H αποθέωση της υποκρισίας
Ώς τώρα τόνιζε ότι είναι δύσκολο να είναι κανείς βουλευτής όταν δεν έχει σπίτι να μείνει κι όταν οι φανατικοί απειλούν τη ζωή του. Δύσκολο, έλεγε, αλλά όχι αδύνατο. Αυτή την εβδομάδα κατάλαβε ότι είναι αδύνατο.
Το άκρον άωτον του παραδόξου: μια μουσουλμάνα από τη Σομαλία, που είχε ζητήσει πολιτικό άσυλο στη φιλελεύθερη και ανεκτική Ολλανδία, αναγκάζεται 14 χρόνια αργότερα να εγκαταλείψει τη χώρα αυτή για την Αμερική όπου θα δουλέψει στο συντηρητικό American Enterprise Institute για να μπορεί να εκφράζεται ελεύθερα. Με άλλα λόγια, μια χώρα που αποτελούσε μέχρι τώρα - ή μάλλον μέχρι πριν από λίγα χρόνια - πρότυπο συνύπαρξης των πολιτισμών,«χαρίζει» στους Αμερικανούς νεοσυντηρητικούς μια μαχητική γυναίκα που δεν κουράζεται να καταγγέλλει τον εξευτελισμό των ομοθρήσκων της στο όνομα του Ισλάμ. Κι αυτό, για να κερδίσει πόντους μια υπουργός στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να κατακτήσει την προεδρία του κόμματός της, και στη συνέχεια της χώρας.
H υπουργός είναι η Ρίτα Βέρντονκ και αντικείμενό της είναι η μετανάστευση. Ανήκει και αυτή στο ίδιο κόμμα με την Αγιαάν Χίρσι Άλι, το κεντροδεξιό VVD. Γνώριζε πολύ καλά ότι η τελευταία είχε δώσει ψεύτικο όνομα και ημερομηνία γέννησης όταν ζήτησε άσυλο στην Ολλανδία το 1992, ώστε να μην μπορέσει να τη βρει η οικογένειά της που ήθελε να την παντρέψει με έναν εξάδελφο από τον Καναδά. Όταν όμως ένα αριστερό κανάλι που έχει πρωτοστατήσει στις επιθέσεις εναντίον της μουσουλμάνας βουλευτού, επικαλούμενο ακόμη και τις διαμαρτυρίες των γειτόνων, έθεσε επί τάπητος για μια ακόμη φορά το ζήτημα με τα «ψέματά» της, η υπουργός παρέστησε την έκπληκτη και διέταξε να διεξαχθεί αμέσως έρευνα. Δύο ημέρες αργότερα, ανακοίνωσε στο Κοινοβούλιο ότι η Χίρσι Άλι είχε όντως αποκτήσει παράνομα την ολλανδική υπηκοότητα. H τελευταία δεν είχε άλλη επιλογή από το να παραιτηθεί από το αξίωμά της και να κάνει αυτό που πάντα τη συμβούλευε ο Σάλμαν Ρούσντι: να καταφύγει στην Αμερική.
Όλοι επέδειξαν υποκρισία σε αυτή την υπόθεση, δεξιοί και αριστεροί, φανατικοί και φιλελεύθεροι. Το μόνο παρήγορο είναι ο θόρυβος που δημιουργήθηκε, έστω και κατόπιν εορτής. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός εξέφρασε την έκπληξή του για τη σπουδή με την οποία έδρασε η υπουργός του, αλλά δεν την απέλυσε. H Ολλανδή επίτροπος Νεέλι Κρους δήλωσε ότι ντρέπεται για τη χώρα της που έδειξε την πόρτα σε μια τόσο αξιόλογη γυναίκα. Και η εφημερίδα NRC Handelsblad θύμισε την αντίδραση του στρατηγού Ντε Γκωλ όταν έμαθε ότι ήθελαν να συλλάβουν τον Σαρτρ για τη δράση του κατά του Πολέμου της Αλγερίας: «Δεν συλλαμβάνουν τον Βολταίρο». Ο Ντε Γκωλ, σχολίασε ο συγγραφέας Λέον ντε Βίντερ, έδειξε έτσι ότι ήταν ένας πολιτικός, αντίθετα με τη Ρίτα Βέρντονκ που απέδειξε ότι θα είναι πάντα μια διευθύντρια φυλακής.
10 Comments:
είχα γράψει εδώ για ένα άλλο εξάμβλωμα της κ. Ρίτα Βέρντονκ.
Βεβαίως η ιδιοσυγκρασία της δεσμοφύλακος δεν εξηγεί τίποτα στην περίπτωση:
1) Ο νόμος που αφήνει στη διακριτική ευχέρεια του εκάστοτε αρμόδιου υπουργού την αφαίρεση της υπηκοόητας κάποιου που την απόκτησε παράτυπα, είναι σκανδαλώδης - τουλάχιστο όπως παρουσιάστηκε από τον Τύπο, χωρίς δηλ. αναφορά σε οποιοδήποτε δικαίωμα προσφυγής και χωρίς εκκίνηση της διαδικασίας από τη Δικαιοσύνη.
2) Το γεγονός οτι η Χίρσι Άλι βρέθηκε στο κόμμα αυτό με τα φασίζοντα στοιχεία, λέει πολλά για την πολιτική αξιοπιστία της.
3) Το γεγονός (που αποκαλύφθηκε) οτι η Χίρσι Άλι ζούσε ήσυχα στην Κένυα, και χωρίς να της έχει επιβληθεί κανένας αναγκαστικός γάμος, όταν έκανε αίτηση για άσυλο, σίγουρα εκμηδενίζει το αναγκαίο κύρος που πρέπει να συνοδεύει την αναγνώρισή της ως εκπροσώπου των καταπιεσμένων από το Ισλάμ γυναικών, πρώτα και κύρια στα μάτια των ίδιων των μουσουλμάνων γυναικών.
4) Το γεγονός οτι είχε ήδη ταϊστεί και ποτιστεί από το American Enterprise Institute, γεννά το ερώτημα του σκοπού για τον οποίο έγινε αυτό.
Διαβάζοντας όλα αυτά, μόνο αισθήματα αηδίας μου γεννήθηκαν απέναντι στην Χίρσι Άλι, και θλίψης, γιατί για μια ακόμη φορά, μια δίκαιη υπόθεση συκοφαντήθηκε από έναν χαμαιρπή και ανήθικο καριερίστα.
Στο διάολο να πάει λοιπόν. Και μην ξεχάσει να στείλει χαιρετίσματα στο στέλεχος του κόμματός της, την κ.δεσμοφύλαξ. Το American Enterprise Institute πιθανόν να θεωρήσει σύντομα οτι "πετάει τα λεφτά του" μ'αυτήν την τύπισσα. Αλλά μέχρι τότε, κάτι άλλο θα βρει. Από υπηρεσίες, άλλο τίποτα στο Αμέρικα...
Κριμα!
Μαλιστα. Ευκαιρία να αποσαφηνίσω αυτό που απέτυχα να εκφράσω προχθές κ τα πηρε ο Μιχάλης.
Θα περίμενα από διανοούμενος που ανήκουν σε ομάδες πληθυσμού που έχουν υποστεί γενοκτονίες,τους εβραίους εν προκειμένω, να βρίσκονται στην πρωτοπορεία των αγώνων για τα ανθρώπινα δικαιώματα όπως αυτά δοκιμάζονται ΚΑΙ στο ζήτημα της μετανάστευσης κ της ασφάλειας. Γιαυτό κ εξοργίζομαι όταν βλέπω να βαυκαλίζονται με παλιά ξυνά σταφύλια.
Συμφωνώ με τον Πάνο ( για τα πρώτα κ όχι γιαυτά που είπε για το νέο φετίχ που φαίνεται πως απέκτησε,την κυρία Καραχασάν. :-) )
Η όλη ιστορία ( μαζί με το σχόλιο του Μαύρου Προβάτου), με τις αντιφάσεις της δείχνει ότι προς το παρόν, σε ολόκληρη την Ευρώπη τα ζητήματα της μετανάστευσης αντιμετωπίζονται περιπτωσιολογικά κ τα πολιτικά επιχειρήματα τα έχουν αντικαταστήσει οι ανεκδοτολογικές διήγησεις κ η συνθηματολογία.
Έχουμε πολύ δρόμο ακόμη.
Φίλτατε ιχνηλάτη,
η εν λόγω Χίρσι Άλι διαθέτει όνομα μακρύ... "σαν ψήφισμα του Δήμου" - το Άλι είναι λέει του παπού της από το σόι της μάνας της. Την αναφέρω έτσι γιατί βάζοντας αυτό το όνομα στο γκούγκλ παίρνει κανείς τις πιό πολλές αναφορές.
-Για το 4) του προηγούμενου σχολίου: έχω διαβάσει (δυστυχώς δεν μπόρεσα να βρω τη ρέφερενς) οτι ο "ινστιτούτο" κάλυψε τα έξοδα της παραμονής της στις ΗΠΑ για μερικούς μήνες μετά τη δολοφονία του Βαν Γκογκ (φθινόπωρο 2004 νομίζω). Αλλά αυτό είναι το πιό ασήμαντο από όλα τ'άλλα.
- Για το 3): η ίδια έχει από καιρό παραδεχθεί οτι ζούσε στην Κένυα και δεν είχε κανένα πρόβλημα πολιτικών διώξεων (και ζούσε καλά - ο πατέρας της, αντιδραστικός μουσουλμάνος και αντίπαλος του Σ. Μπαρέ, ήταν από "τζάκι"). Επιμένει όμως οτι ο γάμος με τον (μακρινό) σομαλο-καναδό ξάδελφο, ήταν εξαναγκαστικός. Δεν έχει δίκιο με την έννοια οτι δεν εξέφρασε ποτέ την αντίθεσή της στην οικογένεια. Από την άλλη, έχει (πιθανόν) δίκιο με την έννοια οτι μπορεί σωστά να εκτιμούσε οτι αν εκδήλωνε την αντίθεσή της, η οικογένεια θα την εξανάγκαζε. Πάντως, δεν αντιστοιχεί η ιστορία αυτή με την εικόνα που η ίδια δίνει για την οικογένειά της και τις αξίες της...
Πάμε στο 2).
H Αγιαάν Χίρσι Άλι εντάχθηκε πρώτα στο ολλανδικό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, αλλά οι " σύντροφοι " της την διέγραψαν επειδή
Ανακριβές. Η ίδια λέει οτι έφυγε από το κόμμα αυτό γιατί δε συμφωνούσε κτλ κτλ.
(επιπλέον, γνωρίζεις φαντάζομαι πόσο λίγο είναι στις προθέσεις μου να υπερασπιστώ τους ολλανδούς σοσιαλδημοκράτες... ;-))
Η άσχημη αλήθεια είναι οτι πήγε στο κόμμα της κ. Βέρντονκ επειδή συμφωνούσε με τις θέσεις του - και αφήνω το "κοινωνικό" μέρος της πολιτικής αυτής αντιπροσωπείας, περιορίζομαι μόνο στην άποψή τους για τους ξένους. Ένα δείγμα της πολιτικής αυτής (αναλγησίας, θα έλεγε ο... Γιώργος!) είναι η με συνοπτικές διαδικασίες απέλαση μιας 17 χρονης Κοσσοβάρας, λίγες βδομάδες πριν να δώσει για απολυτήριο Λυκείου, λόγω ανακριβειών στα χαρτιά που κατέθεσε για απόκτηση υπηκοότητας (ή χορήγηση ασύλου). Την προηγούμενη βδομάδα έγινε αυτό. Η Χίρσι Άλι όμως, δεν έκανε τότε τίποτα που να μειώσει τη "βαθύτατη εκτίμηση που τρέφει στο πρόσωπό της" η κ.Βέρντονκ, κατά δήλωσή της (όταν συντετριμμένη ανακοίνωσε οτι είναι υποχρεωμένη από τα πράγματα να κινήσει τις διαδικασίες επανεξέτασης της χορήγησης υπηκοότητας στην Χ.Α.) - αντίθετα, έκανε μώκο.
-Η πλάκα είναι οτι μόνο οι adeptes του multiculturalisme Πράσινοι, έκαναν κριτική στη Βέρντονκ γι'αυτή την απόφασή της για την Αλι.
Η ίδια δε, που δηλώνει... σπινοζίστρια και οπαδός του γαλλικού μοντέλου "αφομοίωσης" στο δυτικό πολιτισμό, ούτε που γύρισε να τους πει ένα ευχαριστώ. Ετοιμάζει βλέπεις τις βαλίτσες της για την πατρίδα του comminautarisme, τη χώρα της προσευχής τού Υπουργικού Συμβουλίου...
Στον αγύριστο.
Αυτή η παρέα έχει το καλό ότι επιφυλάσσει συχνά εκπλήξεις, ευχάριστες και δυσάρεστες. Είναι όλες ευπρόσδεκτες. Τις προάλλες, μου επιφύλαξε μια δυσάρεστη έκπληξη ο καθ'όλα αξιόλογος Αθήναιος. Σήμερα δεν μπορώ να πιστέψω αυτά που γράφει ο Μαυροπρόβατος. Οι απόψεις του είναι συχνά ακραίες, αλλά πάντα ενδιαφέρουσες. Η "δίκη" και η "καταδίκη" όμως της Αγιάν Χίρσι Αλι, με την κατάληξη "στο διάολο", ομολογώ πως με κατέλαβε εξ απήνης.
Οχι, δεν θα ήθελα ο συμπαθέστατος κατά τα άλλα Μαυροπρόβατος να καταλάβει μια μέρα την εξουσία...
Κρατώ το «Δεν συλλαμβάνουν τον Βολταίρο» από τον Ντε Γκωλ για τον Σάρτρ !
Οχι, δεν θα ήθελα ο συμπαθέστατος κατά τα άλλα Μαυροπρόβατος να καταλάβει μια μέρα την εξουσία...
Αγαπημένοι φίλοι της μπλογκοπαρέας, καμμία φαντασίωση ή πρόθεση τέτοια δεν έχω...
Θα υποστήριζα μια εξουσία που θα περιλαμβάνει όλους σας (αντί για τα υψηλά αφεντικά όλων μας) - όσο για τη συμμετοχή στην εξάσκησή της, έχω μια... γενική αλλεργία σε τέτοιες δουλειές.
Κατά τα λοιπά, je persiste et signe (τι να κάνουμε σύντροφοι, διαφωνούμε). Να διευκρινίσω μόνο, με κίνδυνο να δημιουργήσω έναν ακόμη εχθρό, οτι δεν πιστεύω στο διάβολο
;-)
Λίγες πληροφορίες για τη Ρίτα Βέρντονκ και τις απόψεις της στο θέμα της μετανάστευσης. Έχει προτείνει, μεταξύ άλλων, "εξετάσεις ενσωμάτωσης" για τους μετανάστες στην ολλανδική γλώσσα, το πολιτικό σύστημα και τα κοινωνικά ήθη και την υιοθέτηση ενός εθνικού κώδικα συμπεριφοράς, ενώ για την απόκτηση της ολλανδικής υπηκοότητας ζητάει να είναι απαραίτητη η γνώση (στίχοι και σύνθεση) της πρώτης στροφής του ολλανδικού εθνικού ύμνου.
Το 56% των ολλανδών δηλώνουν υπέρ της ανάληψης της προεδρίας του VVD από τη Βέρντονκ.
Αυτά (και δεν λέω καλή γιουροβίζιον).
Ηταν και Βολταιρος σταλινιστης, μαοιστης, καστρικος και απατεων-διανουμενος σαν τον Σαρτρ;
Ο σημερινος Βολταιρος ποιοςς ειναι; μηπως το Μ.Π;
Μπραβο Τζωνη, συμφωνω (Η εσθονεζα που τραγουδησε πριν ηταν γυναικαρα)
ελα ρε ιχνηλατη πλακιτσα κανουμε....ελπιζω να ψηφισες σωστα...
Δημοσίευση σχολίου
<< Home