Πέμπτη, Αυγούστου 10, 2006

Xορός ώς τον θάνατο



Το έργο λέγεται Terre Haute και θα παρουσιάζεται στο Φεστιβάλ του Εδιμβούργου μέχρι τις 28 Αυγούστου. Είναι η ιστορία μιας πραγματικής αν και σουρεαλιστικής φιλίας, ενός χορού δύο ακραίων προσωπικοτήτων μέχρι τον θάνατο.

Ο Τίμοθυ ΜακΒέι ήταν ένας βετεράνος του Πολέμου του Κόλπου που είχε πειστεί ότι η χώρα του εγκατέλειψε το Σύνταγμά της και έγινε μια σοσιαλιστική τυραννία με πολύ υψηλή φορολογία. Για να την τιμωρήσει και να την επαναφέρει στον σωστό δρόμο ανατίναξε στις 19 Απριλίου του 1995 ένα φορτηγό γεμάτο εκρηκτικά μπροστά στα γραφεία του FBI, στην Οκλαχόμα. Από την έκρηξη σκοτώθηκαν 168 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 19 παιδιά. Το μπλουζάκι που φορούσε ο Αμερικανός τρομοκράτης έγραφε τα λόγια του Τόμας Τζέφερσον: «Το δέντρο της ελευθερίας πρέπει να αναζωογονείται κάθε τόσο με το αίμα των πατριωτών και των τυράννων».

Ο Γκορ Βιντάλ είναι ένας διάσημος Αμερικανός συγγραφέας που πιστεύει ότι η χώρα του έχει πάψει να είναι δημοκρατία και έχει μετατραπεί σε αυτοκρατορία, με την κυβέρνηση να πολεμά τους αδυνάτους και τον στρατό να οργανώνει προβοκάτσιες σαν την 11η Σεπτεμβρίου. Με άλλα λόγια, καταγγέλλει τη χώρα του από τα αριστερά. Αυτό όμως δεν τον εμπόδισε να ενδιαφερθεί για την υπόθεση του ανθρώπου που την κατήγγειλε από τα δεξιά - ή μάλλον τα ακροδεξιά. Ο ομοφυλόφιλος σοσιαλιστής αντήλλαξε μια σειρά επιστολών με τον ομοφοβικό νεοναζί για τον θάνατο της Μεγάλης Δημοκρατίας. Επρόκειτο μάλιστα να παραστεί και στην εκτέλεσή του, στις 11 Ιουνίου του 2001, αλλά η υγεία του δεν του το επέτρεψε.

Γνωστός από τα βιβλία του με ομοφυλόφιλα όργια, ο Έντμουντ Ουάιτ φαντάστηκε ότι η συνάντηση αυτή συνέβη. «Οι περισσότεροι Αμερικανοί πιστεύουν ότι ανατίναξες εκείνο το κτίριο επειδή είσαι τρελός», λέει ο Βιντάλ στον ΜακΒέι, που φοράει μια πορτοκαλί φόρμα και είναι κλεισμένος σε ένα κλουβί. «Δεν καταλαβαίνουν ότι αντέδρασες για τις σφαγές στο Ουάκο, για τις δολοφονίες του Αλλιέντε και του Λουμούμπα, για τους πολέμους στο Κόσοβο και την Κορέα, για την ηλεκτρονική παρακολούθηση 30 εκατομμυρίων Αμερικανών». H συζήτηση συνεχίζεται σε αυτούς τους τόνους, μέχρι τη στιγμή που ο τρομοκράτης αρχίζει να μιλάει για τους οκτώ Εβραίους τραπεζίτες που ελέγχουν τη FED. Ο Βιντάλ χάνει τότε την υπομονή του. «Πόσο βλάκας υπήρξα!», ομολογεί σε μια έκρηξη αυτοκριτικής που κάθε άλλο παρά χαρακτηρίζει την πραγματική του ζωή.

Στην τελευταία τους συνάντηση - γράφει στην Ιντιπέντεντ ο Γιόχαν Χάρι που παρακολούθησε την παράσταση - ο ΜακΒέι ρωτά τον Βιντάλ τι θα έκανε αν ήταν οι δυο τους μόνοι και ελεύθεροι σε ένα δωμάτιο. «Θα σου ξεκούμπωνα το πουκάμισο και θα ακούμπαγα το κεφάλι μου στο στήθος σου», απαντά εκείνος. «Μόνο αυτό;». «Μόνο αυτό». Ο ΜακΒέι ανοίγει τότε το πουκάμισό του και αποκαλύπτει το στήθος του. Αυλαία.

4 Comments:

At 10/8/06 2:13 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Κατανόηση.
Ο Εντμουντ Ουάιτ το φαντάστηκε άρα μπορεί να συμβεί.
Κατανόηση καί αγάπη.
{Καί δέν είναι καί
πολύ μακριά από τήν πραγματικότητα,θυμάμαι ένα άρθρο με πολλές λεπτομέρειες τού Γκόρ Βιντάλ στο Vanity Fair.}
Αν υπάρχει σήμερα κόσμος καί όλοι εμείς μπορούμε να μιλάμε καί να λέμε αυτά πού λέμε,τέλος πάντων,το οφείλουμε στούς λογοτέχνες καί στούς ποιητές.
Κάποτε φαντάστηκαν αυτόν τόν κόσμο καί τόν έκαναν πραγματικότητα.
Δημιούργησαν πολιτισμό.
Το άλλο όνομα τής Ιστορίας είναι γνωστό:Καταστροφή.
{πάει πολύ να μιλήσω καί γιά τήν μοναδική αληθινή ανατροπή?
Τήν μοναδική επανάσταση:έναν μεγάλο ευτυχισμένο έρωτα!}

 
At 10/8/06 3:39 μ.μ., Blogger Ecumene said...

Ας γραψουν και ενα διαλογο
Νασραλα...Μπους...
Λαντεν..Πουτιν κτλ...

να τους κατανοησουμε καλυτερα..

:)

 
At 10/8/06 3:44 μ.μ., Blogger Ecumene said...

Ο Καπλανι πρεπει να παει
να παρει ιδεες...



:)

 
At 10/8/06 7:02 μ.μ., Blogger Caesar said...

Σχετικό κάπως με το σημερινό θέμα, βρίσκω και το φιλμ "Ο ύποπτος της οδού Άρλιγκτον" με τον Τζεφ Μπριτζες & τον Τιμ Ρομπινς.

nik-athenian said...
Ίσως πείτε ότι διαβάζω πολύ Λε Καρέ, αλλά δεν θα εκπλησσόμουν και πολύ αν μαθαίναμε κάποτε ότι...

Υποθέτω ότι, μεταξύ άλλων, θα έχεις διαβάσει ή δει τον "Ράφτη του Παναμά"!

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home