Πέμπτη, Μαρτίου 29, 2007

Ήθελε απλώς να διασκεδάσει



Τα μέλη του Ανωτάτου Δικαστηρίου περνούν μεγάλο ζόρι. «Μήπως κάποιος ξέρει τι σημαίνει αυτή η φράση;» ρωτούσε τις προάλλες ο δικαστής Σούτερ, που έχει τη φήμη προοδευτικού. «Δεν είναι σαφές» απαντούσε η δικαστής Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ.

Η επίμαχη φράση είναι «Bong Hits 4 Jesus» και ήταν γραμμένη σε ένα πανό που ξεδίπλωσε τον Ιανουάριο του 2002 ένας 18χρονος μαθητής έξω από το σχολείο του στην Αλάσκα, την ώρα που περνούσε η Ολυμπιακή Φλόγα. Το νόημά της είναι κάτι σαν «Κάπνισε μια πίπα κάνναβης για τον Ιησού» και παραπέμπει στη συνήθεια των νέων να πίνουν σε διάφορες γιορτές «στην υγειά του Ιησού». Αλλά η διευθύντρια του σχολείου, ονόματι Ντέμπορα Μορς, μάλλον δεν κατάλαβε τίποτε απ' όλα αυτά. Αυτό που την ενόχλησε ήταν ότι ο μαθητής άνοιξε αυτό το πανό κάτω από τη μύτη της χωρίς να τη ρωτήσει. Τον φώναξε λοιπόν και του ανακοίνωσε ότι αποβάλλεται για πέντε μέρες. Εκείνος επικαλέστηκε την ελευθερία της έκφρασης και τον Τόμας Τζέφερσον, λέγοντας ότι «οι λογοκριμένες λέξεις είναι χαμένες λέξεις». Και η δασκάλα θύμωσε τόσο πολύ που διπλασίασε την ποινή.

Ο Τζόζεφ αποφάσισε τότε ότι είχε έρθει η ώρα να δοκιμάσει την αξία του δικαστικού συστήματος της χώρας του και της ίδιας της αμερικανικής δημοκρατίας. Προσέφυγε λοιπόν, κατά σειρά, σε όλα τα όργανα, ζητώντας την ακύρωση της ποινής του. Τα χρόνια πέρασαν, οι προσφυγές διαδέχονταν η μία την άλλη, ώσπου η υπόθεση «Μορς κατά Φρέντερικ» έφτασε στο Ανώτατο Δικαστήριο. Κι εκεί, εκτός από την αμηχανία των δικαστών, παρουσιάζουν ενδιαφέρον οι συμμαχίες που έχουν συγκροτηθεί. Υπέρ του Τζόζεφ έχουν ταχθεί η Αμερικανική Ενωση Ατομικών Ελευθεριών (ACLU), διάφορα φρικιά, προοδευτικοί και χίπις, αλλά και στελέχη της θρησκευτικής Δεξιάς που φοβούνται ότι μια αρνητική απόφαση θα εμποδίσει στο μέλλον τους φοιτητές θρησκευτικών σχολών να χρησιμοποιούν βιβλικές εκφράσεις για να καταδικάζουν την ομοφυλοφιλία. Εναντίον του έχει ταχθεί, μεταξύ άλλων, ο Κένεθ Σταρ, εκείνος ο απερίγραπτος εισαγγελέας που έγινε γνωστός από την υπόθεση Λιουίνσκι, ο οποίος υποστηρίζει ότι το πανό του νεαρού αποτελούσε παρακίνηση προς τη μαριχουάνα.

«Δεν ήθελα να πω τίποτα ούτε για τη θρησκεία ούτε για τα ναρκωτικά» είπε την περασμένη εβδομάδα στους δημοσιογράφους ο Φρέντερικ, που σήμερα διδάσκει αγγλικά στην Κίνα. «Ήθελα απλώς να διασκεδάσω και να βγω στην τηλεόραση, χρησιμοποιώντας το δικαίωμά μου να εκφράζομαι ελεύθερα». Το Ανώτατο Δικαστήριο δεν θα ανακοινώσει την απόφασή του πριν από τον Ιούνιο. Το μοναδικό νομικό προηγούμενο χρονολογείται από το 1969, όταν το ίδιο δικαστήριο είχε αποφασίσει ότι ένα σχολείο δεν μπορούσε να εμποδίσει τους μαθητές να φορούν μαύρα περιβραχιόνια σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον πόλεμο στο Βιετνάμ. Το ίδιο πνεύμα αναμένεται να χαρακτηρίζει και τη νέα απόφαση. Κάποιες αρχές στην Αμερική εξακολουθούν να παραμένουν απαραβίαστες.

5 Comments:

At 29/3/07 1:40 μ.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

 
At 29/3/07 1:43 μ.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

Κάποιες αρχές στην Αμερική εξακολουθούν να παραμένουν απαραβίαστες.

Το δικαίωμα στην... τηλεόραση.
Και στο Ιράν άλλωστε...

 
At 29/3/07 1:51 μ.μ., Blogger Αθήναιος said...

"Κάποιες αρχές στην Αμερική εξακολουθούν να παραμένουν απαραβίαστες".

Τέτοια γράφεις εσύ, έρχομαι και χειροκροτώ εγώ και μετά φιγουράρουμε και οι δύο στις λίστες των "νεοτάξ αμερικανοσιωνιστών πρακτόρων" που κυκλοφορούν τα ταγάρια στο διαδίκτυο.

θα επαναλάβω την άποψη που αναπτύσσει απολαυστικά ο Ντώκινς στο "God's delusion". Όταν πρόκειται για τον Θεό ( κάθε θρησκεύματος) όλοι όχι μόνον επιδεικνύουν μεγαλύτερη ευαισθησία αλλά ακόμη και οι περισσότεροι άθεοι αισθάνονται υποχρεωμένοι να πουν : " Ναι, όλοι έχουμε το δικαίωμα στη σάτιρα αλλά οφείλουμε να σεβόμαστε τη θρησκευτική πίστη".

Δεν κατάλαβα!!! Αν ο πιτσιρικά, αναρτούσε το ίδιο πανώ με στόχο τον Πρόεδρο των ΗΠΑ δεν θα πάθαινε τίποτε, βρίσκει τον μπελά του επειδή αναφέρεται σ'ενα πρόσωπο που η ύπαρξή του δεν έχει καν αποδειχτεί;;;!!!

 
At 29/3/07 5:10 μ.μ., Blogger abby.normal said...

"Κάποιες αρχές στην Αμερική εξακολουθούν να παραμένουν απαραβίαστες".

Αρκεί να μην συμπεριλαμβάνουν την θρησκεία όπως πολύ σωστά λέει ο αθήναιος. Δεν παίζουμε με την επόμενη ζωή...

 
At 29/3/07 7:12 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Ο ανήλικος μάλλον δικάζεται για επιτυχημένη γκρίζα διαφήμιση. Προβλέπω να αθωωθεί επειδή δεν κατηγορείται για διαφημιστής αλλά για προσβολή ....
"η θρησκεία είναι πάντοτε και οπωσδήποτε Ατομοκεντρική", λέει ένας διανοούμενος.
"Η διαφήμιση είναι οπωσδήποτε μαζοποίηση", προσθέτω.
Η διαφήμιση προέρχεται απο τις δημόσιες σχέσεις και αυτές από την προπαγάνδα και όλες τους απο την μαζοποίηση του ανθρώπου, όπως απέδειξε ο πατέρας της διαφήμισης στην αμερική, Bernays.
Εχουμε περάσει ήδη στην εποχή της διαφήμισης-δυσφήμησης από στόμεα σε στόμα, μετεξέλιξη του πόρτα σε πόρτα.
Εν συντομία ό νέος έδρασε υπέρ της μαζοποίησης ώς διαφημιστής, όταν η μαζοποίηση θεωρείται ο κατ' εξοχήν εχθρός του ανθρώπου και τα δικαιώματα του.
Ευτυχώς συγκαλύπτουν το ζήτημα αλλοιώς η απόφαση θα έδινε λαβή σε μερικούς για ελεύθερη έκφραση!
Τα παραπάνω μοιάζουν με σενάριο, ποιος δεν έχει αμφιβολίες;

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home