Τετάρτη, Μαΐου 17, 2006

Iράν και Tουρκία εναντίον Kούρδων



«Και τώρα θα εργαστούμε με στόχο την ενσωμάτωση στο Κουρδιστάν των κουρδικών εδαφών που δεν ανήκουν σήμερα σε αυτό». Νιτζιρβάν Μπαρζανί.

Ο άνθρωπος που έκανε αυτή τη δήλωση είναι ανιψιός του Μασούντ Μπαρζανί, ενός από τους δύο ιστορικούς ηγέτες του ιρακινού Κουρδιστάν και ο νέος πρωθυπουργός της αυτόνομης επαρχίας. Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναλαμβάνει ο Ομάρ Φατάχ, από το κόμμα του άλλου ιστορικού ηγέτη της επαρχίας και σημερινού προέδρου του Ιράκ, του Τζαλάλ Ταλαμπανί. Τα υπουργεία θα κατανεμηθούν εξίσου ανάμεσα στα δύο κόμματα, που επιτέλους συμφιλιώθηκαν και δεν κρύβουν το μεγάλο τους όραμα: την ίδρυση ενός ανεξάρτητου Κουρδιστάν, που θα περιλαμβάνει τμήματα του Ιράν, της Τουρκίας και της Συρίας. Ήδη πολλοί Κούρδοι της Τουρκίας σκέπτονται να μεταναστεύσουν στο Ιράκ και να ενταχθούν στο αντάρτικο. Ανάλογες κινήσεις όμως παρατηρούνται και στην Ευρώπη. Σύμφωνα με πηγές της κουρδικής κυβέρνησης που επικαλείται η Στάμπα, τις τελευταίες εβδομάδες έχουν επιστρέψει στο ιρακινό Κουρδιστάν περισσότεροι από 1.600 Κούρδοι της Ευρώπης. Μόνο στη Σουλεϊμανίγια έφτασαν τις τελευταίες ημέρες 288 Κούρδοι από τη Βρετανία, με τις ευλογίες του Τόνυ Μπλαιρ που τους δίνει 5.000 λίρες «για να ξεκινήσουν μια καινούργια ζωή στη χώρα τους».

Οι εξελίξεις αυτές έχουν θορυβήσει, όπως είναι φυσικό, τις χώρες της περιοχής. Οι φόβοι της Τουρκίας είναι παλιοί και γνωστοί. Εδώ και εννιά χρόνια, κάπου 1.500 Τούρκοι στρατιώτες έχουν εγκατασταθεί στο εσωτερικό του Ιράκ για να φρουρούν τα σύνορα και να παρακολουθούν 5.000 αντάρτες του PKK που στην πλειονότητά τους είναι οχυρωμένοι στα βουνά του Καντίλ, κοντά στα σύνορα με το Ιράν. Αντίθετα με τους Μουτζαχεντίν του Λαού, την ισλαμομαρξιστική αντιπολίτευση του Ιράν, οι μαχητές του PKK δεν έχουν αφοπλιστεί από τις αμερικανικές δυνάμεις. Και η κουρδική κυβέρνηση του Ιράκ τους ανέχεται - αρκεί να μην υπερβαίνουν τα όρια. Πριν από δέκα ημέρες, η ένοπλη πτέρυγα του PKK στο Ιράν (Pezak) εξαπέλυσε επίθεση στο ιρανικό έδαφος, στην οποία απάντησε η Τεχεράνη με βομβαρδισμό στρατοπέδων του PKK. «Αν θέλουν να μείνουν, πρέπει να χρησιμοποιούν πολιτικά μέσα και όχι τα όπλα», προειδοποίησε ο Ιμάντ Αχμεντ, σύμβουλος του προέδρου Ταλαμπανί. Αλλά η φωνή του δεν ήταν και τόσο δυνατή.

Διπλωματικές πηγές στην περιοχή, τις οποίες επικαλείται η απεσταλμένη της Ελ Παΐς στην Τεχεράνη, αναφέρουν ότι το Ιράν και η Τουρκία ετοιμάζονται να αναλάβουν συντονισμένη δράση εναντίον των Κούρδων. Οι δύο χώρες υπέγραψαν το 2004 συμφωνία για την καταπολέμηση του PKK και των Μουτζαχεντίν του Λαού, που θεωρούνται τρομοκρατικές οργανώσεις τόσο από την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και από τις ΗΠΑ. Έτσι, η ανάληψη κοινής δράσης όχι μόνο δεν θα ενοχλούσε κανέναν, αλλά θα γινόταν δεκτή μάλλον με ανακούφιση στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Οι Ιρακινοί, βέβαια, θα διαμαρτύρονταν έντονα. Αλλά αυτούς δεν τους λογαριάζει κανείς.

8 Comments:

At 17/5/06 6:49 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

telika tous kourdous tou Irak poios tous eleutherwse oi amerikanoi h oi eirhnistes;

 
At 17/5/06 9:10 μ.μ., Blogger Jason said...

Μαριέλε Μαστροκάλου said...
Μου ειναι αδύνατον να μήν είμαι με το μέρος τών Κούρδων,όποτε διαβάζω γι αυτούς...

Ναι αυτό πάλι εγώ δεν το κατάλαβα ποτέ. Φυσικά η αλληλεγγύη αυτή με του Κούρδους είναι απλώς μία έκφανση συσπείρωσης έναντι στον κοινό εχθρό... Γιατί κατά τ' άλλα δε νομίζω ότι ως έθνος τρέφουμε την ίδια αλληλεγγύη και για όλες τις ταλαιπωρημένες μειονότητες.

 
At 17/5/06 10:57 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Μαθήματα ανιδιοτελούς ευαισθησίας

Στη λογική "ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου" πολιτικό προσωπικό και πολίτες στην Ελλάδα είχαν πολλές φορές την ευκαιρία να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στον κουρδικό λαό και το θαυμασμό τους στον «κούρδο Κολοκοτρώνη» Οτσαλάν. Η διάθεσή μας ήταν πάντα αγωνιστική, συχνά έμπρακτη, και δεν σήκωνε ίχνος αμφιβολίας: Είμαστε στο πλευρό των καταραμένων. Όμως την τύχη να μας βλέπουν στο πλευρό τους είχαν μόνο οι κούρδοι της Τουρκίας.

Ίσως το Ιράκ να έπεφτε μακριά, αλλά για συμπαράσταση σε εκείνους τους καταραμένους κούρδους - ακόμη κι όταν έτρωγαν τα χημικά του Σαντάμ στο κεφάλι - ούτε λόγος. Στην πρώτη επέμβαση των αμερικανών στον κόλπο, οι κούρδοι του Ιράκ απέκτησαν την πολυπόθητη αυτονομία. Χάρη στους γεωπολιτικούς σχεδιασμούς μιας ιμπεριαλιστικής υπερδύναμης; Έστω κι έτσι, εκτός από την αυτονομία τους κέρδισαν και τις ζωές τους. Κι όσο στο Ιράκ του Σαντάμ συνέχιζε να βασιλεύει ο τρόμος, στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, όπου κατοικούν οι κούρδοι (όχι αυτοί που λυπόμαστε - οι άλλοι), άρχισε να χτίζεται μια κοινωνία δικαίου και ελευθερίας και να ανθεί το εμπόριο - ακόμη κι ο τουρισμός.

Σε πολλές σοβαρές συζητήσεις, εμβριθείς αναλύσεις και κουβέντες του μηντιακού μας καφενείου, μπορούσαμε να ακούσουμε τα πάντα για τα σχέδια των αμερικανών στην περιοχή, για το πετρέλαιο, το ουράνιο και τον μαύρο Κορμοράνο. Αλλά για το αυτόνομο Κουρδιστάν ούτε λέξη. Πρώτον γιατί αυτοί δεν είχαν "Κολοκοτρώνη" και δεύτερον γιατί ένας τόπος που απελευθερώνεται από τους αμερικανούς ένα πράγμα μπορεί να είναι μόνο: Προτεκτοράτο.

Αυτό το καλό έχει ο αντιαμερικανισμός. Μας επιτρέπει να αμβλύνουμε τα φιλανθρωπικά μας συναισθήματα για τους καταραμένους. Χωρίς εξαιρέσεις και – το σημαντικότερο - χωρίς την παραμικρή ενοχή.

Αυτά και καλό τσάμπιονς λιγκ. Το β ημίχρονο προβλέπεται συναρπαστικό.

 
At 18/5/06 10:29 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

wraio to 8emataki gia tous kourdous. periplokh istoria omws, apo ena shmeio kai pera, sumfwnw me tous upoloipous, den mporeis na xereis poious prepei na uposthrixeis kai me poia krithria.

 
At 19/5/06 4:29 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

to Kourdistan den prokite na iparksi potes, giati tha einai allo ena israil. o hartis tou kosmou diskola alazi stin epoxi mas

 
At 2/6/06 2:34 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Σωστά Στέφανε. Στο βορρά μας δεν αλλάζει ο χάρτης. Απλώς η Γιουγκοσλαβία εκδημοκρατίζεται δια του μοντέλου πόλης-κράτους του χρυσού αιώνος μας.

 
At 1/1/18 1:58 μ.μ., Blogger terrialonso said...

You can hack the game as well as edit your ratings APK Here as well as coins. A great deal of time we Latest APK Download desire to purchase a certain car or a gun APKDownload in a game, but we're not able to as a.

 
At 28/7/18 5:09 π.μ., Blogger Unknown said...

www0727

basket nike femme
ralph lauren uk
ugg boots clearance
coach factory outlet
jordan shoes
moncler jackets
polo ralph lauren outlet
christian louboutin shoes
ralph lauren outlet
lacoste outlet






 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home