Τρίτη, Φεβρουαρίου 20, 2007

Φωλιά του Κούκου, 2007



«Κάναμε το καθήκον μας. Πολεμήσαμε. Επιστρέψαμε στην πατρίδα τραυματισμένοι. ΟΚ. Όποιοι κι αν είναι όμως αυτοί εδώ που υποτίθεται ότι είναι επιφορτισμένοι με την επανένταξή μας, θα έπρεπε να το κάνουν». Ράιαν Γκρόουβς, 26 ετών.

Τον αριθμό των Αμερικανών στρατιωτών που έχουν σκοτωθεί στο Ιράκ τον γνωρίζουμε: μέχρι το τέλος της περασμένης εβδομάδας είχαν φτάσει τους 3.133. Γνωρίζουμε και τον αριθμό των τραυματιών: περισσότεροι από 23.500. Χάρις στις προόδους της Ιατρικής, αντιστοιχούν πλέον πολύ περισσότεροι τραυματίες ανά νεκρό (8 στο Ιράκ, έναντι 3 στο Βιετνάμ). Οι συνθήκες περίθαλψης αυτών των τραυματιών όμως, πολλοί από τους οποίους δεν θα συνέλθουν ποτέ από το σοκ που υπέστησαν, δείχνουν με ανάγλυφο τρόπο τη βαθειά περιφρόνηση της αμερικανικής κυβέρνησης προς την ανθρώπινη ζωή, ακόμη κι εκείνη των Αμερικανών πολιτών.

Το νοσοκομείο «Ουόλτερ Ριντ» της Ουάσινγκτον είναι το πιο γνωστό στρατιωτικό νοσοκομείο της Αμερικής. Εδώ νοσηλεύεται το ένα τέταρτο των στρατιωτών που τραυματίζονται στο Ιράκ ή το Αφγανιστάν. Στην πτέρυγα 57 αυτού του νοσοκομείου, όπου γίνονται οι ακρωτηριασμοί, ποζάρουν συχνά μπροστά στις κάμερες ο Πρόεδρος και ο υπουργός Αμύνης. Κι ύστερα αποχωρούν, ικανοποιημένοι που έκαναν το καθήκον τους. Κι αφήνουν πίσω τους νέους ανθρώπους χαμένους στη γραφειοκρατία και τους εφιάλτες τους. Δύο δημοσιογράφοι της «Ουάσινγκτον Ποστ» πέρασαν εκεί τέσσερις μήνες - χωρίς να το γνωρίζει η διοίκηση του νοσοκομείου - και περιγράφουν αυτά που είδαν σε ένα συγκλονιστικό ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε προχθές. Έμπειροι αξιωματικοί με διαταραγμένη μνήμη από τραύματα περιπλανιούνται επί εβδομάδες προσπαθώντας να δουν έναν γιατρό. Άλλοι εξαφανίζονται για ακόμη μεγαλύτερο διάστημα. Πολλοί απλώς φεύγουν. Ο 19χρονος στρατιώτης Τζέρεμι Χάρπερ, που έπαθε νευρικό κλονισμό στο Ιράκ όταν είδε τρεις φίλους του να σκοτώνονται, γυρνούσε ένα βράδυ στους διαδρόμους του νοσοκομείου μ' ένα μπουκάλι στο χέρι. Την άλλη μέρα βρέθηκε νεκρός στο δωμάτιό του.

Έξω ακριβώς από τις πύλες του νοσοκομείου, και σε απόσταση μόλις 8 χιλιομέτρων από τον Λευκό Οίκο, υπάρχει ένα κτίριο που θυμίζει Φωλιά του Κούκου. Είναι το Κτίριο 18, απ' όπου έχουν περάσει εκατοντάδες στρατιώτες κι έχουν νοσηλευτεί δίπλα στα ποντίκια και τις κατσαρίδες. Εδώ, οι τραυματίες φροντίζουν άλλους τραυματίες. Στρατιώτες με δικά τους ψυχολογικά προβλήματα επιφορτίζονται να προσέχουν άλλους με τάσεις αυτοκτονίας. Πολλοί αποτρελαίνονται. Άλλοι δίνουν τέλος στη ζωή τους. Έμποροι ναρκωτικών μπαίνουν ελεύθερα από τη σπασμένη πόρτα του γκαράζ και κυκλοφορούν ανάμεσα στους στρατιώτες με σχιζοφρένεια, παραισθήσεις και εγκεφαλικές βλάβες. Όσοι κοινωνικοί λειτουργοί προσπάθησαν να κάνουν κάτι αναγκάστηκαν γρήγορα να τα παρατήσουν μπροστά στη γραφειοκρατία και την αδιαφορία.

«Υπηρέτησα δίπλα σε όλμους», λέει ο 25χρονος Τζορτζ Ρομέρο που επέστρεψε από το Ιράκ με ψυχολογικές διαταραχές. «Αλλά εδώ δυσκολεύομαι να τα βγάλω πέρα, με τόσες απειλές κάθε μέρα». Περισσότερα δεν θέλει να πει. Ίσως να έχει ακούσει και για εκείνον τον στρατιώτη που είχε μιλήσει τον περασμένο Δεκέμβριο σε ένα ανάλογο ρεπορτάζ του ραδιοφώνου και τον πέρασαν από στρατοδικείο.

13 Comments:

At 20/2/07 12:49 μ.μ., Blogger sensualmonk said...

θα 'έσπαγε' βέβαια η σειρά των κειμένων σας - παραταύτα όμως, αν δεν βαριέστε, και τύχει να βρείτε το 'παιχνίδι' της αρεσκείας σας:

http://sensualmonk.blogspot.com/2007/02/5.html

με -συσσωρευμένες από ετών- ευχαριστίες για τα κείμενα

 
At 20/2/07 1:44 μ.μ., Blogger rockerblogger said...

Η "Φωλιά του Κούκου" ήταν η ταινία που έβαλε την ταφόπλακα στη θεραπεία με ηλεκτροσοκ, που μέχρι τότε ήταν ακόμα η βασική μέθοδος αντιμετώπισης των ασθενών με προβλήματα ψυχικής υγείας.
Μετά την τεράστια επιτυχία της (αριστουργηματικής) ταινίας, η μέθοδος του ηλεκτροσοκ εγκαταλείφθηκε οριστικά.

Ο " Ελαφοκυνηγός" ήταν η (ακόμα πιο αριστουργηματική) ταινία που ανέδειξε την αδιαφορία του αμερικανικού κράτους για τα παιδιά του, που είχε στείλει στο Βιετνάμ.
Όταν επέστρεφαν, η πατρίδα απλά τους εγκατέλειπε στην τύχη τους.

Προβλέπω σύντομα ένα χολιγουντιανό αριστούργημα, με τίτλο "οι χουρμάδες της οργής", ή κάπως έτσι.

 
At 20/2/07 1:51 μ.μ., Blogger rockerblogger said...

senualmonk, τον προκάλεσα κι εγώ, και το Μαύρο Πρόβατο!

Μιχάλη, ο λαός απαιτεί ΠΕΝΤΕ προσωπικές αποκαλύψεις!

Να μάθουμε κάτι παραπάνω για τον άνθρωπο που διαβάζουμε τόσα χρόνια:))))))

 
At 20/2/07 2:35 μ.μ., Blogger Αθήναιος said...

Το πρωί που διάβασα το άρθρο, άρχισα να συντάσσω στο μυαλό μου τον δεκάρικο της ημέρας εναντίον του κράτους, της εθνικής κυριαρχίας, των στρατών και των στρατόκαυλων.

Μετά, φυλλομετρώντας την εφημερίδα είδα το άρθρο για το νέο σώμα μονιμάδων, ουσιαστικά υποαμοιβόμενων μισθοφόρων που ετοιμάζει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και συνειδητοποίησα ότι δεν θα επρόκειτο για μια άσκηση ρητορίας. Αντί οι κυβερνήσεις να προσεγγίζουν τα προβλήματα πολιτικά και να δίνουν πολιτικές λύσεις, πετούν ξεροκόμματα στους οικονομικά ασθενείς και κοινωνικά περιθωριοποιημένους κυρίως λόγω της αγραμματοσύνης τους και της ανικανότητάς του να βγουν ανταγωνιστικά στην αγορά εργασίας.

Υπάρχει ακόμη κόσμος που υποστηρίζει το κράτος και τον κρατικισμό; Υπάρχει ακόμη κόσμος που πιστεύει στην παραμύθα της πατρίδας και του δικαιώματος της εθνικής κυριαρχίας; Ποιοι είναι αυτοί που αποφασίζουν πως κάποιοι πολίτες είναι αναλώσιμοι κατά τέτοιο τρόπο;

Βέβαια, το ρεπορτάζ των ΝΕΩΝ ανέφερε κάτι για 900Ε μισθό για τους Έλληνες μισθοφόρους που θα στελεχώσουν τις ελληνικές δυνάμεις στο εξωτερικό. Ένας σερβιτόρος που δουλεύει στο ρελαντί, βγάζει τα διπλάσια, ενώ κάποιος που θα πιάσει δουλειά ως ανειδίκευτος βοηθός σε κουζίνα αμείβεται για πλάκα με τα τριπλάσια. Η λέξη κλειδί εδώ είναι η λέξη "δουλεύω" και μάλιστα σκληρά αντί να κυνηγάω μια θεσούλα μισθοφόρου.

Ίσως τελικά οι λαοί να έχουν τις κοινωνίες και τη μεταχείριση που τους αξίζει. Δεν ξέρω...

 
At 20/2/07 3:31 μ.μ., Blogger rockerblogger said...

Ένας σερβιτόρος που δουλεύει στο ρελαντί, βγάζει τα διπλάσια, ενώ κάποιος που θα πιάσει δουλειά ως ανειδίκευτος βοηθός σε κουζίνα αμείβεται για πλάκα με τα τριπλάσια.

Αθήναιε, δεν ξέρω για τους σερβιτόρους, αλλά με 2700ευρώ το μήνα ευχαρίστως να σου δίνω τα τηγάνια, να σου πλένω τις κατσαρόλες, να σου κόβω τα λαχανικά, να σου ισιώνω και το καπέλο του σεφ:)))))))

Άσε που κοντά σου μέσα σε λίγους μήνες θα μάθω όλα τα μυστικά της τέχνης σου, και θα φροντίσω να σε διώξουν για να παίρνω εγώ τα... 10.000ευρώ ας πούμε ότι παίρνει το μήνα ένας καλός σεφ στην Ελλάδα (δεδομένου ότι ο ανειδίκευτος βοηθός παίρνει 2700!!!)

 
At 20/2/07 4:50 μ.μ., Blogger Αθήναιος said...

Ναι, γύρω στα 8 με 10 χιλ. Ε είναι η αμοιβή ενός σεφ μεγάλου εστιατορίου ( 9.000 Ε παίρνει ο σεφ στη σοφιστικέ μπουζουκλερί "Αθηνών Αρένα" για να ψηνει φιλέτα από μοσχάρια που έχουν πεθάνει από έμφραγμα...)
Σκεφτείτε πως γύρω στα 10.000 Ε μαζεύουν ορισμένοι πολυθεσίτες δημοσιογράφοι που κάθονται. Η βάρδια στις κουζίνες είναι 10ωρη ή 12ωρη στις μεγάλες. Θα συμφωνήσετε πως αναλογικά οι σεφ είναι υποαμοιβόμενοι.

Το θέμα είναι ότι κάποιος αποτιμά τον εαυτό του 900Ε και προτιμάει να δουλέψει μισθοφόρος σε ξένη χώρα παρά να πλένει πιάτα στην πατρίδα του ίσως γιατί δεν θα ξέρει τί να πει η μαμά του στις θείες του και τις γειτόνισσες.

Οι παρατηρήσεις μου ίσως είναι απλουστευτικές αλλά προσπαθώ να δω το ζήτημα απ'όλες τις πλευρές.

 
At 20/2/07 6:38 μ.μ., Blogger rockerblogger said...

Τι το ήθελα το Mεσανατολικό ο κάφρος! Σεφ έπρεπε να σπουδάσω γαμώτο:)))))))))

 
At 20/2/07 6:39 μ.μ., Blogger Μιχάλης Μητσός said...

Παιδιά, έχω χάσει συνέχειες.
Πότε ακριβώς με προκάλεσε ο ροκερμπλόγκερ και το Μαύρο Πρόβατο για τις "πέντε προσωπικές αποκαλύψεις";
Και ποιον ακριβώς νομίζετε ότι μπορεί να ενδιαφέρουν οι προσωπικές μου αποκαλύψεις; Η πρόσκληση του sensualmonk είναι τιμητική, αλλά δεν νομίζω πως είμαι έτοιμος για κάτι τέτοιο.

 
At 20/2/07 6:57 μ.μ., Blogger Ελένη said...

Αχ κύριε Μητσέ μου, δεν θέλω να παρεμβαίνω όταν τα άρθρα είναι για τόσο σοβαρά ζητήματα αλλά αναγκάζομαι. Αν δεν κάνετε τις αποκαλύψεις εσείς, θα αναγκαστώ να τις κάνω εγώ.

Μη χτυπάτε φρίκη, βρε κουτό. Πέντε πραγματάκια που δεν ξέρει ο λαουτζίκος για σας θα αναφέρετε. Πώς πίνετε τον καφέ σας, τί ζώδιο είστε, αν σας αρέσει το βιδωτό-κατσαβιδάτο και τέτοια πράγματα. Αυτό για το βιδωτό κατσαβιδάτο μπορείτε να το παραλείψετε πάντως.

 
At 20/2/07 7:05 μ.μ., Blogger Ελένη said...

Αυτό το Μεσανατολικό που έχετε σπουδάσει εσείς κ.rockerblogger φέρνει πιο πολύ στο στριφογυριστό κοφινάτο ή στο κόντρα παξιμάδι;

Ε, ρε χαστούκια που θέλετε όλοι σας εδώ μέσα αλλά σιγά μην σας κάνω το χατήρι να σας πλακώσω στα χαστουκάκια.

 
At 20/2/07 8:03 μ.μ., Blogger Μιχάλης Μητσός said...

Σύντροφε ροκερμπλόγκερ, το πράγμα αποκτά ενδιαφέρον. Χαστούκια από την Ελένη, όσο να'ναι ακούγεται γοητευτικό.

 
At 20/2/07 9:29 μ.μ., Blogger rockerblogger said...

Indeed, Μιχάλη μου!

Και που να ξερει η Ελένη την αδυναμία μου στη.. λογοτεχνική αξία του L'histoire d'O!

:)))

 
At 20/2/07 9:41 μ.μ., Blogger Ελένη said...

Είναι που σέβομαι το θέμα επειδή τρέφω μια βαθειά περιφρόνηση στους εθνικιστές στρατόκαβλους που στέλνουν τον ανόητο κοσμάκη να σκοτώνεται για να γίνονται οι πλούσιοι ακόμη πλουσιότεροι αλλιώς θα σας έλεγα εγώ και στους δύο αν και δεν θα συζητούσα ποτέ επί των εγχειριδίων του νηπιαγωγείου (Histoire d'O κου του λου που).

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home