Τρίτη, Οκτωβρίου 31, 2006

Ο Ντανιέλ Ορτέγκα διδάσκει οπορτουνισμό



Κάποτε, οι Σαντινίστας ήταν το κίνημα της επανάστασης και της κοινωνικής απελευθέρωσης. Σήμερα, έχουν γίνει το κίνημα της οπισθοδρόμησης και του πολιτικού οπορτουνισμού.

Έναν επισκέπτη από τα παλιά δέχθηκε τις προάλλες η Μανάγκουα. Ο άνθρωπος αυτός θα έπρεπε κανονικά να σαπίζει σε κάποια αμερικανική φυλακή ως συνυπεύθυνος για έναν εμφύλιο πόλεμο που στοίχισε 30.000 ζωές. Αντ' αυτού εμφανίζεται και πάλι ως αυτόκλητος σωτήρας από τον κομμουνιστικό κίνδυνο. Ο κύριος αυτός είναι πρώην συνταγματάρχης και τον λένε Όλιβερ Νορθ. Πριν από είκοσι χρόνια, με εντολή του Ρόναλντ Ρήγκαν, είχε συντονίσει τη μυστική πώληση όπλων στο Ιράν και με τα έσοδα είχε ενισχύσει τα σαμποτάζ των Κόντρας στη Νικαράγουα. Αλλά δεν πέτυχε τον στόχο του: οι Σαντινίστας του Ντανιέλ Ορτέγκα νίκησαν τους Κόντρας, για να χάσουν όμως στη συνέχεια τις εκλογές. Σήμερα, που ο Ορτέγκα απειλεί να επιστρέψει στην εξουσία, ο Νορθ επιστρέφει στον τόπο του εγκλήματος για να υποστηρίξει τον αντίπαλό του. Βασικό του επιχείρημα, ότι η Νικαράγουα έχει υποφέρει αρκετά από την επιρροή των... ξένων!

Η Ιστορία παίζει καμιά φορά περίεργα παιχνίδια. Όπως θα έλεγε ο Μαρξ, επαναλαμβάνεται μονάχα ως φάρσα: πώς να εκληφθεί διαφορετικά η δήλωση του Νορθ ότι «η Αμερική δεν έχει δυστυχώς πια στο τιμόνι της έναν Ρήγκαν;». Η φάρσα αυτή προσλαμβάνει όμως καμιά φορά τραγικό χαρακτήρα. Την περασμένη Πέμπτη, η Βουλή της Νικαράγουας ανέτρεψε μια παράδοση 130 ετών και απαγόρευσε τις αμβλώσεις για οποιονδήποτε λόγο, ακόμη κι όταν κινδυνεύει η ζωή της εγκύου. Με βάση τον νέο νόμο, που προώθησε (φυσικά) η Εκκλησία, οι γυναίκες οι οποίες θα τερματίζουν την εγκυμοσύνη τους και οι γιατροί που θα κάνουν αμβλώσεις θα τιμωρούνται με κάθειρξη 6 έως 30 ετών. Η Νικαράγουα ακολουθεί, έτσι, τον δρόμο του Ελ Σαλβαδόρ, όπου οι γιατροί είναι υποχρεωμένοι να καταγγέλλουν κάθε υποψία άμβλωσης στην αστυνομία και οι γυναίκες που συλλαμβάνονται να παρανομούν αλυσοδένονται στα κρεβάτια τους.

Θα περίμενε κανείς η αριστερή αντιπολίτευση των Σαντινίστας να καταψηφίσει αυτό το σκοταδιστικό μέτρο. Δυστυχώς, η υιοθέτησή του ήταν ομόφωνη. Προκειμένου ο Ορτέγκα να κερδίσει την ψήφο της Εκκλησίας στις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής (το 85% των Νικαραγουανών είναι καθολικοί), ευθυγραμμίστηκε κι αυτός με την πρωτοφανή άποψη, ότι το να επιτρέπεται η άμβλωση σε εξαιρετικές περιπτώσεις αφήνει ένα παράθυρο που μπορεί ο καθένας να εκμεταλλευτεί. Οι άλλοτε σύντροφοί του τραβάνε τα μαλλιά τους. Όπως και οι γυναικολόγοι. Ο Εφραΐν Τορούνο, πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικολόγων και Μαιευτήρων, είπε σε μια συνέντευξή του ότι οι συνάδελφοί του δεν θα ξέρουν τι να κάνουν αν φτάσει στο νοσοκομείο μια έγκυος με κολπική αιμορραγία. «Είτε την περιθάλψουμε είτε όχι», είπε, «κινδυνεύουμε να πάμε φυλακή».

12 Comments:

At 31/10/06 2:36 μ.μ., Blogger cyrus said...

Αυτά παθαίνει όποιος συμμαχεί με την εκκλησία...

 
At 31/10/06 2:48 μ.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

!!!

 
At 31/10/06 5:20 μ.μ., Blogger Μιχάλης Μητσός said...

Αυτό που δεν θυμάσαι, Πάνο, είναι ότι μεταφραστής του Ορτέγκα στην αυτοσχέδια συνέντευξη Τύπου που έδωσε στους Ελληνες οπαδούς του ήμουν ...εγώ!

 
At 31/10/06 6:14 μ.μ., Blogger Anastasia Konstantakatou said...

Το πρόβλημα ωστόσο έγκειται στο ότι οι Νικαραγουανοί ξεχνάνε... κυριολεκτικά και μεταφορικά.

 
At 31/10/06 7:14 μ.μ., Blogger erva_cidreira said...

Και να θυμίσω ότι με νόμο του 1992 της Violeta Chamorro η Νικαράγουα είναι η μόνη χώρα του ημισφαιρίου που έχει ποινικοποιήσει τις ερωτικές σχέσεις μεταξύ ανδρών.
Μάλιστα παρά την πρόσφατη καμπάνια της Διεθνούς Αμνηστίας για την κατάργηση του διαβόητου αυτού Άρθρου 204 του Ποινικού Κώδικα κανένα από τα κόμματα, συμπεριλαμβανομένων των σαντινίστας, δεν την ανέφερε καν έστω και ως προεκλογική υπόσχεση.
Αν κάποιος πραγματικά ήθελε να δει την οπισθοδρόμηση της χώρας με ευθύνη όλων, θα μπορούσε να τη δει πολύ πριν την περασμένη Πέμπτη. Δυστυχώς.

 
At 31/10/06 7:41 μ.μ., Blogger Μιχάλης Μητσός said...

Και πού το ξέρουμε, ρε Ιχνηλάτη, ότι ο τύπος με τη μουτζουρωμένη φάτσα στη φωτογραφία είσαι εσύ; Εγώ, πάντως, δεν σε θυμάμαι!

 
At 1/11/06 1:11 π.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

σ.ιχνηλάτη,
είσαι αυτός που νομίζω;
;-))

 
At 1/11/06 9:40 π.μ., Blogger dohant said...

Κ εσύ αριστερός βρε Ιχνηλάτη? Αααχ!
:P

 
At 1/11/06 10:35 π.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

:-))

 
At 1/11/06 11:30 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Η Λατινική Αμερική ένα φουσκωμένο όραμα με φρούδες ελπίδες.
Ούτε Τσάβες,Κάστρο,Αλιέντε και Λούλα.
Η μόνη πραγματικότητα, η θεολογία της απελευθέρωσης και ο διάλογος με τον συντηρητικό καθολικισμό.
Η Λ.Α. δεν μπορεί να εξάγει τίποτε απο πολιτική ελευθερίας, αντίθετα έχει εισάγει ευρωπαικό ολοκληρωτισμό του β' Π.Π., Ισπανικό, θρησκευτικό, παραστρατιωτικό για να θρέψει λαικισμούς, περονισμούς και τσαβικούς.
Αξίζει να γίνει μία διεθνής συμφωνία να μείνουν στην ησυχία τους για να προκόψουν, μακριά από θρησκευτικούς αποικισμους, ηγέτες με ξένες πλάτες, από Αμερική,Ρωσία,Κίνα και Ευρώπας.

 
At 4/11/06 11:27 π.μ., Blogger Γουφ said...

Αυτό που φαίνεται δε σημαίνει ότι είναι κιόλας. Τα λόγια είναι εύκολα αλλά όλα ξεκινούν από το κινητρο του καθενός.
Τίποτα ιδιοτελές δε θα οδηγήσει σε ανιδιοτέλεια όσο και να την επικαλείται. Τίποτα συντηρητικό δεν θα φέρει το καινούργιο όσο επαναστατικός κι αν είναι ο λόγος του.
Εδώ βρίσκεται και η ευθύνη του καθενός ώστε να αναπτύξει τη συνείδησή του και την διακριτική του ικανότητα για να μπορεί να βλέπει στο βάθος και όχι στο επιφανειακό

 
At 11/11/06 8:17 μ.μ., Blogger Lexi_penitas said...

Μας μείναν οι θύμησες από την ηρωική δράση των Σαντινίστας την δεκαετία του 80. Τότε που ακόμα νομίζαμε ότι υπήρχε ελπίδα ανατροπής των διεφθαρμένων εγκάθετων καθεστώτων της Λ.Αμερικής.

Ξαφνικά χάθηκε ο δρόμος και ακόμα τον ψάχνουμε.

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home