Τρίτη, Φεβρουαρίου 28, 2006

H ανασφάλεια των υπερηρώων



H ιδεολογική σύγχυση είναι πλήρης, η χώρα είναι χωρισμένη στη μέση. Ακόμη και οι υπερήρωες αισθάνονται ανασφάλεια. Για την παγκόσμια τάξη, πάντως, τα αισθήματά τους είναι κοινά: δεν τους αρέσει.

Επικεφαλής τής μιας συμμορίας είναι ο Κάπταιν Αμέρικα, σύμβολο των ελευθεριών. Την αντίπαλη συμμορία τη διευθύνει ο Άνθρωπος από Σίδερο, που πιστεύει ότι οι ελευθερίες πρέπει να περισταλούν στο όνομα της ασφάλειας. Ανάμεσά τους, αναποφάσιστος για το ποια πλευρά να διαλέξει, βρίσκεται ο Σπάιντερμαν. Αυτή είναι η βασική υπόθεση της νέας σειράς κόμικς «Εμφύλιος Πόλεμος», που θα κυκλοφορήσει τον ερχόμενο Μάιο στις Ηνωμένες Πολιτείες από τις εκδόσεις Marvel. Θα ακολουθήσει η σειρά «Εμφύλιος Πόλεμος: Πρώτη Γραμμή», μια αφήγηση αυτού του πολέμου από την πλευρά δύο δημοσιογράφων που τον καλύπτουν.

Οι παραλληλισμοί με τη σημερινή αμερικανική πραγματικότητα είναι προφανείς, αλλά ο διευθυντής του εκδοτικού οίκου Τζο Κεσάντα αρνείται οποιαδήποτε πρόθεση προπαγανδιστικού τύπου. «Εναπόκειται στον αναγνώστη να αποφασίσει», είπε σε ομιλία του στην ComicCon, το πρώτο μεγάλο συνέδριο της βιομηχανίας των κόμικς που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο στη Νέα Υόρκη. «Εμείς θέτουμε τα ερωτήματα, θα ήταν όμως απαράδεκτο να επιβάλουμε και την άποψή μας». Παρών στο συνέδριο ήταν και ο Νταν Ντίντιο, αντιπρόεδρος του άλλου μεγάλου εκδοτικού οίκου που ασχολείται με τα κόμικς, του DC Comics. Εδώ θα κυκλοφορήσουν σύντομα άλλες δύο ιστορίες που παραπέμπουν ευθέως στη σημερινή Αμερική. H μία λέγεται «Μαχητές της Ελευθερίας»: οι υπερήρωες προσπαθούν να σώσουν τον κόσμο από μια διεφθαρμένη κυβέρνηση, όπου ένας από τους νόμους λέγεται Patriot Act. H δεύτερη έχει τον τίτλο «Ρουά Ματ» και πρωταγωνιστεί σ' αυτήν μια μυστική οργάνωση που θέλει να ελέγξει τις κινήσεις των υπερηρώων ώστε να μην ξεπεράσουν τα όρια. «Δεν πρόκειται για πολιτικά κόμικς, παρ' όλο που μπορούν να διαβαστούν κι έτσι», τόνισε ο Ντίντιο στο συνέδριο. «Μετά την 11η Σεπτεμβρίου, ο κόσμος έχει μεγαλύτερη ανασφάλεια, μεγαλύτερο άγχος, και αυτό το άγχος το αισθάνονται και οι υπερήρωες».

Σε όλες αυτές τις καινούργιες ιστορίες, οι καλοί και οι κακοί είναι πάντα παρόντες, αλλά τα όρια ανάμεσά τους είναι θολά. Εξαίρεση αποτελεί μια ιδέα του διάσημου κομίστα Φρανκ Μίλερ, όπου ο Μπάτμαν τα βάζει με τον μπιν Λάντεν - και φυσικά τον νικά. «Δεν ξέρω αν είναι πολύ καλή ιδέα, δεν είμαι βέβαιος ότι τα μέλη της αλ Κάιντα θα αγοράσουν αυτό το άλμπουμ», σαρκάζει ο Ισπανός σκιτσογράφος Ντανιέλ Ακούνια, που επιμελείται τους «Μαχητές της Ελευθερίας». Ούτε βέβαια οι τρομοκράτες έχουν καμιά σχέση με το Ισλάμ. Αρκετές απειλές έχουν δεχθεί οι Δανοί σκιτσογράφοι για την απεικόνιση του Μωάμεθ, κανείς δεν θα ήθελε να ανοίξει τώρα ένα καινούργιο μέτωπο.

6 Comments:

At 28/2/06 8:19 μ.μ., Blogger Μιχάλης Μητσός said...

Πάνο, είσαι ο μοναδικός φίλος στη μπλογκόσφαιρα που μου απέμεινε. Τι να έγιναν οι υπόλοιποι; Τους πίκρανα; Τους έκανα να βαρεθούν; Πες μου εσύ, που είσαι έμπειρος και έχεις ιδέες...

 
At 28/2/06 8:58 μ.μ., Blogger sal.ló said...

... η ανασφάλεια του αρθρογράφου...

 
At 28/2/06 10:38 μ.μ., Blogger S G said...

οταν δεν υπαρχουν πολλα σχολια, δυο τινα συμβαινουν:

ειτε το κειμενο ειναι τοσο καλο που κανεις δεν εχει κατι να προσθεσει (ή φοβαται να μιλησει)

ειτε απλα το κειμενο ηταν βαρετο :-)

"πανος: Υπερβολικά απλοϊκά μου φαίνονται τα νέα αμερικάνικα κόμικ. Όπως πάντα..."

τα κομικ του Μιλερ (οπως το σιν σιτυ) ειναι εξαιρετικα. Να μην μιλησω για το Μαους του Αρτ Σπιγκελμαν ή για αλλα τετοια. Μην βλεπουμε μονο την επιφανεια, η Αμερικη οπως παντα, παραγει απολα...

 
At 1/3/06 12:33 π.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

φίλτατε ιχνηλάτη,
προσυπογράφω!
Για μένα δεν είναι (τόσο) η κρίση του, (όσο) είναι το μακρύ χέρι του Εκδότη!! Χρωστάω κείμενο, έχω μείνει πίσω και ρίχνω απανωτά ξενύχτια να προλάβω!
Ελπίζω οτι απόψε "καθαρίζω"-τουλάχιστο προσωρινώς...
Μιχάλη, πώς διάολο τα καταφέρνετε οι δημοσιογράφοι να είστε πάντα ον τάιμ;;

 
At 1/3/06 12:36 π.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

...και βέβαια να θυμίσω από αμερικανούς τον φοβερό Robert Crumb και τον υπερήρωά του, Mr Natural!!!

 
At 1/3/06 11:03 π.μ., Blogger Μιχάλης Μητσός said...

Εσύ, Πάνο μου, δεν έχεις ποτέ κεσάτια. Είναι και αυτή η Θεσσαλονικώτικη μασονία που αλληλοϋποστηρίζεται...
Από τον Sal.lo, το καλύτερο σχόλιο.
Από τον s g, το πιο αμφιλεγόμενο.
Από τον Ιχνηλάτη, το πιο φαρμακερό. Ωστε μεσήλικας, έτσι; Επιφυλάσσομαι.
Από το Μαύρο Πρόβατο, η αποκάλυψη. Θα μας πεις τον τίτλο του βιβλίου;
Από τον mcfly, ένα μήνυμα μέσα στη νύχτα.
Γεια σας παιδιά, να'στε καλά.

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home