Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 11, 2006

Εκπαιδεύοντας τους ψηφοφόρους«Οι τιμές μας επιτρέπουν στη μέση οικογένεια να εξοικονομεί κάθε χρόνο 2.300 δολάρια. Το γεγονός αυτό παρέχει τη δυνατότητα αγοράς πολλών αγαθών και προσφέρει πολλές ελευθερίες».

Η εκστρατεία που ξεκίνησε στα τέλη του περασμένου μήνα ο αμερικανικός γίγαντας Wal-Mart είναι ιδιαιτέρως επιθετική. Και έχει δύο αποδέκτες. Τους καταναλωτές, πρώτα απ' όλα, που καλούνται να αποδοκιμάσουν στις κάλπες όσους τολμούν να καταγγείλουν τις πρακτικές της εταιρείας. Σύμφωνα με πολλά στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος, όπως οι γερουσιαστές Τζο Μπίντεν, Τζων Έντουαρντς και Τζων Κέρυ, η μεγαλύτερη εταιρεία λιανικών πωλήσεων στον κόσμο εκμεταλλεύεται τους εργαζόμενους, απαγορεύει κάθε συνδικαλιστική δράση, μολύνει το περιβάλλον και έχει προκαλέσει ασφυξία στους μικρούς εμπόρους. «Περισσότεροι από 120 εκατομμύρια άνθρωποι ψωνίζουν κάθε εβδομάδα από τα καταστήματά μας», απαντά ο διευθυντής επικοινωνίας του ομίλου Μπομπ ΜακΑνταμ. «Δεν είναι δύσκολο να φανταστούμε την αντίδρασή τους απέναντι στους πολιτικούς που μας υπονομεύουν».

Η Wal-Mart, που είναι ο μεγαλύτερος ιδιωτικός εργοδότης στις Ηνωμένες Πολιτείες και το πρώτο οκτάμηνο του 2006 παρουσίασε κέρδη 4,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων (!), δεν μιλά στην εκστρατεία της για «ενημέρωση», αλλά για «εκπαίδευση» των ψηφοφόρων, ώστε στις εκλογές του Νοεμβρίου να ψηφίσουν το «σωστό». Το βάρος αυτής της «εκπαίδευσης» το είχε αναλάβει στην αρχή μια ομάδα πίεσης που χρηματοδοτείται από την εταιρεία, λέγεται Working Families for Wal-Mart, και πρόεδρός της ήταν ο Άντριου Γιανγκ, παλιός συνεργάτης του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. Αλλά οι άνθρωποι αλλάζουν: ο Γιανγκ αναγκάστηκε να παραιτηθεί όταν έκανε... ρατσιστικά σχόλια για τους εμπόρους που προέρχονται από μειονότητες. Και τότε πήρε τα ηνία η ίδια η εταιρεία. Εκτός από τον διαφημιστικό βομβαρδισμό, άρχισε να στέλνει προσωπικές επιστολές στους 60.000 εργαζομένους της που απασχολούνται στις πολιτείες όπου δέχεται τις περισσότερες επιθέσεις. «Θέλουμε να ξέρετε ότι ο λόγος σας είναι πολύ σημαντικός απέναντι στους πολιτικούς που επιτίθενται στην επιχείρησή σας», αναφέρεται σε μια τέτοια επιστολή που στάλθηκε στην Αϊόβα. «Σας καλούμε να μιλήσετε στους φίλους σας, στους συγγενείς σας, στους γείτονές σας, για το καλό που κάνει η Wal-Mart».

Στην επιστολή δεν αναφέρεται τι θα πάθουν όσοι εργαζόμενοι δεν υπερασπιστούν με αρκετό σθένος τα συμφέροντα της επιχείρησής «τους». Η εταιρεία πιστεύει ότι η επίθεση των Δημοκρατικών θα ατονήσει όταν οι υποψήφιοι πάψουν να ενδιαφέρονται για τη μάχη των προκριματικών εκλογών και στραφούν σε ένα ευρύτερο κοινό. Τα συνδικάτα, βέβαια, υπόσχονται να διατηρήσουν την πίεση. «Θα ξεκινήσουμε κι εμείς ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης των ψηφοφόρων απέναντι σε εταιρείες σαν την Wal-Mart που οδηγούν την Αμερική στον κακό δρόμο», λέει ο Πωλ Μπλανκ, διευθυντής της εκστρατείας Wake Up Wal-Mart. Αλλά με τέτοια ξύλινη γλώσσα, και με ηθικολογικού τύπου παρατηρήσεις, τα αποτελέσματα θα είναι μάλλον πενιχρά.

7 Comments:

At 11/9/06 11:41 π.μ., Blogger CAESAR said...

Aντισταθείτε, όπως φωνάζει κι ο δικός μας Μιχάλης Κατσαρός !

 
At 11/9/06 12:48 μ.μ., Blogger ιχνηλάτης said...

Αλλά οι άνθρωποι αλλάζουν: ο Γιανγκ αναγκάστηκε να παραιτηθεί όταν έκανε... ρατσιστικά σχόλια για τους εμπόρους που προέρχονται από μειονότητες.

Μιχάλη, έμεινα άφωνος !
Στην αρχή σκέφτηκα ότι δεν μπορεί να πρόκειται για τον Άντριου Γιανγκ αλλά για συνωνυμία.
Ρατσιστικά σχόλια ο Γιάνγκ ;;;!!!

Το έψαξα, και βρήκα την επίμαχη δήλωση στην ( απίστευτα up-to-date ) wikipedia, αφού το όλο θέμα δημιουργήθηκε μόλις πριν λίγες μέρες !

Ιδού η δήλωση, στη Los Angeles Sentinel, απαντώντας σε ερώτηση αν πιστεύει ότι η Wal-Mart όντως οδηγεί στο κλείσιμο πολλές μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις :

Well, I think they should; they ran the 'mom and pop' stores out of my neighborhood, ... But you see, those are the people who have been overcharging us selling us stale bread and bad meat and wilted vegetables. And they sold out and moved to Florida. I think they've ripped off our communities enough. First it was Jews, then it was Koreans and now it's Arabs; very few black people own these stores.

Σε μια πρώτη ανάγνωση η δήλωση θα μπορούσε όντως να θεωρηθεί ρατσιστική.
Μια πιο ψύχραιμη ανάγνωση όμως δείχνει ότι ο άνθρωπος υπερασπίζεται τους φτωχούς μαύρους καταναλωτές από την κερδοσκοπία των εβραίων, κορεατών και αράβων εμπόρων. Και πολύ καλά κάνει, κατά την άποψη μου !
Εξάλλου, στην κατοπινή διευκρινιστκή του δήλωση αποσαφηνίζει ότι τα ίδια θα έλεγε και για τον οποιονδήποτε μαύρο έμπορο κερδοσκόπο.
Και συμπληρώνει ότι είναι άδικο να θεωρηθεί ρατσιστική η δήλωση του, γιατί θα ήταν σαν να ακυρώνει ολόκληρη την πορεία του στο δημόσιο βίο.

Θα ήταν αστείο πιστεύω να κατηγορηθεί ο Γιανγκ για ρατσισμό στα γεράματα.
Οι αγώνες του για την κατάργηση των φυλετικών διακρίσεων στις ΗΠΑ, για τα ανθρώπινα δικαιώματα, για τη δημοκρατία, για την καταδίκη της βίας και για την παγκόσμια ειρήνη είναι αδιάψευστα δημόσια διαπιστευτήρια για το ηθικό ανάστημα του ανδρός.

ΥΓ
Welcome back !
Χόρεψες καθόλου δίπλα στην πισίνα βρε ;)

 
At 11/9/06 1:01 μ.μ., Blogger Μιχάλης Μητσός said...

@Ιχνηλάτη
Εγώ τη βρίσκω αρκούντως ρατσιστική. Αν και το θέμα δεν είναι τι βρίσκουμε εσύ κι εγώ, αλλά ότι ο τύπος αναγκάστηκε να παραιτηθεί εξαιτίας αυτής ακριβώς της δήλωσής του.
Δεν είχε πισίνα εκεί που έμενα. Και στις πισίνες που θα μου άρεσε να κάνω μπάνιο και/ή να χορέψω - και ήταν πολλές σ'αυτό το νησί των βουλευτών, των επιχειρηματιών και των μεγαλοδημοσιογράφων - δεν νομίζω πως θα με έβαζαν μέσα.

 
At 11/9/06 3:30 μ.μ., Blogger μικρό λυκάκι said...

Στόν καπιταλισμό ο άνθρωπος εκμεταλλεύεται τόν άνθρωπο.
Στόν κομμουνισμό συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο.
Τ.Κ.Γκαλμπρέιθ.

 
At 11/9/06 3:48 μ.μ., Anonymous ξεκάλτσωτος said...

"Παλιοκομμούνια μου θέλετε και εργασιακά δικαιώματα, σε λίγο θα θέλετε και τίποτα συντάξεις..."

 
At 12/9/06 9:54 π.μ., Blogger Εαρινή Συμφωνία said...

«Σ' ευχαριστούμε, ω εταιρεία». Ακριβέστατο και κατατοπιστικό, όπως πάντα.

 
At 4/2/18 8:18 μ.μ., Blogger xccc said...

Which are the hints of popularity of persons during this contemporary world? Not surprisingly, amount of followers on the Twitter account can be described as firm indicator in today. permanent twitter followers

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home