Σάββατο, Αυγούστου 26, 2006

Στα βήματα του Mπουλγκάκοφ



Κάτι περίεργο συμβαίνει τον τελευταίο καιρό στη Μόσχα. Όταν πέφτει η νύχτα, και οι τελευταίοι ερωτευμένοι εγκαταλείπουν τα παγκάκια για να πάει ο καθένας στο σπίτι του, εμφανίζεται στους δρόμους μια περίεργη ομάδα ανθρώπων, κάθε μέρα διαφορετική, που μιλάει όμως πάντα για το ίδιο θέμα: ένα γάτο κι ένα γραφειοκράτη. Ο γάτος λέγεται Βεεμώθ, ο γραφειοκράτης Μπερλιόζ, και «έζησαν» σ' αυτή την πόλη πριν από εβδομήντα χρόνια.

Τη νύχτα - λέει ο Νικολάι Γκολούμπεφ, διευθυντής του Μουσείου Μπουλγκάκοφ - οι θόρυβοι της πόλης σβήνουν και η ατμόσφαιρα της παλιάς Μόσχας αναβιώνει πιο εύκολα. Τη νύχτα μπορείς επιτέλους να ασχοληθείς με τον εαυτό σου, αλλά μέχρι τώρα όλα τα μουσεία ήταν κλειστά και τα μόνα μέρη στα οποία μπορούσες να καταφύγεις ήταν τα στριπτηζάδικα. Την εποχή που ζούσε ο Μπουλγκάκοφ (τις δεκαετίες του '20 και του '30), η νύχτα ήταν μια ιδιαίτερα έντονη περίοδος, αφού τότε εισέβαλλε η αστυνομία στα σπίτια κι έπαιρνε μαζί της τους διαφωνούντες. Ο ίδιος ο συγγραφέας του «Μαιτρ και η Μαργαρίτα», όπου πρωταγωνιστούν μεταξύ άλλων ο Βεεμώθ και ο Μπερλιόζ, έγραφε το 1924: «Γράφω τη νύχτα γιατί η γυναίκα μου κι εγώ δεν κοιμόμαστε ποτέ πριν από τις τρεις ή τέσσερις το πρωί. Υιοθετήσαμε αυτή τη βλακώδη συνήθεια παρά τη θέλησή μας».

Το Μουσείο Μπουλγκάκοφ άνοιξε το 2004 σε μια πτέρυγα του σπιτιού της λεωφόρου Σαντοβάγια όπου έζησε ο συγγραφέας από το 1921 ώς το 1924. Και για όλους τους παραπάνω λόγους λειτουργεί πλέον από τη μία το μεσημέρι μέχρι τη μία το βράδυ. Τα Σαββατοκύριακα, μάλιστα, μένει ανοιχτό όλη τη νύχτα. «Αυτή την ώρα είναι πιο ρομαντικά», λέει ένα νεαρό ζευγάρι που ήλθε να περιεργαστεί τις παλιές φωτογραφίες και τα λιγοστά αντικείμενα που φιλοξενεί το μουσείο. Το διαμέρισμα 50, αντίθετα, όπου έζησε ο Μπουλγκάκοφ τα δύσκολα χρόνια της πείνας, του κρύου και της καταστολής, μπορεί κανείς να το επισκεφθεί μόνο μέρα. Ούτε εδώ υπάρχουν πολλά πράγματα να δει κανείς. Μόνο η σκάλα παρουσιάζει ενδιαφέρον, όπου χιλιάδες μαθητές του συγγραφέα συρρέουν από τη δεκαετία του '70 για να αντιγράψουν μερικές στροφές από τον «Μαιτρ και τη Μαργαρίτα», να ζωγραφίσουν τεράστιους μαύρους γάτους σαν τον Βεεμώθ ή να γράψουν σημειώματα ευγνωμοσύνης και αγάπης.

Ο Μπουλγκάκοφ ήταν άνθρωπος δύο κόσμων: μεγάλωσε στην προεπαναστατική Ρωσία και αναγκάστηκε να ζήσει στον κομμουνισμό. Το ίδιο, λέει ο Γκολούμπεφ, συμβαίνει με την πλειοψηφία των σημερινών Ρώσων: «Μεγαλώσαμε στον κομμουνισμό, όπου μας έλεγαν ότι το χρήμα είναι κακό πράγμα, και αναγκαζόμαστε σήμερα να ζήσουμε στον καπιταλισμό. H τέχνη του Μπουλγκάκοφ ήταν ότι απελευθέρωσε τις αιώνιες αξίες που επιζούν στις περιόδους της ρήξης».

6 Comments:

At 27/8/06 1:18 μ.μ., Blogger Χαρυβδιςς said...

Η Μόσχα σε κάθε μεταβαση ''παράγει'' περιμένω με αγωνία τη μεταβαση στον ..υπαρκτό Καπιταλισμο..Για να δουμε ..τα πρώτα δείγμα συνεχίζουν την παράδοση...

 
At 27/8/06 4:49 μ.μ., Blogger Μιχάλης Μητσός said...

Κι ο Πάνος από καλή πάστα είναι. Ισως όμως να φταίνε οι παρέες, ίσως το κλίμα, ποιος ξέρει...

 
At 27/8/06 7:06 μ.μ., Blogger Μιχάλης Μητσός said...

Γι'αυτό Πάνο, άντε, πότε θα κατέβεις πάλι στην πρωτεύουσα, να πιούμε κανένα κρασάκι.

 
At 28/8/06 2:53 π.μ., Blogger Μαύρος Γάτος said...

Καλησπέρα! Ο Βεεμώθ ήταν μακρυνός συγγενής μου....

Δεν ξέρω ποιόν να λυπηθώ πιό πολύ, το αφεντικό του, ή τους σημερινούς Ρώσους.

Μοίρα των ανθρώπων είναι άραγε να πηγαίνουμε απ'το κακό στο χειρότερο;;;

Ευτυχώς που μάς μένει κι ο Έρωτας για παρηγοριά.....

Καλό βράδυ

 
At 29/8/06 3:13 π.μ., Blogger Μαύρος Γάτος said...

Κλασική περίπτωση του πώς κανείς χάνοντας την ψυχραιμία του, χάνει και το δίκιο του. Κι ύστερα εμένα κατηγορείς, Αθήναιε, για συναισθηματισμό...

Αχιλλέα, ο Αθήναιος ΔΕΝ είναι "σιωνιστής". Είναι απλά ένας άνθρωπος που πονάει τον λαό του, ή μάλλον, ΕΝΑΝ από τους λαούς του... και που κάποιες στιγμές, κατά την γνώμη μου, από τον πόνο του χάνει την μπάλα, χωρίς όμως ποτέ να γίνεται κακοήθης.

Όλα αυτά που τού καταμαρτυρείς είναι άδικα, και οι ειρωνίες σου, και οι βαριές σου εκφράσεις πχ περί παλαιστινιακού αίματος, είναι όχι μόνοι άστοχες και αναίτιες, αλλά και κακοήθεις. Ας μάθουμε επιτέλους να διαφωνούμε χωρίς προσωπικές επιθέσεις και προσβολές.

Αυτά, και λυπάμαι που συνεχίζεται εδώ στου... Μπουλγκάκοφ η προηγούμενη συζήτηση... Ας θεωρ΄ήσουμε επιτέλους το θέμα λήξαν.

 
At 7/2/18 8:56 π.μ., Blogger Unknown said...

There is nothing freely available nowadays, but insure that you Buy facebook reviews solitary from reliable sources for good acceptance on the net. buy facebook 5 star reviews

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home