, που είναι γνωστό για την αντικειμενικότητά του, η δημοτικότητα του ρώσου ηγέτη έχει αυξηθεί σε 64%, έναντι 56% τον Μάρτιο του 2006.
Η σιδηρά πυγμή που χρησιμοποιεί το Κρεμλίνο εναντίον των λιγοστών αντιπάλων του – επισημαίνει ο ανταποκριτής της Ελ Παϊς στη Μόσχα – μπορεί να εξηγηθεί από το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος της σημερινής ρωσικής ηγεσίας προέρχεται από τις μυστικές υπηρεσίες. Ακόμη κι όταν το κοινοβούλιο εξέλιξε πρόεδρο τον πατέρα της περεστρόικα, τον Μιχαήλ Γκορμπατσώφ, υποψήφιος ήταν ένας: κάποιος βουλευτής που είχε προσπαθήσει να θέσει υποψηφιότητα για να νομιμοποιήσει εκείνες τις εκλογές αποκλείστηκε με συνοπτικές διαδικασίες. Η διαδικασία του εκδημοκρατισμού που οδήγησε στο τέλος της Σοβιετικής Ενωσης ήταν ουσιαστικά μια ανωμαλία στη ρωσική ιστορία. Και αυτή την ανωμαλία, ο Πούτιν ανέλαβε να τη διορθώσει.
Το Κρεμλίνο ελέγχει σήμερα πλήρως την κατάσταση. Ευνοείται βέβαια και από τον – κατά Τόμας Φρίντμαν – «πρώτο κανόνα της πετροπολιτικής»: όσο πιο υψηλές είναι οι τιμές των υδρογονανθράκων τόσο περισσότερο υποφέρει η δημοκρατία. Ο Κασπάρωφ πρέπει επειγόντως να γίνει πράσινος.

6 Comments:

At 18/4/07 10:00 μ.μ., Blogger LoRD_D2 said...

Προσωπικά, έχω την εντύπωση ότι ο Πούτιν δε φοβάται κανένα. Αλλά εφαρμόζει τις τακτικες που μάθαινε όλα αυτά τα χρόνια στην ΚGB. Τακτικές βίας και καταστολής. Χτυπάει τις φωνές αντίδρασης κατά την γέννησή τους. Έτσι, δεν τις επιτρέπει να γιγαντωθούν, γιατί αυτά τα φαινόμενα έχουν τον χαρακτηρα του "ντόμινο". Δεν είναι δημοκρατικό, δεν τον νοιάζει αν είναι δημοκρατικό, γιατί υπό μία έννοια, αυτός είναι η δημοκρατία η ίδια. Όσο συνεχίζει τις τακτικές αυτές, τόσο οι αντιδράσεις θα είναι μικρές και το θέμα θα παίρνει μικρότερη έκταση από αυτή που θα έπρεπε.

 
At 19/4/07 12:18 π.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

Καλώς τον!
Όντως το ερώτημα είναι υπαρκτό - και δεν απαντάται στο κείμενο...
Να συμπληρώσω οτι επιπλέον, ο Κασπάρωφ είναι γραφικός.

 
At 19/4/07 7:37 π.μ., Blogger Αθήναιος said...

O Κασπάρωφ είναι γραφικός, οπότε είναι οκ για τον Πρόεδρο να είναι φασίστας.

Μαύρο Πρόβατο, θα διαβάσουμε ποτέ την άποψή σας για τον Πούτιν;

 
At 19/4/07 8:14 π.μ., Blogger Μιχάλης Μητσός said...

Και για τον Κασιάνοφ ρώτα τον, Αθήναιε, ξέρω τι σου λέω.

 
At 19/4/07 10:38 π.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

Καλημέρα,
Αθήναιε, δες πχ εδώ.

Βέβαια, φαντάζομαι οτι στη μεταμοντέρνα αντίληψή σου για την πολιτική, αυτό που ζητάς δεν είναι άποψη, αλλά διάθεση απέναντί του. Θα έχεις καταλάβει οτι δεν είναι τόσο θετική - για την ακρίβεια, θα προτιμούσα ο ρωσσικός λαός να τον κρεμάσει με τα άντερα του Γέλτσιν.

Αντίστοιχα, ο Μιχάλης γνωρίζει οτι ο Κασσιάνοφ έχει φήμη σοβαρού, αλλά την έχει μικρή... την απήχηση. Δεν μπορούμε να τάχουμε όλα :-)

Σειρά μου τώρα: γνώμες - προβλέψεις για την Κυριακή (της Γαλλίας εννοώ.) Θα χαρούμε να σας δούμε στο μπλογκομαγαζί μας :-)

 
At 19/4/07 1:48 μ.μ., Blogger Αθήναιος said...

Τώρα αναφέρεστε στον μεταμοντερνισμό για να με εκνευρίσετε αλλά δεν τσιμπάω.

Κι εγω ετοιμάζω ένα μεγαλειώδες ποστ για τη Γαλλική κουζίνα με αφορμη το στοίχημα που έχουμε βάλει εδώ μέσα.

Σήμερα παραλίγο να αρχίσω να χειροκροτώ μόνος μου διαβάζοντας την ανάλυση του Ονφραί για τον Σαρκοζί, στα ΝΕΑ. Είναι πράγματι συντηριτικός και Δεξιός μέχρι το κύτταρο γιαυτό με απωθεί. Και η Γαλλική Δεξιά είναι τόσο μονολιθική που μπροστά της οι Χριστιανοδημοκράτες της Γερμανίας σχεδόν μοιάζουν σε ανοιχτά μυαλά με μας της Φιλελεύθερης Συμμαχίας (---> δεν θέλω κρυάδες τώρα επ'αυτού!)

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home