Σάββατο, Μαΐου 20, 2006

Ο γύρος του κόσμου σε 90 ημέρες



Το 1872, τα πράγματα ήταν εύκολα. Έβαζες το πρωί στοίχημα με τους φίλους σου στη λέσχη ότι θα κάνεις τον γύρο του κόσμου σε 80 ημέρες. Έφευγες από τη λέσχη, πήγαινες στο σπίτι σου, έβαζες δύο μπλούζες και δύο παντελόνια στη βαλίτσα, ειδοποιούσες τον υπηρέτη σου να ετοιμαστεί και στις 9 παρά τέταρτο το βράδυ έπαιρνες την εξπρές αμαξοστοιχία για το Ντόβερ. Αν τύχαινε να πιστεύεις ότι «το απροσδόκητο δεν υπάρχει», τα πράγματα γίνονταν πιο εύκολα. Και οι δυσκολίες μειώνονταν ακόμη περισσότερο αν είχες να διαθέσεις 20.000 λίρες (που σε σημερινές τιμές αντιστοιχούν σε 2,3 εκατομμύρια δολάρια).

Ο Φιλέας Φογκ τα είχε, τα ρίσκαρε και τα διπλασίασε. Ο Ματ Γκρος δεν έχει αυτά τα χρήματα, όπως δεν έχει και υπηρέτη. Το στοίχημα που έβαλε λοιπόν (με τον εαυτό του) ήταν διαφορετικό: θα κάνει τον γύρο του κόσμου σε 90 ημέρες, περιορίζοντας τα έξοδά του στο ελάχιστο. Θα χρησιμοποιήσει το Internet για να σχεδιάσει το ταξίδι του. Θα περιορίσει τα ημερήσια έξοδά του για φαγητό στα 40 δολάρια και δεν θα κοιμηθεί σε δωμάτιο που θα υπερβαίνει τα 100. Θα ψάξει για περίεργα παπούτσια στη Βαρκελώνη, θα γευθεί ιδιαίτερα κρασιά στη Γεωργία και θα επιδιώξει να κάνει κάμπινγκ στη Μογγολία. Θα τα καταφέρει; Αυτό θα εξαρτηθεί από τις προτάσεις και τις εμπειρίες που θα καταθέτουν οι αναγνώστες στη σελίδα των Νιου Γιορκ Τάιμς (http: //frugaltraveler. blogs. nytimes. com), όπου κάθε Τετάρτη ο Αμερικανός δημοσιογράφος θα περιγράφει την πορεία του. Μέχρι χθες το βράδυ είχαν κατατεθεί πάνω από 350 σχόλια.

H οργάνωση αποδείχθηκε δυσκολότερη του αναμενομένου. Τα πιο φτηνά κυκλώματα, όπως το δρομολόγιο κόστους 1.379 δολαρίων που προτείνει η Around-the-World. com, περιλαμβάνουν πόλεις όπως το Λονδίνο, το Παρίσι και η Μπανγκόκ που δεν προσφέρουν αληθινές συγκινήσεις. H Airtreks. com δίνει μεγαλύτερα περιθώρια επιλογής, αλλά προϋποθέτει και ένα παχύ πορτοφόλι (5.800 δολάρια). Οι λύσεις αυτές έχουν το επιπλέον μειονέκτημα ότι σε δεσμεύουν. Αν το προξενείο του Ουζμπεκιστάν αρνηθεί την αίτησή σου για βίζα, έχεις πρόβλημα. Αν οι παραλίες της Κροατίας σού αρέσουν δεν έχεις τη δυνατότητα να μείνεις μια μέρα παραπάνω. Ο Ματ Γκρος αποφάσισε κατόπιν αυτών να αγοράσει μόνο το πρώτο και το τελευταίο τμήμα του ταξιδιού του: Νιούαρκ - Λισαβώνα στις 11 Μαΐου και Πεκίνο - Σαν Φρανσίσκο στις 11 Αυγούστου. Το ταξίδι μπορούσε να αρχίσει.

Την περασμένη Τετάρτη, ο δημοσιογράφος έγραψε τις πρώτες του εντυπώσεις. Φοβερή πόλη η Λισαβώνα, το μοναστήρι Μοστέιρο ντος Τζερόνιμος όπου οι θαλασσοπόροι εξομολογούνταν για τελευταία φορά πριν από 500 χρόνια τον κατέκτησε. Ξεπέρασε βέβαια τον προϋπολογισμό για το φαγητό, αλλά έκανε οικονομία στο ξενοδοχείο. Το επόμενο ραντεβού είναι από τη Γαλικία.

9 Comments:

At 20/5/06 5:56 μ.μ., Blogger Απόστολος Νικολαϊδης - Apostolos Nikolaidis said...

Πολύ ενδιαφέρον το άρθρο.
Πληροφοριακά, τον γύρο του κόσμου κάνει αυτήν την περίοδο και ένας Έλληνας δημοσιογράφος, ο Δημήτρης Παρούσης. Περισσότερες πληροφορίες στο: www.godimitris.gr.

 
At 20/5/06 9:33 μ.μ., Blogger Caesar said...

Λέτε κάποτε να μιλάμε για το γύρο του ηλιακού μας συστήματος, άν όχι του γαλαξία μας ! Αρκεί οι νέες ανακαλύψεις να μή γίνουν δια πυρός και σιδήρου, όπως στο παρελθόν.

 
At 20/5/06 10:50 μ.μ., Blogger christina said...

Καλά, ο Φογκ το έκανε για το στοίχημα (ή μάλλον γιατί βαριόταν α π ί σ τ ε υ τ α). Οι άλλοι όμως πως αποφασίζουν αντί για διαδρομή να κανουν αγώνα δρομου?
Εγω το μονο οριο που θετω σ' ενα ταξίδι είναι η επομενη εργασιμη.
Θεωρω το "ανακάλυψα κι ένιωσα το ρυθμό σ' όσους τόπους μπορούσα" καλύτερο απο το "πήγα κι εγώ εκεί"

 
At 21/5/06 12:30 μ.μ., Blogger Αθήναιος said...

Βάζω πάντως στοίχημα ότι μπορώ να κάνω το ίδιο ταξείδι με γαστρονομικό ενδιαφέρον με τα λιγότερα δυνατά χρήματα. :-)

Κάποτε πρέπει να διηγηθώ στο μπλογκ, πώς απηλλάγην από τα δίδακτρα της J&W της Νέας Υόρκης...

 
At 28/5/06 6:07 π.μ., Blogger julez said...

μακάρι να με πλήρωναν για να κάνω το γύρω των 90 καλύτερων εστιατορίων του κόσμου.. Γαστροναύτης!!!

 
At 29/5/06 1:28 μ.μ., Blogger fieryfairy said...

Έχω κάνει κι εγώ παρόμοιο ταξίδι, με μικρότερο budget και για δέκα μήνες. Όταν έκλεισα το δικό μου round the world ticket από αγγλία, η τιμή ήταν πολύ φτηνότερη από αυτό που αναφέρετε.
cp: το ταξίδι αυτού του είδους (travelling/backpacking)είναι ίσα ίσα αυτό που σου επιτρέπει να νιώσεις το "ρυθμό σε όσους τόπους μπορείς και θέλεις".

 
At 29/5/06 1:34 μ.μ., Blogger fieryfairy said...

Και μια άλλη παρατήρηση για τα εισιτήρια: συνήθως τα εισιτήρια αυτού του είδους είναι πολύ ευέλικτα. Ίσως αυτά που επέλεξε ο δημοσιογράφος στην ΝΥ να ήταν πολύ αυστηρά. Εγώ είχα αλλάξει ημερομηνίες τρεις φορές σε διάφορα κομμάτια του εισιτηρίου.

 
At 8/6/06 8:50 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Hmm I love the idea behind this website, very unique.
»

 
At 19/7/06 5:06 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Very best site. Keep working. Will return in the near future.
»

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home