Δευτέρα, Οκτωβρίου 23, 2006

Σερφάροντας στην Κούβα



Στον κατάλογο των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα για τους δεκαπέντε εχθρούς του Διαδικτύου, η Κούβα κατέχει περίοπτη θέση. Αλλά ο έλεγχος εδώ είναι διαφορετικός απ' ό,τι στην Κίνα, πιο εξωτικός.

Στη διάρκεια της πρόσφατης Συνόδου των Αδεσμεύτων που διεξήχθη στην Αβάνα, ένας αξιωματούχος δήλωσε ότι η πλοήγηση στο Internet, στην Κούβα, προσφέρει την ίδια ευχαρίστηση με ένα μοχίτο σε μια παραλία με λευκή άμμο. Η Κλαιρ Βε, από τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα, δεν τον πίστεψε, και θέλησε να δοκιμάσει η ίδια την εμπειρία του σερφαρίσματος σε αυτόν τον σοσιαλιστικό Παράδεισο. Όχι βέβαια από τα πολυτελή ξενοδοχεία, αλλά από τα μέρη όπου μπορούν οι Κουβανοί να μπουν στο Internet, τα Correos de Cuba.

Όπως γράφει στην έκθεσή της, που δόθηκε στη δημοσιότητα την περασμένη Πέμπτη, το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετώπισε δεν ήταν ο έλεγχος των στοιχείων της ή η λογοκρισία, αλλά η μακρά αναμονή. Ένας άνδρας της ασφάλειας τής πρότεινε βέβαια να τη «διευκολύνει» για να μην περιμένει στην ουρά, αλλά εκείνη αρνήθηκε. Ύστερα από αναμονή τριών τετάρτων, η Βε (δεν πρόκειται για το πραγματικό της όνομα) κάθησε στον έναν από τους επτά ή οκτώ υπολογιστές του Internet cafe. Δεν της ζήτησαν διαβατήριο, μονάχα όνομα και χώρα προέλευσης. Και την ενημέρωσαν ότι το κόστος είναι 4,50 δολάρια για μία ώρα - δηλαδή το μισό του μέσου μισθού ενός Κουβανού. Οι ντόπιοι προτιμούν την «εθνική» εκδοχή του 1,50 δολαρίου, αλλά αυτό επιτρέπει μόνο την αποστολή e-mails, και όχι την πλοήγηση.

Η σύνδεση είναι παντού πολύ αργή, το γράφει και στην είσοδο: la conexion es super lenta. Σε μια ώρα, προλαβαίνεις να διαβάσεις τρία e-mails, να απαντήσεις και να διαβάσεις τρία άρθρα στο Google news. Αλλά η πρόσβαση είναι ελεύθερη, ακόμη και στις ιστοσελίδες των διαφωνούντων. Μόνο ένα κείμενο δεν μπόρεσε να διαβάσει η δημοσιογράφος, που είχε τίτλο «Τι θα συμβεί όταν ο Φιντέλ δεν θα είναι πια εδώ;». Προβλήματα αντιμετώπισε, αντίθετα, όταν προσπάθησε να διαβάσει τις διευθύνσεις και τα τηλέφωνα των διαφωνούντων που της είχαν στείλει από το Παρίσι. Παρ' όλο που οι πληροφορίες ήταν διανθισμένες με διάφορα παραπλανητικά σύμβολα, μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα εμφανίστηκε το μήνυμα: «Το πρόγραμμα αυτό θα κλείσει για λόγους εθνικής ασφαλείας». Το ίδιο μήνυμα εμφανίστηκε και όταν η Βε επιχείρησε να στείλει ένα άρθρο της στη βελγική εφημερίδα Le Soir.

Σε μια χώρα όπου υπάρχουν μόλις 3,3 ηλεκτρονικοί υπολογιστές ανά 100 κατοίκους και μόνο το 2% του πληθυσμού χρησιμοποιεί το Internet, οι αρχές δεν ανησυχούν και τόσο για τις ανατρεπτικές του επιπτώσεις. Παρά ταύτα, 24 ανεξάρτητοι δημοσιογράφοι εκτίουν ποινές κάθειρξης έως και 27 ετών για δραστηριότητές τους στο Διαδίκτυο και συνεργασία με ιστοσελίδες που εδρεύουν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Πρόκειται, φυσικά, για αντεπαναστάτες και πράκτορες του ιμπεριαλισμού

21 Comments:

At 23/10/06 2:49 μ.μ., Blogger Jason said...

Εγώ πάντως μια φορά θα προτιμούσα το μοχίτο στην υπέροχη παραλία...

 
At 23/10/06 4:04 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Ενδεικτικό το πόσο απέχει η αντίληψη μας για την "τουριστική" Κούβα μέσα από τα life style αφιερώματα και τις ιδεολογικές εκζητήσεις ορισμένων ψευδοαριστερών "γκουρού" με τη στυγνή πραγματικότητα που επιμελώς οι καστρικοί αποκρύβουν.

Κι όχι, δεν θα πήγαινα διακοπές στην Κούβα για το μοχίτο στην υπέροχη παραλία, ούτε μου αρέσουν κάτι "ωραιοποιημένες" ταινίες σαν κι αυτή του Βέντερς, για να ωφεληθούν με τα δολλάρια μου μόνο οι παχυλές τσέπες.

 
At 23/10/06 5:01 μ.μ., Blogger Ecumene said...

Ηθελα να ξερα με τι ταχύτητα
τρεχει ο Καστρο και ο Ραουλ..

:)

 
At 23/10/06 7:48 μ.μ., Blogger nkalomiris said...

Στην Ελλάδα ήρθε η κ. Be?
Εδώ να δει κάτι τιμές και κάτι ταχύτητες.
Από την άλλη όμως εδώ έχουμε δημοκρατία και όχι δικτατορία οπότε δεν έχουμε φανερή λογοκρισία

 
At 23/10/06 8:29 μ.μ., Blogger Caesar said...

"Ubi Dubium, ibi Libertas"

Τουλάχιστον εδώ τους φυλακίζουν μόνο, δεν τους σκοτώνουν...

Οι άλλοι 13 ποιοί να είναι;

 
At 23/10/06 9:06 μ.μ., Blogger The Motorcycle boy said...

Ενδιαφέρουσα η άποψή σας. Μέχρι τώρα κυκλοφορούσε η άποψη πως το ίντερνετ είναι παράνομο στην Κούβα. Τέλος πάντων.
Ας αρχίσουμε από το τέλος:
1. Όντως είναι ελάχιστοι οι Η/Υ στην Κούβα. Μήπως έχετε ακούσει για το εμπάργκο που υφίσταται η χώρα χρόνια τώρα; Για τις αποστολές με Η/Υ που προσπαθούν να φτάσουν στην Κούβα και μπλοκάρονται στα σύνορα του Καναδά; Αλλά προφανώς, ο δικτάτορας Κάστρο τις μπλοκάρει.
2. Για αυτούς τους ανεξάρτητους δημοσιογράφους κόβετε το κεφάλι σας δηλαδή; Γιατί εμείς όταν πήγαμε -είδαμε το Γραφείο Αμερικανικών Συμφερόντων που λειτουργεί στη Μαλεκόν και πληρώνει κόσμο και κοσμάκη για να στηθούν "κόμματα" και "ομάδες αντιφρονούντων". Προσοχή, δεν λέω πως όλοι είναι έτσι -αλλά είστε σίγουρος για το ποιός είναι τι; Και φυσικά δεν τους σκοτώνουν στην Κούβα (είναι λίγο μαλακία να το υποστηρίζει κάποιος αυτό -εφόσον δεν υπάρχουν στοιχεία, αγαπητέ ceasar). Αντιθέτως, στην δημοκρατική Ελλάδα σκοτώνουν και δημοσιογράφους και αντίθετους με την "δημοκρατία" μας. Ας πούμε, σαν τον Παναγούλη ή τον Μαρίνο -αν θυμάστε.
3. Εμείς, στην Αβάνα μπήκαμε στο ίντερνετ από καλή σύνδεση -ξενοδοχείου. Μπερεκέτια, όχι σαν τον λαουτζίκο! Ταχύτητες κάτω από το 0, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να σηκωθεί ούτε καν η σελίδα του blogspot. Λέτε να μας την μπλόκαραν οι Κουβανοί ασφαλίτες για να μην βγάλουμε απόρρητες πληροφορίες; Οι ταχύτητες είναι απελπιστικά αργές στο κουβανέζικο ίντερνετ και αυτό ισχύει για όλους (και για τον Φιδέλ και τον Ραούλ αγαπητή εργοτελίνα). Γιατί η σύνδεση που έχει το νησί είναι κυριολεκτικά σκατένια. Σας υπενθυμίζω πως δεν παίρνουν δίκτυο από το Μαϊάμι που είναι απέναντί τους (είπαμε -εμπάργκο), ούτε από δορυφόρο. Αλλά εντάξει, όταν πεθάνει ο Κάστρο κι έρθει η δημοκρατία και αυτό θα διορθωθεί.
4. Με συγχωρείτε, αλλά η δημοσιογράφος την οποία επικαλείστε δεν μου φαντάζει σαν αξιόπιστη πηγή. Ειδικά εφόσον κρύβει το όνομά της. Και ειδικότερα αφού δηλώνει πως δουλεύει στη Le soir (τύφλα νάχει η Απογευματινή).
Και σχετικά με την αντίληψή σου για την Κούβα justanother καλύτερα να τη διαμορφώσεις μόνος σου -παρά να βασίζεσαι σε οποιαδήποτε προπαγάνδα. Αλλά, άστο καλύτερα -γιατί και να πήγαινες δεν θα σου άρεσε. Βλέπεις, το θέμα για σένα είναι που πάνε τα δολάρια -και όχι πως είναι οι άνθρωποι.
Ευχαριστώ για την υπομονή σας.

 
At 23/10/06 9:40 μ.μ., Blogger Μαύρος Γάτος said...

Πόσο ακόμα η Κούβα θα είναι αυτό που είναι;

Όσο ακόμα επιζεί ο Φιντέλ.

Μετά, θα γνωρίσει κι αυτή την περεστρόικα και τις χαρές τουτ Καπιταλισμού...

Και θα έχουν όσο ίντερνετ θέλουν.

Και όλα τα συμπαραμαρτούμενα, όμως...

 
At 24/10/06 12:36 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Τι μου λέτε τώρα motorcycle boy, η λογική σας σκοτώνει! Καλά καλά "δεν" έχουν ίντερνετ και σε αυτό οφείλεται από το εμπάργκο; Δηλαδή, πενήντα χρόνια καταφέρνει η κυβέρνηση του Κάστρο να εξασφαλίζει ακόμα και... πυραύλους μέσω των Ρώσων και δεν μπορεί να έχει... γρήγορο ίντερνετ;

Όσο για την ειρωνία σας προς εμέ, να πω μόνο πως ως ναυτικός και ως τουρίστας έχω ταξιδέψει σε πολλές χώρες, και πλούσιες και φτωχές. Το σίγουρο είναι ότι αν πάω στην Καύβα, το πρώτο που θα με θλίψει είναι οι συνθήκες διαβίωσης και μετά τα λεφτά μου, διότι δεν θα πάνε σε αυτούς που θα το έχουν ανάγκη.

Κι εξάλλου, ποιό κράτος σήμερα στον κόσμο μπορεί να καυχάται ότι έχει κομμουνισμό και είναι πλούσιο; Σύμφωνοι, ο οικονομικός στραγγαλισμός από την Αμερική έχει το μεγαλύτερο μερίδιο αλλά αυτό γίνεται τωρα αυτή τη στιγμή που οι χώρες του υπαρκτού σοσιαλισμού έχουν καταπέσει παταγωδώς. Η ευθύνη των καστρικών λοιπόν, είναι μεγαλύτερη, αφού πια δεν υπάρχει το ... αντίπαλο ψυχροπολεμικό δέος, ο Κάστρο λόγω της φαραωνικής προσκόλλησής του στην εξουσία υποκρίνεται ότι η ΕΣΣΔ ακόμη υφίσταται.

Τα όνειρα και οι θεωρίες είναι ωραία λόγια προκειμένου για ουτοπικές κοινωνίες. Μόνο που ο ρεαλισμός φαίνεται ότι σας πονάει ακόμη περισσότερο και τον κρύβετε επιμελώς...

 
At 24/10/06 12:45 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Και το πρόβλημά μου με αυτές τις σαχλές προπαγάνδες τύπου Buena Vista Social Club είναι ότι παρόλο που είναι φτωχοί, έχουν ωραία μουσική, είναι άνθρωποι με καλή καρδιά και χορεύουν όλη μέρα ακόμη και στα χωράφια, πίνουν μοχίτος και μπακάρντι, κάνουν καλά πούρα, έχουν πανέμορφες γυναίκες, άρα ξέρουν να ζούν μια πολύ καλή με τα ελάχιστα, άρα δεν μας πειράζει ο Κάστρο, επειδή ήταν και "κολλητός" του Τσε Γκεβάρα.

Ερώτηση: Θα ήταν αντιπροσωπευτικό για μας να κάνουν ακριβώς στο ίδιο πνεύμα μια ταινία επί Χούντας;

 
At 24/10/06 1:46 π.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

Κάπου κάπου (μια φορά στο τόσο) η κοσμογυρισμένη και ταξιδιάρα στήλη είναι καταδικασμένη να παράγει ευτράπελα.
Ας αφήσουμε τις σάλτσες των RSF με τις γρήγορες συνδέσεις και τις υπερατλαντικές βυσματώσεις:
βρε μπαγάσα, μιλάτε κι εσείς στην Ελλάδα για ίντερνετ;
Που προσπαθούσα το καλοκαίρι μιάμισι ώρα να διαβάσω τα μαίηλ μου με τη σύνδεση της οτενετ στα 40κ από...Χαλάνδρι; Που δεν μπορούσα καν ν'ανοίξω το γουεμπμαίηλ με σύνδεση της Φορθνετ στα 30κ από την... τουριστική Ζάκυνθο; Παρά τα δισεκατομμύρια της "κοινωνίας της πληροφορίας", τους Ολυμπιακούς και τους ολυμπιακούς, κτλ κτλ;;
(Να κάνουμε πλάκα στους κουβανούς εμείς απ'τα παρίσια με τα 25Μ και δύο μηχανές στη σύνδεση DSL, εντάξει. Όχι, ειλικρινά!)Για όνομα! Φαντάσου να γράψει αντίστοιχο κείμενο και ο τούρκος συναδελφός σου!

Τα άλλα τα είπε όλα ο motorcycleboy...
-> JustAnotherGoneOff, παρόλο που είναι φτωχοί, έχουν ωραία μουσική, είναι άνθρωποι με καλή καρδιά και χορεύουν όλη μέρα ακόμη και στα χωράφια, πίνουν μοχίτος και μπακάρντι, κάνουν καλά πούρα, έχουν πανέμορφες γυναίκες, άρα ξέρουν να ζούν μια πολύ καλή με τα ελάχιστα είναι όμως ακριβώς έτσι, και είναι περίεργο οτι σε πειράζει αυτό κι όχι τα προβλήματα των κουβανών, μερικά από τα οποία (ίντερνετ της πλάκας) τα έχουμε κι εμείς ακόμα...

 
At 24/10/06 12:01 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Μαύρο Πρόβατο, το αντίθετο είπα ακριβώς! Αλλά, μόνο που ξέκοψες αυτό κι αλλοίωσες όλο το νόημα... αφού λέω στη συνέχεια: ..άρα δεν μας πειράζει ο Κάστρο, επειδή ήταν και "κολλητός" του Τσε Γκεβάρα. Γαργάρα το 'κανες;

 
At 24/10/06 3:27 μ.μ., Blogger The Motorcycle boy said...

justanother είσαι τόσο σχετικός με το θέμα που βάζεις τους Κουβανούς να πίνουν μπακάρντι -δηλαδή δεν έχεις πάρει μυρωδιά το τι κάνει η συγκεκριμένη εταιρεία σε σχέση με την Κούβα. Τέλος πάντων.
Συμφωνώ με τον Πρόβατο -είναι έτσι ακριβώς. Αν είχες λίγη επαφή με την Κούβα θα ήξερες πως ο Κάστρο δεν τους πειράζει για άλλους λόγους και όχι γιατί ήταν κολλητός του Τσε. Και δεν είναι οτι δεν τους πειράζει -αλλά τον αγαπάνε κιόλας (είδες τι μαλάκες είναι οι Κουβανοί; Όχι σαν εμάς που σφαζόμαστε στα χωριά για τον Κωστάκη τον Γιωργάκη και το σόι τους).
Το σχόλιό σου "ο Κάστρο λόγω της φαραωνικής προσκόλλησής του στην εξουσία υποκρίνεται ότι η ΕΣΣΔ ακόμη υφίσταται." μπορώ να το εκλάβω μόνο σαν κακό χιούμορ όταν αναφέρεσαι σε ανθρώπους που έχουν επιβιώσει της Ειδικής Περιόδου. Τι είναι αυτό; Άντε να μάθεις.
Τέλος, την άποψή σου:
"Τι μου λέτε τώρα motorcycle boy, η λογική σας σκοτώνει! Καλά καλά "δεν" έχουν ίντερνετ και σε αυτό οφείλεται από το εμπάργκο; Δηλαδή, πενήντα χρόνια καταφέρνει η κυβέρνηση του Κάστρο να εξασφαλίζει ακόμα και... πυραύλους μέσω των Ρώσων και δεν μπορεί να έχει... γρήγορο ίντερνετ;"θα προτιμούσα να την θεωρήσω επίσης κακό χιούμορ. Το πως συνδέεις τους ρώσικους πύραυλους με το ίντερνετ ... με αφήνει άφωνο. Αλήθεια, σκέφτηκες μήπως οτι για μια φτωχή χώρα προέχει η επίλυση των προβλημάτων επιβίωσης και έπεται το ίντερνετ; Μπα, δε νομίζω!

 
At 24/10/06 3:42 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Η στεψοδικία σου motorcycle boy είναι χαρακτηριστική. Ενώ στο πρώτο σχόλιο, αλλά και στο επόμενο αναφέρθηκα γενικά στην Κούβα και τους Κουβανούς, τώρα με κατηγορείς που ασχολήθηκα ειδικά με το ίντερνετ, λες και ο οικοδεσπότης δεν έγραψε, δεν αναφερόταν σε τίποτα επ' αυτού.

Δεν πρόκειται να συνεχίσω το διάλογο μαζί σου, γιατί είναι προφανές ότι είσαι προσκολλημένος σε όνειρα και φαντασιώσεις περί του ουτοπικού παραδείσου της Κούβας.

Και είδα στο μπλογκ σου ότι είχες πάει στην Κούβα. Να σου πω την αλήθεια, δεν με έπεισες καθόλου, τα είδες όλα τόσο ρομαντικά και "ρόδινα"... Οι άνθρωποι εκεί πεινάνε και καταπιέζονται κιεσύ τώρα προσπαθείς να μας πείσεις για το αντίθετο επειδή στο υπαγορεύει η ιδεολογία σου. Ευχαριστώ, δεν θα πάρω.

Και ζητώ συγνώμη από τον οικοδεσπότη για το αυστηρό ύφος, δεν θα επαναληφθεί ξανά, απλά μη ξανασχολιάζοντας εδώ. Αυτές οι "διενέξεις" δεν βγάζουν κανένα νόημα, ειδικά όταν απομονώνονται μόνο ορισμένα σημεία για να βγάζουν τα αντίθετα νοήματα. Εξ ου και η στρεψοδικία. Εκεί τα παίρνω.

 
At 24/10/06 6:16 μ.μ., Blogger Μιχάλης Μητσός said...

Αγαπητέ justanothergoneoff. Θέλω να σου εξομολογηθώ κάτι: κάθε τόσο επιμένω να γράφω για την Κούβα, γιατί είμαι σίγουρος ότι θα τσιμπήσουν σύντροφοι σαν το Μαύρο Πρόβατο και τον motorcycle boy και θα φτιάξουμε μια όμορφη ατμόσφαιρα. Οποτε γράφω κάτι γι'αυτόν τον σοσιαλιστικό Παράδεισο, περισσότερο ή λιγότερο προφανές, μου την πέφτουν διάφοροι τύποι που έχουν πάει και έχουν διαπιστώσει ότι, ως εκ θαύματος, ισχύουν ακριβώς τα αντίθετα. Εδώ το Μαύρο Πρόβατο με εγκαλεί επειδή γράφω για το Internet στην Κούβα παρόλο που είμαι Ελληνας και η κατάσταση εδώ είναι απερίγραπτη... Αλλά τον αγαπάω, και του τα συγχωρώ όλα!
Μην ταράζεσαι, λοιπόν, αγαπητέ. Και μη μας εγκαταλείπεις. Είναι ενδιαφέρον το "τραπέζι", πιστεύω ότι συμφωνείς.

 
At 24/10/06 10:43 μ.μ., Blogger The Motorcycle boy said...

Αγαπητέ κύριε οικοδεσπότη του μπλογκ, με το σχόλιό σας "κάθε τόσο επιμένω να γράφω για την Κούβα, γιατί είμαι σίγουρος ότι θα τσιμπήσουν σύντροφοι σαν το Μαύρο Πρόβατο και τον motorcycle boy και θα φτιάξουμε μια όμορφη ατμόσφαιρα." καταφέρατε να αποδείξετε πως είσαστε μαλάκας περιοπής. Συγχαρητήρια! Και καλή συνέχεια -προσωπικά δεν σκοπεύω να ασχοληθώ άλλο με το αντικομμουνιστικό σας μπλογκ που βρωμάει ψυχροπολεμικές εποχές.
justanother έχεις δίκιο. Άλλα λέω, άλλα βλέπεις σε άλλα απαντάς και μιλάς και για στρεψοδικία. Καλά κρασιά και καλόν ύπνο.

 
At 25/10/06 1:55 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Μάλιστα, κύριε Μητσό να συμπληρώσετε στους χαρακτηρισμούς εναντίον σας, μετά τον "νεοτάξ" κι "ομοφοβικό", και τον "αντικομμουνιστή ψυχροπολεμικό μαλάκα περιωπής" (με ωμέγα γράφεται, αν είναι να βρίζετε σύντροφε, κάντε το ορθογραφημένα). Αν μη τι άλλο, έχουν πρωτοτυπία.

 
At 26/10/06 2:11 π.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

Οποτε γράφω κάτι γι'αυτόν τον σοσιαλιστικό Παράδεισο, περισσότερο ή λιγότερο προφανές, μου την πέφτουν διάφοροι τύποι που έχουν πάει και έχουν διαπιστώσει ότι, ως εκ θαύματος, ισχύουν ακριβώς τα αντίθετα. Εδώ το Μαύρο Πρόβατο με εγκαλεί επειδή γράφω για το Internet στην Κούβα παρόλο που είμαι Ελληνας και η κατάσταση εδώ είναι απερίγραπτη... Αλλά τον αγαπάω, και του τα συγχωρώ όλα!

Κι εγώ αγαπητέ Μιχάλη, αλλά στον (καλό) δημοσιογράφο δεν μπορώ να συγχωρήσω πολλά. Εν πάσει περιπτώσει, όχι τόσα.

Για το σημερινό θέμα, με ανησυχεί που δεν αισθάνεσαι το γελοίον του πράγματος.

Και βέβαια θα σταματήσω να σου κάνω πλάκα (κι όχι να σε "εγκαλώ"), όταν γράψεις κάτι δικό σου για την Κούβα. Και τότε θα μπορείς να κοντράρεις στα ίσα όσους μιλούν από προσωπική εμπειρία.

Πήγαινε στην Κούβα φίλε, όπως τόλμησες να πας στη visite guidée στο Ισραήλ! Στο κάτω κάτω, μπορεί να διαπιστώσεις οτι τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα - έτσι κι αλλιώς δεν περιμένει κανείς από τους RSF να μάθει ούτε κι αυτό, αφού περιορίζονται στη "δόση" "πληροφόρησης" που επιθυμούν οι χρηματοδότες τους.

Κι έλα να μας τα πεις μετά. Τότε, υπόσχομαι, κομμένη η πλακίτσα.

 
At 26/10/06 1:20 μ.μ., Blogger Μιχάλης Μητσός said...

Γεια σου μαυροπρόβατε!

1) Οχι, δεν αντιλαμβάνομαι το γελοίον του πράγματος. Μια κυβέρνηση που αγαπάει το λαό της, και ιδιαίτερα τη νεολαία της, διευκολύνει και δεν δυσκολεύει την πρόσβαση στο Internet. Την πιπίλα του αμερικανικού εμπάργκο ως δικαιολογία για τη γενική στασιμότητα την έχω βαρεθεί. Ο Κάστρο φοβάται τους νέους, γι'αυτό τους θέτει εμπόδια. (Και οι έλληνες πρωθυπουργοί αδιαφορούν για τους νέους, γι'αυτό διατηρούν αυτό το απελπιστικά αργό Internet).

2) Δεν δέχομαι το επιχείρημα πως πρέπει πρώτα να πάω κάπου για να γράψω γι'αυτό. Αν ήταν έτσι, δεν θα έκανα αυτή τη δουλειά. Η 20χρονη πείρα μου, και η εντιμότητα που πιστεύω ότι έχω δείξει όλα αυτά τα χρόνια, εγγυώνται τη στοιχειώδη αντικειμενικότητα των πηγών που επιλέγω. Οταν λοιπόν οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα κάνουν ένα ρεπορτάζ στην Κούβα, για μένα είναι θέμα.

3) Θα ήθελα να πάω στην Κούβα. Πριν από μερικά χρόνια είχα κλείσει και εισιτήρια. Κατά σύμπτωση, εκείνες τις ημέρες είχε έλθει στο στπίτι μου μια νεαρή Κουβανή, την οποία είχε βγάλει από τη χώρα ένας φίλος. Μιλήσαμε εκτενώς μ'εκείνη την κοπέλα. Δεν ήταν φανατική - ήταν απλώς θλιμμένη. Με έκανε να καταλάβω πως στο ταξίδι μου δεν θα είχα πραγματικά την ευκαιρία να συναντήσω Κουβανούς, να μιλήσω μαζί τους, να δω πώς ζουν. Με έριξε πολύ. Την άλλη μέρα άλλαξα τα εισιτήρια, και αντί για την Κούβα πήγα στην Πράγα.

 
At 27/10/06 5:05 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Υπάρχει πάντα και η θετική πλευρά των πραγμάτων. Δεν κινδυνεύουν (ακόμα) να πάθουν ιντερνετοαποβλάκωση, να γίνουν νετ-φρικς, τα πληκτρα του keyboard να αποτελέσουν την φυσική προέκταση του χεριού τους (σας θυμίζει κάτι;), να μειώσουν την προσωπική ζωή - επαφή -επικοινωνία, προκειμένου να κάνουν τα πάντα ONLINE. Αντ' αυτού μπορούν να πιούνε ανέμελα (υποθέτω;) ρούμι, να διασκεδάσουν στις παραλίες, να αφεθούν στις χαρές του έρωτα;
ΟΚ, σταματάω :P

 
At 28/10/06 2:05 π.μ., Blogger Μαύρος Γάτος said...

Φαντάζομαι θα είδες Μιχάλη ότι γίναμε Κούβα (λίγο πολύ)

Σ:((((((

 
At 9/12/06 8:38 μ.μ., Blogger siamalis said...

σερφάροντας στην Κινα
στην Κινα τα καφε του διαδυκτίου βρίσκονται
σε κάθε χωριο και πολη. Σε ενα χωριο δεν υπηρχε ασφαλτος αλλα ιντερνετ υπηρχε. Η προσβαση ειναι ελευθερη με τιμη περιπου 1,2,3 γιουαν (8 γιουαν = 1 δολλαριο).
Η προσβαση ειναι γρηγορη και ποτε δεν ειχα προβλημα να στειλω εμαιλ. Δεν μπορουσα να διαβασω ΒΒΣι αλλα μπορουσα να το ακουσω ζωντανα απο το ραδιο μεσω ιντερνετ! Τα καφε ειναι γεμάτα πιτσιρικους που σχεδον παντα παιζουν παιγνιδια ή μιλουν με φιλους τους, λιγες φορες συναντησα καποιον που να ηθελε να διαβασει εφημεριδα. Σ'αυτους εδειχνα πως να βρουν ειδησεις απο πολλες αλλες πηγες π.χ. ινδυμεδια κτλ. Στην κινα ταξιδευα 8 μηνες, πολλες φορες μιλησα πολιτικα στο τραινο με κινεζους χωρις να δειξουν οτι φοβουνται. Την αγαπησα την κινα. πολλες φορες απο εφημεριδες εδω στην δυση ακουγονται διαφορα. Αυτα που λεω εδω ειναι αυτα που εζησα και που ειδα με τα ματια μου.

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home