Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 27, 2006

Μια μορφή κακοποίησηςΟ Θεός της Παλαιάς Διαθήκης; «Μισογύνης, ομοφοβικός, ρατσιστής, βρεφοκτόνος, γενοκτόνος, εκδικητικός, τεκνοκτόνος, μεγαλομανής, σαδομαζοχιστής, ένας κακεντρεχής τύραννος».

Ο Ρίτσαρντ Ντώκινς ψηφίστηκε πρόσφατα από το περιοδικό Prospect ένας από τους τρεις κορυφαίους διανοούμενους της εποχής μας, μαζί με τον Ουμπέρτο Έκο και τον Νόαμ Τσόμσκι. Και οι παραπάνω χαρακτηρισμοί είναι από τους πιο ανώδυνους που περιλαμβάνονται στο καινούργιο του βιβλίο, το οποίο κυκλοφόρησε προχθές στη Βρετανία με τον τίτλο «Η απάτη του Θεού» (εκδ. Bantam). Την ώρα που ο θρησκευτικός φανατισμός ανεβαίνει σε όλο τον κόσμο, και στα αμερικανικά σχολεία αρχίζουν να διδάσκουν τον «ευφυή σχεδιασμό» του κόσμου παράλληλα με τον Δαρβινισμό, ο συγγραφέας επιτίθεται στον Θεό σε όλες τις μορφές του, από τον τύραννο της Παλαιάς Διαθήκης μέχρι τον Ουράνιο Παντοκράτορα που υμνούν ορισμένοι διανοητές του Διαφωτισμού. Η θρησκεία - τονίζει - προκαλεί πολέμους, ενισχύει τη μισαλλοδοξία και ασκεί κακή επιρροή στα παιδιά, τα οποία είναι «προγραμματισμένα» να πιστεύουν αυτά που τους λένε οι γονείς τους. Τότε γιατί δεν έχει πέσει κι αυτή ακόμη θύμα της φυσικής επιλογής;

Στην ανθρώπινη ιστορία, σημειώνει ο Ντώκινς, έχουν αναφερθεί τέσσερις βασικές λειτουργίες τις οποίες εκπληρώνει η θρησκεία: εξήγηση, παραίνεση, παρηγοριά και έμπνευση. Καμιά από αυτές τις λειτουργίες δεν έχει ποτέ τεκμηριωθεί. Η θρησκεία δεν έχει παράσχει καμιά ικανοποιητική εξήγηση για οτιδήποτε. Δεν αποτελεί σε καμιά περίπτωση μια θεμιτή πηγή ηθικής: αν ήταν έτσι, οι Εβραίοι θα εξακολουθούσαν να εκτελούν όσους εργάζονται το Σάββατο. Η πραγματική πηγή της ηθικής είναι ένας συνδυασμός γενετικών ενστίκτων και πολιτιστικού περιβάλλοντος. Όσο για την παρηγοριά και την έμπνευση, είναι αλήθεια ότι σε αρκετούς ανθρώπους αποτελούν ευεργετικές επιπτώσεις της θρησκείας. Θα μπορούσαν όμως θαυμάσια να απορρέουν και από άλλα πράγματα, όπως για παράδειγμα οι ανακαλύψεις της φυσικής. (Στο σημείο αυτό, σχολιάζει ο Εκόνομιστ, ο συγγραφέας δεν είναι πολύ πειστικός: λίγοι άνθρωποι θα βρουν στην κβαντική φυσική την ίδια παρηγοριά που βρίσκουν στη σκέψη πως όταν πεθάνουν θα συναντήσουν στον Παράδεισο τα αγαπημένα τους πρόσωπα που πέθαναν πριν απ' αυτούς).

Ο Ντώκινς δεν αρκείται στην ανάλυση. Προτείνει κι ένα σχέδιο δράσης, που αποτελείται από δύο σκέλη. Πρώτον, πρέπει να σταματήσει η θρησκευτική ανατροφή των παιδιών, που αποτελεί μια μορφή κακοποίησης. Πώς είναι δυνατόν να ακούμε αδιαμαρτύρητα ότι ένα παιδί είναι καθολικός ή μουσουλμάνος, ότι δηλαδή πριν ακόμη ωριμάσει έχει δική του άποψη για τη μετουσίωση ή τον ιερό πόλεμο; Το δεύτερο σκέλος έχει να κάνει με την κινητοποίηση των αθέων, οι οποίοι βρίσκονται σήμερα στην ίδια κατάσταση που βρίσκονταν πριν από 50 χρόνια οι ομοφυλόφιλοι. Όταν οι άθεοι οργανωθούν και αποκτήσουν την επιρροή που έχουν σήμερα οι χριστιανοί συντηρητικοί, ο κόσμος μας θα γίνει πολύ καλύτερος.

19 Comments:

At 27/9/06 12:56 μ.μ., Blogger CHIC-HANDSOME said...

life just a good

 
At 27/9/06 2:19 μ.μ., Blogger μικρό λυκάκι said...

Μήπως όμως έχει σημασία σε τί πιστεύουν οι άθεοι;Η ,άν είναι πολιτικοί,ποιά συμφέροντα εξυπηρετούν;
Μήπως έχει σημασία η ποιότητα τών ανθρώπων πού διαβάζουν τήν Βίβλο ή το Κοράνι καί πώς τήν "μεταφράζουν";(στήν γειτονιά μας ο Μοχάμεντ Ταλμπί).
Σέ κάθε περίπτωση, χρειάζεται μεγάλη προσοχή στήν τροφή πού μάς σερβίρουν όλοι οι "θεοί".
-----------------------------------
Απέραντη ιστορία συμπυκνώθηκε εκέινη τη στιγμή
Οταν αυτός έκοβε το ψωμί κι έπινε κρασί.
Εκείνοι γεννιόνταν,επιθυμούσαν,πέθαιναν.
Θεέ μου,τί κόσμος!
Πώς είναι δυνατόν
Ολοι αυτοί ήθελαν να ζήσουν καί τώρα δέν υπάρχουν πιά;

Μιά δασκάλα οδηγεί ένα πλήθος από μικρά παιδιά
Μέσα στίς μαρμαρωμένες αίθουσες ενός μουσείου.
Τα καθίζει στό πάτωμα,ευγενικά αγόρια καί κορίτσια,αντικρίζοντας έναν τεράστιο πίνακα,κι αυτή εξηγεί:
"Η περικεφαλαία,το ξίφος,οι θεοί,ένα βουνό,λευκά σύννεφα,ένας αετός,κεραυνοί".
Αυτή γνωρίζει,τα παιδιά βλέπουν γιά πρώτη φορά.
Ο λεπτός της λαιμός,τα γυναικεία της όργανα,το πολύχρωμο φορεμά της,κρέμες,καίκοσμήματα τα αγκαλιάζει τό έλεος.
Υπάρχει κάτι πού δέν αγκαλιάζει το έλεος;
Η απουσία τής γνώσης,η αθώα αμέλεια
θα κραύγαζε γιά εκδίκησηθα απαιτούσε ετυμηγορία αν ήμουν δικαστής.
Ομως δέν ήμουν,
δέν είμαι.
Με θάμβος η φτωχή στιγμή τής γής ξαναγεννιέται.
Ταυτόχρονα,εδώ,εκεί,κάθε μέρα
Τό ψωμί γίνεται σάρκα,το κρασί γίνεται αίμα
Καί το αδύνατο,αυτό πού κανείς δέν μπορεί να υποφέρει,γίνεται ξανά αποδεκτό καί γνώριμο.

Σε παρηγορώ φυσικά.Παρηγοριέμαι κι εγώ.
Οχι όμως πάρα πολύ.
Πολύφωτα δέντρα φέρουν πράσινα φώτα.
Καί οι μαγνόλιες ανθίζουν.
Αυτό επίσης είναι αληθινό.
Ο θόρυβος σταματά.
Η μνήμη βουλιάζει στά σκοτεινά της νερά.
Κι εκείνοι,σάν πίσω από ένα τζάμι,
ατενίζουν,σιωπηλά.

Τσέσλαφ Μίλος
Διάλεξη VI

 
At 27/9/06 4:23 μ.μ., Blogger ιχνηλάτης said...

Να δείτε τώρα που θα ξεχάσουν τις διαφορές τους, και θα συμμαχήσουν όλοι οι φονταμενταλιστές του Χριστού, του Aλλάχ και του Μωυσή, εναντίον του Ντώκινς και του βιβλίου του !

Μου είναι εντελώς αδιάφορο πλέον αν προσβάλλεται το θρησκευτικό συναίσθημα του καθένα.

Αρκετά πρόσβαλαν την αισθητική μας, τη νοημοσύνη μας, την ανθρωπιά μας, τη ζωή και το θάνατο μας.

Αρκετά κακοποίησαν γενιές και γενιές παιδιών με την κατήχηση, τον προσηλυτισμό, την τρομοκρατία τους.

Αρκετούς αιώνες κυβέρνησαν.

Αρκετό αίμα χύθηκε και χύνεται εξαιτίας τους.

Αρκετά τους ανεχτήκαμε.

Αρκετά.

 
At 27/9/06 4:29 μ.μ., Blogger scalidi said...

Μια επισήμανση: το ποστ σας εμφανίζεται δύο φορές. Μπορείτε να πάτε στον μπλόγκερ σας, στο edit post και να κάνετε delete στο πρώτο που βάλατε και δεν έχει σχόλια. Φιλικά :))))

 
At 27/9/06 4:47 μ.μ., Blogger Πάνος said...

Ένα σοβαρό, κατά τη γνώμη μου, λάθος: όσοι αντιτίθενται στις αρκουδιές των θρησκειών δεν είναι "άθεοι", είναι αγνωστικιστές. Όσοι επιμένουν στον όρο "άθεοι", πολλές φορές επιμένουν σε ένα άλλο είδος θεολογίας!

*

Ελάχιστες φορές "διαφημίζω" τα "μτΚ". Σήμερα θα το κάνω εδώ, γιατί έχουν ένα θέμα, την "Αποκάλυψη", σχετικό και ενδιαφέρον. Μπορείτε να το δείτε,
ΕΔΩ!

 
At 27/9/06 5:07 μ.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

Δε λέω, καλά τα διάφορα αντιθρησκευτικά ή/και αθεϊστικά παμφλέτα που βγαίνουν κατά καιρούς και αδιαλείπτως τουλάχιστο από το 18ο αιώνα ως σήμερα.
Για μια παρουσίαση αυτού εδώ στα ελληνικά, που προηγήθηκε της στήλης, μπορεί κανείς ν'ανατρέξει στο εξαιρετικό ιστολόγιο του
διπλωματικού λαθρεπιβάτη.

Ωστόσο, στην αβάσταχτα ελαφρή και χωρίς μνήμη εποχή μας, θα πρέπει να υπενθυμίσει κανείς οτι για το θέμα έχει γράψει ο Βολταίρος, ο Χόλμπαχ, ο Κάουτσκι, κι αν επεκταθούμε από τις θρησκείες στην ιδέα του Θεού, το ουσιωδέστερο μέρος της φιλοσοφικής γραμματείας σχετίζεται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

Παραφράζοντας λοιπόν την φράση του Μανουήλ Παλαιολόγου που περιέλαβε ο πάπας στην πρόσφατη ομιλία του στο Ράτισμπουργκ, "τι νέο κομίζει ο κ.Ντόκινς σε όλη αυτά τα διαμάντια της πνευματικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας, εκτός από ελαφρότητα, μάρκετιγκ και προβολή στον 'αφρό των ημερών";

Τίποτ'απολύτως, φοβάμαι, χωρίς πάντως να έχω διαβάσει το βιβλίο.

Πόσο μάλλον αν επικεντρώνει την πολεμική του στο οτι ο Θεός που περιγράφεται στη Βίβλο είναι κακός (σε σχέση με ένα απόλυτο σύστημα αξιών που εκπηγάζει... από πού; Από το Λόγο, που κατά τον πάπα-Ράτσιγκερ είναι ο Θεός ο ίδιος;) Φοβάμαι οτι αυτού του είδους τα επιχειρήματα τα τρώει με τα φτερά κι ο τελευταίος ραββίνος, παπάς ή ιμάμης...

Καλό είναι λοιπόν να μείνουμε στην ανάλυση της πολιτικής και κοινωνικής λειτουργίας των οργανωμένων θρησκειών και δογμάτων σήμερα, στον κόσμο μας και να διαχωρίσουμε την αντίστοιχη πολεμική από τα γενικότερα ερωτήματα, για τα οποία κάτι θ'αξίζει να ειπωθεί μόνον αν λαμβάνει υπόψη του το τεράστιο γραμματειακό σώμα της φιλοσοφικής συζήτησης.

 
At 27/9/06 8:32 μ.μ., Blogger aktaion said...

Νεώτερος, επηρεασμένος από το κλίμα της εποχής, είχα πιστέψει πως ο θάνατος της ιδέας του θεού ήταν θέμα χρόνου. Προφανώς έκανα λάθος. Ξανά όλοι αυτοί με τα περίεργα ονόματα, που επικαλούνται κείμενα που γράφτηκαν προ αμνημονεύτων ετών εμφανίσθηκαν και κηρύττουν το πόλεμο, το μίσος υποκρινόμενοι πως μιλούν για αγάπη, για δικαιοσύνη. Και βλέπεις νέους, που στο όνομα του Θεού του Χριστού του Μωάμεθ πετάν μπόμπες και σκοτώνουν, και νομίζουν ότι έτσι κερδίζουν την εύνοια του. Και βλέπω και τους παλιούς μου φίλους που μιλάγαμε για το νέο κόσμο, να παριστάνουν τα στελέχη και να προσκυνάν τη Βίση. Και δεν καταλαβαίνω ποια, ειλικρινά δεν καταλαβαίνω.

 
At 27/9/06 9:25 μ.μ., Blogger Κ. said...

Μαυροπρόβατε,
μπορει ο ντώκινς να μην φέρνει τίποτα καινούριο. Και μόνο το γεγονός ότι το βιβλίο του, φέρνει στο προσκήνιο είναι καλό. Στην αμερική πάντως δεν είναι θέμα, ποιό μεγάλο θέμα είναι μια καινούρια ταινία με τίτλο "Jesus Camp" στην οποία παρουσιάζεται μια κατασκήνωση παιδιών φονταμεταλιστών προτεσταντών, νομίζω στην Βόρεια Ντακότα. Αρκετές σκηνές είναι λίγο τρομακτικές, δεν διαφέρουν και πολύ από τις αντίστοιχες των φονταμεταλιστών ισλαμιστών, και κυκλοφορούν στο δίκτυο.

 
At 27/9/06 9:32 μ.μ., Blogger Κ. said...

"... φέρνει στο προσκήνιο το θέμα της αθείας..."

 
At 27/9/06 9:56 μ.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

Από δω και μπρός, ιστορίες του κ. Κ. λοιπόν. Με γειά το καινούργιο νικ :-))

Βέβαια, συμφωνώ κι εγώ - a priori καλό είναι να τεθεί εκ νέου το ζήτημα, ιδιαίτερα σε μια από τις πιό θρησκευόμενες κοινωνίες του πλανήτη, τις ΗΠΑ!

Πολύ ενδιαφέρον μου φαίνεται κι εμένα το Jesus Camp - θα προσπαθήσω να το βρω να το δω.

 
At 27/9/06 9:59 μ.μ., Blogger Ergotelina said...

Aπο το σημερινο Βημα...

Οι Γερμανοί προσεχουν το κεφαλι...
του Μωαμεθ
Κατεβηκε η διασκευασμενη Οπερα του Μοτσαρτ "Ιδομενεας",υπο τον φοβο Ισλαμιστών....

Στην όπερα Ιδομενεας,ο ομωνυμος βασιλιας της Κρητης,επιστρεφει στην πατριδα του απο την Τροια,αναγκαζεται να θυσιασει το γιό του.Ο Σκηνοθετης Hans Neuenfels
αντιστρεφει τη λογικη του εργου
βαζοντας τον Ιδομενεα να αποκεφαλίσει αντι το γιο του...
τον Ποσειδωνα,τον Ιησου,τον Βουδα και τον Μωαμεθ...


BERLIN (Reuters) - German politicians condemned on Tuesday a decision by a Berlin opera house to cancel performances of Mozart's "Idomeneo" over concerns they could enrage Muslims and pose a security risk.

In the production, directed by Hans Neuenfels, King Idomeneo is shown staggering on stage next to the severed heads of Buddha, Jesus, Poseidon and the Prophet Mohammad, which sit on chairs............

Fears of Islamic radicalization have increased recently, aggravated by a failed bomb attack on two German trains in July. Two Lebanese students have been arrested for the plot and German security officials believe they likely had help from a radical Islamic network.

 
At 27/9/06 10:06 μ.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

Θα την δει πρώτα η ισλαμική διάσκεψη και θα μας πει...

 
At 27/9/06 10:51 μ.μ., Blogger CAESAR said...

"Oι φανατικοί κάνουν πράξεις τις οποίες θεωρούν καλές προκειμένου να εκπληρώσουν τη θέληση του θεού & να κερδίσουν τη σωτηρία, οι άθεοι τις κάνουν απλώς επειδή είναι σωστές. Δεν είναι αυτή η πλέον στοιχειώδης εμπειρία ηθικής μας; Όταν κάνω μια καλή πράξη, δεν την κάνω επιδιώκοντας υστερόβουλα να κερδίσω την εύννοια του θεού. Την κάνω επειδή αν δεν την έκανα δεν θα μπορούσα να κοιτάξω τον εαυτό μου στον καθρέπτη. Μια ηθική πράξη είναι εξ΄ορισμού αυτή καθαυτή η μόνη ανταμοιβή." Slavoi Zizek. [Πού πήγε ο αθεϊσμός;]

1981 Γ. Σκαρίμπας, δηλώνει "έμπλεος χαράς" για το πόσο άθεος είναι: "Φανταστείτε, φίλε μου, συνέλαβα τον εαυτό μου να φωνάζει μια μέρα: Αχ, πόσο άθεος είμαι, θεέ μου!".

Στο λυκάκι:
"Αν δεν υπάρχει θεός / Δεν επιτρέπονται / τα πάντα στον άνθρωπο. / Είναι πάντα ο φύλακας του αδελφού του. / Και δεν έχει δικαίωμα να στενοχωρήσει τον αδελφό του / Λέγοντας πως δεν υπάρχει θεός.
[Tseslav Milos]

 
At 27/9/06 10:53 μ.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

A man asked Mr. K. whether there is a God. Mr. K. said: “I advise you to consider whether, depending on the answer, your behavior would change. If it would not change, then we can drop the question. If it would change, then I can at least be of help to the extent that I can say, you have already decided: you need a God.”

Μια σχετική ιστορία του κυρίου Κ(όινερ).

 
At 27/9/06 10:54 μ.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

 
At 28/9/06 12:35 π.μ., Blogger antvol said...

Φαίνεται ότι, παρά τις αισιόδοξες προβλέπεις όσων έχουν κατά καιρούς εξαγγείλει τον "θάνατο" του Θεού και την κυριαρχία του ορθού λόγου, η ανθρωπότητα, τουλάχιστον στο παρόν στάδιο εξέλιξης, δεν μπορεί να κάνει χωρίς πίστη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Προσωπικά, συνηθίζω να κατατάσσω τις κάθε λογής ιδεολογίες αντιστρόφως ανάλογα με τον βαθμό επικινδυνότητάς τους, αντιστρόφως ανάλογα δηλαδή με τον πόνο, τη δυστυχία και τη συμφορά που είναι ικανές να προκαλέσουν (και που, δυστυχώς, έχουν προκαλέσει).

Από την άποψη αυτή, ο βουδισμός έχει την πρώτη θέση (ας μη μιλήσουμε για την τελευταία) ...

 
At 28/9/06 5:56 π.μ., Blogger Κ. said...

Μαυροπρόβατε, ναί έχουμε πάθει μια "μεταμόρφωση" τελευταία...

 
At 28/9/06 8:18 π.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

@ κ. :-)

 
At 28/9/06 11:16 π.μ., Blogger ιχνηλάτης said...

Σύντροφε, δεν μας συστήνεις τον καινούργιο φίλο "Κ" ; ποιο ήταν το προηγούμενο νικ του ;

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home