Τρίτη, Φεβρουαρίου 07, 2006

Tο σκάνδαλο, η εξιλέωση και ο Mωάμεθ



«Ο Μωάμεθ ούτε θα θύμωνε ούτε θα προσβαλλόταν απ' αυτά τα σκίτσα: απλώς θα χαμογελούσε». Αλί Φαρζάτ, Σύρος σκιτσογράφος, επονομαζόμενος και «βασιλιάς της σάτιρας».

Η ΕΙΔΗΣΗ. Ο Παλαιστίνιος υπουργός Δικαιοσύνης ανακοίνωσε το Σαββατοκύριακο ότι ανακάλυψε την κλοπή ή κατάχρηση 700 εκατομμυρίων δολαρίων από αξιωματούχους της Παλαιστινιακής Αρχής και ότι μέχρι στιγμής έχει διατάξει 25 συλλήψεις και έχει εκδώσει 10 διεθνή εντάλματα. Το ύψος των καταχρήσεων μπορεί να φτάνει τα πολλά δισεκατομμύρια δολάρια, τόνισε ο Άχμεντ αλ-Μπεγκάμι. Το πρώτο στάδιο των ερευνών, που περιέλαβε το πετρέλαιο, τα τσιγάρα και τα μέσα ενημέρωσης, ολοκληρώθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο. Αλλά ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς -που είναι υπεράνω υποψιών -του ζήτησε να μην ανακοινώσει το πόρισμά του πριν από τις εκλογές για να μην επηρεαστούν οι ψηφοφόροι. Σύμφωνα με τον αλ-Μπεγκάμι, 4 εκατομμύρια δολάρια από τους πόρους της Παλαιστινιακής Αρχής και 2 εκατομμύρια δολάρια από την ιταλική βοήθεια φαίνεται να δόθηκαν σε μια εταιρεία που υπήρχε μόνο στα χαρτιά. Ονόματα δεν αποκαλύφθηκαν. Όλοι γνωρίζουν όμως ότι στο σκάνδαλο εμπλέκονται ανώτατα στελέχη της Φατάχ.

H ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ. Εκατοντάδες Παλαιστίνιοι ξεχύθηκαν χθες στους δρόμους της Γάζας. H αιτία της οργής τους, όμως, δυστυχώς δεν ήταν το οικονομικό σκάνδαλο της απερχόμενης κυβέρνησής τους. Δεν ζήτησαν να δικαστούν εκείνοι που υπεξαιρούσαν τα χρήματά τους και κατηγορούσαν στη συνέχεια τον διεθνή σιωνισμό και ιμπεριαλισμό. Κυματίζοντας τις πράσινες σημαίες της Χαμάς και τις κίτρινες σημαίες της Φατάχ, οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Πόλη της Γάζας. Δεν κατήγγειλαν τους Ευρωπαίους για την υποκριτική τους στάση απέναντι στους νικητές των εκλογών. Δεν τους ζήτησαν μεγαλύτερη συμμετοχή στην ειρηνευτική διαδικασία. Για τα «σατανικά σκίτσα» φώναζαν και πετούσαν πέτρες. «Ω, Προφήτη Μωάμεθ», τραγουδούσαν, «είμαστε έτοιμοι να σε εξιλεώσουμε με τις ψυχές μας και το αίμα μας». Ανάλογες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας ήθελαν να κάνουν και οι μαθητές στη Ναμπλούς. Αλλά οι δάσκαλοι τους παρακάλεσαν να αρκεστούν στο μποϊκοτάζ των δανικών και νορβηγικών προϊόντων...

ΤΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ. Εύκολα θα υπέπιπτε κανείς στον πειρασμό να σκεφτεί πως όταν το πρώτο μέλημα εκατοντάδων, χιλιάδων, εκατομμυρίων ανθρώπων δεν είναι η διεκδίκηση της δικής τους ελευθερίας, αλλά ο περιορισμός της ελευθερίας των άλλων, ο διάλογος μαζί τους είναι αδύνατος. Στην πραγματικότητα, οι βίαιες διαδηλώσεις των τελευταίων ημερών στην Ασία και τη Μέση Ανατολή αποτελούν άλλο ένα σύμπτωμα όχι της σύγκρουσης ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση ή ανάμεσα στο ισλάμ και τον χριστιανισμό, αλλά μιας σύγκρουσης στο εσωτερικό του ίδιου του ισλάμ. Το πάνω χέρι το έχουν πάρει οι εξτρεμιστές και έχουμε όλοι ευθύνη γι' αυτό. Τα σκίτσα δεν αποτελούν παρά ένα πρόσχημα, ο Μωάμεθ είναι ένα κατά φαντασίαν ταμπού. Ας μην πατήσουμε την μπανανόφλουδα.

12 Comments:

At 7/2/06 11:51 π.μ., Blogger Roman said...

καταπληκτικό.

 
At 7/2/06 1:42 μ.μ., Blogger Mirandolina said...

Με τέτοια κείμενα, νομίζω θα τον προσέξουμε το βηματισμό.

 
At 7/2/06 2:39 μ.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

Μια παρατήρηση (με σημειολογική αξία;) Στα τρία τελευταία σημειώματά σου, έχει ιδιαίτερη βαρύτητα η λέξη 'όλοι', είτε στον τίτλο, είτε στην κατακλείδα.
Μήπως όμως πριν από την "ολότητα", θα έπρεπε να δούμε τι κάνουν οι λίγοι;
Ο ίδιος αναφέρεις για μερικές εκατοντάδες (συνδεμένους με τη Φατάχ) που ξεκίνησαν τα επεισόδια στα κτίρια των ευρωπαϊκών αποστολών στη Γάζα.
Μ'άλλα λόγια, είναι βέβαιο οτι η υπόθεση των σκίτσων προκάλεσε την οργή και την αποδοκιμασία της μουσουλμανικής κοινής γνώμης, για τους λόγους που όλοι γνωρίζουμε, αλλά και γιατί κάποιοι φρόντισαν επιμελώς να της τα καλλιεργήσουν.
Αντί να διαπιστώνουμε (λαθεμένα)οτι οι μουσουλμάνοι όλου του κόσμου είναι ήδη στο έλεος των εξτρεμιστών, δεν θάταν καλύτερα να δούμε πώς ο καθένας χειρίζεται την κρίση, ποιοί και γιατί εργάζονται για να μανιπουλάρουν το πλήθος (το οποίο δεν πολυακολουθεί, όπως διαπιστώνουμε!)
Ο "ιχνηλάτης" έδωσε πολίτιμες όψεις αυτής της πραγματικότητας. Προσδοκώ από σένα ως δημοσιογράφο να δώσεις ακόμα περισσότερες - αυτόν τον καιρό που περισσεύουν τα τζάμπα φληναφήματα, οι αμπελοφιλοσοφίες, οι σχολικές εκθέσεις και η κουβέντες του καφενέ.

 
At 7/2/06 3:00 μ.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

Ιχνηλάτη bravo και ξανά bravo.
Στα συμπεράσματα συμφωνούμε απόλυτα - για το "ξεψάχνισμα" της επικαιρότητας, τις διευκρινίσεις-διορθώσεις και τα άλλα, σε ευχαριστούμε όλοι πιστεύω.
Κι άλλα όποτε ευκαιρείς, ελπίζω!

 
At 7/2/06 5:14 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Σε λίγο που θ΄αρχλισουν οι συζητήσεις για τα πεπραγμένα της Φατάχ, η μπόχα των ατασθαλιών θα ακουμπήσει και έλληνες επιχειρηματίες που χρησίμευσαν ως αχυράνθρωποι για να ξεπλυθούν τα χρήματα. Οψόμεθα.

 
At 7/2/06 8:27 μ.μ., Blogger Μιχάλης Μητσός said...

Προς Roman και Mirandolina: ευχαριστώ.
Προς Pathfinder II: λες;
Προς Μαύρο Πρόβατο: η στήλη είναι 420-430 λέξεις. Χρειάζεται και κάποιο στυλ (!) Αυτά που προτείνεις είναι αντικείμενο συζητήσεων, διαλέξεων, μεγάλων άρθρων. Μακάρι να είμαι ένας απ'αυτούς που θα δώσουν τα ερεθίσματα. Οταν λέω "εμείς", εννοώ τους Δυτικούς, τους πλούσιους, τους βολεμένους.
Προς Ιχνηλάτη: εδώ είμαστε. Οταν η Γκάρντιαν (από την οποία συνέλεξα τα στοιχεία) μιλά για attorney general, εγώ αντιλαμβάνομαι ότι πρόκειται για τον Υπουργό Δικαιοσύνης. Προφανώς όμως έχεις δίκιο, και είναι ο Γενικός Εισαγγελέας. Νομικά δεν έχω σπουδάσει, σύντροφε, χημικός μηχανικός τελείωσα.
Εκεί που δεν έχεις δίκιο είναι στις δηλώσεις του τύπου για τον Αμπάς. Λέει καθαρά (σύμφωνα τουλάχιστον με την Γκάρντιαν) ότι "τον Δεκέμβριο, ο Αμπάς του ζήτησε να καθυστερήσει την ανακοίνωση μέχρι να περάσουν οι εκλογές".
Καλά, να μη διαδηλώσουν αμέσως οι Παλαιστίνιοι. Δεν τους είδα όμως να το κάνουν δύο, τρεις μέρες μετά. Δεν τους ενδιαφέρει; Δεν το πιστεύουν; Μόνο τα σκίτσα τους προσβάλλουν, όχι η διαφθορά των μέχρι χθες κυβερνητών τους;
Στο τέλος μιλώ για "πειρασμό". Βλέπεις όλη αυτή την αντίδραση και η πρώτη σου σκέψη είναι, ρε, μήπως είχε δίκιο ο Χάντινγκτον; Φυσικά έχεις περισσότερο μυαλό από τόσο, το επεξεργάζεσαι, το βλέπεις κι από άλλες πλευρές. Είναι εκρηκτική πάντως η κατάσταση, φαντάζομαι πως συμφωνείς.

 
At 8/2/06 2:07 π.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

"Ιχνηλάτη", πλακα μας κάνεις; (Ιδιαίτερα για θέματα που αφορούν τον αραβομουσουλμανικό κόσμο, αλλά και για όλα τ'άλλα) ποιός δεν περιμένει τα σχόλιά σου; Everybody here does!
Μιχάλη, σαφώς δεν τα ζητάω όλα αυτά από τις "διαστάσεις" - ένα μήνυμα προσπάθησα να επιδώσω, για το τι θέλει ο πελάτης :-). Κάθε κίνηση, στη σελίδα με τα διεθνή ή αλλού, καλοδεχούμενη. Λείπει φρικτά η πολιτική ανάλυση, αλλά και η ενημέρωση για το θέμα.

 
At 8/2/06 1:28 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Telika kapoioi edomesa to exoun terastio.. to ego tous. Anti na krinoun apo thn polu8rona tous ta legomena tou Mixalh (pou telika einai apo tous elaxistous sthn ellinikh dhsiografia pou paei kontra sta paradosiaka tetrimena) kalutera na kanoun kai autoi kapoia DHMOSIA dhlosh, kinhsh, anafora sta gegonota.
H empelofilosofia den taizei stomata.

 
At 8/2/06 7:10 μ.μ., Blogger Κωστής Γκορτζής said...

Ο Ημίαιμος αγαπητέ Ιχνηλάτη είναι εδώ και σας απολαμβάνει!
Συμφωνώ με τα σχόλιά σας και λυπάμαι γιατί αυτήν η πραγματικότητα της δημιουργικής αντιπαράθεσης, της αλληλοσυμπλήρωσης, της αποδοχής ή απόρριψης χωρίς σκοπιμότητες, είναι "εικονική" και προσεγγίσιμη σε τόσους λίγους (πάντως ό,τι και να πείτε, το ποδαρικό μου στον Μιχάλη ήταν καλό!).
Επομένως, όταν συμφωνώ, θεωρώ περιττό να "ανεβάζω" και σχόλιο. Επειδή, όμως, παρεξηγούμαι και στενοχωρώ τον φίλο μου Ιχνηλάτη, από τώρα θα αφήνω και την υπογραφή μου, σε όλους σας.
Μιχάλη, όντως, κουβαλάς μια Άνοιξη.
Βεβαίως, κάτι με τσιμπάει. Εκείνο το "ΟΛΟΙ έχουμε τις ευθύνες μας". Εμένα γιατί με εμπλέκεις στον τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο που εντέχνως πυροδότησαν τα ΜΜΕ μεταξύ Πολιτικής και Θρησκείας για να εμπεδώσουν την επικυριαρχία τους στην παγκοσμιοποιημένη κοινωνία;

 
At 8/2/06 8:19 μ.μ., Blogger Μιχάλης Μητσός said...

Ωχ, άμα συμφωνεί μαζί μου ο Ημίαιμος, κάποιο λάθος θα έχω κάνει. Την τελευταία φράση πού τη διάβασες; Θεωρείς δηλαδή ότι εσύ, ως δυτικός πολίτης και ψηφοφόρος, δεν φέρεις ευθύνη για το διευρυνόμενο χάσμα μεταξύ των πολιτισμών;

 
At 8/2/06 11:44 μ.μ., Blogger Κωστής Γκορτζής said...

Τρίτη πρόταση από το τέλος!
Όχι δεν αισθάνομαι ότι φέρω οποιαδήποτε ευθύνη για το χάσμα μεταξύ των πολιτισμών.
Και ξέρεις ότι συμφωνώ με τα ωραία σου! Μιά φορά διαφώνησα με εκείνο το καλό κορίτσι που πήρε το μισό Βερολίνο σε μιά νύχτα (ή τη Φρανκφούρτη;) και τό 'δεσες σχοινί κορδόνι.

 
At 8/2/06 11:48 μ.μ., Blogger Κωστής Γκορτζής said...

Και, μπαγάσα, ξεγλυστράς από την παγίδα με την προ εικοσαετίας ευελιξία σου...

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home