Kόντρα στο ρεύμα, σαν τον Aχμαντινεζάντ
«Πεισματάρης σαν τον Χάινε, ο Πέτερ Χάντκε αναζητεί στο έργο του μια ανοιχτή αλήθεια, κόντρα στο ρεύμα. Προωθεί την κοινωνική και πολιτική πρόοδο, υπηρετεί την προσέγγιση μεταξύ των λαών και συμβάλλει στην καλύτερη κατανόηση των ομοιοτήτων μεταξύ των ανθρώπων».
Με αυτό το σκεπτικό δικαιολόγησε η Επιτροπή Βραβείου Χάινριχ Χάινε την επιλογή του Αυστριακού συγγραφέα για να του απονείμει το φετινό βραβείο, ύψους 50.000 ευρώ. Και αυτή τη φορά δεν χρειάστηκε να προβεί ο Χάντκε σε μια από τις «αιρετικές» του κινήσεις για να ξεσπάσουν οι αντιδράσεις. Πολιτικοί απ' όλο το φάσμα, και ιδιαίτερα από τους Πράσινους, κατήγγειλαν ότι δεν είναι δυνατόν να δοθεί αυτό το βραβείο σε έναν άνθρωπο που έχει ισχυριστεί ότι οι Σέρβοι υπέστησαν περισσότερα από τους Εβραίους στο Ολοκαύτωμα και έχει κάνει παραλληλισμούς ανάμεσα στο Άουσβιτς και τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ. «Με τη λογική αυτή θα μπορούσαν να δώσουν το βραβείο και στον Αχμαντινεζάντ, είναι κι αυτός κόντρα στο ρεύμα», δήλωσε ο Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ, ενώ ο «γκουρού» της γερμανικής λογοτεχνικής σκηνής, ο Μαρσέλ Ράιχ Ρανίτσκι, χαρακτήρισε την απόφαση προσβολή στη μνήμη του Χάινε.
Για άλλη μια φορά, γίνεται έτσι σύγχυση ανάμεσα στο λογοτεχνικό, θεατρικό και ποιητικό έργο ενός διανοούμενου και στις πολιτικές του θέσεις. Πριν από λίγο καιρό, ο διευθυντής της Κομεντί Φρανσαίζ αποφάσισε να αφαιρέσει το έργο του Χάντκε που ο ίδιος είχε περιλάβει στο πρόγραμμα επειδή ο συγγραφέας παρέστη και μίλησε στην κηδεία του Μιλόσεβιτς. Τώρα, το δημοτικό συμβούλιο του Ντίσελντορφ ετοιμάζεται να απορρίψει την πρόταση της Επιτροπής με το επιχείρημα ότι δεν μπορεί να βραβευτεί ένας υπερασπιστής του πρώην δικτάτορα. Στο ίδιο πνεύμα, όμως, κινείται και ο τρόπος με τον οποίο ο Χάντκε προσπαθεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Σε άρθρα του που δημοσιεύονται αυτή την εβδομάδα στον γερμανικό Τύπο, αρνείται ότι υποβάθμισε ή συμφώνησε ποτέ με οποιαδήποτε από τις σφαγές που έγιναν τη δεκαετία του '90 στη Γιουγκοσλαβία, όπως αρνείται και να κάνει διάκριση μεταξύ Σέρβων και Μουσουλμάνων εξτρεμιστών. Όσο για τη σύγκριση των Σέρβων με τους Εβραίους, την αποδίδει στα κακά γαλλικά του.
Το ερώτημα που τίθεται έτσι και πάλι είναι αν μπορεί να διαχωριστεί ο συγγραφέας από το έργο του. Αν ο Χάντκε ήταν εναντίον του Μιλόσεβιτς, θα ήταν περισσότερο άξιος για το βραβείο Χάινε; Αν δεν είχε προηγηθεί το σκάνδαλο της Comedie Francaise, μήπως η γερμανική επιτροπή θα έδινε το βραβείο σε κάποιον άλλον από τους υποψηφίους, όπως ο Ισραηλινός Αμος Οζ και η Χιλιανή Μισέλ Μπατσελέ; Ο Πέτερ Χάντκε θα «συγχωρηθεί» άραγε μόνο μετά θάνατον, όπως έγινε με τη σκηνοθέτιδα του Χίτλερ, τη Λένι Ρίφενσταλ; Ένα είναι βέβαιο: ότι οι απόψεις του Αυστριακού συγγραφέα δεν βοηθούν καθόλου, μα καθόλου, στην προσέγγιση του σερβικού και του βοσνιακού λαού.
6 Comments:
Ένα είναι βέβαιο: ότι οι απόψεις του Αυστριακού συγγραφέα δεν βοηθούν καθόλου, μα καθόλου, στην προσέγγιση του σερβικού και του βοσνιακού λαού
(Εννοείς προφανώς τους κατόχους διαφορετικών διαβατηρίων...γιατί νομίζω οτι ο "λαός" του προτεκτοράτου περιλαμβάνει και Σέρβους)
Ένα άλλο είναι πιό βέβαιο: οτι οι πολιτικοί ηγετίσκοι (της Δεξιάς στη μεγάλη τους πλειοψηφίας αλλά δε λείπει κι άλλη σαπίλα) του Δημοτικού Συμβούλιου της πόλης που επιχειρούν να λογοκρίνουν την απόφαση της επιτροπής των βραβείων Χάινε, θα ξεχαστούν - ΟΛΟΙ.
Όπως οι Ναζί που έκαιγαν τα βιβλία τού Χάινε, το '33 στην Opernplatz.
Όχι ο Χάντκε. Αλλά ούτε και το έγκλημα της γερμανικής προώθησης του διαμελισμού της Γιουγκοσλαβίας, το οποίο οι ίδιοι καμώνονται πως ξέχασαν.
Σωστός. Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στην ιστορία της Comedie Francaise και το βραβείο Χάινε.
Ορθά μίλησε το μαύρο πρόβατο…Κατά τα άλλα βρίσκω ατυχέστατες τις συγκρίσεις με την Ρίφενσταλ και τον Αχμαντινεζάντ (καλά αυτό το πε ο Κον-Μπεντίτ, αλλά το έβαλες προβοκατόρικα στον τίτλο). Δε νομίζω ότι ο Χάντκε είναι η αιτία που δεν μπορούν να τα βρουν οι Σέρβοι με τους Βόσνιους, ο κοσμάκης έχει σοβαρότερα προβλήματα εκεί από το να ασχολείται με το τι είπε κάθε διανοούμενος. Εντύπωση μου κάνει πως οι politically correct καταβολές σου σε κάνουν να χάνεις σημαντικές αποχρώσεις της πραγματικότητας. Δεν γουστάρω το Μιλόσεβιτς και τη Σερβολαγνεία των Ελλήνων, αλλά εξίσου δε γούσταρα τη μονόπλευρη σε βάρος των Σέρβων στάση των δυτικών ΜΜΕ, στην οποία πάει κόντρα ως γνήσιος αντιδραστικός (και ας το μπουκώνει ώρες ώρες με αυτά που λέει και κάνει) ο Χάντκε. Κατά τα άλλα μου έκανε εντύπωση που αυτή η στήλη έχει υποστηρίξει στο παρελθόν αμερικανοκίνητα κινήματα όπως η σερβική αντιπολίτευση επί Μιλόσεβιτς ή η περιβόητη «πορτοκαλί» επανάσταση στην Ουκρανία (αλήθεια κ. Μητσέ μετά την επικράτηση της ζουν καλύτερα οι Ουκρανοί;), οπότε τώρα οι απόψεις περί Χάντκε ήταν αναμενόμενες. Κρίμα που η συγκατοίκηση στην ίδια σελίδα με το σοφό τύπο με το μουστάκι δε σας έκανε καλό…
Really amazing! Useful information. All the best.
»
Super color scheme, I like it! Good job. Go on.
»
Hi! Just want to say what a nice site. Bye, see you soon.
»
Δημοσίευση σχολίου
<< Home