Πέμπτη, Φεβρουαρίου 02, 2006

H αυτοκτονία της πολιτικήςΤι είδους δημοκρατία είναι αυτή που φέρνει στην εξουσία τρομοκράτες χωρίς να παραβιάζονται οι κανόνες που τη στηρίζουν; Για να απαντηθεί αυτό το ερώτημα, που ήλθε στο προσκήνιο μετά τη νίκη της Χαμάς, πρέπει να επανεξεταστούν τρεις λέξεις.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. Στη συνέντευξή του στα NEA, ο Άμος Οζ υποστήριξε ότι η Παλαιστινιακή Αρχή θα έπρεπε να έχει απαγορεύσει τη συμμετοχή της Χαμάς στις εκλογές. Θα έπρεπε δηλαδή να μιμηθεί τον στρατηγό Ζερουάλ της Αλγερίας, που κατήργησε το 1991 τον δεύτερο γύρο των εκλογών στη χώρα του για να μην έλθουν στην εξουσία οι ισλαμιστές. Όμως στην Παλαιστίνη δεν υπάρχει ένα κράτος που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις μιας τέτοιας επιλογής. H δημοκρατία - γράφει η Μπάρμπαρα Σπινέλλι στη Στάμπα - δεν συνιστά μόνο νίκη των ισχυρότερων ομάδων σε μια τίμια και διαφανή αναμέτρηση. Προϋποθέτει δύο ακόμη κρίσιμους παράγοντες, που στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη απουσιάζουν: ένα αναγνωρισμένο και ισχυρό κράτος και μια εδαφική κυριαρχία. Προϋποθέτει, με άλλα λόγια, ένα καθαρό μονοπώλιο της θεμιτής βίας. Όμως ούτε οι ΗΠΑ ούτε το Ισραήλ, που κόπτονται για τη δημοκρατία, βοήθησαν τον Αμπού Μάζεν να αποκτήσει αυτό το μονοπώλιο. Αυτό ακριβώς μπορεί παραδόξως να πετύχει τώρα η Χαμάς: να θέσει όλες τις ένοπλες πολιτοφυλακές υπό τον έλεγχό της.

EIPHNH. H μονομερής απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Γάζα ήταν μια επαναστατική πράξη, αλλά δεν ισοδυναμεί με ειρήνη, γιατί η ειρήνη προϋποθέτει έναν εταίρο του οποίου αναγνωρίζεις την ύπαρξη. Ειρήνη έκαναν οι Γάλλοι και οι Γερμανοί ύστερα από αιώνες πολέμων, παραιτούμενοι από ένα μέρος της εθνικής τους κυριαρχίας και δημιουργώντας την Ευρωπαϊκή Κοινότητα Άνθρακα και Χάλυβα. Κάτι ανάλογο θα μπορούσε να γίνει μια μέρα στη Μέση Ανατολή. Προηγουμένως, όμως, θα πρέπει οι Παλαιστίνιοι να αναγνωρίσουν το δικαίωμα ύπαρξης ενός εβραϊκού κράτους που δεν θα κινδυνεύει να αποσταθεροποιηθεί από την επιστροφή των προσφύγων, και οι Ισραηλινοί να αναγνωρίσουν το δικαίωμα ύπαρξης ενός παλαιστινιακού κράτους που δεν θα απειλείται από μερικές χιλιάδες ανεξέλεγκτους εποίκους.

ΑΦΟΠΛΙΣΜΟΣ. Για οποιοδήποτε απελευθερωτικό κίνημα - τονίζει η Ιταλίδα αρθρογράφος - είναι αδιανόητο να καταθέσει τα όπλα αν δεν έχει προηγουμένως αναγνωριστεί ως ισότιμος εταίρος σε μια διαπραγμάτευση. Τα όπλα αποτελούν αυτή τη στιγμή ένα μέσον για τη Χαμάς, και η έμφαση δεν πρέπει να δοθεί στο μέσον, αλλά στον σκοπό (την καταστροφή του Ισραήλ). Ακόμη και ο Μαντέλα και το Αφρικανικό Εθνικό Κονγκρέσο εγκατέλειψαν την ένοπλη αντίσταση μόνο META την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων, τη νομιμοποίηση του κινήματός τους και την έναρξη διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση της Πρετόρια. Ας αφήσουν λοιπόν το Ισραήλ, οι ΗΠΑ και η Ευρώπη τις κούφιες λέξεις. Δεν πρόκειται μόνο για το αποκορύφωμα της υποκρισίας, αλλά για την αυτοκτονία της πολιτικής.

17 Comments:

At 2/2/06 1:03 μ.μ., Blogger Πάνος said...

Μιχάλη, βλέπω πως ΤΑ ΝΕΑ κρατιούνται άνετα στο ύψος τους...

(Επί τη ευκαιρία, πες στους κομπιουτεράδες σας οτι πρακτικά ΔΕΝ ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ η εφημερίδα. Δεν είναι δυνατόν να γερνάς, μέχρι να ανοίξει ένα άρθρο! Ίσως με την πολλή διαφήμιση που φορτώνονται οι σελίδες, πετυχαίνουν το απόλυτο: να μην κάθονται να τις περιμένουν παρά μονάχα οι -πόσοι;- μαζοχιστές!)

 
At 2/2/06 1:38 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

(Πάνο, μαζί σου, για ΟΛΗ την παρένθεση)

 
At 2/2/06 1:48 μ.μ., Anonymous Ιχνηλάτης said...

Νομίζω έχει παρατραβήξει η ιστορία με τον Αμος Οζ. Αρκετά τον ύμνησε ο ευρωπαικός τύπος, κυρίως ο ελληνικός, ως αριστερό, διανοούμενο, φιλειρηνιστή. Τίποτα από τα τρία δεν είναι.
Με την τελευταία συνέντευξη του στα ΝΕΑ απέδειξε ότι είναι και αντιδημοκράτης.
Δημοκρατία με αποκλεισμούς θυμίζει το..ολίγον έγκυος.
Οσο για το πείραμα της Αλγερίας, να θυμίσω στον ανεκδιήγητο..μάγο του Οζ, ότι το στρατιωτικό πραξικόπημα του Ζερουάλ οδήγησε σε ένα αιματηρό εμφύλιο πόλεμο που κόστισε τη ζωή δεκάδων χιλιάδων αθώων αλγερινών. Αλλά, θα μου πείτε, τι τον νοιάζει τον..διανοούμενο αριστερό φιλειρηνιστή αν σκοτωθούν μερικές χιλιάδες παλαιστίνιοι παραπάνω.
Ακόμα και η σκοταδιστική φονταμενταλιστική Χαμάς έχει δείξει από την ημέρα των εκλογών μια μίνιμουμ αποδοχή των όρων του δημοκρατικού παιχνιδιού. Μπορώ να παραθέσω αμέτρητες δηλώσεις, και πράξεις, των ηγετών της που το επιβεβαιώνουν.
Και για να πούμε τα πράγματα με το όνομα τους, Ισραήλ και ΗΠΑ ( και η Ευρώπη σε λιγότερο βαθμό ) φέρουν τεράστιο μέρος της ευθύνης για την εξάπλωση του ισλαμικού φονταμενταλισμού ΚΑΙ στην παλαιστινιακή κοινωνία. Τους βολεύει από πολλές πλευρές.
Αυτά για τη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.
Για την ΕΙΡΗΝΗ και τον ΑΦΟΠΛΙΣΜΟ σε γενικές γραμμές ισχύουν αυτά που γράφει η Σπινέλλι, απουσιάζουν όμως σοβαρές παράμετροι και υπάρχουν αρκετές ανακρίβειες στα λεγόμενα της.
Αλλά είπαμε, πληκτρολογώ αργά και κουράζομαι :-)
*****
Συνυπογράφω την παρένθεση του Πάνου κι εγώ ! Νόμιζα ότι μόνο εγώ ήμουν ανυπόμονος με την ηλεκτρονική μορφή των ΝΕΩΝ )

 
At 2/2/06 2:22 μ.μ., Blogger sal.ló said...

Θα συμφωνήσω με τον Κ. [και με τον πάνο για την παρένθεση]. Το να θέτεις τέτοιους περιορισμούς εν τη γενέσει μίας δημακρατίας ,αφενός, θα αποτελούσε αφαίρεση του δημοκρατικού θεμελίου, αφετέρου, μόνο μέσω ενός έξωθεν δακτύλου θα μπορούε να επιτευχθεί, ο οποίος πολύ αμφιβάλλω αν θα μπορούσε να αποφύγει το επακολουθούν τουρλουμπούκι στην περιοχή. Οι εκλογές αυτές να μην ξεχνάμε γίνονται για να εκτονώνουν την κατάσταση στην περιοχή όχι για να την δυναμιτίζουν, δηλαδή ακριβώς για να καλύψουν το έλλειμμα της εδαφικής κυριαρχίας και του ισχυρού κράτους. Αυτά νομίζω εγώ βέβαια, εσείς κάτι παραπάνω ξέρετε.

 
At 2/2/06 3:04 μ.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

Τα είπε όλα ο ιχνηλάτης!
Για την παρένθεση τώρα: η εκ του προχείρου διάγνωσή μου είναι οτι λείπει "εύρος ζώνης" ή ο σέρβερ είναι πολύ αδύνατος - δε φταίνε δηλαδή οι διαφημίσεις ή το σύστημα διαχείρισης περιεχομένου... Ηγουν, επενδύστε και λιγάκι!

 
At 2/2/06 4:37 μ.μ., Anonymous ιχνηλάτης said...

sal.lo, χαίρομαι που με..αναγνώρισες αλλά το " Κ " πάει ! Δεν το χρησιμοποιώ πια ρε φίλε.
Ο Πάνος μου πρότεινε μια λίστα με ψευδώνυμα και διάλεξα το " ιχνηλάτης ".
Κρίση ταυτότητας θα πάθω :-)
*****
Μαύρο Πρόβατο, υπάρχει κάποιο θέμα που δεν το κατέχεις από την καλή και από την ανάποδη ;; !!
Ακου εκεί " εύρος ζώνης " ! Εγώ από λομπιούτερ μόνο την..ευρωζώνη ξέρω :-)

 
At 2/2/06 5:54 μ.μ., Blogger Πάνος said...

Άσχετο, αλλά ... πρέπει να γραφτεί: Ιχνηλάτη, κατοχύρωσε το όνομα στο blogger, για να μην (ξανα)ψαχνόμαστε!

 
At 2/2/06 7:25 μ.μ., Blogger Achilleas said...

Συμφωνω με Πανο και τους υπολοιπους. Τα Νεα ειναι δυσκολο να ανοιξουν και δεν πιστευω οτι ειναι θεμα συνδεσης :2mb/sec NTL cable εχω στο σπιτι και τουλαχιστον 10 και παραπανω στο πανεπιστημιο αλλα σε μερικες περιπτωσεις οχι μονο αργει να κατεβει, αλλα απλα αρνειται να ανοιξει. Το ιδιο συμβαινει και με I.Explorer και με Firefox. Μαλλον η php γλωσσα που χρησιμοποιουν δεν ειναι και η καλυτερη. Ισως ομως καποιοι, να εχουν στησει δικτυο παρακολουθησης οπως και στην περιπτωση των κινητων!!!Αστειο ηταν αυτο.

 
At 2/2/06 8:00 μ.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

Achille κι εγώ έχω σύνδεση που "φυσάει" - το θέμα είναι τι γίνεται από τη μεριά του δολνέτ! Οχι η base και τo php, αλλά πόσο ισχυρός είναι ο sql server.
Φιλε ιχνηλάτη, κάποτε ήμουν λίγο μηχανικός - μπορεί βέβαια να λέω βλακείες για το θέμα!

 
At 2/2/06 8:18 μ.μ., Blogger Ημίαιμος-Imiaimos said...

Η πολιτική δεν αυτοκτόνησε, απλούστατα γιατί την έχουν δολοφονήσει εδώ και καιρό αν κρίνουμε από το τουμπάνιασμα και την μπόχα.
(Και συμφωνώ με τις περενθέσεις)

 
At 2/2/06 10:37 μ.μ., Anonymous ιχνηλάτης said...

Ημίαιμε, σου απαντάω εδώ για το χθεσινό επειδή εκεί μπορεί να μην το δεις.
Νομίζω ότι παρερμήνευσα την άποψη σου και την αδίκησα.
Πιστεύω κάθε συγγενής θύματος θα έκανε το ίδιο, εν βρασμώ. Ακριβώς για το λόγο αυτό το εν βρασμώ θεωρείται ( και ορθώς κατά την άποψη μου ) το πιο σημαντικό ελαφρυντικό από το νόμο.
Η θανατική ποινή όμως είναι μια εν ψυχρώ εκτέλεση. Και μάλιστα από το οργανωμένο κράτος. Δηλαδή από την κοινωνία. Δηλαδή από μένα κι από σένα.
Τεράστια η διαφορά.
Πιστεύω ότι κατανοούμε και οι δύο το πρώτο, και καταδικάζουμε το δεύτερο.
Ελπίζω η απολογία μου αυτή να σε ικανοποιεί.

 
At 2/2/06 11:08 μ.μ., Blogger Achilleas said...

Αυτο λεω και εγω μαυρο προβατο. Δεν ειναι θεμα ανεπαρκους bandwidth του χρηστη αλλα προβλημα του dolnet. Ειχα παραπονεθει πριν απο κανα δυο χρονια για την ιστοσελιδα του Βηματος, που κατα την αποψη μου ηταν απο τα χειροτερα που εχω δει για εφημεριδα (ελληνικη η ξενη). Παντως αμφιβαλω εαν προκειται για SQL Server, γιατι απο οτι ξερω αυτος δεν ειναι web server αλλα για αποθηκευση δεδομενων, οπως και το Access. Μαλλον για apache προκειται αν και ισως να κανω λαθος: δεν βαζω το χερι μου στη φωτια. Κανε κλικ εδω για να ριξεις μια ματια.

 
At 2/2/06 11:44 μ.μ., Anonymous athenaeus said...

Αστεία σκέψη η μη συμμετοχή της Χαμάς στις εκλογές. Αυτό που αφοπλίζει είναι η Υπουργική Μερσεντες. Θα τους δείτε σε μια πενταετία. Η συμμετοχή τους στο κοινοβουλευτικό σύστημα, είναι η αρχή του τέλους της ένοπλης δράσης. ΄Ετσι ιδρύθηκε κ το Ισραήλ. Μια χούφτα τρομοκράτες ( με τα κριτήρια που κρίνουμε τη Χαμας κ αυτοί τρομοκράτες ήταν) του Ιργκούν έπαιξαν το ρόλο τους.

 
At 3/2/06 1:50 π.μ., Blogger Achilleas said...

Μιχαλη πολυ καλο το αρθρο, και τα γνωμη μου συνδεεται αμεσα με το θεμα του χθεσινου αρθρου. Το τελικο ερωτημα ειναι, σε μια δημοκρατικη κοινωνια πρεπει να θετουμε ορια στην εκφραση (ατομικη και συλλογικη) και αν ναι τοτε πως οριοθετουμε αυτη την ελευθερια.

Για το ορια στην προσωπικη ελευθερια εκφρασης εχουν ειπωθει αρκετα και σημαντικα, αν και το θεμα δεν εχει εξαντληθει. Ως προς το σημερινο θεμα, την ελευθερια συλλογικης εκφρασης μεσω της πολιτικης διαδικασιας πιστευω (ως συνηθως) οτι τα πραγματα δεν ειναι ασπρα η μαυρα οπως συχνα παρουσιαζονται. Και στην ελλαδα ειχαμε απαγορευση του Κουμμουνιστικου κομματος οπως εχουν υπαρξει αλλωστε και σε πολλες αλλες χωρες. Ο λογος για τις απαγορευσεις αυτες ηταν κυριως ο κινδυνος ανατροπης της δημοκρατιας και η επιβολη ενος ολοκληρωτικου καθεστωτος, οπου πλεον δεν θα υπηρχαν ουτε οι τυπικες ελευθεριες. Στην ελλαδα αλλα και στη Γερμανια, η δικαιολογια για την απαγορευση των κουμμουνιστικων κομματων ηταν η αντισυγματικοτητα του μανιφεστου τους, στο οποιο εκφραζοταν η βουληση τους να ανατρεψουν τη δημοκρατια και να δημιουργησουν ενα κρατος προλεταριων.

Μπροστα στον κινδυνο να ανατραπει το πολιτευμα μεσω δημοκρατικων μεσων, πολλες χωρες σωστα απαγορευσαν κατα τη γνωμη μου τη συμμετοχη τετοιων κομματων στις εκλογες ωστε να επιτυχουν τη συνεχιση της δημοκρατιας. Το θεμα για το αν πρεπει να απογορευθουν καποια κομματα οπως του NPD στη Γερμανια, του BNP στη Βρετανια κτλ. ειναι αρκετα επικαιρο με την εξαρση του ρατσισμου που παρατηρειται σημερα στην Ευρωπη.

Στην περιπτωση της Χαμας δεν μπορω να πω οτι επρεπε να απαγορευθει για καποιον απο τους λογους που ανεφερα παραπανω. Δεν εχει δηλωσει οτι σκοπευει να καταλαβει την εξουσια και να μετατρεψει την κατεχομενη παλεστινη σε θεοκρατια. Οποτε γιατι να απαγορευτει η συμμετοχη της Χαμας??? Επειδη δεν αναγνωριζει το Ισραηλ. Τοτε η Φαταχ θα λαμβανε μερος μονη της και τα ποσοστα συμμετοχης θα ηταν απογοητευτικα αφου δεν ειναι δυνατον καποιος να τρεχει μονος του και να καταληξει.. δευτερος. Επισης θα εδειχνε την υποκρισια του επιτελειου Μπους, που απο τη μια υποστηριζει την εκδημοκρατηση της Μεση Ανατολης και του Αραβικου κοσμου, αλλα απο την αλλη απαγορευει τη συμμετοχη κομματων που δεν ειναι φιλικα στους Αμερικανους.

Ας μην ξεχναμε οτι ο πιο προσφατος στοχος αυτης της διαδικασιας εκδημοκρατισης ειναι το Ιραν οπου και εκει υπαρχει απαγορευση κομματων που δεν αρεσουν στους μουλαδες. Φανταστειτε να προσπαθουν να πεισουν τους Ιρανους να εξεργεθουν και να ανατρεψουν τους μουλαδες για να γνωρισουν εκ νεου περιορισμους στις ελευθεριες τους.

Συμφωνω με sal.lo οτι μαλλον θα εκανε τα πραγματα ακομη χειροτερα. Ειδικα αν σκεφτει κανεις το ποσο διεφθαρμενα θεωρουνται τα στελεχη της Φαταχ απο τον παλεστινιακο λαο, μαλλον για ολοκληρωτισμο παρα για δημοκρατια θα μιλουσαν.

Αν και εχεις δικιο σε γενικες γραμμες ως προς το οτι η εξουσια διαφθειρει athenaeus , πρεπει να εχουμε στο μυαλο μας οτι παντοτε καποιοι σκληροπυρηνικοι ιδεαλιστες θα υπαρχουν που θα συνεχισουν να πολεμουν για τα πιστευω τους, οπως εχει γινε και στη Βρετανια με τον ΙRΑ.

 
At 3/2/06 7:05 π.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

Μπροστα στον κινδυνο να ανατραπει το πολιτευμα μεσω δημοκρατικων μεσων, πολλες χωρες σωστα απαγορευσαν κατα τη γνωμη μου τη συμμετοχη τετοιων κομματων στις εκλογες ωστε να επιτυχουν τη συνεχιση της δημοκρατιας.

-Ανδρεουλάκος; Φράντς Τσαγκάρης;
-Achilleas

Το τραγικό είναι οτι φαίνεσαι καλόπιστος, εσύ που κατά τα άλλα δε συμφωνείς με την απαγόρευση της προσβολής της μνήμης του Ολοκαυτώματος.

Τώρα καταλαβαίνω τον πατέρα σου!

 
At 3/2/06 8:13 π.μ., Blogger Αθήναιος said...

Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

 
At 3/2/06 8:17 π.μ., Blogger Αθήναιος said...

Αχιλλέα, με παρεξηγήσατε. Δεν θεωρώ διαφθορά κ παρακμή την απόκτηση μιας Υπουργικής Μερσεντές. Το αντίθετο. Το θεωρώ βήμα προς την πρόοδο. Ο ένοπλος πολέμαρχος της Χαμάς που γίνεται Υπουργός, καταρχάς έχει επιτύχει το στόχο του ως αγωνιστής, κατά δεύτερον, η συμμετοχή στο πολιτικό παιχνίδι τον αναγκάζει να αφήσει τα καομπουλίκια κατά μέρος. Χαιρετίζω το σταδιακό μετασχηματισμό της Χαμάς σε πολιτική οργάνωση. Δεν θα γίνει απο τη μια μέρα στην άλλη, αλλά θα γίνει. Εξάλλου κ ο Μπεγκίν κάτι φορές ξεχνούσε ότι το Ιργκούν είχε διαλυθεί... για να είμαστε κ δίκαιοι.Και επειδή πολλοί κριτικάρουν την ανυπαρξία ανάληψης πρωτοβουλιών από την πλευρά της ΕΕ στο Μεσανατολικό, θυμίζω ότι η συζήτηση για ύπαρξη " πολιτικού σκέλους" της Χαμάς όταν αυτό ήταν ανύπαρκτο ξεκίνησε στους κόλπους της ΕΕ.

Ενδιαφέρον φόρουμ συναντησης των απόψεων των δύο πλευρών είναι το www.bitterlemons.org το οποίο κ αυτό συστήθηκε με πρωτοβουλία της ΕΕ.Αξίζει την επίσκεψή σας.

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home