Τρίτη, Μαΐου 16, 2006

Άιχμαν, ένας άνθρωπος της εποχής μαςΤο να γράψεις σήμερα ένα βιβλίο για τον Άιχμαν προσκρούει σε ένα πολύ μεγάλο εμπόδιο: τα έχει πει όλα η Χάνα Άρεντ εδώ και 40 χρόνια. Με μία εξαίρεση: δεν έδειξε την απαιτούμενη αγάπη προς τον εβραϊκό λαό...

Στη δίκη του Άιχμαν, που έγινε το 1961 στην Ιερουσαλήμ, η πολιτική αγωγή παρουσίασε τον αξιωματικό των Ες-Ες ως ένα τέρας που είχε αποφασίσει να σβήσει τους Εβραίους από το πρόσωπο της γης. Ήταν ένας Ναζί, και όπως όλοι οι Ναζί αποτελούσε την ενσάρκωση του κακού. Αλλά η Χάνα Άρεντ, που παρακολούθησε τη δίκη, είδε μια άλλη εικόνα. Στο πρόσωπο του κατηγορουμένου δεν διέκρινε έναν φανατικό διψασμένο για αίμα, αλλά έναν γραφειοκράτη που ήθελε να ευχαριστήσει τους ανωτέρους του. Ήταν ασφαλώς ένας μαζικός δολοφόνος, ένας άνθρωπος που είχε στείλει εκατομμύρια Εβραίους στους θαλάμους αερίων. Αλλά το κίνητρό του δεν ήταν ο αντισημιτισμός. Έγινε Ναζί επειδή του άρεσε να πηγαίνει με το πλήθος. Τα εγκλήματά του ήταν η απόδειξη της «κοινοτοπίας του κακού».

Με τα βασικά συμπεράσματα της Άρεντ, που εκτίθενται στο βιβλίο της «Ο Άιχμαν στην Ιερουσαλήμ», συμφωνεί απολύτως ο Ντέηβιντ Σιζαράνι, ένας Βρετανός ειδικός στην εβραϊκή ιστορία. Στο βιβλίο του «Πώς έγινε ο Άιχμαν. Επανεξέταση της ζωής, των εγκλημάτων και της δίκης ενός "δολοφόνου του γραφείου"», που μόλις κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Da Capo Press, επισημαίνει πως υπό τις κατάλληλες συνθήκες οποιοσδήποτε μπορεί να διαπράξει κατά συρροή φόνους. Και οι σημερινές συνθήκες, με τον ρατσισμό, την εθνοκάθαρση, τους καμικάζι και τις γενοκτονίες, προσφέρονται ιδιαίτερα για κάτι τέτοιο. «Ο Άιχμαν μοιάζει όλο και περισσότερο με έναν άνθρωπο της εποχής μας», τονίζει. «Οποιοσδήποτε μπορεί να διαπράξει γενοκτονία».

Αν όμως ο Σιζαράνι συμφωνεί σε γενικές γραμμές με την Άρεντ, γιατί έγραψε αυτό το βιβλίο; Και γιατί την κατηγορεί για προκατάληψη απέναντι στους Εβραίους της Ανατολικής Ευρώπης, ένας εκ των οποίων ήταν και ο εισαγγελέας της δίκης; H προφανής εξήγηση, γράφει ο Μπάρυ Τζούεν στους Νιου Γιορκ Τάιμς, είναι ότι θέλει να ξεφύγει από τη σκιά της. Υπάρχει όμως κάτι βαθύτερο. H Αμερικανίδα φιλόσοφος έχει επικριθεί επειδή κατήγγειλε τη συνεργασία Εβραίων ηγετών με τους Ναζί και μίλησε για την «ηθική κατάρρευση» εκείνης της εποχής. Κατά την άποψή της, το Ολοκαύτωμα ήταν ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, που διαπράχθηκε στην πλάτη του εβραϊκού λαού. Όταν ο ιστορικός Γκέρσομ Σόλεμ την κατηγόρησε ότι στερείται αγάπης για τον εβραϊκό λαό, εκείνη απάντησε: «Ποτέ στη ζωή μου δεν αγάπησα έναν συγκεκριμένο λαό, την εργατική τάξη ή οτιδήποτε τέτοιο. Αγαπώ "μονάχα" τους φίλους μου και το μόνο είδος αγάπης που γνωρίζω και πιστεύω είναι η αγάπη των ανθρώπων».

Αυτή τη στάση προσπαθεί να «διορθώσει» με το βιβλίο του ο Σιζαράνι. Αλλά δεν τα καταφέρνει. H Χάνα Άρεντ είναι ανυπέρβλητη.

23 Comments:

At 16/5/06 12:02 μ.μ., Blogger Μαριέλε said...

Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

 
At 16/5/06 12:06 μ.μ., Blogger Μαριέλε said...

Σκέπτομαι ότι ο Αιχμαν είχε εκπαιδευτεί να μην εχει γνώμη.
Με αυτή την έννοια είναι ενας ανθρωπος της εποχής μας.
Ο Διαφωτισμός ειναι η απάντηση στο πρόβλημα.
Ντιντερό,Βολταίρος,Ρουσσώ..

 
At 16/5/06 12:13 μ.μ., Blogger Μαριέλε said...

Ιχνηλάτη,κριμα πού κάνατε χιούμορ
{ή πλάκα},ηλπιζα σε ένα σχόλιο ουσιαστικό περί Διαφωτισμού!

 
At 16/5/06 12:40 μ.μ., Blogger Αθήναιος said...

Ας μας θυμίσει κάποιος. Πού είπαμε πως βρισκόταν η Άρεντ όταν στην Ευρώπη γινόταν το Ολοκαύτωμα;

 
At 16/5/06 1:37 μ.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

Πολύ μελάνι έχει επίσης χυθεί για τις αγάπες της Αρεντ...

 
At 16/5/06 2:47 μ.μ., Blogger ιχνηλάτης said...

Μιχάλη (και υπόλοιποι φίλοι ), το σημερινό προσφέρεται για τεράστια σεντόνια αλλά θα προσπαθήσω να είμαι συνοπτικός.

α- προσυπογράφω την τελευταία παράγραφο του άρθρου. Η αντικειμενικότητα των αντπαποκρίσεων της Άρεντ από τη δίκη του Άιχμαν δεν αμφισβητείται από κανένα σοβαρό ιστορικό. Η υποκειμενική της εκτίμηση για την ψυχοσύνθεση του Άιχμαν μπορεί να μην τεκμηριώνεται επιστημονικά αλλά εμένα με βρίσκει σύμφωνο. Το γεγονός ότι ο Άιχμαν δεν πήρε ποτέ την πολυπόθητη προαγωγή στο βαθμό του συνταγματάρχη ενισχύει της θεωρία της Άρεντ για την «κοινοτοπία του κακού».

β- η συνεργασία του Άιχμαν ( και άλλων ναζί αξιωματούχων ) με τους ηγέτες του Σιωνιστικού κινήματος τότε, με σκοπό τη διευκόλυνση της μαζικής μετανάστευσης των εβραίων από την ευρώπη στην Παλαιστίνη, είναι αναμφισβήτητη και ιστορικά αποδεδειγμένη. Καταγράφηκε και στη δίκη του με ντοκουμέντα και μαρτυρίες.

γ- η Άρεντ δεν πήγε στην αμερική για..αναψυχή, αλλά για να γλυτώσει τη ζωή της. Δεν βρίσκω κάτι μεμπτό σε αυτό. Εξάλλου εκεί συνέχισε την αντι-ναζιστική της δράση.
Οι άλλοι εβραίοι ηγέτες του Σιωνιστικού κινήματος που βρίσκονταν δηλαδή ; στη..Γερμανία ; Στην Παλαιστίνη ήταν οι περισσότεροι νομίζω..

δ- δεν έχει χυθεί πολύ μελάνι για ΤΙΣ ΑΓΑΠΕΣ της Άρεντ, αλλά για ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ της. Και νομίζω ότι εδώ βρίσκεται το όλο θέμα. Πολλοί δεν θα της συγχωρέσουν ποτέ τη σχέση της με τον Χάιντεγκερ, και κυρίως το ότι κατέθεσε υπέρ του μετά τον πόλεμο. Εγώ βρίσκω ανθρώπινη την πράξη της αυτή. Μια ερωτευμένη φοιτήτρια που υπερασπίζεται τον καθηγητή της. Ερως ανίκατε μάχαν.

ε- «Ποτέ στη ζωή μου δεν αγάπησα έναν συγκεκριμένο λαό, την εργατική τάξη ή οτιδήποτε τέτοιο. Αγαπώ "μονάχα" τους φίλους μου και το μόνο είδος αγάπης που γνωρίζω και πιστεύω είναι η αγάπη των ανθρώπων».
Όμορφο, δεν είναι ;

 
At 16/5/06 3:24 μ.μ., Blogger Μαριέλε said...

Σημειώνω τόν κρυφό μισογυνισμό τής ομήγυρης!!!!!

 
At 16/5/06 3:55 μ.μ., Blogger ιχνηλάτης said...

Μαριέλε, ΕΛΕΟΣ !

Ο Μιχάλης με κατηγόρησε παλαιότερα για ομοφοβία, και τώρα εσύ για μισογυνισμό ! Μα εγώ την υπερασπίστηκα τη Χάνα ! Το ίδιο και ο Μιχάλης !

Άρα, εννοείς το Μαύρο Πρόβατο !

Σύντροφε, θα σηκώσεις το γάντι ;)

 
At 16/5/06 4:26 μ.μ., Blogger Μιχάλης Μητσός said...

Ο Ιχνηλάτης τα είπε όλα. Μισογυνισμό δεν είδα πουθενά. Θα ήθελα όμως διευκρινίσεις από τον Αθήναιο και το Μαύρο Πρόβατο. Για τι ακριβώς κατηγορείτε τη Χάνα Αρεντ, σύντροφοι;

 
At 16/5/06 4:27 μ.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

Οχι.
Βρίσκω την Αρεντ πολύ ενδιαφέρουσα. Το "΄Αιχμαν στην Ιερουσαλήμ" είναι οξυδερκέστατο.
Αντίθετα, συμφωνώ με ελάχιστα πράγματα από την πολιτικο-φιλοσοφική της θεώρηση.
Σε κάθε περίπτωση είναι ένας πραγματικά μεγάλος ιδεολογικός αντίπαλος της αριστεράς.

Το προηγούμενο σχόλιο ήταν για να "τσιμπήσει" η ομήγυρη ;-))

 
At 16/5/06 10:26 μ.μ., Blogger Μαριέλε said...

Θεωρώ ότι η ουσία τού σημερινού αρθρου ήταν αλλού.
Μπορείτε όμως να ασχοληθείτε με τις αγαπες τής Αρεντ.
Αλίκη Βουγιουκλάκη -Δημήτρης Παπαμιχαήλ στο ξύλο βγήκε από τον παράδεισο μού θυμίσατε..

 
At 17/5/06 12:05 π.μ., Anonymous Γιάννης said...

Για όποιον ενδιαφέρεται το εξαιρετικά ενδιαφέρον βιβλίο της Χάνα Αρεντ «Ο Άιχμαν στην Ιερουσαλήμ» κυκλοφόρησε στα ελληνικά από τις εκδόσεις Θύρσος. Προς Αθηναίο: Η Αρεντ εγκαταστάθηκε στη Γαλλία το 1933 όταν λόγω της εβραϊκής της καταγωγής τής απαγορεύθηκε να διδάξει στα γερμανικά πανεπιστήμια. Από το Παρίσι διέφυγε για τις ΗΠΑ το 1941. Της χορηγήθηκε παράνομα βίζα - όπως και σε ακόμη 2500 Εβραίους - από τον αμερικανό διπλωμάτη Χάιραμ Μπίνγκχαμ.

 
At 17/5/06 9:31 π.μ., Blogger Αθήναιος said...

Εγώ δεν την κατηγορώ για τίποτε. Ενίσταμαι σε εκφράσεις του στυλ " συνεργασία των εβραίων ηγετών με τους Ναζί". Αυτά ειναι απαράδεκτα. Δεν λέω ότι είναι ψέμματα αλλά αυτή η διατύπωση αποτελεί ηθική κρίση κ αυτή είναι απαράδεκτη.

Όταν είσαι ασφαλής κάπου μακριά, είναι εύκολο να κάνεις τέτοιες ηθικές κρίσεις για άλλους που δεν κινδύνευε απλώς η ζωή τους αλλά είδαν την ανθρώπινή τους υπόσταση να ακυρώνεται πριν να πεθάνουν.

Γενικά αυτές οι συζητήσεις προσφέρονται μόνο για σεντόνια αλλά ουσία μηδέν. Δηλαδή κ να θές να καταλήξεις σ'ενα συμπέρασμα, δεν γίνεται. Ελάχιστοι μη εβραίοι είναι σε θέση να καταλάβουν ορισμένα πράγματα. Από την άλλοι οι εβραίοι είναι ανίκανοι να καταλάβουν κάποια άλλα. Κοινώς, μηδέν εις το πηλίκον.Σε δουλειά να βρισκόμαστε, ποντάροντας εκ του ασφαλούς σ'ενα θέμα που γνωρίζουμε από τα πριν πως θα προκαλέσει συζητήσεις. Η συζήτηση για τη συζήτηση δηλαδή κ μάλιστα η ανεπίκαιρη συζήτηση για την ανεπίκαιρη συζήτηση. Έλεος!

Είμαι άνθρωπος που τον ενδιαφέρει το δια ταύτα κ όταν αυτό απουσιάζει ομιλώ περι διανοητικού αυνανισμού.

 
At 17/5/06 9:36 π.μ., Blogger Αθήναιος said...

Κ αν κάτι έχει ενδιαφέρον από τη δίκη του Άιχμαν είναι το πώς αυτή επηρρέασε την κοινή γνώμη κ την πορεία της κοινωνίας μέσα στο Ισραήλ.

Σας πληροφορώ πως η επίδρασή της ήταν καταλυτική. Αυτή η δίκη, ήταν η αρχή της σιχαμάρας που βιώνει κάθε σόφρων ισραηλινός σήμερα όταν για να πει καλημέρα χωρίς να παρεξηγηθεί, πρέπει να αναφερθεί στο γεννεαλογικό του δέντρο.

Πριν τη δίκη του Άιχμαν, όταν κάποιος ξένος επισκεπτόταν το Ισραήλ, τον πήγαιναν να του δείξουν τα κιμπούτς. Μετά τη δίκη του Άιχμαν, όλους τους πάνε να προσκηνύσουν στο Yad Vashem.

Αυτό τα λέει όλα.

 
At 17/5/06 10:50 π.μ., Blogger Μιχάλης Μητσός said...

Αθήναιε, να σου θυμίσω απλώς κάτι που το λέω συχνά και για την τηλεόραση. Οταν δεν σε ενδιαφέρει μια συζήτηση, είσαι ελεύθερος να μη συμμετέχεις σ'αυτήν. Το να συμμετέχεις όμως και ταυτόχρονα να την καταγγέλλεις είναι μαζοχιστικό για σένα και προσβλητικό για τους άλλους.
Οσο για τη λέξη "έλεος", σαν πολύ δεν τη χρησιμοποιούμε τελευταία εδώ πέρα; Ελεος!

 
At 17/5/06 12:03 μ.μ., Blogger Αθήναιος said...

Το έλεος δεν πήγαινε σε αυτή εδώ την συζήτηση αλλά στα κάθε λογής βιβλία που κατά καιρούς επανέρχονται σε ζητήματα τελειωμένα.

Τέτοια φαινόμενα με ενδιαφέρουν κ με αφορούν, επειδή θεωρώ ότι επαναφέροντας αυτά τα τελειωμένα ζητήματα μετατοπίζουμε τη συζήτηση από εκεί που όφειλε να είναι προσανατολισμένη, κατ'εμέ εννοείται.

Για να μην πω ότι το να εκφέρεις την άποψη ότι μια συζήτηση είναι άτοπη ή ανούσια συνιστά θέση κ όχι άρνηση.

 
At 27/5/06 2:23 π.μ., Anonymous Ελισάβετ Αθ. said...

Η δίκη του Eichmann υπάρχει σε ντοκιμαντέρ, όπου και η Arendt παρακολουθεί τη δίκη. Παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον.

 
At 28/5/06 6:30 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Το να συζητάτε για μία παρωδία δικαίου (ΚΑΝΕΝΑ ΕΓΚΛΗΜΑ ΑΝΕΥ ΝΟΜΟΥ) και για μία "δίκη" προϊόν απαγωγής είναι βαρύτατο δείγμα εγκληματικότητος διότι ήδη νομιμοποιείτε το έγκλημα!
Εάν το διαρκές ρατσιστικό έγκλημα των Εβραίων, δηλαδή η έμμονη ενοχοποίηση των Γερμανών προς κατίσχυση του δικού τους κράτους σας βρίσκει συνεργούς, απλά εκθέτετε την ανυπαρξία συνειδήσεώς σας.
Εξασκολουθείστε να υπερασπίζεστε τους σφαγείς της Σάμπρα και Σατίλα, τους εφευρέτες της διεθνούς τρομοκρατίας (Χαγκανά) και εξακολουθείστε να τους πληρώνετε ποικιλοτρόπως: ...

 
At 17/8/06 7:54 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

You have an outstanding good and well structured site. I enjoyed browsing through it
»

 
At 23/6/15 5:19 π.μ., Blogger Unknown said...

www.louisvuitton.com
mont blanc mountain
nba jerseys
oakley sunglasses
cheap oakleys
louis vuitton outlet
true religion jeans
true religion outlet online
michael kors outlet online
michael kors outlet
christian louboutin
chanel purses
michael kors outlet
michael kors outlet
gucci outlet
coach factory outlet
coach outlet store online
ray ban eyeglasses
michael kors handbags
air max uk
abercrombie store
ralph lauren outlet
cheap ray bans
concord 11s
louis vuitton outlet
fitflops outlet
coach factory outlet
burberry sale
christian louboutin outlet
michael kors uk
abercrombie and fitch outlet
coach outlet store online
abercrombie
ray ban sunglasses
michael kors outlet
20150623xiong

 
At 14/11/18 10:28 π.μ., Blogger yesi nurazizah said...

His article is very helpful at all thanks

Cara Mengobati bisul
Cara Mengobati Benjolan Pada Mata
Obat Biang Keringat
Cara Mengobati Penyakit Gondongan
Obat Asam Urat Paling Ampuh
Cara Menghilangkan Keputihan
Cara Mengobati Hematuria

 
At 19/11/18 4:06 π.μ., Blogger yesi nurazizah said...

Thank you for joining us. his article is very helpful

Cara Mengobati Benjolan Di Vagina
Pengobatan Alami Penyakit vertigo
Obat Maag Alami
Obat Penambah Berat Badan
Cara Mengobati Penyakit Kista
Cara Mengobati Sesak Napas Alami
Tips Obat Tradisional Gagal Jantung

 
At 18/12/18 10:29 π.μ., Blogger yesi nurazizah said...

thanks you the article really helped me. I hope the articles that are made are useful for all of us.

Cara Mengobati Penyakit Thalasemia
Cara Mengobati Penyakit Aritmia

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home