Τετάρτη, Φεβρουαρίου 14, 2007

Της είπαν, τους άκουσε, δεν πείστηκαν



Το γαλλικό Σοσιαλιστικό Κόμμα πιστεύει ότι έχασε τις προεδρικές εκλογές του 2002 επειδή ο υποψήφιός του στράφηκε υπερβολικά προς το κέντρο. Και ετοιμάζεται να χάσει αυτές τις εκλογές επειδή η υποψήφιά του στράφηκε υπερβολικά προς τ' αριστερά.

Την περασμένη Κυριακή η Σεγκολέν Ρουαγιάλ είπε επιτέλους «κάτι». Και μάλιστα «κάτι αριστερό». Υποσχέθηκε να αυξήσει τον ελάχιστο μισθό, τις συντάξεις, τις δαπάνες για την έρευνα και τον έλεγχο των τραπεζών από την κυβέρνηση. Δήλωσε ότι θα χορηγήσει σε περισσότερους ξένους τη γαλλική υπηκοότητα και το δικαίωμα ψήφου στις τοπικές εκλογές. Εξήγγειλε την οργάνωση δημοψηφίσματος για μια ευρωπαϊκή συνταγματική συνθήκη με περισσότερο κοινωνικό περιεχόμενο. «Ως μάνα», είπε, «θέλω για όλα τα παιδιά που γεννιούνται και μεγαλώνουν στη Γαλλία αυτό που ήθελα για τα δικά μου παιδιά». Αλλά οι γονείς αυτών των παιδιών δεν πείθονται: δημοσκόπηση που έγινε τη Δευτέρα και τα αποτελέσματά της δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα δείχνει ότι η διαφορά ανάμεσα στη Σεγκολέν και τον Σαρκοζί, αντί να μειωθεί, αυξάνεται.

Η ομιλία της Σεγκολέν ήταν στην πραγματικότητα σύνθεση τριων ομιλιών, λέει στη Λιμπερασιόν ο Ζεράρ Γκρυνμπέρ, συγγραφέας του βιβλίου «Φιλοδοξίες και τύψεις: οι Γάλλοι σοσιαλιστές και η εξουσία, 1905-2005» (εκδ. Fayard). Το πρώτο κομμάτι, σε μπλαιρικούς τόνους, αφορούσε τη συμφιλίωση με τις επιχειρήσεις. Το δεύτερο, και πιο επίμαχο λόγω του κόστους του, διακήρυσσε το δικαίωμα στην εργασία, στη στέγη, στην επιμόρφωση, στην υγεία. Το τρίτο, και πιο προσωπικό, ήταν επικεντρωμένο σε μέτρα όπως η στρατιωτική εκπαίδευση για τους νεαρούς παραβάτες του νόμου και τα ελεγκτικά σώματα πολιτών. Λέγοντας προς τους πολίτες «Δεν θα ξανακάνουμε πολιτική χωρίς εσάς» και «Μου είπατε, σας άκουσα», χρησιμοποίησε ουσιαστικά τη συμμετοχική φάση της προεκλογικής της εκστρατείας ως καθρέφτη και ως μοχλό. Αλλά οι πολίτες δεν ανταποκρίνονται: αν γίνονταν σήμερα εκλογές, ο υποψήφιος της Δεξιάς θα κέρδιζε στον δεύτερο γύρο με 54%, έναντι 46% της αντιπάλου του.

Είναι προφανές ότι τα μέτρα που εξήγγειλε η Σεγκολέν κοστίζουν χρήματα, σημειώνει ο διευθυντής της Λιμπερασιόν Λωράν Ζοφρέν. Χωρίς την παρέμβαση του κράτους, όμως, δεν μπορεί να εκπολιτιστεί η ζούγκλα του σύγχρονου καπιταλισμού. Χωρίς δημόσιες δαπάνες δεν μπορούν να μειωθούν οι ανισότητες. Χωρίς συλλογική δράση δεν μπορεί να επιτευχθεί η ατομική ευημερία. Κάποτε, αυτά τα πράγματα ήταν προφανή για τους Γάλλους. Αλλά η χώρα έχει αλλάξει. Όπως παρατηρεί ο Ερίκ Ντιπέν στο βιβλίο του «Ολοταχώς προς τα δεξιά» (εκδ. Fayard), η γαλλική κοινωνία έχει οδηγηθεί σε έναν ατομισμό που, σε συνδυασμό με την οικονομική ανασφάλεια, έχει προκαλέσει μια ανακατάταξη των κινημάτων ιδεών και των συσχετισμών πολιτικών δυνάμεων προς όφελος της Δεξιάς. Από την άποψη αυτή, η Σεγκολέν ό,τι κι αν κάνει είναι καταδικασμένη.

23 Comments:

At 14/2/07 12:56 μ.μ., Blogger DS said...

Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

 
At 14/2/07 12:58 μ.μ., Blogger Dimitris Stefosis said...

Πολύ φοβούμαι ότι η γαλλική κοινωνία συνολικά και το Σοσιαλιστικό Κόμμα ειδικότερα δεν έμαθαν τίποτε από την προ πέντε ετών εμπειρία...
Υπ' αυτήν την έννοια καταδικασμένη δεν είναι (μόνον) η Ségolène Royal και το κόμμα της αλλά η ίδια η κοινωνία της χώρας...
Δείτε και την Αριστερά: με επτά υποψηφίους (εάν μετρώ σωστά) θα συμμετέχει στις εκλογές...

 
At 14/2/07 1:43 μ.μ., Blogger Αθήναιος said...

Πω- πω τί τραγικό.

Ο μαντασουσουδισμός και η αρχοντοχωριατιά του ελληνικού Τύπου σ'όλο της το μεγαλείο στα ΝΕΑ τις τελευταίες μέρες.

Γράφει ο Μητσός κάθε μέρα για τη Σεγκολέν λες και τον ρώτησε κανένας Γάλλος τη γνώμη του κι όχι τίποτε άλλο, έχει πέσει πυρετός στο επιτελείο του Σαρκοζί να προλάβουν κάθε μεσημέρι να κρύψουν τα ΝΕΑ γενικώς και τις "Διαστάσεις" ειδικώς μην και τις διαβάσει ο υποψήφιος και αποφασίσει να μην κατέβει στις εκλογές με αυτό το αρνητικό κλίμα που επικρατεί στην Αθήνα...

Αυτά είδε κι ο Δανίκας, ο πανέξυπνος αυτός δημοσιογράφος και μοιραίος και γοητευτικός άντρας και δήλωσε πως προτιμάει τη Μπεάρ από τη Σάρον Στόουν και τρέχουν τώρα να κρύβουν τα ΝΕΑ και στο Βερολίνο.

Αυτή η εφημερίδα θα μπλέξει τη χώρα σε κανα πόλεμο φοβάμαι, σε καμία εθνική περιπέτεια...

 
At 14/2/07 2:19 μ.μ., Blogger rockerblogger said...

Χαμένη μάχη είναι εκείνη που πιστεύουμε ότι είναι χαμένη.
Καμύ.
(παρηγοριά στον άρρωστο, βέβαια, με τέτοιες δημοσκοπήσεις:)

Τι έγινε Μιχάλη; Γιατί αυτή η ηττοπάθεια; Ή μήπως προετοιμάζεις το έδαφος για να σου χαριστούν τα στοιχήματα που έβαλες;;;)))

ΥΓ
Εγώ επιμένω, δεν πα να βγει τρίτη! Είναι η πιο σεξι πενηντάρα που ξέρω!

 
At 14/2/07 2:25 μ.μ., Blogger e-politis said...

Tο προγραμμα της Σεγκολεν Ρουαγιαλ δεν δινει ενα ξεκαθαρο πολιτικο στιγμα και "σκονταφτει" στην προσπαθεια να αντιμετωπισει τη δεξια στροφη της Γαλλικης κοινωνιας.
Ενδεικτικες οι προτασεις για την εγκληματικοτητα (τοποθέτηση των ανήλικων παραβατών σε «ενισχυμένα επιμορφωτικά κέντρα, εφόσον είναι αναγκαίο με στρατιωτικό πλαίσιο» και δημιουργία «αποσπασμάτων ανηλίκων» στα αστυνομικά τμήματα των μεγάλων πόλεων) των ανηλικων που εχουν ενα ξεκαθαρο δεξιο χρωμα. Η λοιπον οπωσδηποτε καταδικασμενη να αποτυχει καθε προσπαθεια της συμπαθους Σεγκολεν.

 
At 14/2/07 2:40 μ.μ., Blogger Αθήναιος said...

Ορίστε ο Rockerblogger διαβάζει κλειστά γράμματα. Ήθελα πριν να γράψω ότι το στοίχημα χαρίζεται βέβαια, θα μαγειρέψω anyway μπας και καταφέρω να παρηγορήσω κάποιες ψυχούλες εδώ μέσα αλλά δεν ήθελα να το προσωποποιήσω αφού βασικώς είχα πάρει στο ψιλό την πρακτική.

Ναι, είναι σαφές πως θα μαγειρέψω, δεν πειράζει θα με κεράσετε εσείς όταν εκλεγώ βουλευτής με τη Φιλελεύθερη Συμμαχία.

 
At 14/2/07 3:38 μ.μ., Blogger rockerblogger said...

Ο ΛΑΟΣ
ΑΠΑΙΤΕΙ
ΤΟΝ ΑΘΗΝΑΙΟ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ!

υγ
αρκεί να κατέβει με το ψηφοδέλτιο του ΚΡΑ (Κοσμοπολίτικη Ροκ Αριστερά:)

 
At 14/2/07 4:45 μ.μ., Blogger Μιχάλης Μητσός said...

Ο καθείς με τις επιλογές του. Ο Αθήναιος (θεωρούσα το χιούμορ του υψηλότερου επιπέδου) με τους (νεο)φιλελεύθερους και την πλουτοκρατία, ο ροκερμπλόγκερ, ο Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ, ο οικοδεσπότης και τα άλλα παιδιά με τη Σεγκολέν και τη συμμετοχική της δημοκρατία, ο Μαυπρόβατος, ο Μισέλ Ονφρέ και άλλοι περίεργοι με τον Μποβέ, την Αρλέτ κι εκείνο τον ταχυδρόμο με το δύσκολο όνομα.
Τα στοιχήματα ισχύουν όπως ακριβώς τα βάλαμε. Αντε μη διπλασιάσω το ποντάρισμα!

 
At 14/2/07 5:24 μ.μ., Blogger Αθήναιος said...

Μουά χα χά, με γαλλικό αξάν s'il vous plait.

Με τον Σαρκοζί θα είσασταν κι εσείς αν είχατε τη στοιχειώδη ειλικρίνεια αφού η Δεξιά και η Σοσιαλδημοκρατία συναγωνίζονται στο βαθμό συντήρησης που εκφράζουν μέσα στις κοινωνίες.

Ξέρεις πολύ καλά πως αν είμαι με κάποιο "κόμμα", αυτό είναι το Alternative Liberale.

Ποτέ των ποτών δεν θα ψήφιζα κάποιον που έκανε θέμα την προσωπική του ζωή ποζάροντας ως ένα μείγμα θύματος και νταή. Ποτέ των ποτών δεν θα ψήφιζα κάποιον που δεν παίρνει ξεκάθαρη θέση απέναντι στην ακροδεξιά. Ποτέ δεν θα ψήφιζα κάποιον που δεν τάσσεται αναφανδόν υπέρ της ανοιχτής κοινωνίας και στο ζήτημα "Ασφάλεια ή ελευθερία" επιλέγει το πρώτο. Ποτέ δεν θα ψήφιζα κάποιον που δεν θα τσάκιζε λεκτικώς την ισλαμοφοβία. Ποτέ δεν θα ψήφιζα κάποιον που δεν θα τασσόταν ανοιχτά υπέρ του σχεδίου του Ευρωπαϊκού Συντάγματος και δεν θα δήλωνε πως η χώρα του πρέπει να ξεπεράσει μαζί με τη Γερμανία το συνδρομο της αποικιοκρατίας και της ηγεμονίας.

Αυτή είναι η Γαλλική Δεξιά, την ξέρουμε και γιαυτό την κρίνουμε αμείλικτα αντίθετα από τους σοσιαλιστές που έχουν γίνει κι αυτοί εραστές της εξουσίας και ψευδίζουν δυο ντε μεκ πολιτικά λογάκια για τα νηπιαγωγεία γιατί γνωρίζουν ότι ο ριζοσπαστικός λόγος είναι κατεξοχήν αντιεξουσιαστικός.

Ένας πραγματικός Φιλελεύθερος δεν ορέγεται ποτέ εξουσία, δεν είναι δυνατόν να στηρίζει κόμματα εξουσίας, αντίθετα απεργάζεται εντός του συστήματος την ελαχιστοποίηση του κράτους και της εξουσίας, με απώτερο στόχο την οριστική κατάργησή της.

Εγώ πάντως, αγάπες μου γλυκές θα σας μαγειρέψω και ωραίο γλυκό θα σας φτιάξω για να πάνε τα φαρμάκια κάτω και ό,τι θέλετε.

Αν δε, συμμετάσχετε και σε καμία πολιτική συζήτηση της προκόπας,you know, με πολιτικά επιχειρήματα τότε θα μαγειρέψω και με όρεξη.

Είστε πολύ πίσω, μάγκες. Μιλάτε με ορολογία ( "πλουτοκρατία"!) του ancien regime και δεν είναι ν'απορεί κανείς γιαυτό γιατί ΕΙΣΤΕ το ancient regime.

 
At 14/2/07 5:29 μ.μ., Blogger Αθήναιος said...

Και ο Πάνος και ο Μαύρος Γάτος, να κανονίσουν να είναι στην Αθήνα εκείνες τις μέρες τέλος πάντων. Ή μήπως έχουν την απαίτηση ν'ανεβούμε εμείς Θεσσαλονίκη;!!

Άντε γιατί με τσαντίσατε.

 
At 14/2/07 6:19 μ.μ., Blogger Μιχάλης Μητσός said...

O Αθήναιος, παιδιά, που μιλά με πολιτικά επιχειρήματα και όχι με ορολογία του ανσιέν ρεζίμ, "απεργάζεται εντός του συστήματος την ελαχιστοποίηση του κράτους και της εξουσίας, με απώτερο στόχο την οριστική κατάργησή της". Θα τρελαθούμε εντελώς εδώ μέσα. Διόλου απίθανο που δεν είναι μέσα στα 5 (πραγματικά) δημοφιλέστερα ελληνικά μπλογκς που θα αποκαλύψουν αύριο τα ΝΕΑ!

 
At 14/2/07 6:37 μ.μ., Blogger Μαύρος Γάτος said...

Εγώ; για να φάω φαϊ μαγειρεμένο από τα χεράκια σας, Αθήναιε, και στον Άρη θα πήγαινα...

Μόνο να μην έχετε συν-καλεσμένο τον Δημητρά, παρακαλώ

Σ;)))

 
At 14/2/07 6:42 μ.μ., Blogger Μιχάλης Μητσός said...

E, άμα είναι τόσο σφοδρή η επιθυμία του Μαύρου Γάτου, να μην ενοχλούμε οι υπόλοιποι...

 
At 14/2/07 7:25 μ.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

Αθήναιε, είχα ένα συμμαθητή, το Σπύρο, πολύ καλό παιδί, που είχε φτιάξει στη β'λυκείου κόμμα λιμπεράλ-λιμπερταίρ-οικολογικό, όταν έφυγε από την ΟΝΝΕΔ/ΜΑΚΙ. Μέχρι και χαρτιά σκεφτόταν να καταθέσει την επόμενη χρονιά (της ενηλικίωσης).
Έπαιρνε 3 ψήφους στις μαθητικές εκλογές, γιατί όπως είπα, ήταν παρόλ'αυτά πολύ καλό παιδί. Ήταν η εποχή της "φιλελεύθερης λύσης", του "μικρού (που είναι) όμορφο", κτλ.
Μετά έμαθα οτι οργανώθηκε στην ΚΝΕ κι έμεινε 2-3 χρόνια. Μετά παντρέφτηκε κι έχασα τα ίχνη του.

-Μιχάλη, αγάλια! Οι νύχτες είναι γκαστρωμένες. Περιμένετε το Μάρτη, μέχρι τότε σας έχω βάλει και... μπλογκόμετρο στο μαγαζί μου κάτω δεξιά, να παίζετε!

 
At 14/2/07 8:02 μ.μ., Blogger Αθήναιος said...

Καλά Μιχάλη μου, η έννοια του "Civil disobedience", είναι μια παραδοσιακά φιλελεύθερη ιδέα η οποία παραδοσιακά δεν χωράει σε σοσιαλιστικά μυαλουδάκια.

Μαύρο Πρόβατο, πείτε στο συμμαθητή σας πως προχθές γράφαμε στο πρόγραμμα την πρόταση για τη νομιμοποιήση του menage a trois ή au quatre όπως θέλει να ζει ο καθείς τέλος πάντων. Βιάστηκε να παντρευτεί, το κουτό!

Δεν κατεβαίνουμε στις εκλογές ως πρόταση εξουσίας, αγαπητέ αλλά για να πούμε αυτά που δεν έχουν ακουστεί ποτέ σε αυτή τη χώρα. Είστε μαζί μας. Το ξέρετε, το ξέρουμε, δεν θέλουμε να το ακούσουμε, δεν είμαι ακουστικοί τύποι. :-)

Μαύρε Γάτε, μην ανησυχείς και μην ακούς τον Μιχάλη.

 
At 14/2/07 8:39 μ.μ., Blogger Μαύρος Γάτος said...

Μην ανησυχείτε, εκτός απο κεραμιδόγατος, είμαι και Αγκύρας (κουφός) καμμιά φορά....

Σ;0)

 
At 14/2/07 9:02 μ.μ., Blogger rockerblogger said...

@Παιδιά,εντάξει, μην τον κτυπάμε όλοι μαζί τον Αθήναιο. Πήγε για ύπνο στις τέσσερις το πρωί και όσο νά'ναι δικαιολογείται σήμερα να σηκώνει ροκ αντεξουσιαστικά λάβαρα και να δηλώνει Liberal:)

@e-politis, μεταδοτική η ηττοπάθεια ή απλά απαισιόδοξος από φύση;)

@Γάτε, Βρούτε, πουλάς την Αριστερά για ένα πιάτο φακές του Φιλελεύθερου Αθήναιου:))))

@ρε σύντροφε, πως σας ξέφυγε το ομορφόπαιδο μέσα από τα χέρια;!
Καλά λέει ο Αθήναιος: Παντρεύτηκε νωρίς το κουτό:))))))))))

 
At 14/2/07 9:39 μ.μ., Blogger Μαύρος Γάτος said...

Φακές;;;;; Μού υποσχέθηκε Sheba με μους σολωμού.....

 
At 14/2/07 10:00 μ.μ., Blogger e-politis said...

για rockerblogger

Δεν ειναι απαισιοδοξια ή ηττοπαθεια, ειναι απογοητευση απο συντηρητικες ιδεες που εκφραζει σε ορισμενα θεματα η Σεγκολεν. Η κατ'ουσια κεντροαριστερη νικη εχει σημασια οχι η κατ'όνομα.

 
At 14/2/07 10:05 μ.μ., Blogger rockerblogger said...

ΧΑΧΑΧΆΑΑΑΑ
Γάτε, καλό!!!

@e-politis, την αδικείς. Συμφωνώ με την τελευταία φράση σου.

 
At 14/2/07 11:17 μ.μ., Blogger dohant said...

@Aθήναιος

"Γράφει ο Μητσός κάθε μέρα για τη Σεγκολέν λες και τον ρώτησε κανένας Γάλλος τη γνώμη τoυ..... και αποφασίσει να μην κατέβει στις εκλογές με αυτό το αρνητικό κλίμα που επικρατεί στην Αθήνα..."

Ναι μωρέ έχεις δίκιο! Θα έπρεπε να σε παίρνει τηλέφωνο και να σε ρωτάει

 
At 15/2/07 10:20 π.μ., Blogger Caesar said...

Σκεπτόμουν, σε ανάλογη περίπτωση για τα δικά μας δεδομένα, ποία θα ήταν η "δική" μας S.Roual ?!;)

 
At 15/2/07 10:25 π.μ., Blogger Αθήναιος said...

@doh: Με παίρνει και με ρωτάει αλλά μετά αγνοεί την άποψή μου κι εκεί ακριβώς βρίσκεται το πρόβλημα.

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home