Τρίτη, Ιανουαρίου 03, 2006

Pήγματα στο τείχος



H πρώτη απεργία σε κινεζική εφημερίδα. Το πρωτοχρονιάτικο κύριο άρθρο ενός επίσημου περιοδικού που καταγγέλλει τους χειρισμούς του καθεστώτος. Επικίνδυνα ρήγματα ανοίγουν στο Σινικό Τείχος.

«Για το 2006, ευχόμαστε να μη σταλούν άλλοι μεταλλωρύχοι να πεθάνουν κάτω από τη γη. Ευχόμαστε κάθε θανατική καταδίκη να επανεξετάζεται από πιο ειδικούς δικαστές, ώστε να αίρεται κάθε αμφιβολία για την ενοχή, ακόμη κι αν αυτό οδηγεί σε καθυστερήσεις. Ευχόμαστε κάθε εργάτης που έρχεται από την επαρχία να εισπράττει τον μισθό που του αντιστοιχεί ύστερα από ένα χρόνο σκληρής δουλειάς, κι όταν αυτό δεν συμβαίνει, να μπορεί να προσφεύγει στη δικαιοσύνη. Ευχόμαστε να μην αποκλείεται κανείς ασθενής από το νοσοκομείο επειδή δεν έχει να πληρώσει. Ευχόμαστε να μην είναι αναγκασμένο κανένα παιδί να αφήσει το σχολείο επειδή η οικογένειά του είναι φτωχή. Ευχόμαστε οι τοπικές αρχές να διοικούν τις πόλεις με βάση τις αρχές του ανθρωπισμού και να μη διώχνουν τους ζητιάνους επειδή χαλάνε την εικόνα του δήμου. Ευχόμαστε να έχουν οι πολίτες έγκαιρη και πλήρη ενημέρωση όταν σημειώνεται μια περιβαλλοντική καταστροφή ή ξεσπά μια επικίνδυνη επιδημία. Πάνω απ' όλα, όμως, ευχόμαστε να είναι σεβαστά τα συνταγματικά δικαιώματα κάθε μέλους της κοινωνίας μας, χωρίς καμιά διάκριση».

Μπορεί να φανταστεί κανείς μια πιο οξεία κριτική του κινεζικού καθεστώτος από αυτό το κύριο άρθρο, που δημοσιεύτηκε την Πρωτοχρονιά στο επίσημο εβδομαδιαίο περιοδικό China News και αναμεταδόθηκε από το πρακτορείο Νέα Κίνα; Οι τόνοι είναι χαμηλοί. Ευθείες κατηγορίες δεν εκτοξεύονται εναντίον κανενός. Όποιος διαβάζει όμως αυτό το κείμενο - όσα εκατομμύρια άνθρωποι δηλαδή διαβάσουν αυτό το κείμενο - συναντά συμπυκνωμένα όλα τα εγκλήματα που έχουν διαπραχθεί τα τελευταία χρόνια στην Κίνα. Και γεννιέται μέσα του η ελπίδα ότι, δεν μπορεί, κάτι θα αλλάξει, αφού ο ίδιος ο προπαγανδιστικός μηχανισμός του κράτους αναγνωρίζει τη διάπραξη αυτών των εγκλημάτων κατά των εργατών, των μαθητών, των αρρώστων, του περιβάλλοντος.

Αλλά η ελπίδα είναι πρόωρη. Το ευχετήριο άρθρο δημοσιεύτηκε σε μια στιγμή που μια άλλη εφημερίδα, η Beijing News, έχει κατεβεί σε απεργία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόλυση του αρχισυντάκτη της και δύο βοηθών του. Είναι η πρώτη φορά που γίνεται απεργία σε μια κινεζική εφημερίδα. Αν τα αίτια της απόλυσης του Γιανγκ Μπιν και των δύο συνεργατών του δεν έγιναν γνωστά, όλα δείχνουν ότι πληρώνουν για τη δημοσίευση μιας σειράς άρθρων για σκάνδαλα διαφθοράς που απασχολούν τα δύο τελευταία χρόνια την κινεζική κοινωνία. Το κλίμα είναι βαρύ. «Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω. Θα πεθάνουμε, αλλά τουλάχιστον θα είναι ένας ωραίος θάνατος», έγραψε στο blog του ένας άλλος δημοσιογράφος της Beijing News, ο Ουανγκ Σιαοσάν. Αλλά το μήνυμά του αποσύρθηκε αμέσως από τους λογοκριτές, λίγοι πρόλαβαν να το διαβάσουν.

9 Comments:

At 3/1/06 12:18 μ.μ., Blogger πιτσιρίκος said...

Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

 
At 3/1/06 2:03 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Δεν έχω blog ακόμα, αλλά, αν είναι να βάλεις γραπτό μου στα ΝΕΑ, μπορώ να γίνω πιο γλείφτης σχολιαστής των γραπτών ΣΟΥ τρισμέγιστε ΜΗΤΣΕ και από τον κοσμοπολίτη και από το μαύρο πρόβατο.
Ε, μεγάλε, τεράστιε, τρισμέγιστε δημοσιογράφε μου?

 
At 3/1/06 3:55 μ.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

Χτες ανακοινώθηκε οτι το ΑΕΠ της Κίνας αυξήθηκε το 2005 κατά 9,8%.
Στην εκτίμηση αυτή πρέπει να συνυπολογιστούν τα νέα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της Κίνας που ανακοινώθηκαν πριν λίγες βδομάδες, σύμφωνα με τα οποία ο συνολικός ετήσιος παραγώμενος πλούτος στη χώρα είναι 16,8% περισσότερος απ’ο,τι υπολογιζόταν μέχρι τώρα. Η κινέζικη οικονομία μετράει λοιπόν ως η 4η στον κόσμο, ύστερα από την αμερικανική, την ιαπωνική και τη γερμανική, υπερσκελίζοντας καθαρά τη βρετανική και τη γαλλική (ως προς το εξωτερικό εμπόριο γίνεται η 6η μετά τις ΗΠΑ, Ιαπωνία, Γερμανία, Ιταλία και Γαλλία). Η Κίνα γίνεται επιπλέον η χώρα με τη μεγαλύτερη οικονομική «ενέργεια» (μέγεθος που εκφράζεται, καταναλογία με την κινητική ενέργεια στη φυσική, ως το γινόμενο του ΑΕΠ επί το τετράγωνο της ετήσιας οικονομικής ανάπτυξης), φτάνοντας το επίπεδο των ΗΠΑ.
Τη χρονιά που πέρασε, ο οικονομικός δυναμισμός της πολυπληθέστερης χώρας του πλανήτη έγινε φανερός, μεταξύ άλλων, από μια σειρά εντυπωσιακών ειδήσεων, όπως
- η απόκτηση του κλάδου προσωπικών υπολογιστών της πάλαι ποτέ κραταιάς ΙΒΜ από την κινεζική εταιρία Λενόβο
- η προσφορά εξαγοράς μιας από τις μεγαλύτερες αμερικανικές εταιρίες πετρελαιοειδών, της Γιούνοκαλ, που τελικά δεν ευοδώθηκε λόγω της αντίδρασης του αμερικανικού κογκρέσσου.
- η επιτυχημένη αποστολή κινέζων αστροναυτών στο διάστημα, και η αποκάλυψη των εντυπωσιακών σχεδίων της κινεζικής διαστημικής υπηρεσίας για επανδρωμένες πτήσεις
- η μετατροπή της Κίνας σε καθαρή εξαγωγική δύναμη αυτοκινήτων από το 2005, ενώ μόλις πριν μια δεκαετία το μέγεθος της αυτοκινητοβιομηχανίας της χώρας ήταν αμελητέο
- ο μηδενισμός του εμπορικού της ελείμματος στον κλάδο προϊόντων ηλεκτρονικής τεχνολογίας.
- η σειρά συμφωνιών που υπογράφτηκαν κατά το 2005 από το κινεζικό κράτος με πετρελαιοπαραγωγικές χώρες, που μειώνουν την εξάρτησή του εξασφαλίζοντας μεγάλη διασπορά των προμηθευτών.
Σίγουρα η Κίνα είναι ακόμη πίσω σε πολλούς τομείς αιχμής, όπως η φαρμακοβιομηχανία και η βιοτεχνολογία, ενώ η ενεργειακή της βάση είναι εξαιρετικά εύθραυστη, με χιλιάδες εργαζόμενους να δουλεύουν υπό άθλιες συνθήκες (όπως δείχνουν τα καθημερινά σχεδόν πολύνεκρα ατυχήματα στα ανθρακωρυχεία) και με κάκιστες επιδόσεις στην αποδοτικότητα της βιομηχανικής ενεργειακής κατανάλωσης.
Εξίσουν βέβαιο είναι οτι η έξοδος του αγροτικού πληθυσμού της ενδοχώρας στις πλούσιες πόλεις των παραλίων, η αδυναμία του κοινωνικού κράτους, η σύμπραξη κυβέρνησης και κεφαλαίου στην καταπίεση των λαϊκών διεκδικήσεων για βελτίωση των συνθηκών ζωής κοινωνικό έλεγχο και ουσιαστικούς δημοκρατικούς θεσμούς, αποτελούν το τίμημα της ταχύτατης προόδου της νέας, αλλά και πανάρχαιας μεγάλης δύναμης.
Οι ιστορικοί θα παρατηρήσουν οτι κατουσία η Κίνα ξαναβρίσκει το σχετικό βάρος που κατείχε στην παγκόσμια οικονομία μέχρι τον 18ο αιώνα.
Οι οικονομολόγοι οπαδοί των ιδεολογημάτων του αχαλίνωτου καπιταλισμού, σιωπούν μπρος στο φαινόμενο της σταθερής και απρόσκοπτης, εδώ και 25 χρόνια, ανάπτυξης μιας χώρας που κάνει ακριβώς τ’αντίθετα όσων – καταστροφικών – προτείνουν.
Είναι πάντως αδιαμφισβήτητο οτι η ζωή των κατοίκων της αχανούς χώρας βελτιώνεται, χρόνο με το χρόνο με μεγάλα βήματα , σε όλους τους τομείς. Η υπόλοιπη ανθρωπότητα, πέρα από την πλημμυρίδα φτηνών εμπορευμάτων που έρχονται από την Ανατολή, και τα προβλήματα που προκαλούν στις εθνικές οικονομίες, βλέπει την ισχυροποίηση της Κίνας με την ελπίδα οτι θα συμβάλλει στην έλευση μιας εποχής απαλλαγμένης από την αμερικανική μονοκρατορία και την υπαρξιακή της ανάγκη για «φωτιές διαρκείας» σε όλον τον πλανήτη, της γειτονιάς μας συμπεριλαμβανομένης.

 
At 3/1/06 9:07 μ.μ., Blogger πιτσιρίκος said...

Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

 
At 3/1/06 10:23 μ.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

Σ. και φ. πιτσιρίκο,
για περισσότερα στο
http://www.china.com.cn/chinese/index.htm

 
At 4/1/06 1:31 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Ω, τι χαρούμενη ατμόσφαιρα γύρω από τον μέγιστο δημοσιογράφο κύριο κύριο Μητσό.
Δημοσιογραφικώτατε( όπως λέμε μεγαλειότατε) έχετε το καλύτερο blog και την καλύτερη καμαρίλα.
Τα σέβη μου στον ντιγκινταγκότατο πρόεδρο του οργανισμού... (φυσικά εννοώ τον οργανισμό λιμένος παλαιοφαρσάλων και ουχί τον οργανισμό όπου πήγε το ΔΟΛιο μυαλό σας)

 
At 4/1/06 12:53 μ.μ., Blogger Μιχάλης Μητσός said...

Καλή και δημιουργική χρονιά Πιτσιρίκο, και επιφυλάσσομαι...
Πάνο, ακόμα δεν έχεις δει τίποτα. Η συνωμοσία εξυφαίνεται και το χτύπημα θα είναι συντριπτικό, θα τρίβεις τα μάτια σου!
Μαύρο Πρόβατο, μη δίνεις σημασία.

 
At 21/8/17 10:33 π.μ., Blogger raybanoutlet001 said...

ray ban sunglasses
mont blanc outlet
michael kors outlet
ralph lauren outlet
cheap ray ban sunglasses
ugg outlet
coach outlet
kobe 9
hermes belts
christian louboutin sale

 
At 24/5/18 4:49 π.μ., Blogger Unknown said...

www0524
coach outlet online
bucks jerseys
air jordan retro
canada goose outlet
simulation shoes
kate spade outlet
ray ban sunglasses
oakley sunglasses
tory burch outlet
hornets jerseys

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home