Παρασκευή, Ιουνίου 02, 2006

Kόντρα στο ρεύμα, σαν τον Aχμαντινεζάντ«Πεισματάρης σαν τον Χάινε, ο Πέτερ Χάντκε αναζητεί στο έργο του μια ανοιχτή αλήθεια, κόντρα στο ρεύμα. Προωθεί την κοινωνική και πολιτική πρόοδο, υπηρετεί την προσέγγιση μεταξύ των λαών και συμβάλλει στην καλύτερη κατανόηση των ομοιοτήτων μεταξύ των ανθρώπων».

Με αυτό το σκεπτικό δικαιολόγησε η Επιτροπή Βραβείου Χάινριχ Χάινε την επιλογή του Αυστριακού συγγραφέα για να του απονείμει το φετινό βραβείο, ύψους 50.000 ευρώ. Και αυτή τη φορά δεν χρειάστηκε να προβεί ο Χάντκε σε μια από τις «αιρετικές» του κινήσεις για να ξεσπάσουν οι αντιδράσεις. Πολιτικοί απ' όλο το φάσμα, και ιδιαίτερα από τους Πράσινους, κατήγγειλαν ότι δεν είναι δυνατόν να δοθεί αυτό το βραβείο σε έναν άνθρωπο που έχει ισχυριστεί ότι οι Σέρβοι υπέστησαν περισσότερα από τους Εβραίους στο Ολοκαύτωμα και έχει κάνει παραλληλισμούς ανάμεσα στο Άουσβιτς και τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ. «Με τη λογική αυτή θα μπορούσαν να δώσουν το βραβείο και στον Αχμαντινεζάντ, είναι κι αυτός κόντρα στο ρεύμα», δήλωσε ο Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ, ενώ ο «γκουρού» της γερμανικής λογοτεχνικής σκηνής, ο Μαρσέλ Ράιχ Ρανίτσκι, χαρακτήρισε την απόφαση προσβολή στη μνήμη του Χάινε.

Για άλλη μια φορά, γίνεται έτσι σύγχυση ανάμεσα στο λογοτεχνικό, θεατρικό και ποιητικό έργο ενός διανοούμενου και στις πολιτικές του θέσεις. Πριν από λίγο καιρό, ο διευθυντής της Κομεντί Φρανσαίζ αποφάσισε να αφαιρέσει το έργο του Χάντκε που ο ίδιος είχε περιλάβει στο πρόγραμμα επειδή ο συγγραφέας παρέστη και μίλησε στην κηδεία του Μιλόσεβιτς. Τώρα, το δημοτικό συμβούλιο του Ντίσελντορφ ετοιμάζεται να απορρίψει την πρόταση της Επιτροπής με το επιχείρημα ότι δεν μπορεί να βραβευτεί ένας υπερασπιστής του πρώην δικτάτορα. Στο ίδιο πνεύμα, όμως, κινείται και ο τρόπος με τον οποίο ο Χάντκε προσπαθεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Σε άρθρα του που δημοσιεύονται αυτή την εβδομάδα στον γερμανικό Τύπο, αρνείται ότι υποβάθμισε ή συμφώνησε ποτέ με οποιαδήποτε από τις σφαγές που έγιναν τη δεκαετία του '90 στη Γιουγκοσλαβία, όπως αρνείται και να κάνει διάκριση μεταξύ Σέρβων και Μουσουλμάνων εξτρεμιστών. Όσο για τη σύγκριση των Σέρβων με τους Εβραίους, την αποδίδει στα κακά γαλλικά του.

Το ερώτημα που τίθεται έτσι και πάλι είναι αν μπορεί να διαχωριστεί ο συγγραφέας από το έργο του. Αν ο Χάντκε ήταν εναντίον του Μιλόσεβιτς, θα ήταν περισσότερο άξιος για το βραβείο Χάινε; Αν δεν είχε προηγηθεί το σκάνδαλο της Comedie Francaise, μήπως η γερμανική επιτροπή θα έδινε το βραβείο σε κάποιον άλλον από τους υποψηφίους, όπως ο Ισραηλινός Αμος Οζ και η Χιλιανή Μισέλ Μπατσελέ; Ο Πέτερ Χάντκε θα «συγχωρηθεί» άραγε μόνο μετά θάνατον, όπως έγινε με τη σκηνοθέτιδα του Χίτλερ, τη Λένι Ρίφενσταλ; Ένα είναι βέβαιο: ότι οι απόψεις του Αυστριακού συγγραφέα δεν βοηθούν καθόλου, μα καθόλου, στην προσέγγιση του σερβικού και του βοσνιακού λαού.

10 Comments:

At 2/6/06 12:12 μ.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

Ένα είναι βέβαιο: ότι οι απόψεις του Αυστριακού συγγραφέα δεν βοηθούν καθόλου, μα καθόλου, στην προσέγγιση του σερβικού και του βοσνιακού λαού

(Εννοείς προφανώς τους κατόχους διαφορετικών διαβατηρίων...γιατί νομίζω οτι ο "λαός" του προτεκτοράτου περιλαμβάνει και Σέρβους)

Ένα άλλο είναι πιό βέβαιο: οτι οι πολιτικοί ηγετίσκοι (της Δεξιάς στη μεγάλη τους πλειοψηφίας αλλά δε λείπει κι άλλη σαπίλα) του Δημοτικού Συμβούλιου της πόλης που επιχειρούν να λογοκρίνουν την απόφαση της επιτροπής των βραβείων Χάινε, θα ξεχαστούν - ΟΛΟΙ.

Όπως οι Ναζί που έκαιγαν τα βιβλία τού Χάινε, το '33 στην Opernplatz.

Όχι ο Χάντκε. Αλλά ούτε και το έγκλημα της γερμανικής προώθησης του διαμελισμού της Γιουγκοσλαβίας, το οποίο οι ίδιοι καμώνονται πως ξέχασαν.

 
At 2/6/06 12:44 μ.μ., Anonymous yorgos said...

Σωστός. Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στην ιστορία της Comedie Francaise και το βραβείο Χάινε.

 
At 2/6/06 4:12 μ.μ., Blogger ιχνηλάτης said...

Το ερώτημα που τίθεται έτσι και πάλι είναι αν μπορεί να διαχωριστεί ο συγγραφέας από το έργο του.

Είναι από εκείνα τα μεγάλα ερωτήματα που - κατά την άποψη μου - δεν μπορούν να απαντηθούν εύκολα με ένα ΝΑΙ ή με ένα ΟΧΙ.

 
At 2/6/06 4:38 μ.μ., Anonymous Γελάθλιος said...

Ορθά μίλησε το μαύρο πρόβατο…Κατά τα άλλα βρίσκω ατυχέστατες τις συγκρίσεις με την Ρίφενσταλ και τον Αχμαντινεζάντ (καλά αυτό το πε ο Κον-Μπεντίτ, αλλά το έβαλες προβοκατόρικα στον τίτλο). Δε νομίζω ότι ο Χάντκε είναι η αιτία που δεν μπορούν να τα βρουν οι Σέρβοι με τους Βόσνιους, ο κοσμάκης έχει σοβαρότερα προβλήματα εκεί από το να ασχολείται με το τι είπε κάθε διανοούμενος. Εντύπωση μου κάνει πως οι politically correct καταβολές σου σε κάνουν να χάνεις σημαντικές αποχρώσεις της πραγματικότητας. Δεν γουστάρω το Μιλόσεβιτς και τη Σερβολαγνεία των Ελλήνων, αλλά εξίσου δε γούσταρα τη μονόπλευρη σε βάρος των Σέρβων στάση των δυτικών ΜΜΕ, στην οποία πάει κόντρα ως γνήσιος αντιδραστικός (και ας το μπουκώνει ώρες ώρες με αυτά που λέει και κάνει) ο Χάντκε. Κατά τα άλλα μου έκανε εντύπωση που αυτή η στήλη έχει υποστηρίξει στο παρελθόν αμερικανοκίνητα κινήματα όπως η σερβική αντιπολίτευση επί Μιλόσεβιτς ή η περιβόητη «πορτοκαλί» επανάσταση στην Ουκρανία (αλήθεια κ. Μητσέ μετά την επικράτηση της ζουν καλύτερα οι Ουκρανοί;), οπότε τώρα οι απόψεις περί Χάντκε ήταν αναμενόμενες. Κρίμα που η συγκατοίκηση στην ίδια σελίδα με το σοφό τύπο με το μουστάκι δε σας έκανε καλό…

 
At 2/6/06 10:01 μ.μ., Blogger Πάνος said...

Ένα είναι βέβαιο: ότι οι απόψεις του Αυστριακού συγγραφέα δεν βοηθούν καθόλου, μα καθόλου, στην προσέγγιση του σερβικού και του βοσνιακού λαού.

Ναι, αυτόν περίμεναν για να γίνουν μαλλιά - κουβάρια...

Επί της ουσίας, η κρίση αυτή με βρίσκει αντίθετο - και η αντισερβική "ομοιομορφία" της δυτικής διανόησης δε μου αρέσει καθόλου, ιδίως όταν ξεχνάνε ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ που επιτίθενται στους (δαιμονοποιημένους) Σέρβους να πουν κάτι και για το αμερικάνικο - νατοϊκό έγκλημα στην περιοχή.

 
At 3/6/06 12:14 π.μ., Blogger issavrus said...

ειναι παντως εκπληκτικη η επιχειρηματολογια ορισμενων εκλεγμενων η φυτεμενων - αποτυχημενων εκλεγμενων- στην προσπαθεια που κανουν για να διωξουν απο πανω τους το στιγμα του "εγκληματια". Η μαλακια στην υποθεση ειναι οτι οι ανθρωποι του τυπου ειναι αυτοι που δινουν βημα στην καταμαυρη αντιδραση που εδειξε το πραγματικο της χρωμα μη αντεχοντας το ρολο της δηθεν προοδευτικοτητας (πρασινοι,ροζ,κοκκινοι και πουα). Φυσικα ο τυπος ειναι αυτος που διαμορφωνει τετοιες συμπεριφορες γιατι αν ανατρεξει κανεις στην περιπτωση της πρωην Γιουγκοσλαβιας (και αναφερομαι στον Ευρωπαικο τυπο, ΜΜΕ για την ακριβεια) την περιοδο του πολεμου και το τι εγραφαν πως το εγραφαν και τι εξυπηρετουσε αυτο που εγραφαν εγω δεν απορω καθολου γιατι υπαρχουν τετοιες συμπεριφορες στην Γερμανια ιδιως. Φυσικα και εδω υπαρχουν τον τελευταιο καιρο "ανανηψαντες" δημοσιογραφοι που "ειδαν" την "αληθεια" σχετικα με το τι συνεβη στην περιοδο της διασπασης της πρωην Γιουγκολαβιας. Δεν ειναι υπονοουμενο αυτο για κανεναν αλλα "νισαφι" πια ! Κανενας δεν βλεπει τιποτα πια και καταναλωνομαστε σε ατερμονες συζητησεις περι "ηθικης" του πολεμου ενω τα φιδακια απο την καινουργια γενια που εκκολαφθηκε ειναι ετοιμα να αρχισουν να μας δηλητηριαζουν ?

 
At 4/6/06 12:34 π.μ., Blogger ιχνηλάτης said...

Μιχάλη και λοιποί φίλοι, σκέφτηκα ότι εκτός από σκέψεις και προβληματισμούς μπορούμε να μοιραζόμαστε και τραγούδια !

Κάνω την αρχή με ένα αλλιώτικο νανούρισμα που μου αρέσει.

Σε λιγότερο από τρία λεπτά μπορείτε να το κατεβάσετε, να το ακούσετε, και να το αποθηκεύσετε αν σας αρέσει.

ΥΓ
Μιχάλη, με την άδεια σου, βέβαια.
Αν δεν εγκρίνεις, θα ανοίξω δικό μου μπλογκ ! :))))))

 
At 8/6/06 8:51 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Really amazing! Useful information. All the best.
»

 
At 19/7/06 5:06 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Super color scheme, I like it! Good job. Go on.
»

 
At 22/7/06 9:42 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Hi! Just want to say what a nice site. Bye, see you soon.
»

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home