Δευτέρα, Μαΐου 29, 2006

Ταξιδιωτικές εντυπώσεις (1)



Μια από τις επόμενες μέρες θα γράψω στα ΝΕΑ, και θα το περάσω βέβαια στο blog για τα περαιτέρω, ένα κείμενο για το "Μεγάλο Κόλπο" της Ιερουσαλήμ. Προηγουμένως όμως θέλω να περιγράψω εδώ μερικές εικόνες και κάποια πρώτα συμπεράσματα από το ταξίδι που έκανα την περασμένη εβδομάδα στο Ισραήλ με μια παρέα δημοσιογράφων και βουλευτών. Το κείμενο αυτό δεν θα δημοσιευτεί στην εφημερίδα και θα έχει συνέχεια εφόσον υπάρξει ενδιαφέρον και ανταπόκριση. Επειδή γράφτηκαν εδώ και κάποιες εξυπνάδες, να διευκρινίσω από την αρχή ότι το ταξίδι ήταν πληρωμένο από την American Jewish Committee. Οποιος λοιπόν θεωρεί ανήθικο ή ανέντιμο κάτι τέτοιο, μπορεί να με καταγγείλει και να μας αφήσει όλους ήσυχους να κουβεντιάσουμε τα ουσιαστικά.

1) Οι Ισραηλινοί επίσημοι θέλουν με κάθε τρόπο να δείξουν πως η χώρα τους είναι επιτέλους «φυσιολογική». Υστερα από το κύμα των επιθέσεων αυτοκτονίας και τα αντίποινα σ’αυτό, που κόστισαν χιλιάδες ζωές, κατέκτησαν επιτέλους – ή νομίζουν ότι κατέκτησαν - την ηρεμία και είναι σίγουροι ότι ο τουρισμός θα αρχίσει να αναπτύσσεται. «Το Ισραήλ είναι και πάλι στο χάρτη», μας είπαν. «Μια δύναμη κατοχής δεν είναι ποτέ μια φυσιολογική χώρα», τους απαντήσαμε.

2) Η μεγάλη πλειοψηφία των Ισραηλινών δείχνει να πιστεύει ότι ο διαχωρισμός με τους Παλαιστίνιους είναι αναπόφευκτος και ότι ο μόνος τρόπος να γίνει ο διαχωρισμός αυτός είναι με το τείχος (που εκείνοι αποκαλούν «φράκτη ασφαλείας» για να μη γίνονται συνειρμοί). Δεν έκανα βέβαια ένα αληθινό ρεπορτάζ, δεν είχα ούτε το χρόνο ούτε τα μέσα, αποκόμισα όμως την εντύπωση ότι δεν υπάρχει πλέον εκείνο το «κίνημα», εκείνοι οι «διανοούμενοι», που εκφράζουν μια άλλη άποψη. Οι καμικάζι τους εξόργισαν, τους εξάντλησαν και τους συσπείρωσαν γύρω από τη θέση της περιχαράκωσης. Κανείς δεν μιλά πλέον για ειρήνη. Ολοι μιλούν για «αποδέσμευση».

3) Ακόμη και μια σύντομη επίσκεψη σαν κι αυτή που κάναμε δείχνει καθαρά ότι αυτός ο διαχωρισμός είναι αδύνατος. Εβραίοι και Αραβες δεν ζουν απλώς δίπλα-δίπλα, ζουν ανακατεμένοι, και θα βρίσκουν τρόπους να συνεχίσουν να ζουν έτσι όσα τείχη κι αν ορθωθούν. Κάνεις δύο βήματα πέρα από την «τουριστική διαδρομή» στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ και βρίσκεσαι στις φτωχές γειτονιές όπου μένουν οι παράνομοι Παλαιστίνιοι. Η μόνη λύση είναι μια ανοιχτή πόλη. Αλλά δεν ξέρω πόσο αίμα θα χυθεί ακόμα μέχρι να φτάσουμε εκεί.

4) Ανεξάρτητα από οποιαδήποτε ανάλυση κάνεις, ανεξάρτητα από απόδοση ευθυνών, στο Ισραήλ βλέπεις ένα ανεξάντλητο κέφι για ζωή. Καμιά στιγμή δεν αισθανθήκαμε να απειλούμαστε (όχι πως θεωρούσα την αποστολή "επικίνδυνη", κινηματογραφικό χαρακτήρα είχε ο τίτλος του προηγούμενου post, κι ας το παρεξήγησε ο Αθήναιος). Μας παρέσερνε το πλήθος. Μας είχαν πει να μην μπαίνουμε σε μπαρ που δεν φυλάσσεται. Ποτέ δεν το λάβαμε υπόψη. Οποιον Ισραηλινό ρώτησα αν κινείται πιο ελεύθερα τώρα που σταμάτησαν οι επιθέσεις, μου είπε ότι επίθεση μπορεί να γίνει ανά πάσα στιγμή και να τιναχτούν όλα στον αέρα. Αυτό δεν μπορεί να αλλάξει όμως τους ρυθμούς της καθημερινότητας. Και, φυσικά, κανείς από τους Ισραηλινούς με τους οποίους μιλήσαμε δεν έχει λιγότερα από τρία παιδιά. Να ζεις σε ένα εχθρικό περιβάλλον και να κάνεις πολλά παιδιά: είναι κι αυτό μια διέξοδος.

5) Στα παλαιστινιακά εδάφη δεν πήγαμε, δεν ήταν στο πρόγραμμα. Διαπιστώσαμε όμως ότι κανείς από την ισραηλινή πλευρά δεν περιμένει κάτι από τη Χαμάς. Θεωρούν το διάλογο μαζί της αδύνατο. Εγώ πιστεύω ότι εκεί ακριβώς βρίσκεται το κλειδί. Αλλά εμένα δεν μου αμφισβητεί κανείς το δικαίωμα να υπάρχω.

6) Δεν ξέρω πώς θα ακουστεί αυτό, αλλά η πιο ωραία στιγμή αυτού του ταξιδιού ήταν το λασπόλουτρο στη Νεκρά Θάλασσα! Φοβερή εμπειρία, σας τη συνιστώ. Φάγαμε και ήπιαμε καλά (η American Jewish Committee είχε φροντίσει). Για μένα, η εμπειρία ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρουσα. Δεν κρύβω όμως ότι κάποια στιγμή το θέαμα των φανατικών Εβραίων στους δρόμους της Ιερουσαλήμ με κούρασε. Και όλα αυτά που γίνονται το Σάββατο, ας πούμε τα ασανσέρ που σταματούν σε όλους τους ορόφους για να μην αναγκάζεσαι εκείνη την ημέρα να πατάς κουμπιά, με εξόργισαν. Η (πολλή) θρησκεία βλάπτει σοβαρά την υγεία.

15 Comments:

At 29/5/06 2:52 μ.μ., Blogger roidis said...

φίλε μου πόσες φορές έχω αναβάλει αυτό το ταξίδι...
θα βάλω μάλλον λινκ στο μπλογκ σου γιατί έγραψες αυτά που έγραψες.

 
At 29/5/06 3:15 μ.μ., Blogger artfarted said...

Ωραία δημοσίευση.
Για να μη μακριγορήσω θα πω απλά ότι τη λύση στο Παλαιστινιακό θα δώσει από μόνη της η δημογραφική πραγματικότητα. Οι Ισραηλινοί θα αποσυρθούν σε εδάφη όπου αποτελούν την αδιαμφησβήτητη πλειοψηφία. Ακόμα και οι φανατικότεροι δεν θέλουν ένα Εβραϊκό κράτος όπου και πάλι θα μειοψηφούν έναντι των αλλοθρήσκων.
Αν ο Σαρόν ήταν ακόμα στην εξουσία θα είχε ήδη δώσει το στίγμα αυτής της νέας πολιτικής γιατί την είχε αναθέσει προς διερεύνηση στους ειδικούς επιστήμονες και είχε λάβει την απάντησή τους.

 
At 29/5/06 3:28 μ.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

Καλώς τον!

παρέα δημοσιογράφων και βουλευτών
Όπως, πχ; Συνολικά πόσα άτομα περίπου;

το ταξίδι ήταν πληρωμένο από την American Jewish Committee.
Ε, αφού δε σας πήγε ο Βαβύλης :-)
(Εγώ δε θα πήγαινα, αλλά δεν έχει καμμία σημασία. Αντίθετα, περιμένω με ανυπομονησία κι άλλη δόση από εντυπώσεις.)
το τείχος Για τη χάραξή του δεν υπάρχει κόντρα; Κανείς δεν βρίσκει απατηλή την υπόσχεση ειρήνης με ένα τείχος που δεν ακολουθεί τα "σύνορα" του '67;
Είναι τόση η ψύχωση (και τόσο άξιοι της μοίρας τους);
Συναντηθήκατε με εκπροσώπους πολιτικών δυνάμεων, πχ τον Πέρετζ;

ο διαχωρισμός είναι αδύνατος
Στην κοινή γνώμη των Εβραίων, γίνεται διαχωρισμός παλαιστινίων-ισραηλινών αράβων; Οι της Καντίμα, τι λένε γι αυτό; Απαιτούν το ξερίζωμα τους, να τους πετάξουν από την άλλη μεριά του τείχους;
Τι αλληλεγγύη υπάρχει μεταξύ αυτών και των παλαιστινίων; Κοινές οικογένειες;

κανείς από την ισραηλινή πλευρά δεν περιμένει κάτι από τη Χαμάς
Για τη διακήρυξη του Μπαργκούτι και των άλλων φυλακισμένων, ακούγεται τίποτε;

Να ζεις σε ένα εχθρικό περιβάλλον και να κάνεις πολλά παιδιά: είναι κι αυτό μια διέξοδος.
Εκατέρωθεν!

Και οι κοινωνικές αντιθέσεις στο Ισραήλ; Σε σχέση με την προέλευση των ισραηλινών;

Το συνολικό βιοτικό επίπεδο (σε σχέση πχ με την Ελλάδα); Η ανεργία; Το βάρος της αμερικανικής βοήθειας στην οικονομία; Οι οικονομικές σχέσεις με τα άλλα αραβικά κράτη;

Τέλος, πήρες είδηση τίποτα σχετικό με τη διαμάχη στο εσωτερικό του πατριαρχείου;

 
At 29/5/06 5:35 μ.μ., Blogger J. said...

Mεγάλη εμπειρία πρέπει να ήταν αυτό το ταξίδι. Ευτυχώς ή δυστυχώς (μάλλον δυστυχώς)τα περισσότερα ταξίδια του είδους γίνονται με καλυμμένα έξοδα από κάποιον που θέλει να μας περάσει κάτι, αλλιώς δεν θα έκανε τα έξοδα αυτά. Αλλά ευτυχώς ή δυστυχώς αυτή είναι και μία σπάνια ευκαιρία για να γνωρίσει ο δημοσίως γράφων μια χώρα μακριά από συνόδους κορυφής, επίσημες συνεντεύξεις και το περιορισμένο προμονταρισμένο υλικό που στέλνει ο δορυφόρος...
Περιμένουμε αναλυτικές εντυπώσεις.

 
At 29/5/06 7:03 μ.μ., Blogger Caesar said...

MM said... "Δεν ξέρω πώς θα ακουστεί αυτό, αλλά η πιο ωραία στιγμή αυτού του ταξιδιού ήταν το λασπόλουτρο στη Νεκρά Θάλασσα"

Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να πάμε μέχρι τη Ν. Θάλασσα για λασπόλουτρο, όταν υπάρχει άφθονο και εδώ, στις εκατέρωθεν πολιτικές αντιπαραθέσεις.
:-)

 
At 29/5/06 8:26 μ.μ., Blogger Μιχάλης Μητσός said...

Εδώ είμαι εγώ! Διαβάζω και παρακολουθώ με μεγάλο ενδιαφέρον. Θα απαντήσω σε όλα, ίσως με ένα δεύτερο post αύριο ή μεθαύριο. Στο μεταξύ θα παρεμβληθεί η αυριανή στήλη, ελπίζω να μην μπερδευτούμε.

 
At 29/5/06 9:03 μ.μ., Blogger Αθήναιος said...

Εντάξει, το παραδέχομαι. Όλα τα κείμενα που αναφέρονται σε εντυπώσεις απο την πολυαγαπημένη μου Πατρίδα ( τη μία εκ των δύο αλλά το Ισραήλ για μένα = παιδική ηλικία) που υπεραγαπώ κ για την οποία είμαι περήφανος, μου αρέσουν πολύ.

Μου αρέσουν, ακόμη κ αν βρίθουν αρνητικών σχολίων ( γενική παρατήρηση αυτή, εννοείται πως δεν αναφέρομαι στο παρόν άρθρο ) γιατί αποτελούν περιγραφές ανθρώπων που πήγαν ΕΚΕΙ κ γράφουν γιαυτά που είδαν.

Άγνωστη χώρα το Ισραήλ κ ας μιλούν όλοι γιαυτό σχεδόν σε καθημερινή βάση.Οι περισσότεροι μιλούν επικριτικά αρνούμενοι πεισματικά να δουν κ τις δυο όψεις του προβλήματος. Νέα χώρα το Ισραήλ που δεν της έχει δοθεί ακόμη η ευκαιρία να λύσει μια σειρά από εγγενή προβλήματα, επειδή από την πρώτη μέρα της ίδρυσής της δεν έχει δει μία μέρα εν ειρήνη.

Συμφωνώ κ εγώ πως το κλειδί της Ειρήνης βρίσκεται στη συνεννόηση με τη Χαμάς. Καταρχάς, η Ισραηλινή Κυβέρνηση του Αριέλ Σαρόν, με τις ευλογίες των ΗΠΑ έριξε το μόνο κοσμικό εθνικοαπελευθερωτικό αραβικό κίνημα στην αγκαλιά του Ισλαμισμού. Βέβαια σε αυτό έβαλε κ το χεράκι της η διεφθαρμένη ηγεσία του μακαρίτη του Αραφάτ αλλά τώρα μιλάμε για το Ισραήλ.Οπότε ας μην κλαιγόμαστε αλλά να αλλάξουμε πολιτική αναζητώντας τρόπους οικοδόμησης εμπιστοσύνης κ αυτό δεν γίνεται κρατώντας σημαντικούς παλαιστίνιους ηγέτες φυλακισμένους...

Δεύτερον. Όπως μου αρέσει να θυμίζω στους φίλους μου κ ο Μπεγκίν ξεκίνησε την καρριέρα του ως τρομοκράτης ( με τα σημερινά κριτήρια των ΗΠΑ) κ μια χαρά πέρασε στην πολιτική. Γιατί να αποκλείουμε a priori το ενδεχόμενο η Χαμάς να μετεξελιχθει σε πολιτική δύναμη όπως κ το Ιργκούν; Γιατί να κρίνουμε τα ζητήματα με δύο μέτρα κ δύο σταθμά;

Έπειτα κ η PLO που δηλώνει ότι αναγνωρίζει το Ισραήλ, δεν έχει απαλείψει κάποιες προβληματικές παραγράφους στη Διακήρυξή της. Κ εδώ που τα λέμε, καλά κάνει. Αυτό, είναι ένα χαρτί που όλοι το κρατούν για το τέλος, αφού έχει επιτευχθεί ένα μίνιμουμ συμφωνίας.

Τέλος, πιστεύω πως η κοινή γνώμη στο Ισραήλ κ ιδιαίτερα οι ειρηνιστές, χρειάζονται τη βοήθεια της διεθνούς κοινότητας αλλά κ των ΜΜΕ. Όσο τα Μέσα μεροληπτούν απέναντι στο Ισραήλ, τόσο σπρώχνουν τον ισραηλινό λαό στην καχυποψία, τη θυματοποίηση κ την εσωστρέφεια. Κάποτε, πρέπει να ακουστεί κ η φωνή του Ισραήλ κ να σταματήσει η μονόπλευρη παρουσίαση των γεγονότων. Ναι, το Ισραήλ είναι κατοχική δύναμη αλλά ας πούμε επιτέλους πως δεν φταίει αποκλειστικώς το Ισραήλ για το ότι σήμερα οι Παλαιστίνιοι δεν έχουν Πατρίδα!

Υ.Γ. Η πολύ θρησκεία βλάπτει σοβαρά την υγεία κ προσβάλει τη νοημοσύνη μας κ την αισθητική μας.

 
At 29/5/06 9:17 μ.μ., Blogger Αθήναιος said...

Από τους δυο μας, αγαπητή μου κυρία, εσείς είστε αυτή που δεν με αφήνετε να εκφράσω ελεύθερα την άποψή μου για τη θρησκεία κ σπεύδετε να μου κάνετε παρατήρηση, λες κ είστε η μητέρα μου, δεν είμαι εγώ αυτός που κάνω τις υποδείξεις για το τί πρέπει να περιέχει το κεφάλι σας ή η καρδιά σας.:-)

Θα το εκτιμούσα ιδιαιτέρως αν στο μέλλον αποφεύγατε αυτές τις μητρικές υποδείξεις. Αυτό να το εκλάβετε ως παρακλήση.

Κ επειδή διακρίνω κάποια αμηχανία ως προς τον τονισμό του ονόματός μου, τονίζεται στο ήττα. ΑθΗναιος.

 
At 29/5/06 9:25 μ.μ., Blogger Αθήναιος said...

"Αθήναιε ησυχάστε"; Πάλι παρατήρηση μου κάνετε ή είστε από τις κυρίες που θέλουν να εχουν την τελευταία λέξη; :-)

Θεωρείστε πως την έχετε ήδη!

Ελάτε. Αφού είστε μικρότερη μην μου βγάζετε τότε γλώσσα!Δείξτε τον προσήκοντα σεβασμό στα χρόνια μου!

Αστειεύομαι κυρία Μαστροκάλου! ;-)

 
At 30/5/06 9:14 π.μ., Blogger Caesar said...

ιχνηλάτης said...700 χλμ, και όχι 700 χιλιάδες χλμ, βεβαίως.
Για το Τείχος λέω.

Καλά ρε σεις, δεν το πρόσεξε κανείς ; !
:)

Μάλλον θα σκεφτήκαμε το Σινικό Τείχος που διακρίνεται και από τη Σελήνη...
;-)

Μαριέλε quo vantis ;
:-(

 
At 8/6/06 8:51 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Your site is on top of my favourites - Great work I like it.
»

 
At 19/7/06 5:06 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Very pretty design! Keep up the good work. Thanks.
»

 
At 2/11/17 10:30 π.μ., Blogger jeje said...

yeezy boost 350
huarache shoes
yeezy boost
falcons jersey
yeezy
longchamp bags
air force ones
light up shoes
huarache shoes
lebron shoes

 
At 28/7/18 5:02 π.μ., Blogger Unknown said...

www0727

ralph lauren outlet
canada goose jackets
ralph lauren uk
nike air max 90
supreme new york
coach outlet store online
ed hardy clothing
polo ralph lauren outlet
canada goose jackets
moncler online outlet






 
At 19/10/18 6:39 π.μ., Blogger Unknown said...

coach outlet
goyard bag
yeezy shoes
lebron 11
air jordan
golden goose outlet
michael kors handbags
adidas superstar
tory burch shoes
nike flyknit racer

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home