Το μάθημα της Ουγγαρίας
Δημόσια συγγνώμη ζήτησε τελικά ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας. Αλλά για ποιο ακριβώς παράπτωμα; Επειδή έλεγε ψέματα πρωί - βράδυ επί χρόνια; Επειδή το παραδέχθηκε μιλώντας σε κλειστή κομματική συνεδρίαση; Ή επειδή δεν απέτρεψε τη διαρροή αυτής της πρωτοφανούς ομολογίας;
Όταν ο Επιμενίδης, ο λαμπρός εκείνος φιλόσοφος του 6ου π.Χ. αιώνα, δήλωσε ότι «όλοι οι Κρήτες είναι ψεύτες», έσπειρε τη σύγχυση. Με δεδομένο πως ήταν κι εκείνος από την Κρήτη, δύο τινά μπορούσαν να συμβαίνουν. Αν όλοι οι Κρήτες ήταν ψεύτες, ψεύτης ήταν κι ο ίδιος, άρα και ο ισχυρισμός του ήταν ψευδής. Αν πάλι υπήρχε έστω και ένας Κρης που έλεγε την αλήθεια (ο ίδιος), ο ισχυρισμός του υπονομευόταν από μόνος του. Ένα ανάλογο παράδοξο διαφάνηκε με την ομολογία του Φέρεντς Τζιουρτσιάνι ότι έλεγε για χρόνια ψέματα για την κατάσταση της οικονομίας και με τις διαδηλώσεις που γίνονταν για μέρες έξω από το πρωθυπουργικό γραφείο με αίτημα την παραίτησή του. Κι εδώ οι ρόλοι ήταν αντεστραμμένοι: ο ειλικρινής ήταν εκείνος που παραδέχθηκε ότι έλεγε ψέματα και οι ψεύτες ήταν εκείνοι που περίμεναν από αυτόν να συνεχίσει να τους λέει ψέματα, αφού είναι πολιτικός, και «όλοι οι πολιτικοί είναι ψεύτες». Η Ουγγαρία μπορεί να ζήσει με τα δικά της μέσα, ισχυρίστηκε (ψευδώς, φυσικά) ο αρχηγός της Δεξιάς Βίκτορ Όρμπαν, αρκεί να απαλλαγεί από αυτή την Αριστερά που ισχυρίζεται το αντίθετο και την έχει παραδώσει στα αρπακτικά των Βρυξελλών.
Σύμφωνα με τον βετεράνο Ούγγρο διπλωμάτη Ίστβαν Γκιαρμάτι, όλα αυτά είναι μέρος του δημοκρατικού παιχνιδιού. Τα περισσότερα εμφράγματα - λέει στην Κοριέρε - συμβαίνουν τη δεύτερη ημέρα των διακοπών, όταν η αδρεναλίνη αρχίζει να πέφτει. Κάτι ανάλογο συμβαίνει με την ουγγρική κοινωνία. Τα τελευταία έξι χρόνια, το βιοτικό επίπεδο των Ούγγρων αυξήθηκε κατά 46%. Τώρα η χώρα έχει αρχίσει να κατεβάζει ταχύτητα, για μια περίοδο ίσως να κάνει και όπισθεν. Πρόκειται για τις δικές της «διακοπές», για την εποχή των κοινωνικών εμφραγμάτων. Αλλά θα περάσει κι αυτή, ήδη η κατάσταση εξομαλύνεται. Η κυβέρνηση θα πληρώσει στις δημοτικές εκλογές της Κυριακής, αλλά θα συνεχίσει να κυβερνά.
Η ουγγρική κρίση πρέπει όμως να παραδειγματίσει και την υπόλοιπη Ευρώπη, σημειώνει η Μπάρμπαρα Σπινέλι στη Στάμπα. Οι πολιτικοί πρέπει να μάθουν να μη δίνουν υποσχέσεις που δεν μπορούν να τηρήσουν. Το 1981 ο Φρανσουά Μιτεράν υποσχέθηκε τον σοσιαλιστικό παράδεισο, και δύο χρόνια αργότερα έκανε πίσω. «Ανθισμένα τοπία» υποσχέθηκε και ο Χέλμουτ Κολ στην Ανατολική Γερμανία μετά την ενοποίηση, αλλά αντί για τα τοπία αυτά ήρθε η δυσωδία της ακροδεξιάς. Μείωση των φόρων είχε εξαγγείλει ο Μπερλουσκόνι, αλλά αναγκάστηκε να τους αυξήσει. Η δημαγωγία μπορεί να φέρνει εκλογικές νίκες, αλλά βλάπτει σοβαρά τη δημοκρατία. Τουλάχιστον η Σεγκολέν Ρουαγιάλ δεν υπόσχεται τίποτα.
9 Comments:
Όλοι οι bloggers λένε μαλακίες. ;)
Αυτό που δημιούργησε την ταραχή είναι ότι ο εν προκειμένω κύριος ήταν τόσο ξετσίπωτος ώστε να παραδέχεται δημοσίως ότι παραπλάνησε τον κόσμο και να μην κάνει ούτε καν τησ τοιχειώδη προσπάθεια να το καλύψει αυτό. Με περισσή αλαζονεία βγήκε και δήλωσε ότι, ούτε λίγο ούτε πολύ, τους δούλεψε ψιλό γαζί και τώρα θα κάτσει να απολαύσει την 4ετία του. Σχεδόν περήφανος, θαρρείς. Εκεί είναι το foul.
Κατά τ' άλλα, και ο Αλαγοσκούφης βγήκε και δήλωσε ότι όταν λέγαμε προεκλογικά τότε δεν ξέραμε κλπ., αλλά άλλο αυτό και άλλο να βγαίνεις και να λες χαχαχαχ τα ζώα τα δούλεψα κανονικά.
Ομολογώ οτι έχω μπερδευτεί με τα τεκταινόμενα στην Ουγγαρία:
-υποτίθεται οτι όλα τα μέλη της ευρωπαϊκής Ένωσης μοιράζονται κάποιες "αξίες πολιτικού πολιτισμού": δημοκρατία, διαφάνεια, μπλα μπλα μπλα. Το "σχέδιο ευρωσύνταγματος" - αυτό που ατύχησε - υποτίθεται οτι εμπνεόταν και κατοχύρωνε αυτές τις αρχές.
-στα πλαίσια αυτού του "πολιτικού πολιτισμού" λοιπόν, η λαϊκή εντολή που πάρθηκε με την συνειδητή ψευδολογία δεν μπορεί παρά να θεωρείται αυτομάτως άκυρη. Η μόνη συζήτηση που μπορεί να γίνει, είναι στο δικαστήριο όπου θα απολογηθεί ο διασπορέας ψευδών ειδήσεων, γύρω από τα ελαφρυντικά που μπορεί να έχει ο διασπορέας.
-μπροστά στην ποδοπάτηση θεμελιωδών αρχών του "ευρωπαϊκού πολιτισμού" λοιπόν, οι υποτίθεται πρώτοι θεματοφύλακες και προαγωγοί τους (χα, χα), οι κομισσάριοι, οι διάφοροι κ.προϊστάμενοι των ευρωπαϊκών θεσμών κτλ κτλ, πώς αντιδρούν;; Σαν να μην έγινε τίποτα. Μούγκα στην ευρωστρούγκα, που θάλεγε κι ο επιφανής Ευρωπαίος Πάγκαλος.
-το μυστήριο είναι οτι (σύμφωνα με τα όσα μαθαίνουμε από τα πρακτορεία), οι μόνοι που διαμαρτύρονται για την εξωφρενική συμπεριφορά του πρωθυπουργού τους, είναι οι μη ψηφοφόροι του, και μάλιστα, δυναμικά διαμαρτύρονται οι ακροδεξιοί!
-τι να υποθέσουμε λοιπόν; Σε μια χώρα με την παράδοση της Ουγγαρίας στη... λογική, οι λεπτές αναλύσεις της λογικής άποψης της κατάστασης (όπως επιχειρεί και το σημερινό κείμενο) μάλλον δε λείπουν. Ωστόσο, για να σοβαρέψουμε, δύο είναι οι πιθανότερες εξηγήσεις:
ή οτι
1) οι Ούγγροι είναι συνένοχοι του πρωθυπουργού τους στο ψέμμα - αν όχι όλοι, τουλάχιστο οι ψηφοφόροι του - και έχουν πειστεί οτι το ψέμμα είναι ένα διακοσμητικό πλην απαραίτητο αξεσουάρ στη δημοκρατική διαδικασία, ή οτι
2) έχουν πλήρως απογοητευθεί από την πολιτεία τους, και ψηφίζουν (όσοι το κάνουν) γνωρίζοντας οτι όλοι οι πολιτικοί τους εκπρόσωποι είναι ψεύτες ή περίπου, στη βάση άλλων κριτηρίων.
Και οι δύο εξηγήσεις (που βέβαια δεν είναι αμοιβαία αποκλειόμενες) δείχνουν οτι η ουγγρική "ευρωπαϊκών προδιαγραφών" δημοκρατία είναι για τα πανηγύρια - ένας τομέας όπου μια άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η δική μας, έχουν τεράστια πείρα.
Τουλάχιστον λοιπόν, αφού δεν ενδιαφέρονται να της μεταδώσουν τις αξίες της δημοκρατίας, ας βοηθήσουν την Ουγγαρία τα άλλα κράτη με την πείρα τους αυτή. Η Ελλάδα, για παράδειγμα, μπορεί να δανείσει τους Ούγγρους τον... Αλογοσκούφη: θα τους συμπεριλάβει το τζίρο της πορνείας στο ΑΕΠ. Με το χρέος (ως ποσοστό του ΑΕΠ) να πέφτει αυτοματα στο 77% του σημερινού, σίγουρα θα είναι ηπιότερη η προσαρμογή - και τα αναγκαία ψέμματα, λιγότερα...
Μια (ολίγον) διαφορετική άποψη, γραμμένη, πάντως, "εν θερμώ"...
...Η κυβέρνηση θα πληρώσει στις δημοτικές εκλογές της Κυριακής, αλλά θα συνεχίσει να κυβερνά...
Αναφορά και στις δικές μας εκλογές της μεθεπόμενης Κυριακής !!(15/10) ;)
μ.λυκάκι:
τί απορίες είναι αυτές που έχεις :)
μ.πρόβατο:
να τον δανείσουμε, να τον δανείσουμε !
Έπρεπε να καεί η χώρα για να ζητήσει συγγνώμη; "Από τότε που βγήκε η συγγνώμη, χάθηκε το φιλότιμο" που έλεγε κι ο παππούς μου. Αλήθεια τι θέση καταλαμβάνει μια συγγνώμη σε ένα δημοκρατικό πολίτευμα; Τι προάγει; Την "ευγένεια";
Εμείς εδώ μάλλον το γλιτώνουμε το έμφραγμα. Είμαστε συνέχεια στην τσίτα!
:-)
..να ευχαριστήσουμε γι αυτό τους πολιτικούς;..
Πολύ ενδιαφέρον άρθρο.
Μια μικρή παρατήρηση:
Ολες οι Ουγγρικές λέξεις τονίζονται στην πρώτη συλλαβή.
Ετσι και ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας λέγεται Φέρεντς Γκιούρτσανι.
Καλή συνέχεια
Ιχνηλάτης
Δεν είμαι ειδικός για να μιλήσω υπεύθυνα.
Πάντως όπως όλες οι Γαλλικές λέξεις τονίζονται στην τελευταία συλλαβή, έτσι οι Ουγγρικές στην πρώτη.
Όταν είναι καθαρά σύνθετες (όχι προθέσεις και επιρρήματα), τότε έχουν διπλό τονισμό σε κάθε μιά από τις λέξεις.
Δημοσίευση σχολίου
<< Home