Παρασκευή, Φεβρουαρίου 02, 2007

Φλερτ με τον Σαρκοζί



Η απροθυμία πολλών Γάλλων διανοουμένων να στηρίξουν μια υποψήφια που δεν διακρίνεται για την καθαρότητα των θέσεών της είναι κατανοητή. Αυτό που ξαφνιάζει είναι το φλερτ τους με τον Σαρκοζί.

Κατηγορεί την Αριστερά ότι δεν έχει διδαχθεί τίποτα από τις ήττες της και ότι δεν έχει πάρει χαμπάρι για τις συζητήσεις που γίνονται στην Ευρώπη, από το «όχι» των Γερμανών σοσιαλδημοκρατών στον μαρξισμό μέχρι το «ναι» των Νέων Εργατικών στον καπιταλισμό, αλλά παρά ταύτα θα ψήφιζε για πρόεδρο τον σοσιαλιστή Μπερνάρ Κουσνέρ, που δυστυχώς όμως δεν βάζει υποψηφιότητα, κι έτσι τάσσεται υπέρ του Σαρκοζί, ο οποίος συμβολίζει τη ρήξη με τον συντηρητισμό του πρωθυπουργού Ντε Βιλπέν και είναι γενικά καλός άνθρωπος, παρ' όλο που υποστηρίζει την απέλαση των ξένων. Το άρθρο του Αντρέ Γκλυκσμάν που δημοσιεύτηκε αυτή την εβδομάδα στη Μοντ απεικονίζει τη σύγχυση πολλών από τους λεγόμενους «νέους φιλοσόφους» της Γαλλίας για τη Δεξιά, την Αριστερά, τη Γαλλία, την Ευρώπη, την Αμερική και γενικότερα τον ρόλο της πολιτικής στον σημερινό κόσμο. Ένα άλλο μέλος της ομάδας, ο θεωρητικός της σεξουαλικής απελευθέρωσης Πασκάλ Μπρικνέρ, είχε πρόσφατα την ευκαιρία να γευματίσει με τον Σαρκοζί και με δηλώσεις του στη Λιμπερασιόν εξήρε τις θέσεις του υποψηφίου της Δεξιάς για την εκπαίδευση και τον πατριωτισμό. «Χρειαζόμαστε ένα γενναίο υποψήφιο», είπε, «που να παίρνει ρίσκο».

Πολλοί από τους διανοούμενους αυτούς έχουν ξεχωρίσει τα τελευταία χρόνια με τις πράγματι γενναίες θέσεις τους για τη Γιουγκοσλαβία, για την Τσετσενία ή για την απάθεια της Ευρώπης. Τι να είναι όμως τώρα αυτό που τους φέρνει κοντά στον Σαρκοζί; Η σκληρή του γλώσσα απέναντι στους απείθαρχους των προαστίων; Ο θαυμασμός του προς τον Μπλαιρ; Οι θέσεις του για την Τουρκία; Η αποφασιστικότητα με την οποία αντιμετώπισε τις απιστίες της συζύγου του; Η έμπνευσή του να αναθέσει την περιγραφή της προεκλογικής εκστρατείας του σε μια ηθοποιό του θεάτρου, τη Γιασμίνα Ρεζά; Ο Μαξ Γκαλό, που πρόσκειται στον «διαφωνούντα» Ζαν-Πιερ Σεβενμάν και είχε ζητήσει την καταψήφιση του Ευρωσυντάγματος στο περυσινό δημοψήφισμα, υποστηρίζει τώρα τον Σαρκοζί επειδή του αρέσουν οι αναφορές του στην Ιστορία και την πατρίδα. Ο Μαρκ Βάιτσμαν, πρώην κριτικός λογοτεχνίας του περιοδικού Les Inrockuptibles και συνεργάτης ενός νέου «αντι-αντιαμερικανικού» περιοδικού που διακρίνεται για τις νεοσυντηρητικές θέσεις του και λέγεται «Ο Καλύτερος των Κόσμων», θα ψηφίσει τον σημερινό υπουργό Εσωτερικών για να αποκατασταθούν επιτέλους οι κλασικές αξιοκρατικές αρχές του γαλλικού ρεπουμπλικανικού μοντέλου. Τρικυμία...

Ιδρυτικό μέλος του ίδιου περιοδικού, ο σκηνοθέτης Ρομέν Γκουπίλ δεν θέλει αντίθετα ούτε να ακούσει για τον Σαρκοζί. «Είμαι τεμπέλης», λέει, «και οι ομιλίες του για την οικονομική πραγματικότητα με αρρωσταίνουν». Επιτέλους, ένα επιχείρημα σοβαρό, συγκροτημένο, πολιτικό.

17 Comments:

At 2/2/07 2:35 μ.μ., Blogger Μαύρος Γάτος said...

Ποιός Σαρκοζί κύριε...

Εδώ έχομεν συγκλονιστικάς εξελίξεις....


Ξύπνησε το Ηφαίστειο Γιωργάκης....

 
At 2/2/07 4:30 μ.μ., Blogger rockerblogger said...

Μιχάλη, δεν με ξαφνιάζει καθόλου ο Κουσνέρ. Καθόλου.

Μαλακίες - κυριολεκτικά - έγραφε, μαλακίες κάνει.

 
At 2/2/07 9:13 μ.μ., Blogger Μιχάλης Μητσός said...

Ροκερμπλόγκερ, πού κολλάει ο Κουσνέρ; Ο άνθρωπος δεν βάζει υποψηφιότητα, του Γκλυκσμάν είναι το άρθρο. Ο Κουσνέρ είναι σοβαρός άνθρωπος, θα διαφωνήσω μαζί σου. Μόνο μη μας διαβάσει ο Μαυροπρόβατος, γιατί θα αρχίσει να φωνάζει. Γι'αυτόν, μόνο ο Φαμπιούς αξίζει!

 
At 2/2/07 11:31 μ.μ., Blogger Αθήναιος said...

Έχω αρκετές απορίες γιατί δεν είμαι και το sharpest knife in the kitchen.

Γιατί οι διανοούμενοι πρέπει να είναι εξ'ορισμού με την Αριστερά; Γιατί πιστεύεται πως η Δεξιά εξ'ορισμού δεν οραματίζεται ποτέ την κοινωνική προκοπή; Γιατί όλοι οι Δεξιοί έχουν το κόμπλεξ να καταξιωθούν στα μάτια διανοούμενων επιπέδου Πασκάλ Μπρυκνέρ μόνο και μόνο επειδή είναι Αριστεροί;

Δεν σας φαίνονται λάθος όλα αυτά; Μόνον εγώ βλέπω τη διαστροφή; Μόνον εγώ βλέπω πως στην τελική, φαίνεται η Αριστερά ( σ'όλη την Ευρώπη) να πλειοδοτεί στο παιχνίδι του "δεν συζητάμε ποτέ επί της ουσίας τίποτε".

Δυστυχώς με έναν υποψήφιο που εκφέρει πολιτικό λόγο του επιπέδου της Σεγκολέν--δλδ το έχουμε ξεφτυλίσει εντελώς το θεμα-- ο αντίπαλος θα το παίξει κάτι μεταξύ Νίκου Ξανθόπουλου και Νίκου Κούρκουλου, " Ρε παιδιά, να σώσουμε τη Γαλλία, εμείς οι άντρες".

Δλδ η φάση μου θυμίζει τις εκλογές του Αβραμό με τη Δαμανάκη που τις έζησα από μέσα. Η Δαμανάκη ήταν τόσο απαράδεκτη που συγχωρέσαμε όλοι τη βλακεία και τη μετριότητα του Αβραμόπουλου.

Λοιπόν, έβαλα εδώ μέσα στοίχημα για το νικητή των εκλογών. Με αυτά που διαβάζω βάζω τώρα στοίχημα και για το ποσοστό.

 
At 3/2/07 12:09 π.μ., Blogger christina said...

Στις χώρες με "αριστερά" καθεστώτα ποιοι είναι οι διανοούμενοι;
Βασικά ρωτάω αν είναι ελαφρώς δεξιότεροι από τον μέσο όρο.

 
At 3/2/07 12:22 π.μ., Blogger rockerblogger said...

..αλλά παρά ταύτα θα ψήφιζε για πρόεδρο τον σοσιαλιστή Μπερνάρ Κουσνέρ, που δυστυχώς όμως δεν βάζει υποψηφιότητα, κι έτσι τάσσεται υπέρ του Σαρκοζί..

Μιχάλη, η διατύπωση με οδήγησε στο λάθος συμπέρασμα ότι ο Κουσνέρ είναι αυτός που τάσσεται υπέρ του Σαρκοζί, και όχι ο Γκλυκσμάν.

Mea Culpa.

ΥΓ
(εντάξει, ένα γλωσσικό λάθος στα 500 σχόλια επιτρέπεται, ε;)

 
At 3/2/07 1:46 π.μ., Blogger stratos said...

μ' άρεσε η κατάληξη του άρθρου. πέρα από την πλάκα που έχει, το να αντιδράς επι προσωπικού είναι η πλέον έντιμη πολιτική στάση, και για αυτό η πιό συγκρουσιακή

 
At 3/2/07 10:38 π.μ., Blogger Μαύρος Γάτος said...

Αθήναιε, μέσα στη γενική ιδεολογική σύγχυση του έτους 2007 οι όροι Αριστερός κα Δεξιός ΔΕΝ νοούνται ανεξάρτητα από τους ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥΣ ανθρώπους που κατά περίπτωση περιγράφουν. Αφού όμως το θέλεις, άκουσέ το: ΔΕΞΙΟΣ σημαίνει το κέρδος πάνω από τον άνθρωπο. ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ σημαίνει ο άνθρωπος πάνω από το κέρδος. Είτε σού αρέσει είτε όχι. Τελεία και πάυλα.

Όσο για το στοίχημα που έβαλες, κράτα ένα ΠΟΛΥ μικρό καλάθι...

 
At 3/2/07 10:58 π.μ., Blogger Αθήναιος said...

Την έκφραση "τελεία και παύλα",χτυπώντας μάλιστα ναζιάρικα το πόδι μου όπως έκανα όταν ήμουν μικρός, τη χρησιμοποιώ πλέον μόνον όταν θέλω να πειράξω καμία ψυχή στο στυλ " Τελεία και παύλα, Γατούλη είσαι καύλα" (παράδειγμα φέρνω τώρα).

Τις πιο ριζοσπαστικές ιδέες για το κοινωνικό κράτος τις έχουν εμπνευστεί οι Φιλελεύθεροι και τις έχουν εφαρμόσει συντηρητικές κυβερνήσεις. Το κέρδος για ένα Φιλελεύθερο είναι κλειδί που διασφαλίζει την ατομική μου ελευθερία. Το μόνο που απασχολεί εμένα είναι η προσπάσπιση των ατομικών ελευθεριών που θεωρώ ότι πρέπει να τις απολαμβάνουν όλοι, όλες μου οι ιδέες και οι θεωρίες πηγάζουν από αυτή τη βασική αρχή που είναι υπεράνω των θεσμών, των κρατών, των διαβόλων και των τριβόλων. Αλλά τί λέω σε σας που πιστεύετε πως το Ελληνικό Παρατηρητήριο του Ελσίνκι ασκεί αντεθνική προπαγάνδα!

Δεν φοβάμαι το στοίχημα, δεν θα πληγωθεί ο εγωισμός μου αν το χάσω, το μόνο που θα πάθω είναι να κάνω κάτι που με διασκεδάζει έτσι κι αλλιώς.Τελεία και παύλα.

 
At 3/2/07 11:21 π.μ., Blogger Μιχάλης Μητσός said...

Αθήναιε, σου χαρίζω και δύο μονάδες (στο στοίχημα που βάλαμε).

 
At 3/2/07 11:34 π.μ., Blogger Μαύρος Γάτος said...

Είμαι ναζιάρης γάτος, πώς να το κάνουμε....

Σ;)

 
At 3/2/07 11:39 π.μ., Blogger Μαύρος Γάτος said...

Για την ουσία, έχω όλη την καλή διάθεση να συζητήσω μαζί σου, κι ευχαριστώ για την απάντηση, αλλά εκίνη η παρατήρηση για το Ελσίνκι με χάλασε...

Ναι, πιστεύω ότι Ο ΔΗΜΗΤΡΑΣ και η παρέα του ασκεί αντεθνική προπαγάνδα. Και αν το Ελληνικό Παρατηρητήριο του Ελσίνκι είναι ο Δημητράς και η παρέα του, τότε και μόνο τότε, αυτό που είπες ισχύει.

Τελεία και παύλα.

 
At 3/2/07 11:41 π.μ., Blogger Αθήναιος said...

Τί εννοείς, Μιχάλη; Θα έχω κερδίσει ακόμη κι αν ο Σαρκοζί χάσει με δυο μονάδες διαφορά; Εγω δεν έχω πρόβλημα. Μόνο που θα προσθέσω κάτι ακόμη στο στοίχημα. Είπαμε, αν χάσω, μαγειρεύω εγώ γαλλική κουζίνα αλλά σοφιστικέ, σχεδόν α λα καρτ και μπορεί και α λα καρτ αν μέχρι τότε έχω βάλει γκάζι στην κουζίνα, σπανίως μαγειρεύω μπροστά σε άλλους, θα κάνω μια εξαίρεση έτσι, για να μάθω να βάζω στοιχήματα.
Τότε όμως, θα μου διηγηθείς την αγαπημένη σου ιστορία από το Μακόντο.

Μέχρι το Μάιο μπορεί να γίνει και πιο περίπλοκο το στοίχημα, γουστάρω τρελά κάτι τέτοια. Αν είμαι στην Ελλάδα, σκέφτομαι να μαζέψω την παρέα εδώ στο σπίτι μου για να δούμε τ'αποτελέσματα αν και η απουσία του Μαύρου Προβάτου θα είναι αισθητή.

 
At 3/2/07 11:42 π.μ., Blogger Αθήναιος said...

Μαύρε Γάτε είπαμε να πλακωνόμαστε αλλά και για τα μάτια του Δημητρά το βρίσκω too much.

 
At 3/2/07 11:50 π.μ., Blogger Μαύρος Γάτος said...

Για να μην παρεξηγηθώ εδώ από άσχετους με το θέμα που έχουμε ήδη... χμμμμμμ... συζητήσει με τον Αθήναιο, πιστεύω στην αυτοδιάθεση του καθενός, αναγνωρίζω κάθε δικαίωμα στους Σλαβομακεδόνες να αυτοπροσδιορίζονται και να οργανώνονται σε κόμματα και σε ό,τι θέλουν. Αυτό που δεν τους αναγνωρίζω είναι να αρνούνται τα ίδια δικαιώματα σοτυς Έλληνες μακεδόνες, υιοθετώντας την εξωφρενική προπαγάνδα του Τίτο περί "αλύτρωτης Μακεδονίας του Αιγαίου" (η ελληνική μακεδονία, fyi), περί μακεδονικής εθνότητας (γνωστής και ως bugari έως τις αρχές του αιώνα), περί "Μακεδονίας των Σκοπίων" (γνωστής και ως Vardarska Banovina - 'επαρχία του Βαρδάρη' ως το 1946).

Να χαρώ εγώ κάτι αντι-εθνικιστές τύπου Δημητρά. Που υποστηρίζουν όλους τους εθνικισμούς εκτός από τον δήθεν ελληνικό. Να χαρώ εγώ.

 
At 8/2/07 2:35 μ.μ., Blogger Φειδίας said...

Οι λαοί της Ευρώπης προσβλέπουν με ελπίδα στο πρόσωπο του ελληνοεβραίου Σαρκοζί, του ανυπότακτου, ελεύθερου Ευρωπαίου τολμά να μιλά την γλώσσα της αλήθειας, που τολμά να αγωνίζεται στις επάλξεις ενάντια στην άλωση της Ευρώπης από την αντιευρωπαϊκή "πολυπολιτισμικότητα" και τον εκτουρκισμό. Όπως με την απόρριψη του νεοταξικού ευρωσυντάγματος, έτσι και τώρα, είμαστε όλοι Γάλλοι! Δεν υπάρχει έθνος Γάλλων και Γραικών, έλεγε ο μέγας Κοραής, αλλά "ένα έθνος Γραικογάλλων"!

Λέει όμως ο Αθήναιος:

"Το κέρδος για ένα Φιλελεύθερο είναι κλειδί που διασφαλίζει την ατομική μου ελευθερία."

Δηλαδή, εάν τό έχεις, είσαι ελεύθερος. Αυτό, όμως, σημαίνει ότι, εάν δεν τό έχεις, είσαι δούλος. Δώρον-άδωρον λοιπόν. Τί να τό κάνω που ο Γκέητς είναι (;) ελεύθερος;

 
At 8/2/07 2:39 μ.μ., Blogger Φειδίας said...

Α ναι, ξέχασα. Βασικώς, εγώ θεωρώ, Αθήναιε, ότι αντεθνική προπαγάνδα ασκεί ολόκληρο το "ελληνικό" κράτος. Για τον Δημητρά ρωτάς τώρα;!

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home