Τετάρτη, Μαΐου 31, 2006

190.000 ευρώ την εβδομάδα



Ένας θυρωρός στο Μπέλφαστ κερδίζει 200 ευρώ την εβδομάδα. Ο Γερμανός ποδοσφαιριστής Μίκαελ Μπάλακ, που θα παίζει από τη νέα περίοδο στην Τσέλση, θα κερδίζει το ίδιο διάστημα 190.000 ευρώ. Μήπως κάτι δεν πάει καλά;

Πριν από 21 χρόνια, η Αγγλικανική Εκκλησία είχε εξοργίσει τη Μάργκαρετ Θάτσερ με μια έκθεσή της για τη φτώχεια στη Βρετανία, που είχε τίτλο «Πίστη στις πόλεις». H έκθεση αυτή αποδείκνυε ότι η οικονομική επανάσταση του θατσερισμού έκανε τους πλούσιους ακόμη πλουσιότερους και τους φτωχούς ακόμη φτωχότερους. «Είστε μαρξιστές!», βροντοφώναξε τότε η Σιδηρά Κυρία, χρησιμοποιώντας προφανώς τον χειρότερο χαρακτηρισμό που μπορούσε να σκεφθεί. Τα χρόνια πέρασαν, εκείνη αποχώρησε από το προσκήνιο, οι «μαρξιστές» πάλι όχι. Και σήμερα επανέρχονται με μία νέα έκθεση, που προκαλεί και πάλι θόρυβο. H γενική τάση προς την αύξηση των ανισοτήτων μπορεί να έχει υποχωρήσει από τότε που οι Εργατικοί ανέλαβαν την εξουσία, τονίζει η Εκκλησία της Αγγλίας στην έκθεσή της με τίτλο «Πιστές πόλεις». Αλλά οι ανισότητες ανάμεσα στους υπερ-πλούσιους και την υπόλοιπη κοινωνία εξακολουθούν να αυξάνονται. Οι αστρονομικοί μισθοί και ο τρόπος ζωής ποδοσφαιριστών όπως ο Ντέηβιντ Μπέκαμ είναι σκανδαλώδεις.

Πίσω από την αστραφτερή βιτρίνα, με την ανθηρή οικονομία και τη χαμηλή ανεργία, κρύβονται αδιανόητοι θύλακοι φτώχειας. Ολόκληρες οικογένειες είναι αναγκασμένες να ζουν με 300 ευρώ την εβδομάδα, το ένα τρίτο των οποίων διατίθεται για το ενοίκιο. Παρίες μεταξύ των παριών, οι μετανάστες που ζητούν άσυλο στερούνται ακόμη και του δικαιώματος στην εργασία, ενώ ο λαϊκός Τύπος τούς δείχνει με το δάκτυλο. Την ίδια ώρα διοργανώνονται φιέστες με την ευκαιρία του Μουντιάλ, που κοστίζουν τρία εκατομμύρια ευρώ! Σε μια τέτοια φιέστα, που οργάνωσε το περασμένο Σαββατοκύριακο το ζεύγος Μπέκαμ, το εισιτήριο ήταν 3.000 ευρώ, ενώ ένας εκατομμυριούχος πλήρωσε στη μαύρη αγορά 150.000 ευρώ για δύο εισιτήρια! H εξήγηση ότι τα έσοδα διατέθηκαν για φιλανθρωπικούς σκοπούς δεν ικανοποιεί τον αρχιεπίσκοπο του Γιορκ. «Δεν είμαστε αντίθετοι στο να κερδίζει ο κόσμος χρήματα», δηλώνει ο Τζων Σεντάμου. «Πρέπει όμως να υπάρχει μια πιο δίκαιη κατανομή του πλούτου».

Υπάρχει πάντως και η άλλη άποψη. Σύμφωνα με τον καθηγητή Τζων Χιλ, διευθυντή του Κέντρου Ανάλυσης του Κοινωνικού Αποκλεισμού στο London School of Economics, ορισμένες ομάδες του πληθυσμού με πολύ χαμηλά εισοδήματα έχουν βελτιώσει τη θέση τους την τελευταία δεκαετία. H φτώχεια στο σύνολο του πληθυσμού έχει υποχωρήσει ελαφρώς, η παιδική φτώχεια πολύ περισσότερο. Αυτό που έχει, εν τέλει, σημασία είναι σε ποια κατεύθυνση κοιτά κανείς. Οι φτωχοί χωρίς παιδιά εξακολουθούν να παίρνουν ψίχουλα από τις κρατικές επιδοτήσεις. Οι συνταξιούχοι και οι οικογένειες με παιδιά, αντίθετα, έχουν ωφεληθεί από την πολιτική των Εργατικών.

17 Comments:

At 31/5/06 12:55 μ.μ., Blogger Caesar said...

«Είστε μαρξιστές!», βροντοφώναξε τότε η Σιδηρά Κυρία, χρησιμοποιώντας προφανώς τον χειρότερο χαρακτηρισμό που μπορούσε να σκεφθεί.

Καλά, μιλάμε ότι τέτοιο χιούμορ ούτε ο Γούντυ Άλλεν δεν θα το κατάφερνε ;-)

Όσο για τις "αμοιβές" των ποδοσφαιροστάρς, βοηθάμε κι εμείς με τη συμμετοχή μας στα ποδοσφαιροθεάματα. Νόμος, της προσφοράς και ζήτησης νομίζω.

 
At 31/5/06 12:57 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Πολύ μακριά κοιτάτε. Καλύτερα να ρίξουμε μια ματιά στην περιουσία των βουλευτών, πολιτικών αρχηγών που οι μόνες ντρίμπλες που ξέρουν να κάνουν είναι αυτές με τη νοημοσύνη μας και την υπομονή μας.

Τουλάχιστον ο Μπάλακ προσφέρει θέαμα. Ενώ εμείς οι πληβείοι γίναμε θέαμα στο Κολοσσαίο της πολιτικής του τόπου που αγαπάμε.

Κακώς υπάρχουν αυτές οι αμοιβές στους ποδοσφαιριστές κλπ αθλητές - επιχειρηματίες. Όχι κακώς, κάκιστα. Αλλά ας ξεκαθαρίσουμε την αδικία από το δημόσιο βίο της χώρας μας και μετά ας πάμε στους πιο έξω.

Και πως μετά ο κύριος Μητσοτάκης, Καραμανλής, Βουλγαράκης, Αλαβάνος, Παπανδρέου, Σημίτης κοκ να λυπηθούν τον ελληνικό λαό που τον εξήντλησαν. Απλά φοβούνται μήπως μειωθεί η ανεξάντλητη περιουσία τους και οι πόροι τους. Και μάλιστα όταν οι περισσότεροι δεν ξέρουν τι σημαίνει δουλειά για επιβίωση και όχι για το θεαθήναι.

Ευχαριστώ και συγνώμη αλλά η αδικία πνίγει...

 
At 31/5/06 1:41 μ.μ., Blogger Μαύρος Γάτος said...

Μπράβο! Μπράβο! Και ξανά μπράβο!!!!!

Να μια Εκκλησία με @@!!!!!!!!

Ακούσατε, πανιερώτατε και πανοσιολογιότατε και παν.., Κύριε Χριστό-Δούλε;;;;;;;

 
At 31/5/06 2:00 μ.μ., Blogger Thrass said...

Να υποθέσω ότι στην Αγγλία οι αρχιεπίσκοποι (ή ό,τι έχουν εκεί, τελοσπάντων) δε φορούν χρυσά άμφια με χρυσά κράνη;

Τελοσπάντων, από υποκρισία άλλο τίποτα (δεν πάει προς το γράφοντα του post).

Όσο για τους θυρωρούς, ας γίνονταν ποδοσφαιριστές. Ας γίνονταν Μπάλακ. Κανείς δεν τους εμπόδιζε (εκτός αν ζούσαν στην Ελλάδα, βεβαίως-βεβαίως, αλλά κι εδώ υπάρχουν τρόποι). Έχει ρωτήσει κανείς το Ζιντάν τι θυσίες έχει κάνει στη ζωή του, για να γίνει αυτό που έγινε;

Τελικά, ο καθένας κάνει τις επιλογές του. Αν το βασικό που με ενδιέφερε ήταν να γίνω πλούσιος, θα μπορούσα να το έχω πετύχει μέσα σε ένα χρόνο (όπως κι οποιοσδήποτε αρτιμελής, υγιής άνθρωπος). Αν δεν το κάνω, δικαιούμαι να φθονώ αυτούς που το κάνουν;

Η απάντηση είναι "ναι", αλλά κι οι κρίνοντες κρίνονται (...).

Σχετικά καλό άρθρο, πάντως.

 
At 31/5/06 2:00 μ.μ., Blogger artfarted said...

Ο ανώνυμος poster με κάλυψε απόλυτα. Αφού εκείνος/η δεν υπογράφει, να υπογράψω ευχαρίστως εγώ!

 
At 31/5/06 2:06 μ.μ., Blogger Caesar said...

"Ημουν, είμαι και θα είμαι πάντα εναντίον του επαγγελματικού αθλητισμού."

Ιχνηλάτη, εδώ να προσθέσω κι εναντίον του επαγγελματικού πολιτικαντισμού !

Ποιός θυμάται τον Κιγκινάτο !?

 
At 31/5/06 3:56 μ.μ., Blogger S G said...

ενισταμαι! Η Θατσερ ανεβασε τα εισοδηματα ολων των Αγγλων πολυ πιο γρηγορα απο τους προκατοχους της! Κανενας δεν εγινε φτωχοτερος! Εξαντλητικα στοιχεια εδω

οσο για τους μισθους των ποδοσφαιριστων, μην κατηγορειτε την αγορα αλλα τους εαυτους σας. Οι ανθρωποι τα βγαζουν εντελως ελευθερα και νομιμα απο τα δισεκατομμυρια ανθρωπους που τους προσκυνουν...

ΥΓ ΜιΧαελ οχι ΜιΚαελ

 
At 31/5/06 5:02 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Και να ταν και κανένας σπουδαίος ποδοσφαριστής ο Μπάλακ να πεις χαλάλι...Ευτυχώς τον ξεφορτωθήκαμε από την Μπάγερν. Κ τον είχα για έξυπνο τον Μουρίνιο...

Και για να φύγω από το δέντρο και να κοιτάξω το δάσος, τι να κάνουμε σύντροφοι το ποδόσφαιρο είναι το όπιο των λαών, σε παράφραση του Καρόλου.

Αν υπήρχε για μένα δικαιοσύνη σε αυτόν το κόσμο τα περισσότερα φράγκα θα έπρεπε να τα έπαιρναν οι σκουπιδιάρηδες και οι καθαρίστριες, νομίζω συμβάλλουν σαφώς περισσότερο στην ευημερία μου απ' ότι ο Ροναλντίνιο ή ο Μικ Τζάγκερ (μη ξεχνάμε και τους "καλλιτέχνες").

Κατά τα άλλα, προσωπικά ως σκεπτόμενος οπαδός αντιστέκομαι με κάθε τρόπο στην εμπορευματοποίηση του αθλήματος: πήρα φανέλα Στολτίδη αντί για Ριβάλντο...

 
At 31/5/06 6:01 μ.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

Ο μέσος μισθός στο Μπανγκλαντες είναι 10 ευρώ. Εχει να αυξηθεί από το 1994, ενώ το κόστος ζωής έχει δίπλασιασθεί.
Στη χώρα περί τα 2 εκ. εργαζόμενοι δουλεύουν στον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας/ένδυσης. Πολλές γνωστές μάρκες φτιάχνουν τα προϊόντα τους εκεί.
Δεν είναι σπάνιο οι εργοδότες (συχνά υπεργολάβοι πολυεθνικών) να είναι απλοί απατεώνες, και να μην καταβάλουν δεδουλευμένα.
Σε μια διαδήλωση για μια τέτοια περίπτωση, η αστυνομία άνοιξε πυρ εναντίον του πλήθους, σκοτώνοντας έναν εργάτη. Από τότε, 4 εργοστάσια κάηκαν και η εξέγερση απλώθηκε στη χώρα.
Ας αναρωτηθεί κανείς τι ποσοστό από τα κέρδη πχ της GAP αντιστοχούν στο μισθό του εργατικού δυναμικού που απασχολεί άμεσα ή έμμεσα σε τέτοιες χώρες σαν το Μπανγκλαντές - και μετά θα έχει όλο το υλικό για να κρίνει με ηθικά κριτήρια τον καπιταλισμό.

Είναι αστείο να νομίζει κανείς οτι η ουσία των ταξικών αντιθέσεων, είναι ο μισθός του Μπέκα(μ).

Όσο για τα εισοδήματα των βουλευτών, είναι απλώς ένας γενικός και σχετικός μπούσουλας για να καταλάβει κανείς πιά συμφέροντα υπερασπίζεται ο καθείς (και τονίζω το γενικός και το σχετικός: διαπιστώνουμε πχ οτι η περιουσία του μέσου βουλευτή δεν έχει να κάνει με την περιουσία του μέσου έλληνα...)

 
At 31/5/06 9:27 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Με λιγα λογια: τι κακος που ηταν ο θατσερικος φιλελευθερισμος, τι ωραιος που ειναι ο με τις ευλογιες του Γκιντενς τριτοδρομικος φιλελευθερισμος του Μπλερ...μα τα χρηματα για να κανει αυτη την πολιτικη ο Τονυ που τα βρηκε; μηπως απο την αναμορφωση της βρεττανικης οικονομιας απο την Θατσερικη "λαιλαιπα";
η υποκρισια πρεπει να εχει ορια....

 
At 31/5/06 9:37 μ.μ., Blogger christina said...

Εγω δε θέλω το μισθό του Μπεκαμ αλλα μειωση στις ΔΕΚΟ και τις καρτες απεριοριστων διαδρομων και θα ειμαι ευχαριστημενη. Απο κει και περα, ας φροντισω μονη μου να ανεβει ο μισθος μου.

 
At 1/6/06 6:21 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Διάβασα τα «εξαντλητικά στοιχεία» (τι τέλει να πει το ποιητή;;!! – ίσως ανεξάντλητα από την αγγλοσαξωνική σακατεμένη μετάφραση).
Και ερωτώ…..Ποιοι μελετητές εκπόνησαν τις μελέτες αυτές ΟΕΟ!!!!
Μήπως κάποιοι «κυριούληδες»-«μπούληδες» αγγλοσαξωνοθρεμμένοι στα ιδιωτικά «μη κερδοσκοπικά εκπαιδευτικά» ιδρύματα που συντηρούνται από τους κεφαλαιοκράτες και τις πολυεθνικές που «πλερώνουν και λένε» έτσι θα το κάνεις και έτσι θα βγει η έρευνα!!! …τα οποία ιδιωτικά «μη κερδοσκοπικά εκπαιδευτικά» ιδρύματα πάνε να τα «πασάρουν» και στους ιθαγενείς αυτής της χώρας;;;!!! Άσε Mr America DEN MASAEI PLEON TO ELLHNA…..I Hope so….όπως λένε και οι «σύμμαχοι» και «φίλοι» μας οι Αμερικανοί.
Λοιπόν γλυκά μου αμερικανάκια των βορείων προαστίων και πασών των περιοχών για κοιτάξτε λίγο πίσω από τους αριθμούς, μήπως βρείτε τα ζόρια που τραβάνε οι πατεράδες και οι μανάδες των υπολοίπων για να μας κάνουν άτομα αυτοδύναμα στην κοινωνία!!! Για πηγαίνετε κατά Πέραμα μεριά για να δείτε τι θα πει καθώς διαβάζεις για τις σπουδές σου να σκέφτεσαι αν θα γίνεις και εσύ άλλος ένας άνεργος…..και να κατηγορείς τον εαυτό σου, να τον θεωρείς τουλάχιστον ΚΟΡΟΪΔΟ γιατί δεν πήγε με "αέρα" στη συνέντευξη;!!!!! Με ποιο αέρα; Αυτον που σου κόψανε πριν καλά καλά βγεις στην ζωή, λόγω κοινωνικού αποκλεισμού επειδή δεν έχεις ρούχα σινιέ, αυτοκίνητο, σπίτι και λεφτά για να σπουδάσεις στο DEERE; Γιατί δεν έχουμε όλοι τις ίδιες ευκαιρίες.
Και να μην ακούω «κρετινισμούς» περί «λαϊκισμού» γιατί αγριεύω!!!! Πόσο ηλίθια θα πρέπει να είμαι ή πόσο ξεπουλημένη για να ανεχτώ και να μην αντιδράσω έστω φραστικά σε τέτοια ηθική και πραγματική εξουδετέρωση που υπόκειμαι σε κάθε μου βήμα κάθε μέρα.
Γιατί φίλε μου ή φίλη μου sq τα οικονομικά τους «θαύματα» δεν τα «διαπράττουν» κάνοντας «περιστολές» δαπανών από το εισόδημα των κεφαλαιούχων και των πολιτικών μέσω βαριάς….πολύ βαριάς όμως φορολογίας;;;!!! Μήπως γιατί φοβούνται ότι οι εν λόγω απατεώνες θα τραβήξουν τα μέσα παραγωγής και θα μεταφέρουν την «επιχειρηματικότητά» τους σε κανένα ΜΠΑΓΚΛΑΝΤΕΣ!!! για να «μαστιγώνουν» τους εκεί δούλους τους;!! Για να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα όσο εμείς θα νομίζουμε και θα πιστεύουμε ότι είναι «μάγκες» οι κατέχοντες εξουσία και πλουτοπαραγωγικές πηγές τόσο «αυτοί» θα μας πατάνε στο σβέρκο!!!…ξερά!!! ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΜΑΣ ΒΙΑΖΟΥΝΕ!! που λέει και ο Αρκάς σε κάποιο εικονογραφημένο του.
Αυτά που έχουν «αυτοί», εμείς τους τα δώσαμε με τον κόπο μας και την ανόητη ανοχή μας.
Τι άλλο να πω λυπάμαι που ακόμα υπάρχουν νυχτωμένα μυαλά από την δική μου πλευρά και πονηρά από τη δική τους που δίνουν άφεση αμαρτιών στους εγκληματίες διοικούντες που σφετερίζονται την ομορφιά της ζωής των απλών ανθρώπων και τη μετατρέπουν σε επιβίωση……. «ποιος θα σακατέψει ποιόν» που έλεγε και ο Άσημος.

Καλά να είστε όλοι….

 
At 3/6/06 4:45 μ.μ., Blogger S G said...

"Ποιοι μελετητές εκπόνησαν τις μελέτες αυτές ΟΕΟ!"

ποτε δεν καταλαβα αυτες τις αντιδρασεις. Αμφισβητειτε τα στοιχεια? Ολες οι πηγες αναγραφονται στο αρθρο, δεν εχετε παρα να τα καταρριψετε!

Αυτες οι επιθεσεις στο προσωπο των συνομιλητων αντι για τα επιχειρηματα, παντα με ενοχλουσαν.

Να μην πω για τα σχολια του στυλ: "ιδρύματα που συντηρούνται από τους κεφαλαιοκράτες και τις πολυεθνικές που «πλερώνουν και λένε» έτσι θα το κάνεις και έτσι θα βγει η έρευνα!!"

να ειναι ετσι καλυτερα να μην ξαναπαρετε κανενα φαρμακο και να μην ξαναχρησιμοποιησετε ΗΥ. Ολα αυτα ειναι του διαβολου, βγαλμενα μεσα απο ιδιωτικα, αμερικανικα πανεπιστημια...

Προσπαθω να απομονωσω καποιο επιχειρημα αλλα δυσκολευομαι. Αμφισβητει κανεις οτι το εισοδημα ολων ανεβηκε επι Θατσερ? Αμφισβητει κανεις οτι το συγυρισμα της χωρας επετρεψε στους επομενους να κανουν και κοινωνικη πολιτικη?

ΥΓ παρεπιμπτοντως ο αρθρογραφος εχει σπουδασει στο κεντρο της ευρωπαϊκης σοσιαλδημοκρατιας, σε δημοσιοτατο πανεπιστημιο... αυτοκινητο, σπιτι και ρουχα σινιε δεν εχει φυσικα. Δεν κολλαει στο στυλ του φτωχου πλην τιμιου ερευνητη ;-)

 
At 6/6/06 1:50 μ.μ., Blogger azrael said...

είπες...
"Ολόκληρες οικογένειες είναι αναγκασμένες να ζουν με 300 ευρώ την εβδομάδα, το ένα τρίτο των οποίων διατίθεται για το ενοίκιο"

Και να φανταστεί κανείς ότι το 300 την εβδομάδα στην Ελλάδα είναι 150 την εβδομάδα αλλά με μεγαλύτερο κόστος ζωής...

 
At 8/6/06 8:51 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Great site lots of usefull infomation here.
»

 
At 19/7/06 5:06 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Great site lots of usefull infomation here.
»

 
At 22/7/06 9:42 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Super color scheme, I like it! Keep up the good work. Thanks for sharing this wonderful site with us.
»

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home