Δευτέρα, Μαΐου 15, 2006

Kι αν γίνουμε 72 δισεκατομμύρια;



Από το φαινόμενο του θερμοκηπίου μέχρι τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα, οι επιστήμονες έχουν ποικίλες απόψεις και προσεγγίσεις για τα προβλήματα της εποχής. Ένα όμως φαίνεται να τους ανησυχεί όλους: η δημογραφική έκρηξη.

Ο Γάλλος επιστήμονας Υβ Σωβέν, που τιμήθηκε πέρυσι με το Νόμπελ Χημείας, είναι «οικολογικά απρεπής». Δεν τον απασχολεί, ας πούμε, η υπερθέρμανση της γης. H στάθμη της θάλασσας πάντα ανέβαινε, και ο άνθρωπος προσαρμοζόταν. Πετρέλαιο θα υπάρχει πάντα, απλώς θα κοστίζει περισσότερο και θα αναγκαζόμαστε να καταναλώνουμε λιγότερο, αλλά αυτό δεν είναι κακό, το πολύ-πολύ να περιορίσουμε τα εξωτικά ταξίδια και τον κλιματισμό στο αυτοκίνητο. Οι τρελές αγελάδες δεν έφεραν την καταστροφή που είχε προαναγγελθεί, το ίδιο και η γρίπη των πτηνών. E, τώρα, αν ξυπνήσει κανένα φοβερό ηφαίστειο, οι συνέπειες θα είναι τρομακτικές, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα, θα εξαφανιστούμε σαν τους διπλοδόκους!

Το μόνο πρόβλημα για το οποίο ανησυχεί ο Νομπελίστας είναι ο υπερπληθυσμός. Από εδώ προέρχονται όλα τα οικολογικά, πολιτικά και οικονομικά δεινά, λέει σε συνέντευξή του στο περιοδικό Le Point. Ο Τζάρεντ Ντάιαμοντ διαφωνεί με αυτή την προσέγγιση. Στο τελευταίο του βιβλίο με τίτλο «Κατάρρευση» (Collapse), ο Βρετανός ανθρωπολόγος αναφέρει δώδεκα μεγάλα και διακριτά οικολογικά προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει σήμερα ο κόσμος. Πρώτο στη λίστα είναι η καταστροφή των φυσικών οικοσυστημάτων. «Με τους σημερινούς ρυθμούς, τα τροπικά δάση του πλανήτη θα έχουν εξαφανιστεί μέχρι το 2030, με εξαίρεση ίσως τις δεξαμενές του Αμαζονίου και του Κονγκό», τονίζει στην Ιντιπέντεντ. Αυτό θα έχει ανυπολόγιστες συνέπειες σε χώρες όπως η Ινδονησία, οι Φιλιππίνες, η Βραζιλία και η Παπούα Νέα Γουινέα. Ακόμη πιο καταστροφικές όμως μπορεί να αποδειχθούν οι επιπτώσεις από τη ραγδαία αύξηση του πληθυσμού.

Το πρόβλημα δεν είναι τόσο ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που ζουν στον πλανήτη, όσο το «αποτύπωμα» του καθενός από μας στους περιορισμένους πόρους της Γης, εξηγεί ο διάσημος καθηγητής ιατρικής και εξελικτικής βιολογίας. H εξίσωση του βιοτικού επιπέδου της Κίνας μ' εκείνο του Πρώτου Κόσμου θα διπλασιάσει το συλλογικό «αποτύπωμα». Μια ανάλογη πορεία του Τρίτου Κόσμου θα το ενδεκαπλασιάσει. Με άλλα λόγια, θα είναι σαν να κατοικούν στον πλανήτη ένδεκα φορές περισσότεροι άνθρωποι, δηλαδή 71,5 δισεκατομμύρια. «Δεν ανησυχώ τόσο με την αύξηση του παγκοσμίου πληθυσμού σε 9 δισεκατομμύρια, εφόσον τίποτα άλλο δεν αλλάξει. Ανησυχώ όμως με την εκτόξευση του πληθυσμού στο ισοδύναμο των 71,5 δισεκατομμυρίων ανθρώπων»...

Συμπέρασμα: Θα επιβιώσουμε ή θα έχουμε την τύχη των δεινοσαύρων; Ο Σωβέν πιστεύει ότι μπορούμε να ζήσουμε θαυμάσια χωρίς χειμερινά σπορ και, οπωσδήποτε, χωρίς αυτό το τέρας που λέγεται Airbus. Για τον Ντάιαμοντ, πάλι, όλα θα κριθούν τα επόμενα 50 χρόνια. Αν ο άνθρωπος μπορέσει μέχρι τότε να βρει τον δρόμο της αειφόρου ανάπτυξης, τότε θα ζήσει για πάντα.

7 Comments:

At 15/5/06 5:21 μ.μ., Blogger agoraphobic said...

Με αυτό τον ρυθμό δεν βλέπω πρόβλημα...
http://www.worldometers.info/

Όλο και κάποιος πόλεμος, λοιμος, καταποντισμός θα φέρει τον αριθμό στα 'επιθυμητα' επίπεδα

 
At 15/5/06 8:06 μ.μ., Blogger Dead Disney said...

θα πεθάνουμε απλ΄΄α.συμφωνω με όλους σας.

 
At 15/5/06 8:54 μ.μ., Blogger Caesar said...

Πώς το έλεγε ο Σάρτρ ?
"Η κόλαση είναι οι άλλοι" ?
;-)

 
At 15/5/06 10:13 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Και μια πληροφορία επιπλέον: κάπου διάβασα πρόσφατα ότι αν όλοι οι κάτοικοι της γης κατανάλωναν όπως οι έλληνες θα χρειαζόντουσαν 3,1 πλανήτες. και είναι και αυτή η ακρίβεια ρε γαμώ το...

 
At 15/5/06 11:20 μ.μ., Blogger Jason said...

"In the year 2525... if man is still alive..." κλπ.

 
At 16/5/06 8:47 π.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

Πρέπει να σημειωθεί πάντως, οτι ο Σωβέν είναι ένας ιδιαίτερα σεμνός και μετρημένος τύπος, που ο ίδιος απομυθοποίησε το Νόμπελ που έλαβε, για μια "αιρετική" εργασία του για τη μετάθεση δεσμών, σε ένα εργαστήριο βιομηχανικής, εφαρμοσμένης χημείας, στις αρχές του '70.
Οχι οτι δεν το άξιζε (αν και το είπε κι αυτό: "πού με θυμηθήκατε";) - το απομυθοποίησε αρνούμενος κατηγορηματικά να δεχτεί οτι, τιμημένος με το Νόμπελ, αποτελεί πλέον αυθεντία επί παντός του επιστητού. Οταν του πρότειναν, νομπελίστας πιά, να λάβει μέρος σε διάφορες κυβερνητικές συμβουλευτικές επιτροπές, ο Σωβέν απάντησε "δεν νομίζω οτι η κυβέρνηση έχει ανάγκη από τις απόψεις μου, αν ήταν έτσι, θα με καλούσε να τη συμβουλεύσω και πριν να πάρω το Νόμπελ - εξάλλου δεν άλλαξα απόψεις, τα ίδια λέμε με τους φίλους όποτε βρισκόμαστε".
Επικαλούμαι λοιπόν τη βαθιά αυτογνωσία του Σωβέν, για να φτάσω στο συμπέρασμα οτι ούτε η άποψή του για το μέλλον του πλανήτη είναι "σοβαρή", ούτε ο ίδιος τη θεωρεί ως τέτοια - είναι μια, βασανισμένη βεβαίως, άποψη "ερασιτέχνη", που δεν έχει στη διάθεσή του πολλά δεδομένα.
Τέλος, να σας μεταφέρω αυτό που διάβασα κάπου (στη "ντι βέλτ";) οτι οι παλαιοκλιματολόγοι τείνουν στην άποψη οτι πολλές από τις προηγούμενες κλιματικές αλλαγές ήταν σχεδόν ακαριαίες - αν είναι έτσι, τότε δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο εμείς ή τα παιδιά μας να ζήσουμε δραματικές στιγμές.

 
At 17/5/06 12:43 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

55595

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home