Θέλει να σκοτώσει όλες τις σαύρες
Ποιος έκαψε τη Χαλκιδική; H άναρχη ανάπτυξη, ένα κύκλωμα εμπρηστών, ένα τσιγάρο; Ποιος καίει κάθε χρόνο τα δάση της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας;
Ο ζωγράφος που έχει αποτυπώσει καλύτερα το θέμα των πυρκαγιών είναι χωρίς αμφιβολία ο Χιερόνιμους Βαν Άκεν, γνωστότερος ως Ιερώνυμος Μπος. Στις 13 Ιουνίου του 1463, όταν ήταν δεκατριών ετών, έπιασε φωτιά η μικρή πόλη της Βραβάντης στην οποία γεννήθηκε, το Ες Χερτόχενμπος. H πύρινη εκείνη κόλαση έρχεται και ξανάρχεται στους πίνακες του Ολλανδού ζωγράφου: το «Τρίπτυχο των Πειρασμών» (1505-1506), για παράδειγμα, μοιάζει με ανάμνηση εκείνης της φωτιάς.
Δεκατριών ετών ήταν και το κορίτσι από τη Γαλικία που διηγήθηκε στον συγγραφέα Μανουέλ Ρίβας κάτι που δεν ήξερε για τη φωτιά. Το κορίτσι αυτό, που είδε να καίγονται 800.000 στρέμματα γης σε δώδεκα ημέρες, είπε ότι η φωτιά μπορεί να μεταδίδεται υπογείως, τροφοδοτούμενη από τις ξερές ή νεκρές ρίζες των δέντρων. Εσύ νομίζεις πως είσαι ασφαλής, και η φωτιά προχωρεί σιωπηλά κάτω από τα πόδια σου, σαν τον τυφλοπόντικα. Ξαφνικά συναντά ένα ακόμη πιο ξερό κομμάτι και ξεπηδά στην επιφάνεια, ακριβώς δίπλα σου. Όλα αυτά δεν συμβαίνουν σε κάποια περίεργη χώρα ή σε κάποιον από τους πλανήτες που προστέθηκαν πρόσφατα στο ηλιακό σύστημα, αλλά σε μια σύγχρονη χώρα που βρίσκεται διαρκώς ανάμεσα σ' αυτό που ονομάζεται κρίση και σ' εκείνο που ονομάζεται ανάπτυξη, σε μια «κοινωνία του ρίσκου». Αυτή η δυτική χώρα, γράφει ο Ρίβας στην «Ελ Παΐς», χρειάζεται ένα νέο μοντέλο αναδάσωσης, μια νέα λογική διαχείρισης του δάσους, έναν νέο τρόπο αστικοποίησης της υπαίθρου. Να ανοίξει ξανά το Τρίπτυχο και να εξαφανιστούν, στο βαθμό του δυνατού, οι παράγοντες που προκάλεσαν τις φλόγες, τόσο οι άμεσοι όσο και οι έμμεσοι.
Πριν από μερικά χρόνια, ο Ουμπέρτο Έκο είχε γράψει ότι στην περίπτωση μιας πυρκαγιάς, το μόνο που πρέπει να γίνεται είναι να καλούνται το ταχύτερο δυνατόν οι πυροσβέστες. Ο Ιταλός φιλόσοφος ήθελε με τον τρόπο αυτόν να κάνει μια ειρωνική αναφορά στους διανοούμενους, οι οποίοι καλό είναι να σωπαίνουν όταν δεν έχουν να πουν τίποτα. Σε ανάλογα ειρωνικό ύφος, ο Αντόνιο Ταμπούκι είχε απαντήσει στον Έκο από τις σελίδες της «Γαστρίτιδας του Πλάτωνα»: «Εκτός από το να καλέσεις τους πυροσβέστες, καλό είναι και να αναρωτηθείς και γιατί κάηκε το σπίτι σου». Το ερώτημα αυτό, θυμάται ο Ρίβας, το έθετε και μια παλιά διαφήμιση της ισπανικής τηλεόρασης: ποιος καίει το βουνό; Ποιος έχει συμφέρον να κάψει τη χώρα του; Κανένας, φυσικά. Ο άνθρωπος που έκαψε 800.000 στρέμματα στη Γαλικία, ο άνθρωπος που έκαψε τη μισή Κασσάνδρα, είναι ένας μισότρελος γέρος που έχει μανία με τις σαύρες. Θέλει να σκοτώσει όλες τις σαύρες.
11 Comments:
Αυτός ο παλιόγερος την δουλεία του και το μεράκι του κάνει, κι εμάς τους ασήμαντους ανθρώπους λόγος δεν μάς πέφτει, για το τι κάνει στο τσιφλίκι του, το θέμα δεν είναι αυτό, το θέμα είναι σε πόση ώρα θα έρθουν οι πυροσβέστες, πόσο καλά εκπαιδευμένοι θα είναι, και τι είδους μέσα θα έχουν στην διάθεσή τους. Το θέμα είναι σε ποιό βαθμό ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΣ άνθρωπος μπορεί και θέλει να αμυνθεί απέναντι στις θεομηνίες και να περιορίσει τις συνέπειές τους.....
Την κουβέντα του Έκο καλό θα ήταν να την ακούσουν όλοι εκείνοι οι πολιτικοί που βγαίνουν στα παράθυρα και κρώζουν.
Τις σκότωσε τελικά όλες τις σαύρες; Τα "ερπετά" δεν χάνονται τόσο εύκολα, βγαίνουν από τις τρύπες τους την κατάλληλη στιγμή και έρπουν με το γλιστερό τους δέρμα, έστω και πάνω από αποκαϊδια.
Η φωτιά και η τούρτα στο
"Διανοούμενο" Ρουσόπουλο
Οσοι απο σας εχετε ταξιδεψει απο Κερκυρα προς Ηγουμενιτσα, λογικα εχετε προσεξει ενα κομματακι του δασους πανω δεξια απο την πολη, ενα πολυ μικρο κομματακι που επιασε μια πολυ μικρη φωτιτσα πριν απο λιγα χρονια κι αμεσως χτιστηκε ενα κτιριο. Δεν αναφερομαι τοσο στη συμπτωση οσο στο οτι δοθηκε (προφανως) αδεια οικοδομης αντι να γινει προσπαθεια αναδασωσης.
Και ποιός είπε ότι δόθηκε άδεια, cp;
Αν δόθηκε (που δόθηκε) ρεύμα, τι χρειάζεται η άδεια;;;;
Γι αυτο στεκομαι στη μη αναδασωση.
Α ρε Μιχάλη, μας έγραψες για τον Βους εχτές, περίμενα άρθρο για τον Περελμαν σήμερα... Πρέπει να είναι μεγάλη η καταστροφή όμως στην Χαλκδική. Δυστηχώς αυτά συμβαίνουν παντού στον κόσμο, δείτε τι γίνεται στην Καλιφόρνια κάθε χρόνο από πυρκαγιές...
Υπάρχει και η εκδοχή, την περιοχή που λέγεται Χαλκιδική ή Γαλικία να μην θέλουν να την κάψουν κάποιοι κάτοικοι της περιοχής ή της συγκεκριμένης χώρας, γιατί κανείς δεν θέλει να κάψει το σπίτι του.
Γιατί όχι όμως μια διεθνική εταιρία, αφού έτσι θ' αποκτήσει πολλά σπίτια στην περιοχή και τότε μόνο θα νοιαστεί γι αυτήν.
Για όσους δεν το έχουν δει, δείτε ένα ισπανικό φιλμ με ελληνικό τίτλο "Η θυρίδα".
La caya 507 είναι νομίζω ο αρχικός της τίτλος.
Προσφέρει μια συγκεκριμένη ματιά στο κύκλωμα συμφέρον-εμπρησμός-καταστροφή-διαπλοκή-μαζικό χτίσιμο-συμφέρον.
Κάπου διάβασα ότι όταν ένας ¨Ελληνας Ευρωβουλευτής ρώτησε ξένους συναδέλφους του τί κάνουν με τα αυθαίρετα, διαπίστωσε σοκαρισμένος ότι δεν ήξεραν για τι πράγμα τους μιλούσε!!!!!!!!
Τι να λέμε τώρα.. Η χώρα μας είναι πρωτοπόρα σε όλα. Όταν εμείς χτίζαμε αυθαίρετα, οι Ευρωπαίοι έτρωγαν βελανίδια....
Have you been willing to gain worldwide recognition swiftly? Social networking site Twitter could be the perfect route for you. After that, you require to purchase twitter followers to become recognized to our world. here to buy twitter followers
Δημοσίευση σχολίου
<< Home