Τρίτη, Αυγούστου 29, 2006

Kάτι κακό θα συμβεί



«Όλες οι κυρίες στην Ουάσινγκτον σπεύδουν να φύγουν/ μάλλον κάτι κακό θα συμβεί. /Όλοι φεύγουν, θέλω να φύγω κι εγώ/ δεν θέλω μ' έναν καινούργιο να πειραματιστώ/ Άλλωστε έχω ήδη εξομολογηθεί/ δεν υπάρχει λόγος ξανά να εξομολογηθώ».

Έτσι αρχίζει ο νέος δίσκος του Μπομπ Ντύλαν, που κυκλοφορεί σήμερα με τίτλο Modern Times. Είναι η πρώτη συλλογή τραγουδιών του 65χρονου τροβαδούρου εδώ και πέντε χρόνια. Αλλά όποιος περιμένει απαντήσεις στα προβλήματα της εποχής, όποιος θέλει άλλη μια καταγγελία του Μπους ή του πολέμου στον Λίβανο, θα απογοητευτεί. Ο 44ος δίσκος του Ντύλαν γέρνει περισσότερο προς τον έρωτα παρά προς την πολιτική: «Θα ταξιδέψω σ' όλο τον κόσμο, αυτό θα κάνω/ κι ύστερα θα γυρίσω για να σε δω... Θα περνούσα μέσα απ' τη φωτιά/ αν ήξερα ότι βρίσκεσαι στην άλλη μεριά». Για τους αμετανόητους, πάντως, υπάρχουν και μερικά σχόλια κοινωνικού χαρακτήρα. Όπως: «Χάνεται η αγοραστική δύναμη του προλεταριάτου». H: «Θα σε συντρίψουν με τον πλούτο και τη δύναμή τους».

Ο Ντύλαν είναι πάντα ρομαντικός, αλλά τους κανόνες του μάρκετινγκ τους έχει μάθει καλά. Δέχθηκε να γράψει δίσκους που διατίθενται αποκλειστικά σε καφετέριες και βιβλιοπωλεία. Επέτρεψε στην Τουίλα Θαρπ να χορογραφήσει τους στίχους του. Εξέδωσε αυτοβιογραφικά βιβλία.

Συνεργάστηκε με τον Μάρτιν Σκορτσέζε για την παραγωγή του ντοκιμαντέρ «No direction home». Έδωσε άδεια στον γκέι σκηνοθέτη Τοντ Χέινς να γυρίσει μια ταινία για τη ζωή του, όπου τον δικό του ρόλο υποδύονται επτά διαφορετικοί ηθοποιοί, συμπεριλαμβανομένης της Κέιτ Μπλάνσετ. Και για να προωθήσει τον τελευταίο του δίσκο, στράφηκε στη γοητευτική Σκάρλετ Γιόχανσον.

Κανένα πρόβλημα, όλα είναι στο παιχνίδι. Ακόμη κι η συμφωνία του Ντύλαν με την Apple, που επιτρέπει το «κατέβασμα» έναντι 199 δολαρίων ενός ψηφιακού κουτιού με 800 τραγούδια και 42 σπάνιες ηχογραφήσεις, είναι θεμιτή. Αυτό που δεν είναι θεμιτό, ή εν πάση περιπτώσει είναι αντιφατικό προς τον τίτλο του τελευταίου του άλμπουμ, είναι οι δηλώσεις του Ντύλαν στο περιοδικό Rolling Stone: «Δεν γνωρίζω κανέναν που να έχει γράψει έναν δίσκο που να ακούγεται ικανοποιητικά τα τελευταία είκοσι χρόνια. Ακούς αυτούς τους μοντέρνους δίσκους, και είναι άθλιοι, σαν παρασιτικοί ήχοι. Όταν γράφαμε τα τελευταία μου τραγούδια στο στούντιο, ακούγονταν δέκα φορές καλύτερα».

Κι έτσι ο Ντύλαν διέγραψε με μια μονοκοντυλιά όλη την ψηφιακή τεχνολογία, όλους τους μουσικούς που γράφουν δίσκους με το παλιό στυλ, όλα τα αριστουργήματα που έχουν υπογράψει τα τελευταία χρόνια ένας Βαν Μόρισον, ένας Μπρους Σπρίνγκστιν, ένας Τομ Ουέιτς. Θα μπορούσε πράγματι να μιλάει λιγότερο και να αφήσει να μιλούν γι' αυτόν οι στίχοι του: «Ο ιδρώτας μου είναι αίμα, έχεις ένα πρόσωπο που ικετεύει να το αγαπήσουν».

7 Comments:

At 29/8/06 11:58 π.μ., Blogger Κ. said...

"The times they are a changin'" μα ο Ντύλαν έχει μείνει πίσω, εκεί γύρω στο 79-80 έγραψε τα τελευταία καλά του τραγούδια. Βέβαια ήταν καλός αντιπρόσωπος της γενιάς του, "επανάσταση" και μετά ξεπούλημα, αντίθετα με την δικία μας που πάμε κατευθείαν στο ψητό.

Έχει γράψει όμως τόσο ωραία τραγούδια, που δεν έχει σημασία το ότι τώρα βγαίνει και λέει ότι λέει. Πάντα μπορείς να τα παρακάμψεις, και να ακούσεις αύτο που κρατάς από τα πιο παλιά του τραγούδια. Καμμιά φορά ίσως ζητάμε πολλά από κάποιους ανθρώπους...

 
At 29/8/06 12:15 μ.μ., Blogger Κ. said...

Και για να προλάβω τον ιχνηλάτη, να και ένα τραγουδι γύρω από τον έρωτα, που μου αρέσει πολύ. Μου είχε κάνει τρομερή εντύπωση όταν μετακομιζε η γειτόνισα με Ντύλαν, είναι από τα πράγματα που ευχαριστιέσαι στην αμερική. Σκεφτόμουνα να πάρω και εισητήρια για την περιοδεία του Ντύλαν - δεν το έκανα - είναι καλύτερα να έχεις μείνει με την εικόνα του Γούντστοκ.

 
At 29/8/06 2:11 μ.μ., Blogger Μαύρος Γάτος said...

Μα γιατί όλα αυτά τα είδωλα της Αρετής κάνουν ό,τι μπορούν για να αποκαθηλωθούν από το βάθρο τους;

Στο τέλος θα μάς απομείνουν μόνο αυτοί που έφυγαν νωρίς, Λόρκα, Γκεβάρα, Τζέημς Ντην, για να εξακολουθούμε να εκστασιαζόμαστε, οι αφελείς...

 
At 29/8/06 2:15 μ.μ., Blogger nik-athenian said...

Στην περιβόητη συνέντευξή του στο ρόλινγκ στόουν, ο Ντύλαν δεν εξαιρεί τα δικά του έργα της τελευταίας περιόδου που πραγματικά δεν έλεγαν και πολλά.
Να τι είπε ακριβώς:
"I don't know anybody who's made a record that sounds decent in the past 20 years, really. You listen to these modern records, they're atrocious, they have sound all over them. There's no definition of nothing, no vocal, no nothing, just like … static… Even these songs probably sounded ten times better in the studio when we recorded 'em. CDs are small. There's no stature to it."

Εξάλλου όπως λέει και ο Ιχνηλάτης συχνά υπερβάλλει για να ταράξει λίγο τα νερά.
Πάντως το Rolling Stone εγκωμιάζει τη νέα του δουλειά.

Όσο για την επιλογή σου ξεκάλτσωτε, εξακολουθώ να την αγαπώ κι ας "άλλαξαν στο μεταξύ οι καιροί".

....Ο μεθυσμένος πολιτικός δίνει σάλτους/πάνω στους δρόμους που κλαινε οι μανάδες/ κι οι σωτήρες που κοιμούνται βαθειά/ σε περιμένουν/ κι εγώ τους περιμένω για να με σταματήσουν/ να πίνω απ' το σπασμένο μου φλιτζάνι/ και να μου ζητήσουν ν' ανοίξω διάπλατα την πύλη για σένα.

σε θέλω σε θέλω ναι σε θέλω/ τόσο πολύ γλυκειά μου σε θέλω....

Αλλά αυτή απομακρύνεται σαν κυρία ξεκάλτσωτε.

 
At 29/8/06 3:19 μ.μ., Blogger basik-ly said...

Χτες βράδυ, καθώς επέστρεφα από το ντοκιμαντέρ του Jonathan Demme "Neil Young-Heart of Gold", σκεφτόμουν τις συζητήσεις για τις δηλώσεις αλλά και το καινούριο άλμπουμ του Bob Dylan.
Και μου ήρθε στο νου πως ο David Bowie έγραψε το "Kooks" ακούγοντας Neil Young, όπως και ότι στο ίδιο άλμπουμ του (Hunky Dory, 1971) υπάρχει το "Song for Bob Dylan".

Άραγε πόσους από τους σημερινούς καλλιτέχνες θα παρακολουθούμε το 2041?

Έβαλα να παίζει το On The Beach.

 
At 30/8/06 1:19 π.μ., Blogger nik-athenian said...

Για όποιον θέλει να γνωρίσει ποιοι και πως δημιούργησαν την αμερικάνικη μουσική σκηνή της δεκαετίας του 60 στα όρια τοης φολκ και της ροκ, και ποιος ο ρόλος του Nτύλαν σ' αυτήν, η ταινία του Σκορτσέζε "No direction home" είναι πολύ καλή. Θα την βρείτε σε όλα τα DVD Clubs.

 
At 7/5/18 9:33 π.μ., Blogger Unknown said...

Be mindful when you Buy YouTube Views. It could be a fraud. Contact us for support and advice. buy real youtube subscribers

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home