Τρίτη, Δεκεμβρίου 20, 2005

Eπάγγελμα ταξιτζής



Μια έρευνα για τους ταξιτζήδες είναι ασφαλώς ελλιπής αν δεν λαμβάνει υπόψη της τις ιδιαιτερότητες του επαγγέλματος στην Ελλάδα. Έτσι κι αλλιώς, πάντως, το θέμα των κριτηρίων με τα οποία επιλέγονται οι πελάτες παραμένει ενδιαφέρον.

Οι γυναίκες προτιμώνται από τους άνδρες. Ένα άτομο εμπνέει μεγαλύτερη ασφάλεια από μια παρέα. Ένας καλοντυμένος πελάτης είναι πάντα προτιμότερος από έναν που είναι ντυμένος ατημέλητα. Αν ο Ντιέγκο Γκαμπέτα και η Χέδερ Χάμιλ παρέμεναν σ' αυτά τα κριτήρια, το βιβλίο τους «Στον δρόμο: Πώς οι ταξιτζήδες προσδιορίζουν την αξιοπιστία των πελατών τους» (εκδ. Russell Sage Foundation) δεν θα είχε λόγο ύπαρξης. Οι δύο συγγραφείς προχωρούν όμως περισσότερο. Συγκρίνοντας τα κριτήρια με τα οποία οι ταξιτζήδες επιλέγουν τους πελάτες τους σε δύο πόλεις με υψηλή εγκληματικότητα, το Μπέλφαστ και τη Νέα Υόρκη, ανακαλύπτουν κάποια κοινά σημεία, αλλά και μεγάλες διαφορές.

Σύμφωνα με τις στατιστικές, ένας Αμερικανός ταξιτζής αντιμετωπίζει 60 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να δολοφονηθεί την ώρα της δουλειάς απ' ό,τι ο μέσος πολίτης και είναι ο πιο ευάλωτος σε επιθέσεις εργαζόμενος μετά τους αστυνομικούς και τους φρουρούς ασφαλείας. Για να περιορίσει τον κίνδυνο, προτιμά καταρχήν τους ηλικιωμένους πελάτες από τους νέους. Αποφεύγει τους μαύρους (κι ας είναι οι περισσότεροι ταξιτζήδες στην Αμερική μετανάστες) για λόγους μάλλον ψυχολογικούς: δεν υπάρχει καμιά ένδειξη ότι οι Αφροαμερικανοί ευθύνονται για περισσότερες επιθέσεις εναντίον των ταξιτζήδων από τους υπόλοιπους πελάτες. Σε κάθε περίπτωση, εάν ένας ταξιτζής στη χώρα αυτή δεχθεί επίθεση με σκοπό τη ληστεία, δεν προσπαθεί να αμυνθεί. Ούτε καταδιώκει στη συνέχεια τον δράστη. H ζωή του είναι πολυτιμότερη από το πορτοφόλι του.

Οι ταξιτζήδες του Μπέλφαστ κρατούν μια αρκετά διαφορετική στάση. Πρώτα απ'όλα, έχουν να αντιμετωπίσουν μια φορτισμένη Ιστορία. Για τον λόγο αυτόν, ένας καθολικός δύσκολα παίρνει ή αφήνει πελάτη σε προτεσταντική περιοχή, και αντιστρόφως. Από τα αυτοκίνητα έχει αφαιρεθεί κάθε διακριτικό στοιχείο που θα μπορούσε να αποκαλύψει την προέλευση από μια «λάθος» περιοχή. Οι περισσότεροι οδηγοί κουβαλούν μαζί τους όπλα και προτιμούν να έχουν τον πελάτη δίπλα τους, παρά πίσω τους. Αν τίποτα απ' όλα αυτά δεν πιάσει, φροντίζουν να «ρίξουν» στη συζήτηση τα ονόματα μερικών παραστρατιωτικών: πολλοί από τους επίδοξους ληστές φοβούνται τη βεντέτα.

Όπως επισημαίνουν οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς, πολλοί επιβάτες αρχίζουν να μαθαίνουν αυτά τα κόλπα και να προσαρμόζουν τη συμπεριφορά τους αναλόγως. Μια παρέα ανδρών που ψάχνουν για ταξί βάζουν μια γυναίκα να το σταματήσει. Κάποιος με κακούς σκοπούς φροντίζει να σταματήσει ταξί σε μια «ασφαλή» περιοχή, όπως ένας σιδηροδρομικός σταθμός. Άλλες φορές οι ταξιτζήδες ψυχολογούν τους πελάτες τους, άλλες όχι. H πιο ανατριχιαστική ιστορία που περιγράφεται στο βιβλίο είναι του Κονσταντίν Κοντρατένκο, ο οποίος δολοφονήθηκε τη δεύτερη εβδομάδα αφότου έπιασε δουλειά, στην πρώτη νυχτερινή του βάρδια, από τον μοναδικό πελάτη που πήρε εκείνο το βράδυ.

7 Comments:

At 21/12/05 2:06 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Yeah Iam talking to ya! Καλε γιατί δε με ειδοποίησες πως παίζει τέτοιο θέμα σήμερα;! οι φίλτατοι ταρίφες με την καλυτερότερη έννοια είναι το αντικείμενό μου! του πόθου! χα χα!
Καλή η διατριβή περί της ψυχολόγησης πελατών, αλλά θα μπορούσα όπως και πολλοί συμπάσχοντες που γνωρίζω να γράψουν ανάλογο τόμο για την αντίστοιχη απέλπιδα προσπάθεια του πελάτη να αποκρυπτογραφήσει το μοναδικό ον πίσω απο το τιμόνι. Στερεότυπα στην προκειμένη ξεβράζονται- στην ελληνική περίπτωση τουλάχιστο. Αλλωστε δεν πιστεύω στο ότι είσαι ό,τι επαγγέλλεσαι και αντιστρόφως.
Η κούρσα κρύβει παντα εκπλήξεις. Ευχάριστες και Δυσάρεστες. Διαγράφω τον παράγοντα σωματική κακοποποίηση. Υπάρχει και η ψυχολογική και είναι αμφίδρομη.
Με την είσοδο σε ένα ταξί ξεκινά μια περιήγηση σε έναν μικρόκοσμο- ενίοτε σε ένα παράλληλο σύμπαν.
Ντιβάνι για ψυχοθεραπεία, σάκκος του μποξ για εκτόνωση νεύρων, καφενείον της Βουλής, μικροαπατεωνιά, αμπελοφιλοσοφία, από όλα έχει ο μπαξές- και ουσία και ευαισθησία και Οδυσσέα Ιωάννου και Καβάφη μεταξύ Καζαντζίδη και Φοίβου των φτηνών σουξέ. Καθρέφτης μιας κοινωνίας; Παίζεται.
you-talkin-to me;;

 
At 2/7/07 3:22 μ.μ., Blogger Methana said...

Και ένα αλλό κακό παράδειγμα δυστυχώς από τα Μέθανα:

http://www.methana.de/cms/taxidriver-methana.html?&L=2

 
At 12/8/16 5:20 π.μ., Blogger Unknown said...


zhengjx20160812
coach factory outlet
michael kors outlet
air jordan shoes
canada goose jackets
oakley sunglasses wholesale
uggs pas cher
hermes bags
louis vuitton purses
coach outlet online
kobe shoes 11
tory burch shoes
toms wedges
cheap oakleys
ugg boots
los angeles clippers jerseys
air jordan shoes
jordan femme pas cher
uggs on sale
oakley vault
lebron james shoes 13
cheap oakleys
michael kors outlet online
louis vuitton outlet
gucci belts
uggs outlet
fitflops sale
canada goose
michael kors outlet clearance
concord 11
ugg boots
ugg boot uk
fitflop shoes
timberlands
concords 11
louis vuitton handbags
cheap ray ban sunglasses
michael kors handbags
true religion outlet
celine outlet
abercrombie and fitch outlet

 
At 21/8/17 9:55 π.μ., Blogger Unknown said...

michael kors factory outlet
pandora charms
kyrie 3
van cleef
nike roshe run
michael kors uk
longchamp le pliage
adidas yeezy
timberland boots
nike air force

 
At 1/1/18 8:19 π.μ., Blogger beatrizhurley said...

Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

 
At 1/1/18 9:16 π.μ., Blogger beatrizhurley said...

There was an internet customer and also Get APK a Chrome plugin, but no desktop customer. APK Now With its competitors currently using desktop computer clients, APK Updated thus increasing their reach.

 
At 3/1/19 7:35 π.μ., Blogger nailaakifa said...


Thank you, the article is very petrifying, hopefully it can be useful for everyone.

Pengobatan Hamil Anggur
Obat Kanker Nasofaring

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home