Πέμπτη, Οκτωβρίου 05, 2006

Οι τέσσερις Αριστερές



Φτώχεια ιδεών. Από το περιβάλλον μέχρι τη μετανάστευση, κι από την παγκοσμιοποίηση μέχρι την Ευρώπη και το Τουρκικό, η σημερινή Αριστερά ελάχιστα πράγματα έχει να προτείνει. «What's left?». Not much.

Η λέξη της εποχής είναι «ελαστικότητα», η μεγαλύτερη ή μικρότερη δυνατότητα δηλαδή που έχει ένας εργοδότης να απολύει τους εργαζομένους στην επιχείρησή του. Όσο πιο «ελαστικές» είναι οι συνθήκες εργασίας, τόσο ταχύτερα μετατρέπεται η κοινωνία της εργασίας σε μια κοινωνία του ρίσκου, όπου είναι αδύνατο να κάνει κανείς σχέδια για το μέλλον. Απέναντι σε αυτή την εξέλιξη, η Αριστερά θα έπρεπε να αντιπροτείνει μια ενιαία στρατηγική. Αντί γι' αυτό, εμφανίζεται κατακερματισμένη, θρυμματισμένη, αδύναμη να προβάλει το δικό της όραμα, τις δικές της προτάσεις.

Τέσσερις τύπους Αριστεράς ξεχωρίζει σε άρθρο του στη χθεσινή Μοντ ο Γερμανός φιλόσοφος Ούλριχ Μπεκ, γνωστός από το βιβλίο του «Η Κοινωνία του Ρίσκου». Η πρώτη είναι η προστατευτική Αριστερά, με την οποία συγκλίνουν όλο και περισσότερο οι κομμουνιστές και οι οικολόγοι. Οι οπαδοί της Αριστεράς αυτής πιστεύουν ότι το προστατευτικό κοινωνικό κράτος έχει απάντηση για όλα και αρνούνται να καταλάβουν ότι η κρίση των κοινωνικών συστημάτων δεν είναι συγκυριακή. Σε μια εποχή όπου ο πληθυσμός γερνά και η ζήτηση των μισθωτών θέσεων εργασίας αυξάνεται αντιστρόφως ανάλογα με τον αριθμό τους, το να θεωρείς ιερό τον αριθμό και το ύψος των κοινωνικών επιδοτήσεων θέτει σε κίνδυνο ολόκληρη την κοινωνία.

Η δεύτερη Αριστερά, που αυτοπροσδιορίζεται σε αντίθεση με την πρώτη, είναι η νεοφιλελεύθερη. Χαρακτηριστικός της εκπρόσωπος, οι Νέοι Εργατικοί του Τόνυ Μπλαιρ. Αν και η Αριστερά αυτή αναζητεί μια νέα σχέση ανάμεσα στο εθνικό κράτος και την παγκοσμιοποιημένη αγορά, παραμένει προσκολλημένη σε μια εθνική προσέγγιση της πολιτικής. Και είναι παγιδευμένη στο εξής δίλημμα: υψηλή ανεργία για τον περιορισμό της φτώχειας (όπως στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες) ή τεράστιες ανισότητες για να διατηρείται χαμηλά η ανεργία (όπως στις ΗΠΑ);

Ο τρίτος τύπος Αριστεράς δεν έχει μεγάλες διαφορές από την αντίστοιχη Δεξιά: πρόκειται για την Αριστερά-φρούριο, που δείχνει τα δόντια της στους μετανάστες και επιδιώκει την οικοδόμηση μιας Ευρώπης με ανάλογες αρχές. Η μόνη Αριστερά που αξίζει, γράφει ο Μπεκ, είναι η τέταρτη, η κοσμοπολίτικη. Οι βασικές της αρχές είναι ο καλύτερος διεθνής συντονισμός των πολιτικών στρατηγικών, ο αποτελεσματικότερος έλεγχος των τραπεζών και των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, η μείωση του φορολογικού ανταγωνισμού μεταξύ των κρατών και η στενότερη συνεργασία στους κόλπους των διεθνών οργανισμών. Ο κοσμοπολιτισμός δεν είναι μονάχα ένας ιδεαλισμός, αλλά και μια στρατηγική για την κατάκτηση της εξουσίας. Γιατί, όσο στενότερες αντιλήψεις διακρίνουν την πολιτική, τόσο αισθάνεται περισσότερο αιχμάλωτη της ανάγκης της να προσαρμόζεται στους λεγόμενους «νόμους της αγοράς». Και τόσο περισσότερο απομακρύνεται από την εξουσία.

7 Comments:

At 5/10/06 12:22 μ.μ., Blogger Jason said...

Για μένα οι αριστερές είναι δύο.
Η μία είναι η αυθεντική αριστερά, η κομμουνιστική αριστερά, η οποία όμως έχει μείνει πολλάάά χρονάκια πίσω και θα πρέπει να ξυπνήσει και να αλλάξει εμφάνιση.
Και η άλλη είναι η δήθεν σοσιαλιστική αριστερά, η οποία παντού στην Ευρώπη έχει λειτουργήσει ως δούρειος ίππος του καπιταλισμού.

Όσες και να είναι, πάντως, ασ' τα να πάνε είναι...

 
At 5/10/06 12:34 μ.μ., Blogger Κ. said...

"Ο κοσμοπολιτισμός δεν είναι μονάχα ένας ιδεαλισμός, αλλά και μια στρατηγική για την κατάκτηση της εξουσίας."

Κάποιοι ιδεαλισμοί δεν είναι κακοί που και πού. Ευτυχώς ο κοσμοπολιτισμός είναι πέρα από πολιτικούς διαχωρισμούς.

Υπάρχει και η "κυνική αριστερά". "Άσπρη γάτα, μαύρη γάτα..."

 
At 5/10/06 1:20 μ.μ., Blogger libertarian said...

Πραγματικά δεν βλέπω γιατί η οικονομική ισότητα είναι issue για την αριστερά; Είναι ένα μάτσο ζηλιάριδες; Τι με νοιάζει εμένα τώρα αν βγάζει ο δίπλα παραπάνω από εμένα αν τα έβγαλε με το σπαθί του; Πόσα βγάζω εγώ είναι το θέμα. Δεν θα επαναστατήσω αν πχ ο άλλος έχει 5 κότερα ή σπίτια ενώ εγώ έχω ένα μονάχα. Ούτε θα ζητήσω από το Κράτος να του πάρει τα 4 για να αισθανθώ εγώ καλύτερα, μου είναι εντελώς αδιάφορο πόσα κότερα έχει από την στιγμή που δεν με κλέβει.

Το θέμα είναι να μην υπάρχουν φτωχοί (δεν εννοώ σε σχέση με τους άλλους, εννοώ πραγματικά φτωχοί. Αλλιώς και αυτός που έχει ένα κότερο είναι "φτωχός" σε σχέση με αυτόν που έχει 5), όλοι οι άνθρωποι να μπορούν να ζήσουν αξιοπρεπώς, από εκεί και πέρα το πόσα θα βγάλ εξαρτάται από αυτό που προσφέρουν στους άλλους ανθρώπους.

 
At 5/10/06 4:17 μ.μ., Blogger nik-athenian said...

Μιχάλη καλό για ένα σύντομο ποστ.
Θα ήθελα να επέστρεφες όποτε μπορέσεις στον Μπεκ και πιο συγκεκριμένα στην "κοινωνία του ρίσκου".
Νομίζω ότι είναι από τις αναλύσεις που αξίζουν να προβάλλονται.

 
At 5/10/06 11:43 μ.μ., Blogger Caesar said...

Δυνατό το τρίπτυχο της σελίδας 52 σήμερα, & στους Δρόμους, & στα Πρόσωπα & στις Διαστάσεις.

 
At 6/10/06 12:30 π.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

aktaion said:

κομουνιστικό μας κόμμα που έχει για πρόεδρο, μια κομουνίστρια παλαιάς κοπής και αντιπρόεδρο μια γνήσια ακροδεξιά εθνικίστρια.

ποιάς χώρας;

 
At 6/10/06 1:07 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Ένα πεδίο που θα μπορούσε να λειτουργήσει η τέταρτη αριστερά, είναι η συνεργασία των Ευρωπαϊκών συνδικάτων για πιέσεις προς την εννοποιημένη ευρωπαϊκή οικονομική διοίκηση.

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home