Τετάρτη, Ιανουαρίου 25, 2006

Eν μέσω χειροκροτημάτωνΤη χθεσινή νύχτα, η στήλη είδε ένα όνειρο. Δεν ήταν ούτε καλό ούτε κακό. Ήταν, πώς να το πούμε, ανατρεπτικό. Ανέτρεπε την απαισιόδοξη θεώρηση της στήλης για τον κόσμο. Δημιουργούσε ελπίδες. Τι τα θέλετε όμως: όνειρο ήταν και πάει.

Πρωταγωνιστής του ονείρου ήταν ένας νεαρός αριστερός βουλευτής. Σοσιαλιστής, κομμουνιστής, σοσιαλδημοκράτης, «αριστερός εκσυγχρονιστής», δεν ήταν σαφές. Δεν αποκλείεται να ήταν και γυναίκα. Στα όνειρα, άλλωστε, επικρατεί πάντα κάποια σύγχυση. Δεν διευκρινιζόταν ούτε ο οργανισμός στον οποίο μετείχε αυτός ο βουλευτής. Να ήταν εθνικός ή ευρωπαϊκός; Μήπως ήταν το Ευρωκοινοβούλιο; Πιθανόν. Εν πάση περιπτώσει, αυτός ο αριστερός βουλευτής κατέθεσε μία πρόταση ψηφίσματος που ζητούσε να ερευνηθούν και να καταδικαστούν τα εγκλήματα των κομμουνιστικών καθεστώτων κατά τον 20ό αιώνα. Ήταν δηλαδή ένα είδος αυτοκριτικής.

Στην πρότασή του ο βουλευτής δεν περιλάμβανε συγκεκριμένα αριθμητικά στοιχεία γι' αυτά τα εγκλήματα. Όπως διευκρίνιζε, τα σχετικά στοιχεία που αναφέρονται στη Μαύρη Βίβλο του κομμουνισμού τα θεωρεί αναξιόπιστα. Και αυτός ακριβώς είναι ένας από τους λόγους που ζητούσε μια ανεξάρτητη έρευνα για τις πολιτικές δίκες των αντιφρονούντων, τις εκτοπίσεις στα γκουλάγκ, τις εκτελέσεις χωρίς δίκη και τα άλλα εγκλήματα εκείνων των καθεστώτων. Μια έρευνα που δεν θα εξισώνει τον κομμουνισμό με άλλες ιδεολογίες, ούτε θα ισοπεδώνει θύματα και θύτες. Δεν θα προσβάλλει, αλλά αντίθετα θα σέβεται την ιστορική μνήμη. Δεν θα έχει στόχο τις απαγορεύσεις κομμάτων ούτε το κυνήγι μαγισσών. Αλλά θα επιτρέψει την αποκάλυψη ενός σκοτεινού κεφαλαίου της ανθρώπινης ιστορίας, την ηθική δικαίωση των θυμάτων και των οικογενειών τους και, εν τέλει, την αυτογνωσία.

H πρόταση του νεαρού αριστερού βουλευτή έγινε δεκτή με ενθουσιασμό. Τα πιο θετικά σχόλια τα απέσπασε από τους ομοϊδεάτες του, που διέκριναν στη συζήτηση αυτή μια ευκαιρία να απαλλαγούν από ένα στίγμα που τους κυνηγάει εδώ και χρόνια και τους φέρνει πάντα σε αμηχανία μπροστά στις τίμιες, ή λιγότερο τίμιες, ερωτήσεις πολλών ψηφοφόρων για το παρελθόν του κομμουνισμού. «Είναι καιρός να διαχωρίσουμε την κομμουνιστική ιδεολογία από τους εγκληματικούς τρόπους με τους οποίους εφαρμόστηκε», δήλωσε ένας βουλευτής που δεν ντρέπεται να αυτοχαρακτηρίζεται πάντα κομμουνιστής. «Δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε από μια τέτοια συζήτηση, μονάχα να κερδίσουμε», τόνισε ένας άλλος, που έχει λύσει εδώ και χρόνια τους λογαριασμούς του με τον κομμουνισμό. Κάποιοι ακροδεξιοί βουλευτές προσπάθησαν να ειρωνευτούν ή να σαρκάσουν, αναγκάστηκαν όμως να σωπάσουν μπροστά στη γενική κατακραυγή. Και η πρόταση ψηφίστηκε ομόφωνα, εν μέσω χειροκροτημάτων.

Αυτό ήταν, σε γενικές γραμμές, το όνειρο που είδε χθες η στήλη. Κι ύστερα ξύπνησε, και βρέθηκε στη σκληρή πραγματικότητα. Στον φανατισμό και τις ύβρεις. Στους εύκολους χαρακτηρισμούς και τις επιθέσεις. Στη διαστρέβλωση, τη δυσπιστία, την ειρωνεία και τον φόβο. Στην οχύρωση και την άρνηση.

34 Comments:

At 25/1/06 11:58 π.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

Ουδέν σχόλιο για το όνειρο.
Πχ εμένα το δικό μου εκτυλίσσεται τη μέρα που η συνέλευση των ενωμένων ευρασιατικών λαών, στην Πράγα, επικυρώνει τα αποτελέσματα του πανευρωπαϊκού ηλεκτρονικού δημοψηφίσματος για τη χάρτα λαϊκής αυτοκυβέρνησης, όπως συντέθηκε μετά από εξάμηνη συζήτηση που αγκάλιασε κάθε γωνιά της ηπείρου - με την εξαίρεση της νότιας Βρεττανίας που βρίσκεται προς το παρόν υπό τον έλεγχο του βασιλικού στρατού.

Θα ήθελα ωστόσο μια εξήγηση για όσα βλέπεις "στην πραγματικότητα":

Στον φανατισμό και τις ύβρεις. Στους εύκολους χαρακτηρισμούς και τις επιθέσεις. Στη διαστρέβλωση, τη δυσπιστία, την ειρωνεία και τον φόβο. Στην οχύρωση και την άρνηση.

 
At 25/1/06 12:33 μ.μ., Blogger Μιχάλης Μητσός said...

To "ουδέν σχόλιο" δεν μου είναι αρκετό. Θα ήθελα να μου πεις αν και πού διαφωνείς με ένα τέτοιο σενάριο.
Τα όσα βλέπω στην πραγματικότητα είναι οι αντιδράσεις στο μνημόνιο του Σουηδού. Λέξη-λέξη, τα εννοώ όλα. Μπορεί να διαφωνώ σε ορισμένα σημεία του μνημονίου, αλλά δεν καταλαβαίνω γιατί όλη αυτή η υστερία.

 
At 25/1/06 1:34 μ.μ., Blogger Πάνος said...

Για μια στιγμή.

Μιχάλη, γιατί δεν αφηγείσαι το όνειρο ολοκληρωμένο - όπως αξίζει να είναι ένα όνειρο αυτές τις λευκές χειμωνιάτικες νύχτες;

*

Δε λες, ας πούμε, πως η ανεξάρτητη επιτροπή, παράλληλα με τα εγκλήματα των κομμουνιστικών καθεστώτων, θα εξετάσει και τα εγκλήματα των "δημοκρατικών" καθεστώτων της Δύσης.

- Το τεράστιο περιβαλλοντικό έγκλημα, που έχει φέρει τον πλανήτη στο χείλος της καταστροφής, μόνο και μόνο για να στηρίξει όσους επωφελούνται από την ψευδώνυμη ανάπτυξη που απαιτεί κατασπατάληση των φυσικών πόρων και αλόγιστη επιβάρυνση του περιβάλλοντος.

- τα ασυγχώρητα πολιτικά εγκλήματα της νεο - αποικιοκρατίας, που έχουν καταστρέψει (και ξεζουμίσει και εξαθλιώσει) τόσους και τοσους λαούς της Αφρικής και της Ασίας

- τα καθημερινά πολιτικά εγκλήματα που συνεπάγεται η τρομοκρατία της βίας που έχει επιβάλλει η Αυτοκρατορία σε όλο σχεδόν τον πλανήτη.

- το διαρκές έγκλημα των πυρηνικών όπλων (και της πυρηνικής ενέργειας), που οι ισχυρές δυνάμεις θέλουν να διατηρήσουν αποκλειστικά για τον εαυτό τους

----

Αν το όνειρό σου τα περιλαμβάνει κι αυτά, ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ με το αντικέίμενο μελέτης που ανέφερες, τότε είναι και δικό μου όνειρο. Αν όμως τα παραλείπει, τότε φοβάμαι πως δεν είναι παρά όνειρο που θα οδηγήσει σε μια σειρά ατυχείς παρενέργειες, με κυριότερη την επιβεβαίωση της "υποχρεωτικότητας" του καπιταλισμού. Απ' αυτό, δε θέλω να πάρω.

-----

Άντε, πάω τώρα σε άλλη σελίδα, να ψηφίσω στο ηλεκτρονικό δημοψήφισμα για τη χάρτα της λαϊκής αυτοκυβέρνησης (λίγο φλύαρη μου φαίνεται, αλλά θα την υποστηρίξω, τελικά)

-----

ΑΥΤΟ, φίλε μαύρο πρόβατο είναι όνειρο ΟΛΚΗΣ - σηκώνει κι ένα ποτηράκι Καπερνέ ...Χαλκιδικής (τα δικά μου αμπέλια είναι πολύ μακριά, στη Μεσσηνία, και προς το παρόν, κωλύομαι...)

 
At 25/1/06 1:48 μ.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

Με μεγάλη μου χαρά διάλεξες να δημοσιεύσεις
αυτό το σημείωμά μου στο αφιέρωμα των "Νέων", ανάμεσα στα άλλα.

Με λύπη μου όμως "ουδέν σχόλιο" εισέπραξα εκ μέρους σου επ'αυτού (εκτός αν θεωρήσω οτι όλο το σημερινό απευθύνεται σε μένα - αλλά δεν την ψώνισα ακόμη :-))

Σχετικά με τη διευκρίνησή σου, δε φαντάζομαι να εννοείς ως υστερία την τοποθέτηση πχ του Πάγκαλου ή του Γ.Α. Μαγκάκη για το θέμα. Υποθέτω οτι εννοείς την αντίδραση του ΚΚΕ. Ετσι είναι;

Να ζητήσω όμως και μια δεύτερη διευκρίνηση - μένοντας στη βασική λειτουργία αυτού του μπλογκ, να σχολιάζουμε τα κείμενα των "διαστάσεων":
εσύ πού διαφωνείς με το ραπόρτο του Λίντμπλατ; Αν ήσουν στην κοινοβουλευτική συνέλευση, θα το ψήφιζες;

 
At 25/1/06 1:55 μ.μ., Blogger Κey Em said...

Άλλη μια νότα στο βαλς των χαμένων ονείρων, που χορεύουμε χρόνια...

Μήπως το περίμενε κανείς ότι θα έφθανε μέρα που η πράξη θα απεδείκνυε ότι "μπλε κολιός και πράσινος κολιός είναι απ' το ίδιο βαρέλι";

Eυτυχώς που κάποιοι κοιμούνται ακόμα...

 
At 25/1/06 2:16 μ.μ., Anonymous controcorrente said...

Μπραβο στον Σουηδο βουλευτη, καιρος ηταν να καταδικαστει και επισημα μια απο τις χειροτερες ιδεολογιες που εχουν επινοηθει, ας ελπισουμε οτι καποιοι καποτε θα θεσουν και την παρακατω σοβαροτερη ερωτηση: γιατι οπου εφαρμοστικε και εφαρμοζεται ακομα ο κομμουνισμος εγκληματισε και εγληματει; μηπως τελικα αυτη η τοσο γενναιοδωρη και τραγικη ιδεολογια εχει λαθος θεωρητικες βασεις;
Αυτες οι ερωτησεις ζητουν ομως πνευματικη ειλικρινεια, κατι που οι ελληνες διαννοουμενοι, κυριολεκτικα της πλακας, δεν εχουν.

 
At 25/1/06 4:17 μ.μ., Blogger πιτσιρίκος said...

Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

 
At 25/1/06 5:02 μ.μ., Blogger Μιχάλης Μητσός said...

Προς Πάνο και Μαύρο Πρόβατο: Βαρέθηκα το ανέκδοτο "κι εσείς βασανίζετε τους μαύρους". Τον συμψηφισμό τον κάνετε τελικά εσείς, όχι ο εισηγητής του μνημονίου. Αυτό που έγραψα είναι ότι θα ήθελα η συζήτηση αυτή να έχει ξεκινήσει από την Αριστερά, με το δικό της ύφος, τους δικούς της όρους και τους δικούς της στόχους. Δυστυχώς αυτό δεν έγινε 15 χρόνια τώρα, και προφανώς δεν θα γίνει ποτέ. Το ότι έκανε την πρόταση ένας δεξιός μπορεί να με θλίβει, αλλά δεν αλλάζει την άποψή μου πως η συζήτηση για τα εγκλήματα των σταλινικών καθεστώτων πρέπει να γίνει - και ήδη άργησε πολύ.
Με άλλα λόγια: αν και δεν έχει νόημα αυτή η ερώτηση, ναι, αν ήμουν μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης θα ψήφιζα αυτό το μνημόνιο ως βάση συζήτησης. Και θα αγρυπνούσα στη συνέχεια ώστε να μη χρησιμοποιηθεί για άλλους σκοπούς από αυτούς που αναφέρει.
Να σημαίνει η θέση μου αυτή ότι δεν έχω θέση δίπλα σας στο τραπέζι με το Καμπερνέ;

 
At 25/1/06 5:42 μ.μ., Blogger Πάνος said...

Μιχάλη, η ευρωπαϊκή αριστερά έχει κάνει τους λογαριασμούς της με το σταλινισμό εδώ και πολλές δεκαετίες - και σε παραπέμπω στα έργα του πρωτοπόρου Κώστα Παπαϊωάννου.

*

Η αριστερά που εξακολουθεί να έχει ως σημείο αναφοράς τον πάλαι ποτέ "υπαρκτό σοσιαλισμό" δεν ενδιαφέρει κανέναν απολύτως σοβαρό άνθρωπο - και όσα υπολείμματα της υπάρχουν ακόμα, προορίζονται αναπόφευκτα για το σκουπιδοντενεκέ της ιστορίας.

*

Τι αξία έχει ΤΩΡΑ πια, όταν ο σταλινισμός τα έχει τινάξει οριστικά και αμετάκλητα, να ασχολούμαστε μαζί του; Άλλες ήταν οι εποχές που αυτό είχε ανεκτίμητη πολιτική σημασία. Τα πτώματα τα θάβεις, δεν τα μαστιγώνεις.

*

Η μοναδική χρησιμότητα αυτής της ιστορίας (του ψηφίσματος) είναι να υποδείξει, εκ του ασφαλούς, πως μοναδική εναλλακτική πολιτική λύση είναι ο καπιταλισμός. Δευτερευόντως, μπορεί να συμβάλλει στο να ξαναανοίξουν σε κάποιες κοινωνίες πληγές που ακόμα δεν έχουν επουλωθεί καλά καλά. Κι αν αυτό είχε νόημα πριν δεκεπέντε χρόνια, τώρα είναι (πολιτικά) ανόητο και επιζήμιο. Και εξόχως παραπλανητικό - την ώρα που ΑΛΛΟΙ πρέπει να εγκαλούνται σε απολογία, για πολύ φρέσκα, αχνιστά ακόμα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Γι αυτούς, πόσα χρόνια πρέπει να περιμένουν ακόμα οι νεαροί βουλευτές της αριστεράς πριν τους περιλάβουν; (Το αριστεράς, σε καμιά εικοσαριά εισαγωγικά μέσα...)

*

Και γιατί όλα αυτά; Για να επιβεβαιωθεί ...επισήμως οτι ο σταλινισμός είναι ελεεινός και τρισάθλιος; Ευχαριστούμε για την πληροφορία! Αυτούς που αφορά (= τους εναπομείναντες σταλινικούς) τους εξυπηρετεί κιόλας πολιτικά, και πάρα πολύ μάλιστα, γιατί είναι πολύ εύκολο να παρουσιάζουν τον εαυτό τους ως διωκόμενο, δεδομένου οτι οι έχοντες την πρωτοβουλία έχουν κι αυτοί λερωμένη τη φωλιά τους (και πολύ άσχημα!) - άρα είναι κατά τεκμήριο αναξιόπιστοι. Έχει τεράστια σημασία στην πολιτική ΠΟΙΟΣ είναι αυτός που λέει κάτι - και ΠΟΤΕ το λέει.

*

Δεν καταλαβαίνω τι σχέση έχουν οι μαύροι εδώ. Όσο για τα κρασιά, αν πίναμε με όποιους συμφωνούμε απολύτως, πηγαίναμε χαμένοι: δεδομένου οτι διαφωνίες υπάρχουν ακόμα και με τον ίδιο τον εαυτό μας (μεγάλη ιστορία αυτή) - το αποτέλεσμα θα ήταν να μη βάλει κανείς γουλιά στο στόμα του, ούτε κατά μόνας!

*

Αυτά τα ολίγα. Κι αν βρισκόμουν (ως θεατής) στην αίθουσα την ώρα της σχετικής συζήτησης θα άνοιγα ένα πανώ που θα έγραφε επάνω: ΤΗΝ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ ΠΟΛΛΟΙ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗΣΑΝ. ΤΟΥΣ ΥΠΟΚΡΙΤΕΣ ΚΑΝΕΝΑΣ! (ή κάτι πιο ...εμπνευσμένο, τέλος πάντων) Κι αν εκείνη την ώρα τύχαινε να ψηφίζεις υπέρ, θα σφύριζα κιόλας - κρασί θα πίναμε το βράδυ και θα προσπαθούσα να σε πείσω πως έκανες πολιτική πατάτα, αν δε με είχαν μπουζουριάσει μαζί κι αντάμα με τίποτα σταλινικούς αρκουδάριους - να μου βγει και το όνομα τσάμπα και βερεσέ!

 
At 25/1/06 6:01 μ.μ., Blogger Μιχάλης Μητσός said...

Εξοχα, Πάνο. Επιτέλους, ένα εμπνευσμένο σχόλιο. Διαφωνώ απολύτως μαζί σου (και πολύ περισσότερο διαφωνούν οι Ανατολικοευρωπαίοι με την εκτίμηση ότι "ο σταλινισμός τα έχει τινάξει οριστικά και αμετάκλητα"), αλλά αυτό είναι δευτερεύον. Μου αρκεί η διαβεβαίωση για το Καμπερνέ.
"Έχει τεράστια σημασία στην πολιτική ΠΟΙΟΣ είναι αυτός που λέει κάτι - και ΠΟΤΕ το λέει.": αυτό μου θυμίζει λίγο τις γενικές συνελεύσεις στα ηρωικά χρόνια του ΕΜΠ. Δεν μας ενδιέφερε τι προτάσεις κατέβαιναν, αλλά ποιος τις κατέβαζε. Με βάση την κομματική του τοποθέτηση, καθορίζαμε και τη στάση μας.
Περιμένω κι άλλα σχόλια από τη Θεσσαλονίκη. Ημίαιμεεεεεεεε...

 
At 25/1/06 7:13 μ.μ., Blogger Πάνος said...

Υπονοείς Μιχάλη πως η προηγμένη πολιτικά Δύση θα πρέπει να διδάξει / υποδείξει / συλλαβίσει στους καθυστερημένους Ανατολικοευρωπαίους το πόσο κακός είναι ο σταλινισμός;

*

Δηλαδή, έλα παππού να σου δείξω τ' αμπέλια σου;

*

Και ποιός ακριβώς θα δίνει τα μαθήματα; Αυτοί που "έχτισαν" τα μπανλιέ ή εκείνοι που βασικό τους επιχείρημα είναι οι βόμβες - και τις δολοφονίες αμάχων τις αποκαλούν θρασύτατα "παράπλευρες απώλειες;"

*

Φυσικά και έχει μεγάλη σημασία ποιός λέει τι. Γιατί όταν ακούς το διάβολο να σε καλεί σε πάρτυ και τσιμπήσεις στη δελεαστική πρόταση και πας - μη διαμαρτύρεσαι μετά όταν διαπιστώσεις πως η δική σου θέση είναι μέσα στο καζάνι!

*

Όσο για τους "αριστερούς" μερακλήδες κατά των εγκλημάτων του κομμουνισμού - άξιοι και υπεράξιοι. Αλλά να δούμε πρώτα τι έχουν πει για το Ιράκ, το Γκουαντάναμο, τη Σερβία. Αν όλα αυτά τα έχουν κάνει γαργάρα, γιατί να μην υποθέσω πως η πρωτοβουλία τους αυτή δεν είναι τίποτα περισσότερο από αυτο-διαφημιστικό εύρημα;

 
At 25/1/06 7:16 μ.μ., Blogger Πάνος said...

YΓ. Ο Πίντερ, δηλαδή, τσάμπα τα είπε στη Στοκχόλμη;

 
At 25/1/06 8:16 μ.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

Είναι φανερό οτι θες να τ’ακούσεις απόψε. Θα κάνω λοιπόν εξαίρεση και θα σε σερβίρω μια απ’τα ίδια (προβοκάτσια).

Ιδού λοιπόν
Ο φανατισμός και οι ύβρεις. Οι εύκολοι χαρακτηρισμοί και οι επιθέσεις. Η διαστρέβλωση, η δυσπιστία, η ειρωνεία και ο φόβος. Η οχύρωση και η άρνηση.
Monsieur le Président,

Permettez-moi d'attirer votre attention sur le danger que représente, pour les démocraties européennes, la Résolution condamnant les crimes des régimes communistes.

Vous savez que cette Résolution, qui va être soumise à la session plénière de l'APCE, suscite une vague de protestations en Europe. Pourquoi? Parce que sous le couvert d'une condamnation d'actes criminels, il s'agit d'obtenir en réalité la condamnation solennelle de l'ensemble du mouvement communiste, et de l'idéologie communiste. Ce faisant, la Résolution passe outre au principe de la liberté de pensée, et elle restaure le délit d'opinion.

Par exemple, la Résolution dénonce le fait que " des partis communistes soient légaux et encore actifs dans certains pays, alors qu'ils n'ont parfois même pas pris leurs distances par rapport aux crimes commis dans le passé par des régimes communistes totalitaires"; la Résolution cherche de cette manière à criminaliser des partis politiques qui n'ont rien de criminel, en les accusant de défendre des opinions qui sont l'inverse de celles que ces partis proclament, les valeurs de justice et de progrès social héritées des Lumières.

La Résolution veut aussi instituer l'APCE en gardienne d'une histoire officielle du communisme, qui veut ignorer la contribution du communisme au mouvement ouvrier européen, et son rôle décisif dans la résistance aux nazis. Quelle liberté resterait-il aux historiens pour mener une étude objective du mouvement communiste si la Résolution était adoptée? Ils préféreront se taire face à la version officielle arrêtée au terme des travaux du comité d'experts chargé de la rédiger, afin de ne pas être inquiétés dans leur carrière. A fortiori, tout citoyen éprouvant de la sympathie, de l'intérêt ou de la curiosité pour le communisme jugera préférable de le dissimuler.

Outre qu'elle sape nos principes démocratiques fondamentaux, cette Résolution menace la paix internationale en criminalisant ouvertement les pays socialistes actuels. Laissons de côté les difficultés diplomatiques qui pourraient résulter de l'adoption de cette Résolution engageant le Conseil de l'Europe, avec la Chine ou d'autres pays socialistes. Ce qui est plus inquiétant, c'est qu'une telle Résolution prépare l'opinion publique européenne à accorder une légitimité aux nouvelles guerres dont l'Administration américaine menace périodiquement certains de ces pays.

Il n'échappe à personne d'averti, que le contenu de la Résolution est inspiré par une politique partisane: faire fi du principe de liberté de pensée, avaliser le délit d'opinion, compromettre le Conseil de l'Europe en donnant pour mission à l'APCE de formater l'histoire du communisme, ignorer les centaines de milliers de communistes européens qui sont morts en prenant la tête des mouvements de résistance contre le nazisme, chercher à dresser l'opinion publique contre les pays socialistes actuels avec les suites qui peuvent en résulter, évoquer un devoir d'éducation des jeunes contre une pensée qui n'incite nullement à la criminalité, qui prétend au contraire promouvoir une plus grande justice sociale et économique, dissimuler tout cela derrière le prétexte d'une condamnation de crimes qui ont déjà été mille fois condamnés auparavant, tout cela est très inquiétant pour beaucoup d'observateurs, et aussi hautement suspect. Car ce sont les traits de l'extrême droite qui caractérisent le texte de la Résolution.

Je crains, pour ma part, qu'une attention trop superficielle réservée par un certain nombre de Parlementaires au contenu de la Résolution, ne les conduise à l'adopter à la lecture de son seul titre, qui est à vrai dire tout à fait trompeur.

C'est la raison pour laquelle je vous adresse ce courrier, et je vous remercie d'en prendre connaissance.

Je vous prie d'agréer, Monsieur le Président, l'expression de ma haute considération.

Robert Franck

Professeur émérite à l'Institut Supérieur de Philosophie
Université catholique de Louvain, BelgiqueΝα και τι πιστεύει συνεπής με τον εαυτό του κ. του μνημονίου. Για να ξέρεις τι «αγοράζεις», αφού μαζί με άλλους 3 νεοδημοκράτες βουλευτές και το ΛΑΟΣ, λες οτι θα
ψήφιζα αυτό το μνημόνιο ως βάση συζήτησης.

The French Revolution was terrible the Paris commune being the for runners of Communism. (...) However communism is evel as an idea.

Αφού θα είσαι ξάγρυπνος λοιπόν, παρέα με το Μακάρθυ, πέρνα και για ένα κρασί – μπας και συνέλθεις από το φόβο σου...

 
At 25/1/06 8:19 μ.μ., Anonymous controcorrente said...

Μια παρατηρηση:προσεξα οτι χρησιμοποιειτε παντα τον ορο σταλινισμο και σχεδον ποτε τον ορο κομμουνισμο....μηπως υπονοειτε οτι ο λενινισμος ηταν καλυτερος; μηπως ο μαοισμος; μηπως ο καστρισμος με τους 78 διαννοουμενους που σαπιζουν στις φυλακες της Κουβας τα τελευταια 3 χρονια γιατι ειχαν το κουραγιο να γραφουν την γνωμη τους; εξυπνο παιχνιδακι αλλα δεν "βασταει" υπο το βαρος ολοκληρης της εφαρμοσμενης ιστοριας του κομμουνισμου.

 
At 25/1/06 8:21 μ.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

Σωστός χοντροκόρέντε: τα'πες όλα.
Πάντως μην ανησυχείς: έχουσι γνώσιν οι φύλακες

 
At 25/1/06 8:26 μ.μ., Blogger Μιχάλης Μητσός said...

Παιδιά, μπάστα, για μια διευκρίνιση. Σας παρακαλώ πάρα πολύ, ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΕΧΩ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ ΤΩΝ ΟΣΩΝ ΛΕΝΕ Ο ΠΙΝΤΕΡ, Ο ΡΟΜΠΕΡΤ ΦΡΑΝΚ (;), ΤΟ ΛΑΟΣ, Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΠΙΚΡΑΜΕΝΟΣ; Συγγνώμη δηλαδή, Μιχάλη με λένε, είμαι ένας κωλοδημοσιογράφος, αλλά εννοώ να έχω την άποψή μου και να την εκφράζω. Θα μου το απαγορεύσετε;
Υ.Γ. Παρεμπιπτόντως, τι έγινε, συζητήθηκε σήμερα το κείμενο, ή έκανε πίσω ο Λίντμπλατ μπροστά στις αντιδράσεις του Πάγκαλου και της Κανέλλη;

 
At 25/1/06 8:32 μ.μ., Anonymous controcorrente said...

Βλεπω οτι το κολομπανακι(Colombani) του φορουμ Μ.Π τον ενοχλει ο μακαρθισμος, ενα ακραιο φαινομενο διαρκειας 3/4 χρονων με πρωταγωνιστες 2/3 χαζουληδες αμερικανους και που οι ιδιοι οι αμερικανοι απομονωσαν.... ειναι δυνατον να μην εχει ακομα καταδικαστει ακομα αυτη η μεγαλη τραγωδια του μακαρθισμου; ντροπη σας ευρωπαιοι....

 
At 25/1/06 8:35 μ.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

Subtil. Είχες μια άποψη για αυτά που λένε τύποι σαν τον Φρανκ, και την εξέφρασες (φανατισμός...ειρωνεία... μην τα ξαναλέμε.)
Ξέρεις πώς λέγεται αυτό: παράγωγο όνοματος καθολικού θρησκευτικού τάγματος.

Σαν την "ερώτηση δημοψηφίσματος" στο ιν, ένα πράγμα: όχι "συμφωνείτε με το μνημόνιο" αλλά "συμφωνείτε με τη θέση σε ψηφοφορία του μνημονίου"...

Για τα νέα, από σένα περιμένουμε. Εγώ είδα το απόγευμα ένα τηλεγράφημα που έλεγε οτι έχουν γραφτεί 50 ομιλητές και οτι οι γάλλοι σοσιαλιστές θα πρότειναν την παραπομπή του θέματος σε επιτροπή, που θα συνεπαγόταν τη μη θέση του σε ψηφοφορία

 
At 25/1/06 8:38 μ.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

to κολομπανακι(Colombani) του φορουμ Μ.Π

:-)))))))))))))))))))))

Καλόοοοο!! Ποιό φόρουμ; Εγώ πάω Νταβός (το Φλεβάρη όμως...)

 
At 25/1/06 9:23 μ.μ., Anonymous nik-athenian said...

Ποιος Ευρωβουλευτής μεμονωμένα ή κάποια πτέρυγα, διατύπωσε ποτέ ρε παιδιά ένα μνημόνιο ή ψήφισμα τέλος πάντων για τα αντίστοιχα εγκλήματα δυτικών καθεστώτων;
Περιμένετε πρώτα να διατυπωθεί και τότε το συζητάμε.
Μήπως δεν υπάρχουν άραγε άνθρωποι που να το έχουν σκεφτεί;
Εγώ πιστεύω πως αν φτάσει ποτέ στο Στρασβούργο μια τέτοια πρόταση, μάλλον θα υπερψηφιστεί. Απλά κανείς δεν το έχει τολμήσει ακόμα.

 
At 25/1/06 9:29 μ.μ., Blogger Πάνος said...

Μιχάλη, σε εμπόδισε κανείς να εκφράσεις την άποψή σου; Στο σπίτι σου είσαι στο κάτω κάτω! Γιατί ξαφνιάζεσαι που υπαρχουν ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ απόψεις; Ειδικά για το "μ.π." το ήξερες - και τον ...τσιγκλούσες, από την αρχή.

Κομμουνισμό /σταλινισμό /λενινισμό /μαοϊσμό /καστρισμό έχουμε στο κάτω κάτω;

-----

Τώρα είναι πραγματικά ώρα για κρασί. Και 'κείνος ο ΗΜΙΑΙΜΟΣ που χάθηκε; Τον επίταξε ο Φούρλας; ΗΜΙΑΙΜΟΣ είναι, δεν είναι σκύλος του Αγίου Βερνάρδου...

 
At 25/1/06 10:12 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

"εγκλήματα δυτικών καθεστώτων;"
se poia anaferesai;

 
At 25/1/06 11:22 μ.μ., Blogger πιτσιρίκος said...

Μιχάλη εγκρίθηκε. Απόψε μάλλον δεν θα δεις όνειρο. Καληνύχτα.

 
At 25/1/06 11:27 μ.μ., Anonymous nik-athenian said...

Για τον anonymous:
Μερικά από αυτά τα ανέφερε και ο Πάνος πρωτύτερα.
Την υπόθαλψη και υποστήριξη για παράδειγμα παντός τύπου εγκληματιών-δικτατόρων στη Λατινική Αμερική αλλά και στη χώρα μας.
Την ρύπανση σε βαθμό εγκληματικό του αέρα που αναπνέουμε και του νερού που χρησιμοποιούμε. Εδώ πολλές κυβερνήσεις δεν είναι μεν οι ίδιες που ρυπαίνουν αλλά οι νομοθεσίες που έχουν για το περιβάλλον υπονομεύουν το μέλλον όλων μας. Αναφέρομαι κυρίως στη συμφωνία του Κυότο αλλά και στην εγκληματική μυστική ταφή ραδιενεργών αποβλήτων.
Τέλος μήπως δεν είναι έγκλημα η άσκηση εμπόλεμης βίας προς οποιονδήποτε δεν συμμερίζεται τις δικές σου απόψεις στην παγκόσμια σκακιέρα;Βλέπε προς Σερβία, Ιράκ, Αφγανιστάν. Άσχετα από το είδος καθεστώτος που έχουν αυτά τα κράτη.
Ποιος νομιμοποιείται να λέει ότι θα επιβάλλει το παγκόσμιο καθεστώς που εκείνος θεωρεί σωστό;
Τέλος, αναρωτιέμαι αν θα υπήρχαν οι σφαγές στην Αφρική αν δεν είχαν το ΟΚ κάποιων από τα μεγάλα αφεντικά.

 
At 25/1/06 11:40 μ.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

Κι ύστερα ξύπνησε, και βρέθηκε στη σκληρή πραγματικότητα.
Του κρατικοποιημένου αντικομμουνισμού.

 
At 26/1/06 1:45 π.μ., Anonymous controcorrente said...

Ειναι πραγματικα αδικο το εισαι αντικομμουνιστης σημερα.....μερικα εκατομμυρια νεκρων, πολυ περισσοτερων φτωχων, ηθικα ταπεινωμενων και ανελευθερων ανθρωπων δεν το δικαιολογουν... τα καταπατημενα δικαιωματα των καθαρματων της γκουανταναμο σας ενοχλουν ομως.

Η Σερβια σκοτωνε και εκτοπιζε χιλιαδες ανθρωπους απο τα σπιτια τους,ειχε δικαιωμα να το κανει;

Το Αφγανισταν υποστηριζε και υπεθαλπε την παγκοσμια τρομοκρατια
υπηρχε αλλος τροπος για τη λυση του προβληματος;

To Ιρακ μεχρι πριν απο τρια χρονια κυβερνιοταν απο το ναζιστη Σανταν σημερα ψηφιζει, ιδρυει εφημεριδες τηλεορασεις και ραδιοφωνα και κυριως κομματα.

Οσο αφορα την ρυπανση αν ειχες διαβασει ιστορια καιοχι κουτσομπολια τυπου "μυστική ταφή ραδιενεργών αποβλήτων" θα γνωριζες οτι οι μεγαλυτερες οικλογικες καταστροφες ελαβαν χωρα στην πρωην Σοβιετικη Ενωση,την λιμνη Αραλη την θυμαται κανενας; τις οικολογικες καταστροφες της σημερινης Κινας ποιος τις προκαλει μηπως η Δυση;

 
At 26/1/06 7:38 π.μ., Blogger Πάνος said...

controcorente, όπερ έδει δείξε!

Ατράνταχτη λογική!

 
At 26/1/06 8:43 π.μ., Blogger Achilleas said...

Προς Πανο και Nik-Athenian


Αν ο κουμμουνισμος ηταν το τελειο πολιτευμα τοτε γιατι σε ολες τις χωρες που εφαρμοστηκε εχει οριστικα απορριφθει, εκτος ισως της τριτοκοσμικης Κουβας (στην Κινα μονο κατ’ ονομα υπαρχει πλεον κουμμουνισμος).

Δυστυχως τα επιχειρηματα σας ειναι το λιγοτερο ανακριβη, αν οχι εσφαλμενα. Μιλατε για την καταστροφη του περιβαλλοντος αλλα φαινεται να ξεχνατε τις τεραστιες καταστροφες που προκαλεσαν τα κουμουνιστικα καθεστωτα, οπως π.χ. της λιμνης Αραλης, καταστροφες δασων και κυριως μολυνση με βιομηχανικα αποβλητα. Ο Nik-Athenian μιλισε για μυστικες ταφες ραδιενεργων αποβλητων σαν να ηταν μοναδικο προβλημα των καπιταλιστικων/δημοκρατικων πολιτευματων και οχι των κουμμουνιστικων. Ο Πανος ανεφερε το ‘εγκλημα των πυρηνικων οπλων’ που κατεχουν οι μεγαλες δυναμεις, και προφανως εξαιρει τα τεραστια πυρηνικα οπλοστασια των ΕΣΣΔ και Κινας.

Ποιος βομβαρδισε πρωτος το Αβγανισταν, οι Αμερικανοι η οι Σοβιετικοι? Ποιος ανεβαζε καθεστωτα τυπου Τσαουσεσκου και εκανε επεμβασεις στην Ανατολικη Ευρωπη? Αναφερεστε στους Αμερικανους οτι βοηθησαν τη Χουντα και ξεχνατε τους Σοβιετικους που βοηθησαν τους κουμμουνιστες στον εμφυλιο και παραλιγο να κοψουν τη χωρα στη μεση. Αυτη η Νεο-Αποικιοκρατια και η παγκοσμιοποιηση που επικαλειστε εχει καταφερει να κανει χωρες οπως η Κορεα, η Ταιβαν και η Σινγκαπουρη πιο πλουσιες ακομη και απο τη Γαλλια. Η Ινδια και η Κινα εχουν καταφερει σε δεκα χρονια καπιταλισμου να κανουν οτι δεν μπορεσαν στα 40+ χρονια κουμμουνισμου.

Σαν οικονομολογος θα πρεπει να σας πω οτι ο κουμμουνισμος ερχεται σε αντιθεση με τις βασικοτερες αρχες και θεωριες της οικονομικης επιστημης , (π.χ. Theory of Incentives). Αντιθετα με το τι πιστευουν μερικοι, ο κουμμουνισμος δεν μπορει να εφαρμοστει ουτε σημερα, ουτε στο μελλον. Το εργο του Μαρξ ειναι φιλοσοφικο, οπως π.χ. του Πλατωνα, και μονο σαν φιλοσοφικο θα πρεπει να εκλαμβανεται.

Ο κουμμουνισμος ειναι μια αποτυχημενη θεωρια. Σε ολες τις περιπτωσεις που εφαρμοστηκε απετυχε οικτρα. Σε τρεις περιπτωσεις που μια χωρα διχοτομηθηκε (Κινα – Ταιβαν, Βορειος – Νοτιος Κορεα, Ανατολικη –Δυτικη Γερμανια) και το ενα κομματι εφαρμοσε καπιταλισμο ενω το αλλο κομμουνισμο, το τελικο αποτελεσμα ηταν η εντυπωσιακη οικονομικη αναπτυξη του καπιταλιστικου τμηματος και η οικονομικη καχεξια του κομμουνιστικου τμηματος. Τι αλλο θελετε σαν αποδειξη?

Το θεμα μας ομως δεν ειναι η συγκριση Αμερικανικων και Σοβιετικων βομβαρδισμων. Το ζητημα ειναι οτι σε αντιθεση με τα καπιταλιστικα/δημοκρατικα καθεστωτα, ολα ανεξαιρετως τα κουμμουνιστικα καθεστωτα εφαρμοσαν απανθωπες και καταπιεστηκες μεθοδους για την εξοντωση των αντιπαλων τους ωστε να επιτυχουν τη διατηρηση τους στην εξουσια.

Εχω πολλους συμφοιτητες απο τις χωρες του πρωην ανατολικου μπλοκ, και παροτι ολοι τους εινα στην ηλικια μου (25 ετων) εχω ακουσει τα χειροτερα πραγματα για τον πραγματικο κουμμουνισμο. Εαν ολοι αυτοι που εχουν ζησει τον κουμμουνισμο και πιστευουν πως ειναι το χειροτερο πολιτευμα, πως ειναι δυνατον εσεις να προσπαθειτε να δειξετε την καλη πλευρα του. Εχετε σκεφτει ποτε οτι αν η Ελλαδα ειχε καταληφθει απο τους κουμμουνιστες στον εμφυλιο οι κορες σας θα εργαζοταν σημερα στα πορνεια της Δυτικης Ευρωπης???


“One man with a gun can control 100 without one.” Vladimir Lenin.

 
At 26/1/06 10:11 π.μ., Blogger Ashton_Heston said...

Προς Πάνο,

Γράφοντας για το ναζισμό (αν δεν κάνω λάθος) σε αυτό το blog είχες πει πολύ επιτυχημένα ότι το εν λόγω σύστημα αποτελεί επιβίωση της “μυθολογικής σκέψης” στην μοντέρνα εποχή. Εγώ θα έλεγα γενικότερα ότι οι διάφοροι φασισμοί αποτελούν ιδεολογικά τέκνα του Ρομαντισμού, και ειδικότερα του Ρουσσώ και του “ευγενούς αγρίου” του (sorry Jean Jacques…). Εκεί έγκειται, κατά τη γνώμη μου, μία πολύ σημαντική ομοιότητά του φασισμού με τη μαρξιστική φιλοσοφίa: Όπως ο φασισμός εξειδανικεύει κάποιο φανταστικό, “μυθικό” αρχαίο παρελθόν (οι ναζί τους Άρειους, οι ισλαμιστές το πρώτο Χαλιφάτο), στο όνομα του οποίου τα πάντα επιτρέπονται, έτσι και ο μαρξισμός εξιδανικεύει έναν ανθρώπινο τύπο, τον προλετάριο, και ισχυριζόμενος ότι δρα για το συμφέρον του τελευταίου (που είναι ο ιδανικός, αμόλυντος άνθρωπος) τελικά καταλήγει σε εξίσου τρομερά εγκλήματα. Απ’αυτήν την άποψη ο μαρξισμός είναι ανορθολογική και ρατσιστική ιδεολογία, παρ’όλους τους ισχυρισμούς του ίδιου του Μαρξ ότι είναι επιστήμονας της Ιστορίας κλπ.

Αυτά τα γράφω ως απάντηση σε εκείνους που πιστεύουν ότι μπορεί να διαχωρισθεί η μαρξιστική θεωρία από την πράξη, με σκοπό έτσι να διασωθεί η υπόληψη της πρώτης. Επίσης έχετε σκεφτεί ότι όπως οι αντιστασιακοί παίρνουν σύνταξη, θα έπρεπε και οι επιζώντες των διώξεων του κομμουνισμού (μιλάω για το πρώην ανατολικό μπλοκ/ πρώην ΕΣΣΔ) να αποζημιωθούν; Δεν θα πρέπει να υπάρξει νομικό πλαίσιο για κάτι τέτοιο (μέρος του οποίου θα είναι και η καταδίκη των καθεστώτων και της ιδεολογίας πυ τα γέννησε); Ο δε “ευφυής” Πάγκαλος που λέει ότι μόνο οι νηφάλιοι ιστορικοί δικαιούνται να αποφαίνονται για τέτοια πράγματα, έχει υπόψη του ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης καταδίκασε την Γενοκτονία των Αρμενίων; Μήπως και εκεί έγινε λάθος, ή είναι ό,τι μας συμφέρει τελικά;

 
At 26/1/06 12:52 μ.μ., Anonymous nik-athenian said...

Μάλλον συμφωνώ με τον ashton_heston.
Ωστόσο το θέμα μας αγαπητοί Αχιλλέα και κοντροκορέντε, δεν είναι να συγκρίνουμε τύπους καθεστώτων. Συμφωνώ απόλυτα μαζί σας ότι οι ατομικές ελευθερίες είναι αναμφίβολα πολύ περισσότερες στις δυτικές δημοκρατίες.
Το ζήτημα είναι, ποιος είναι αυτός που νομιμοποιείται να παριστάνει το διεθνή σερίφη για να τιμωρήσει τους "κακούς".
Και βέβαια τα πρώην ανατολκά καθεστώτα έγραφαν στα παλιά τους τα παπύτσια τις συνθήκες για το περιβάλλον. Όμως αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι έγινε χρήση και χημικών και ραδιενεργών ουσιών πρόσφατα από δυτικές δυνάμεις.
Εν τέλει η ύπαρξη ενός μεγαλύτερου κακού δεν απαλείφει ένα άλλο μικρότερο.

 
At 26/1/06 3:25 μ.μ., Blogger Πάνος said...

Μιχάλη, είδες που είχα δίκιο όταν έλεγα πως υπάρχει περίπτωση να μου βγει το όνομα τσάμπα και βερεσέ;

Ίσως φταίω κι εγώ, γιατί όταν γράφω δεν αισθάνομαι την αναγκαιότητα να ασχολούμαι κάθε φορά με τα αυτονόητα...

Για σένα το λέω, φίλε Αχιλλέα! Αλλά, δεν είναι εδώ ο τόπος και ο χρόνος να εξηγώ γιατί έχω για τα κομμουνιστικά καθεστώτα την άποψη που έχω. Περιορίζομαι να σημειώσω πως είναι η χειρότερη δυνατή!

Αυτό όμως δε σημαίνει καθόλου πως είμαι έτοιμος να αποδεχτώ την "υποχρεωτικότητα" του καπιταλισμού ή να αφήνω να περνάνε τα εγκλήματα της Αυτοκρατορίας και να παριστάνω πως δεν πήρα είδηση.

Η αντίθεσή μου με το μνημόνιο είχε το νόημα οτι ενισχύει πολιτικά τους εν δράσει μεγαλο -εγκληματίες, χωρίς να προσφέρει αντίστοιχης αξίας όφελος στα θύματα του σταλινισμού.

Ελπίζω να συννενοηθήκαμε, επιτέλους - δεν υπάρχει ανάγκη να συμφωνήσουμε κιόλας!

*

Φίλε ashton_heston (που το σκέφτηκες αυτό;)

α. Θεωρώ οτι ο μαρξισμός εμπεριέχει μυθολογική σκέψη σε μεγάλο βαθμό, άρα είναι παντελώς ακατάλληλο/ επιζήμιο βοήθημα για την αριστερά του μέλλοντος

β. Νομίζω οτι αδίκως τα βάζεις με το ρομαντισμό. Ρομαντισμός και μυθολογική σκέψη ΔΕΝ ΤΑΥΤΙΖΟΝΤΑΙ. (Είναι και θέμα ορισμών...)

γ. Οι σοβαρές κοινωνίες πρέπει να χορηγούν συντάξεις (σε χρήμα ή παροχές)1. σε όσους έχουν πληρώσει για τα ταμεία τους και 2. σε όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες τους που έχουν πραγματική ανάγκη, ώστε να επιβιώνουν αξιοπρεπώς. Οι σοβαρές κοινωνίες δεν έχουν κανένα απολύτως λόγο να συνταξιοδοτούν κάποιον επειδή έκανε κάποτε το καθήκον του, ως πολίτης, άνθρωπος, πατριώτης.

Άλλωστε, ο μοναδικός λόγος που δόθηκαν συντάξεις στους δικούς μας αντιστασιακούς (πραγματικούς ή φανταστικούς) ήταν ένας: ο κόσμος του ΕΑΜ έπρεπε να χρηματοδοτηθεί (από όλη την ελληνική κοινωνία) για να φέρει επιτυχώς σε πέρας την τελευταία του μεγάλη αποστολή: να κρατήσει στην εξουσία το ΠΑΣΟΚ, όσο περισσότερο γινόταν.

Όπως όλοι γνωρίζουμε, αυτή η αποστολή εστέφθη από πλήρη επιτυχία!

 
At 26/1/06 6:57 μ.μ., Blogger Ashton_Heston said...

Πάνο, ευχαριστώ για την απάντηση.

"Ρομαντισμός και μυθολογική σκέψη ΔΕΝ ΤΑΥΤΙΖΟΝΤΑΙ"
Όντως δεν ταυτίζονται, αλλά είναι πολύ κοντά. Πάντως δεν τα έχω βάλει με τους ρομαντικούς ποιητές, όπως καταλαβαίνεις. "Απλούστατα" πιστεύω ότι ο Ρομαντισμός ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για τους εθνικισμούς και στη συνέχεια τους φασισμούς των δύο περασμενων αιώνων (δεν νομίζω ότι λέω τίποτα καινούργιο εδώ). Και ότι η θεωρία της πτώσης από μία ιδανική κατάσταση (που σημειωτέον δεν ανέπτυξε πρώτος ο Jean-Jacques αλλά υπάρχει και στον Ησίοδο και στην Παλαιά Διαθήκη και αλλού), που είναι κεντρική στην ρομαντική κοσμοθεωρία, είναι γενικώς μιά πολύ κακή ιδέα, και αποτελεί βάση όλων των ολοκληρωτισμών και του "όπισθεν ολοταχώς", γενικώς. Όσο για τις συντάξεις, άλλο σύνταξη για κάτι σωστό που έκανες (και συμφωνώ με αυτά που γράφεις για τους αντιστασιακούς) και άλλο αποζημίωση για αυτά που υπέστης.

 
At 26/1/06 11:47 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

προς αχιλλέα
"καλά εσύ φίλε...κοιμήθηκες νωρίς..."

 
At 28/1/06 8:20 π.μ., Blogger Achilleas said...

προς πανο

Εαν το θεμα του blog ηταν η παντελης αδιαφορια των ΗΠΑ για τις διεθνεις συνθηκες, η ακριτη υποστηριξη που παρεχουν στο Ισραηλ και οι καταπατησεις των ανθρωπινων δικαιωματων και οι βασανισμοι στο Γκουανταναμο, να εισαι σιγουρος πως η σταση μου θα ηταν εξισου οξεια. Απο την αλλη ομως δεν μπορω να μενω αμετοχος οταν στα περισσοτερα σχολια διακρινω καποια ανοχη για τα πεπραγμενα των κουμμουνιστικων καθεστωτων.

Αυτο που ηθελα να σημειωσω ειναι πως η συνηθης πρακτικη των κουμμουνιστικων καθεστωτων ειναι η καταπιεση των ανθρωπινων δικαιωματων και ελευθεριων ωστε να επιτυχουν την επιβιωση τους. Αυτος ειναι ο λογος για τον οποιο επιχειρειται η καταδικη των εγκληματων του κουμμουνισμου. Αντιθετα, κανεις δεν μπορει να ισχυριστει οτι εξαιτιας της συμπεριφορας των ΗΠΑ θα πρεπει να καταδικαστει ο καπιταλισμος και τα δημοκρατικα καθεστωτα. Υπαρχουν καπιταλιστικες χωρες οπως η Ελβετια, η Νορβηγια, η Αυστραλια, η Ιρλανδια κτλ που κανεις δεν μπορει να ισχυριστει οτι ασκουν καταπιεστικη εξουσια και καταπατουν δικαιωματα και ελευθεριες. Συγκεκριμενες καπιταλιστικες χωρες θα μπορουσαν ισως να καταδικαστουν, ο καπιταλισμος και η δημοκρατια σαν ιδεολογια ομως ΟΧΙ. Αν εσεις γνωριζετε καποια κουμμουνιστικη χωρα που δεν κατεφυγε σε διωξεις και γκουλαγκ θα παρακαλουσα να με ενημερωσετε ωστε να αλλαξω γνωμη.

Προς anonymo

Καποιοι κοιμουνται νωρις και ξυπνουν νωρις γιατι ενδιαφερονται να μελετησουν πως θα βγαλουν τον τριτο κοσμο απο τη φτωχια και την εξαθλιωση. Καποιοι αλλοι ”ξυπνιοι” κοιμουνται (μεταφορικως) αιωνια. Ο καθενας μπορει να μπει ανωνυμα και να αρχισει να λεει εξυπναδες, λιγοι ομως θα χρησιμοποιησουν επιχειρηματα και ακομη λιγοτεροι θα αφησουν το πραγματικο τους email. Οταν εχεις κατι ουσιαστικο να πεις θα περιμενω την απαντηση σου.


“Sadly, the reason Adam Smith’s invisible hand sometimes appears invisible is that, quite often, it is simply not there!” Joseph Stiglitz, 2001 Nobel prize winner

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home