Παρασκευή, Ιανουαρίου 27, 2006

Mια σπάνια ιστορική ευκαιρία



Βαθύτατα υποκριτική είναι η αντίδραση της Δύσης στον απροσδόκητο θρίαμβο της Χαμάς στις παλαιστινιακές εκλογές. Ό,τι έσπειραν θερίζουν. H ώρα αυτή δεν ανήκει σε καταδίκες, αλλά στην αυτοκριτική και στην εξαγωγή συμπερασμάτων.

1) Ο παλαιστινιακός λαός έδωσε μαθήματα δημοκρατίας. H συμμετοχή στις εκλογές ήταν υψηλή, ήρεμη και χαρακτηρίστηκε από αίσθημα ωριμότητας και ευθύνης. Δεν θα τους καταλογίσουμε δα ότι παραπλάνησαν τους υπευθύνους των exit polls! Όπως λέει στον Νουβέλ Ομπζερβατέρ ο πρώην πρεσβευτής του Ισραήλ στη Γαλλία Νισίμ Ζβιλί, «πίστευα πάντα ότι οι Παλαιστίνιοι θα ήταν ο πρώτος αραβικός λαός που θα έθετε σε εφαρμογή τη δημοκρατία. Σήμερα μας το απέδειξαν, και πρέπει να σεβαστούμε τη βούλησή τους».

2) Κακώς εξεπλάγη η διεθνής κοινότητα - ημών συμπεριλαμβανομένων - με το εκλογικό αποτέλεσμα. Θα έπρεπε να το περιμένει. H διαιώνιση της κατοχής μιας χώρας, οι καθημερινοί εξευτελισμοί από τον στρατό του αντιπάλου, η απουσία της ελπίδας, σε συνδυασμό με την αδυναμία των διεθνών οργανισμών να επιβάλουν τον σεβασμό των ίδιων τους των ψηφισμάτων, οδηγεί σε ριζοσπαστικές και ακραίες λύσεις. Τι έπρεπε να κάνουν οι Παλαιστίνιοι; Να ψηφίσουν μαζικά τους ανίκανους και διεφθαρμένους «μετριοπαθείς» της Φατάχ για να μη στενοχωρηθούν ο Μπους, ο Μπλαιρ και ο Μπερλουσκόνι; Να «μαυρίσουν» εκείνους που εξασφαλίζουν τη λειτουργία των σχολείων και των νοσοκομείων τους για να μην κατηγορηθούν ότι προκρίνουν τους τρομοκράτες;

3) Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Χαμάς έχει διαπράξει μεγάλα και σοβαρά εγκλήματα. Δεν υπάρχει επίσης αμφιβολία ότι ένα μέρος της θέλει την καταστροφή του Ισραήλ και ένα άλλο μέρος της θέλει την εγκαθίδρυση ισλαμικού κράτους. Όμως οι άνθρωποι και τα κινήματα αλλάζουν. Εδώ άλλαξε κοτζάμ Σαρόν, κι από σφαγέας και προβοκάτορας έγινε άνθρωπος της ειρήνης!

4) Θρηνεί το Ισραήλ για τη νίκη των εξτρεμιστών. Όμως η Χαμάς είναι δικό του «παιδί». Τη δεκαετία του '80, η ισραηλινή ηγεσία έβλεπε στην οργάνωση αυτή ένα πολύτιμο αντίβαρο στους ανεπιθύμητους διαπραγματευτές της Φατάχ.

5) Πολλοί πολιτικοί και αναλυτές επισημαίνουν ότι το μπαλάκι βρίσκεται τώρα στο γήπεδο της Χαμάς, που πρέπει να αποκηρύξει τη βία, να αναγνωρίσει το Ισραήλ και να εργαστεί για την ειρήνη. Σε ένα βαθμό, έχουν δίκιο. Πολλά θα κριθούν όμως και από τις εκλογές που θα διεξαχθούν στις 28 Μαρτίου στο Ισραήλ. Αν ανατραπούν τα προγνωστικά που υπήρχαν μέχρι χθες και νικήσουν οι ακροδεξιοί του Νετανυάχου, η κατάσταση θα περιπλακεί. Αλλά αυτό είναι το απαισιόδοξο σενάριο. «Αυτά που δεν μπορέσαμε τόσα χρόνια να πετύχουμε», έγραφε χθες η εφημερίδα Μααρίβ, «θα τα πετύχουν η Χαμάς και το Καντίμα [το κόμμα του Σαρόν]. Ίσως τα πετύχουν με διαπραγματεύσεις, ίσως με πόλεμο. Σε κάθε περίπτωση, αυτή είναι μια σπάνια ιστορική ευκαιρία που ενδεχομένως δεν θα επαναληφθεί».

13 Comments:

At 27/1/06 1:13 μ.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

Συμφωνώ απόλυτα με τις εκτιμήσεις τόσο της στήλης, όσο και όσες μεταφέρθηκαν από τη Μααρίβ.

Καλώς ή κακώς η Χαμάς έπαιξε έναν σημαντικό ρόλο στα εδάφη της παλαιστινιακής αρχής, διασφαλίζοντας πολλές φορές μόνη τον κοινωνικό ιστό με οργάνωση της κοινωνικής αλληλεγγύης. Γι αυτόν το ρόλο επιβραβεύτηκε με την ψήφο των παλαιστινίων (σε μια δημοκρατική διαδικασία - ας το θυμάται αυτός κάποιος που ορυόταν εδώ για τις φύσει φασιστικές αραβικές κοινωνίες).

Να προσθέσω οτι η διαχείριση των προβλημάτων, την οποία αναμένει η πλειοψηφία από τους νικητές των εκλογών, θα λειτουργήσει σίγουρα σε όφελος ρεαλιστικών προσεγγίσεων.

Τέλος, είναι αλήθεια οτι όπως οι δυνάμεις του Σαρόν είχαν τη δυνατότητα, αν δεσμεύονταν σε μια πορεία ειρήνης, να οδηγήσουν σε αυτήν το σύνολο των Ισραηλινών (γιατί κανείς δεν μπορούσε να κατηγορήσει τα "γεράκια" για πούλημα των "εθνικών συμφερόντων") το αντίστοιχο συμβαίνει στην Παλαιστίνη με τις δυνάμεις της Χαμάς. Αυτή είναι τουλάχιστο η θετική πλευρά των εξελίξεων.

 
At 27/1/06 4:29 μ.μ., Blogger Roman said...

Συμφωνώ με το μ.π. και με τον blogoδεσπότη - όσο ριψοκίνδυνο και αν ακούγεται νομίζω ότι η ένταξη της Χαμάς στην δημοκρατική διαδικασία θα την αναγκάσει να ...ρίξει νερό στο κρασί της, και ίσως να φθαρεί από την καθημερινότητα της εξουσίας (αν και η Παλαιστινιακή Αρχή δεν έχει δα και την γαλλική γραφειοκρατία από πίσω της).

Το αποτέλεσμα αυτό θα είναι και ένα τεστ για όσους (δυτικούς) εμφανίζονται ως μεσσίες της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας - εάν δεχθούν το αποτέλεσμα οκ, αλλιώς θα φανούν ως υποκριτές που προσπαθούν να εγκαταστήσουν κυβερνήσεις-μαργιονέτες.

 
At 27/1/06 8:29 μ.μ., Blogger Κωστής Γκορτζής said...

Σίγουρα θα βοηθήσει στη λύση του προβλήματος, όπως αυτή σχεδιάζεται από καιρό αλλά ήταν αδύνατο, λόγω αντίδρασης ΧΑΜΑΣ, να περάσει από την Αραφάτ μεριά. Το έργο το έχουμε ξαναδεί, τη συμφωνία για τις βάσεις στην Ελλάδα δεν μπορούσε να την "περάσει" η επάρατος Δεξιά, μόνον ο Κανταφικού τύπου εθνικοσοσιαληστής Αντρέας (κατα τους Αμερικανούς η πολιτική ιδιότητα, κατά Ημίαιμο η ανορθογραφική). Τα ίδια και στην Τουρκία όπου μας "τρόμαξε" η εκλογή των ισλαμιστών που ήρθαν για να εμπεδώσουν τη δυτική καρέκλα στην Τουρκία.
Το κόλπο είναι παλιό Μιχάλη, το υπέστης και εσύ στα νιάτα σου...(με την καλή έννοια). Βάζεις αυτόν που κριτικάρει την εξουσία στην καρέκλα της κι έχεις σίγουρο αποτέλεσμα. Είτε την κάνει και βγάζει τον σκασμό λόγω ενοχών, είτε εφαρμόζει στο ακέραιο αυτά που κατέκρινε.
Καλό κουράγιο στους Παλαιστίνιους!

 
At 27/1/06 8:32 μ.μ., Blogger Kyrios Elefantas said...

klap klap (palamakia)
tres bien :)

 
At 27/1/06 8:47 μ.μ., Blogger Κωστής Γκορτζής said...

Αν χειροκροτήσει και ο Μ.Π., τότε ενωμένο το ζωικό βασίλειο θα κάνει θαύματα!
Και, Μιχάλη μου, μη μπερδεύεις την αδέσποτη περηφάνια με ημίαιμες δήθεν σεμνότητες. Διότι τις ώρες που κάποιοι απ΄την παλιοπαρέα αφιέρωσαν για διάβασμα και διαμόρφωση φιλοσοφικής άποψης, εγώ "πετούσα" σ' άλλα, πιό πρακτικά και τεχνοκρατικά (μερικές φορές χρησιμότατα κι αυτά για να αντιλαμβάνεται κανείς την πραγματικότητα). Αυτά μπορώ να καταθέτω με σεμνότητα και ειλικρίνεια.

 
At 27/1/06 11:04 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Στο πρωτο συμφωνω,
στο δευτερο κατα το ημισυ, οι παλαιστινιοι και "τ'αδερφια" τους οι αραβες εχουν κανει μεγαλα ιστορικα λαθοι, αρχζοντας απο την αρνηση της αποφασης του ΟΗΕ το 1948 για την δημιουργια 2 ανεξαρτητων κρατων.Παλαιστινιοι και λοιποι αραβες δεν δεχτηκαν. προτιμησαν πολεμους και το στατους του προτεκτορατου για την γαζα απο τους αιγυπτιους και για της δυτικης οχθης απο τους ιορδανους.
Επισης το 67 οι παραπανω μαζι με τους συριους ειχαν τη φοβερη ιδεα να πεταξουν του εβραιους στην θαλασσα, ευτυχως τους προλαβαν, και ετσι δημιουργηθηκαν τα κατεχομενα (το μπουμερανκ κατα τον μπεν γκουριον)
Το 2000 ο διεφθαρμενος και ενας εκ των πατερων της τρομοκρατιας, βενιαμινος ολου του ελληνικου τυπου και ενος μεγαλου μερους του ευρωπαικου Αραφατ αρνηθηκε την προταση μπαρακ για επιστροφη του 97% των κατεχομενων.
Ποτε κατηγγειλε ο ελληνικος τυπος την διαφθορα του αραφατ Μιχαλη? τωρα την θυμηθηκατε που κερδισε τις εκλογες η χαμας?

Γραφεις:
Τι έπρεπε να κάνουν οι Παλαιστίνιοι; Να ψηφίσουν μαζικά τους ανίκανους και διεφθαρμένους «μετριοπαθείς» της Φατάχ για να μη στενοχωρηθούν ο Μπους, ο Μπλαιρ και ο Μπερλουσκόνι;

Αυτο ακριβως επρεπε να κανουν και οχι για τους ΒΒΒ αλλα για τον εαυτο τους, δυστυχως τωρα θα πληρωσουν τις συνεπειες (αν φυσικα δεν αλλαξει τακτικη η τρομοκρατικη οργανωση χαμας) τι εννοω:
1. η ιδρυση παλαιστινιακου κρατους απομακρυνεται
2. Οι οικονομικες βοηθειες θα μειωθουν παρα πολυ απο ολο τον κοσμο
2. θα συνεχιστει η ισλαμοποιηση της κοινωνιας

 
At 28/1/06 2:33 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Ασχέτως του άρθρου, θέλω να δώσω συγχαρητήρια στον κ. Μητσό για όλα τα άρθρα του που έχω διαβάσει εντύπως στα ΝΕΑ. Η οπτική του μερικές φορές μου δίνει μεγάλη ώθηση.

 
At 28/1/06 9:50 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Αγαπητε Controcorente, δεν με απασχολουν τοσο οι προβλεψεις σου για το μελλον των συνομιλιων, οσο οι χαρακτηρισμοι που χρησιμοποιεις. Τρομοκρατης ο Αραφατ, τρομοκρατικη οργανωση η Χαμας κτλ. Με αυτη τη λογικη δεν θα υπηρχε σημερα Ελλαδα, αλλα ουτε και Ισραηλ. Και ας μη ξεχναμε πως δημιουργηθηκε το Ισραηλ και πως μεσα σε μικρο χρονικο διαστημα το προτεκτορατο των Αμερικανων καταφερε να μετατραπει απο υποτιθεμενο θυμα σε θρασυτατο θυτη και δυναστη.
Ως προς την ισλαμοποιηση της κοινωνιας, αυτη ειναι απορροια της εμφανους αποτυχιας της πολιτικης του παρελθοντος να επιλυσει τα προβληματα του παλεστινιακου λαου. Δεν καταλαβαινω γιατι αυτη η ισλαμοποιηση ειναι τοσο αρνητικη, απο τη στιγμη που ενα μεγαλο ποσοστο του εβραικου πληθυσμου και των αμερικανων ευαγγελιστων εχει την ιδια ψυχοσυνθεση και φρασεολογια με τους ταλιμπαν.
Ενδεχομενη αρνηση του Ισραηλ να συνδιαλαγει με τη Χαμας προς την κατευθυνση της ειρηνης ισως να αποβει μοιραια μακροχρονια, λογω της πληθυσμιακης δυναμικης των αραβων του ισραηλ και της ενδεχομενης πυρηνικης προοπτικης του Ιραν.

 
At 28/1/06 2:33 μ.μ., Blogger Roman said...

Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

 
At 28/1/06 2:35 μ.μ., Blogger Roman said...

δηλαδή επειδή οι μισοί αμερικανοί και κάποιοι (σε καμία περίπτωση όλοι) οι Ισραηλινοί είναι εξτρεμιστές και προωθούν μια θρησκευτική ρητορική, αυτό νομιμοποιεί το να μετατραπεί η Μέση Ανατολή σε ενιαίο χαλιφάτο??

 
At 28/1/06 3:36 μ.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

Δεν είμαστε εκεί Roman.
Μη γελιέστε: όπως παντού στον κόσμο, έτσι κι εκεί οι άνθρωποι θέλουν ειρήνη και δικαιοσύνη.
Τα "λουλούδια" του θρησκευτικού φανατισμού και του πολέμου ανθίζουν στο βαθμό που οι κοινωνίες τα στερούνται αυτά - στην περίπτωση της Παλαιστίνης, εξαιτίας της νεοαποικιακής πολιτικής του κράτους του Ισραήλ και της υπερατλαντικής "πλάτης" που του την επιτρέπει...

 
At 28/1/06 4:56 μ.μ., Blogger Κωστής Γκορτζής said...

Θα έλεγα "Ατλαντικής" (ΝΑΤΟ) γιατί περιέχει περισσότερους ενόχους.

 
At 28/1/06 5:15 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Αγαπητέ Μιχάλη, πιστεύω ότι πιάνεις την ουσία του ζητήματος.
Κατ' αρχήν κανείς δεν βρέθηκε να πει ότι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν προϊόν νοθείας. Άρα πρέπει να δεχτούμε ότι αυτή ήταν η βούληση της πλειοψηφίας.
Φαίνεται επίσης ότι μετά από παρατεταμένη περίοδο αναποτελεσματικής ή και (διε)φθαρμένης διοίκησης, η ζυγαριά της λαϊκής ψήφου, γέρνει πάντα προς την αντίθετη πλευρά σκέψης και δράσης.
Έτσι έγινε στα πρώτα χρόνια της μεταπολεμικής Ελλάδας,της μετακομμουνιστικής Ρωσίας κ.λ.π
Το ζήτημα είναι ότι οι άνθρωποι της Χαμάς που θ' αναλάβουν τις ηγετικές θέσεις, γνωρίζουν πρόσωπα, θέσεις και τρόπους των Ισραηλινών. Αμήχανοι τον πρώτο καιρό θα είναι οι Ισραηλινοί ιθύνοντες και οι Αμερικανοί. Νομίζω ότι θα δούμε εκ μέρους των μια σειρά δοκιμαστικών-ανιχνευτικών δράσεων.
Τελικά πιστεύω ότι δεν θα δούμε κλιμάκωση της έντασης αλλά ίσως πιο σκληρές διαπραγματεύσεις.

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home