Παρασκευή, Νοεμβρίου 17, 2006

Η σωστή ταχύτητα



Ο Τόνι Μπλερ, λέει, δεν γράφει τους λόγους του σε ηλεκτρονικό υπολογιστή. Χρησιμοποιεί πένα. Αλλά το σχολείο εκείνο στο Εδιμβούργο για άλλους λόγους έλαβε την απόφασή του.

Κάποιος έγραψε ότι είναι σαν να αντικαθιστάς το αυτοκίνητο με άλογο. Ένα διακεκριμένο ιδιωτικό σχολείο στη Βρετανία αποφάσισε να επαναφέρει την υποχρεωτική χρήση του κονδυλοφόρου από τους μαθητές εννέα ετών και άνω, βάζοντας στο περιθώριο τους μαρκαδόρους, τα στιλό, τα μολύβια και, βέβαια, τα πλήκτρα των ηλεκτρονικών υπολογιστών. Όπως ανακοίνωσε το Mary Erskin & Stewart's Melville School, σκοπός αυτού του μέτρου είναι να μάθουν και πάλι τα παιδιά να γράφουν όμορφα, με καλλιγραφικούς χαρακτήρες, σε μια εποχή που κυριαρχείται από το Internet, τα e-mail και τα μηνύματα στα κινητά.

Αν και το φαινόμενο αυτό δεν έχει έλθει ακόμη στην Ελλάδα, έρευνα που έγινε στη Βρετανία έδειξε ότι πάνω από το 80% των μαθητών ξέρουν να γράφουν μόνο με κεφαλαία. Και οι δάσκαλοί τους δεν έχουν απαιτήσεις από αυτούς, αφού «υπάρχει το κομπιούτερ». Την ίδια ώρα, περιέργως, οι πένες βρίσκονται σε άνθηση: τόσο οι φτηνές, αυτές που κοστίζουν μερικά ευρώ και παίρνουν πλαστικές μελανοθήκες, όσο και τα ακριβά μοντέλα. Ακόμη και φίρμες όπως η Bulgari και η Chopard μπήκαν στο παιχνίδι. Άλλωστε το εργαλείο αυτό έχει διάσημους θαυμαστές. Τον Βρετανό πρωθυπουργό, που έχει σπουδάσει σε εκλεκτά σκωτσέζικα σχολεία και γνωρίζει την αξία της καλλιγραφίας. Τον συμπατριώτη του συγγραφέα Τζων Μπάνβιλ, που τιμήθηκε φέτος με το βραβείο Μπούκερ. Την Αμερικανίδα συγγραφέα Τόνι Μόρισον, που τιμήθηκε το 1993 με Νόμπελ λογοτεχνίας. Το βιβλίο της «Beloved» («Αγαπημένη») ψηφίστηκε τον περασμένο Μάιο από 200 Αμερικανούς συγγραφείς και κριτικούς καλύτερο αμερικανικό μυθιστόρημα της τελευταίας 25ετίας. Σίγουρα με πένα το έγραψε.

«Γράφω πάντα την πρώτη εκδοχή των βιβλίων μου με πένα», δήλωσε πρόσφατα ο Μπάνβιλ. «Έχει τη σωστή ταχύτητα για τη δημιουργική σκέψη. Ο υπολογιστής, όπως και το στιλό διαρκείας, τρέχουν πολύ γρήγορα, πιο γρήγορα από τη σκέψη μου». Ο διευθυντής του σχολείου στο Εδιμβούργο θεωρεί ότι η πένα έχει ακόμη ένα πλεονέκτημα: αυξάνει την αυτοεκτίμηση των μαθητών. Άμεση σχέση μεταξύ ορθογραφίας και καλλιγραφίας βρίσκει ένας φιλόσοφος της γλώσσας, ο Ιταλός Τούλιο Ντε Μάουρο. Το γράψιμο είναι μια άσκηση, λέει στη Ρεπούμπλικα. Πολλά από τα ορθογραφικά λάθη που συναντά κανείς στο γραπτό ενός μαθητή του Λυκείου συνδέονται με την ελλιπή χρήση του κονδυλοφόρου. Ασφαλώς ο ηλεκτρονικός υπολογιστής αποτελεί μια πραγματικότητα, ακόμη και για τα μικρά παιδιά. Αυτό όμως δεν πρέπει να αποκλείει το γράψιμο με το χέρι. Ένα παιδί που μαθαίνει από νωρίς να χρησιμοποιεί τόσο το κομπιούτερ όσο και το τετράδιο, απορροφά πιο εύκολα τη γνώση.

Η πένα είναι γοητευτική για ακόμη ένα λόγο. Την αγαπούσε ένας τρυφερός διανοούμενος και ένας σπάνιος άνθρωπος. Ο Λέων Καραπαναγιώτης, φυσικά.

12 Comments:

At 17/11/06 12:10 μ.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

Δεν μας είπες λοιπόν, εσύ πώς γράφεις; :-)

 
At 17/11/06 1:00 μ.μ., Blogger Μιχάλης Μητσός said...

Γράφω με ό,τι βρω μπροστά μου. Αλλά μ'αρέσουν πολύ οι πένες, και δεν θα είχα καμιά αντίρρηση να μου χαρίσετε μία στα γενέθλιά μου.
Ασφαλώς και διδάσκεται η καλλιγραφία, ρε Ιχνηλάτη, θα μας τρελάνεις;
Στη σύσκεψη δεν ξαναλέω τίποτα που να προέρχεται από μπλόγκερ. Σήμερα όλοι με δουλεύανε για το 48% που τους είπα χθες ότι θα έπαιρνε η Σεγκολέν. "Ρε, μήπως έγινε νοθεία;" μου είπαν.

 
At 17/11/06 1:20 μ.μ., Blogger Αθήναιος said...

Θαυμαστής της πέννας και καλλιγράφος, πολλά χαρτιά, φεύγουν από το γραφείο μου χειρόγραφα κατά σύστημα κι ας μας κοστίζει σε χρόνο και πολύ χρήμα. :-)

Παρ'όλα αυτά όμως, έχω παρατηρήσει ότι τα τελευταία χρόνια με τη συνεχή χρήση του υπολογιστή, έχασα μέρος της καλλιγραφικής μου δεινότητας και έχω επιβάλλει στον εαυτό μου τη χρήση της πέννας. Πολλά από αυτά που γράφω, τα γράφω πρώτα σ'ενα σημειωματάριο και μετά στον υπολογιστή.

Πάντως, μου αρέσει πολύ να γράφω και με μολύβι!

 
At 17/11/06 1:24 μ.μ., Blogger Αθήναιος said...

"Γράφω με ό,τι βρω μπροστά μου. "

ΛΟΛ.Εγώ πάλι, η σνομπαρία, ποτέ. Γράφω , υπογράφω, σημειώνω, whatever με τη δική μου πένα...Ειδικά όταν βλέπω κάτι μπικ δεμένα με σκοινί ούτε που τα πλησιάζω.Για να μη συζητήσουμε για το κεφάλαιο επιστολόχαρτα.

Βρε Μιχάλη, δεν είναι πολύ ωραίες αυτές οι αστικές, συντηρητικές συνήθειες;

 
At 17/11/06 1:29 μ.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

Στη σύσκεψη δεν ξαναλέω τίποτα που να προέρχεται από μπλόγκερ. Σήμερα όλοι με δουλεύανε για το 48% που τους είπα χθες ότι θα έπαιρνε η Σεγκολέν. "Ρε, μήπως έγινε νοθεία;" μου είπαν.

Ωχ!! Ζημιά!!! ;-)))

 
At 17/11/06 9:40 μ.μ., Blogger Αθήναιος said...

"Παράλληλα μάθαμε το στυλό μελάνης, που ανανέωνε τη μελάνη με αναρρόφηση - έχει εγκαταλειφθεί πλέον".

Οι MontBlanc, οι Dupont και κάποια μοντελάκια Mark Cross σου δίνουν τη δυνατότητα να τις γεμίζεις με αναρρόφηση με μελάνι blueblack.

Βρε Πανούλη, πώς γίνεται να γράφεις με πένα και να ακούς Θεοδωράκη; :-Ρ

 
At 18/11/06 8:18 π.μ., Blogger Μιχάλης Μητσός said...

Ιχνηλάτη, το δώρο του Αθήναιου είναι ότι περνάει πότε-πότε από δω...

 
At 18/11/06 10:16 μ.μ., Blogger Αθήναιος said...

Speak for yourself Πανουλη που θα συγκρίνεις την αστική κουλτούρα των Σεφαραδιτών με την Καλαμάτα...

Κάθε μέρα περνάω αλλά δεν σχολιάζω πάντα, τις περισσότερες φορές με καλύπτεις πλήρως. :)

 
At 20/11/06 12:00 π.μ., Blogger Τζιτζίκος said...

η μύτη της πένας τρίβεται με τρόπο που έχει σχέση με το κράτημα της. Αυτό σημαίνει πως το γράψιμο με πένα αποκτά τελικά ύστερα από κάποια χρόνια την μοναδική προσωπικότητα του προσώπου που γράφει μ' αυτήν. Αυτό όμως σημαίνει πως η σχέση που μπορεί κάποιος να έχει με μια πένα είναι καθαρά μονογαμική. Πολλές πενες σημαίνει πως καμία τους τελικά δεν αποκτά την προσωπικότητα που έχει η μία. Επίσης ποτέ δεν δανείζεις μια πένα ούτε για μισό γράμμα σε άλλον, γιατί το κράτημα του καθενός είναι διαφορετικό.

 
At 20/11/06 1:49 μ.μ., Blogger Αθήναιος said...

Πάνο, οι Σεφαραδίτες είναι πράγματι το αγλάισμα της αστικής κουλτούρας. Μέχρι και την Τυπογραφία εισήγαγαν στην Ελλάδα αυτή που σήμερα χρησιμοποιεί ο Μίκης για να γράφει τις αντισημτικές βρωμιές του.

 
At 21/11/06 1:35 μ.μ., Blogger Αθήναιος said...

Μου αρέσει που τσιμπάς πάντως!

*φιλάκι*

 
At 24/5/18 4:49 π.μ., Blogger Unknown said...

www0524
coach outlet online
bucks jerseys
air jordan retro
canada goose outlet
simulation shoes
kate spade outlet
ray ban sunglasses
oakley sunglasses
tory burch outlet
hornets jerseys

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home