«Δημοσιογράφοι, ψηλά τα χέρια!»
Πλάκα-πλάκα, φτηνά τη γλιτώσαμε. Μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης των υποκλοπών δεν έγινε έφοδος στα γραφεία μας ούτε κατασχέθηκαν υπολογιστές. Σε σύγκριση με την πορτογαλική Δικαιοσύνη, η ελληνική αποτελεί υπόδειγμα δημοκρατικότητας.
«Σηκώστε τα χέρια από το πληκτρολόγιο, μην αγγίξετε τίποτα και απομακρυνθείτε!». Με αυτή την κραυγή εισέβαλαν την περασμένη εβδομάδα τέσσερις πράκτορες της πορτογαλικής αστυνομίας και δύο εφοριακοί υπάλληλοι στα γραφεία της εφημερίδας 24 horas, στη Λισαβώνα. Δύο ώρες αργότερα, αποχώρησαν παίρνοντας μαζί τους τον υπολογιστή του δημοσιογράφου Ζοακίμ Εδουάρδο Ολιβέιρα. Την ίδια ώρα, μία δικαστής, ένας εισαγγελέας και πέντε πράκτορες πραγματοποιούσαν έφοδο στο σπίτι του συνεργάτη της εφημερίδας Ζόρζε Βαν Κρίκεν, κοντά στα σύνορα, και έπαιρναν τον φορητό του υπολογιστή.
Το έγκλημα των δύο δημοσιογράφων ήταν ότι στις 13 Ιανουαρίου υπέγραψαν ένα εντυπωσιακό ρεπορτάζ, σύμφωνα με το οποίο ένας φάκελος της υπόθεσης Casa Pia - στο πλαίσιο της οποίας ερευνώνται δεκάδες γνωστά πρόσωπα της κοινωνικής και πολιτικής ζωής με την υποψία της παιδεραστίας - περιλαμβάνει τα στοιχεία 80.000 ιδιωτικών τηλεφωνικών συνομιλιών που έκαναν 208 ανώτατοι κρατικοί αξιωματούχοι, από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας μέχρι τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο του Συνταγματικού Δικαστηρίου. Οι συνομιλίες καλύπτουν την περίοδο από τον Δεκέμβριο του 2001 μέχρι τον Μάιο του 2002, πριν ακόμη αρχίσει η διερεύνηση του σκανδάλου.
Το ρεπορτάζ επιβεβαιώθηκε την ίδια ημέρα από την τηλεφωνική εταιρεία ΡΤ, που παραδέχθηκε ότι έστειλε τις δισκέτες με τα στοιχεία αυτά στον εισαγγελέα. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας απαίτησε από τον τελευταίο άμεση διερεύνηση του σκανδάλου. Κι εκείνος έδωσε εντολή να κατασχεθούν οι... υπολογιστές των δημοσιογράφων, θεωρώντας τους τελευταίους υπεύθυνους για «παράνομη πρόσβαση σε στοιχεία». Πρόκειται για ένα αληθινό Ουότεργκεϊτ, λέει στην Ελ Παΐς ο Βαν Κρίκεν, που ερευνά την υπόθεση παιδεραστίας εδώ και τρία χρόνια. Χρησιμοποιώντας ως δικαιολογία την καταγγελία των μαθητών του ορφανοτροφείου Casa Pia ότι οι επαφές τους με τους εκμεταλλευτές τους γίνονταν πάντα από το τηλέφωνο, ο εισαγγελέας παγίδευσε τα τηλέφωνα 20.000 ανθρώπων. Σε αυτούς περιλαμβάνονταν πολλά στελέχη και μέλη του Σοσιαλιστικού Κόμματος, μεταξύ των οποίων ο πρώην γενικός γραμματέας Εδουάρδο Φέρο Ροντρίγκες και ο πρώην υπουργός Πάουλο Πεδρόζο. Για τους δύο τελευταίους δεν προέκυψε κανένα ενοχοποιητικό στοιχείο. Ο θόρυβος που έγινε όμως γύρω από το όνομά τους και οι σκόπιμες διαρροές που γίνονταν κάθε τόσο στον Τύπο οδήγησαν στον τερματισμό της πολιτικής τους σταδιοδρομίας, στη δυσφήμηση του κόμματος και στην ήττα του στις τελευταίες εκλογές.
«Κι έτσι ο στόχος επιτεύχθηκε», λέει ο Βαν Κρίκεν. «Σήμερα η Πορτογαλία έχει έναν πρωθυπουργό που ενδεχομένως δεν θα είχε αν οι ανακρίσεις γίνονταν με τίμιο και διακριτικό τρόπο». Όσο για τον υπολογιστή του, ελπίζει να τον πάρει πίσω: οι δικηγόροι της εφημερίδας προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη, καταγγέλλοντας τoυς Ράμπο της Δικαιοσύνης.
0 Comments:
Δημοσίευση σχολίου
<< Home