Τετάρτη, Ιανουαρίου 11, 2006

Aγαπημένοι τόποι«Έχετε ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο. Αν σας έλεγαν να διαλέξετε έναν και μόνο τόπο όπου θα θέλατε να επιστρέψετε, ποιος θα ήταν;». Αυτό το ερώτημα έθεσε η Ομπζέρβερ σε μερικούς από τους γνωστότερους ταξιδιωτικούς συντάκτες στον κόσμο.

ΤΕΡΓΕΣΤΗ. «Πρωτοεπισκέφθηκα την πόλη όταν ήμουν 19 ετών. Μου άρεσε η απέραντη, αλλά άδεια γαλάζια παραλία της, με το μικρό κάστρο Μιραμάρε στη χερσόνησο και, τριγύρω, τα ασβεστολιθικά βουνά της περιοχής Καρστ. Μου άρεσε το μπέρδεμα των εθνοτήτων όπου ανακατεύονταν Σλάβοι, Λατίνοι και Τεύτονες, η πομπώδης αυτοκρατορική αρχιτεκτονική της και η ανώμαλη βιεννέζικη κουλτούρα του καφέ της. Μου άρεσαν οι λογοτεχνικές της ενώσεις - Τζέημς Τζόυς, Ίταλο Σβέβο, Ρίτσαρντ Μπάρτον. Μου άρεσε ακόμη και το γεγονός ότι ήταν μια αμφισβητούμενη πόλη, με τον γιουγκοσλαβικό στρατό του Τίτο έτοιμο πάνω στους λόφους. Πάνω απ' όλα, όμως, μου άρεσε η γλυκιά της μελαγχολία, και αυτό είναι που μ' αρέσει περισσότερο και σήμερα». (Γιαν Μόρις).

ΠΟΝΓΚΟ NTE MAINIKE. «Όσο δύσκολο είναι να φτάσεις στον ποταμό Ουρουμπάμπα, βορείως του Μάτσου Πίτσου, άλλο τόσο είναι εντυπωσιακό. Κάνοντας ράφτινγκ προς βορράν, στην κατεύθυνση του Αμαζονίου, μια σειρά από καταρράκτες με οδήγησαν στο πιο μαγικό μέρος που έχω δει ποτέ μου: ένα φαράγγι (αυτό σημαίνει Πόνγκο) μήκους 800 μέτρων, ανάμεσα στις Άνδεις και την κοιλάδα του Αμαζονίου. Στο τέλος του φαραγγιού, λες κι έχουν δημιουργηθεί από κάποιο σχεδιαστή, βρίσκονται δύο μεγάλοι γρανιτένιοι όγκοι στις δύο πλευρές του ποταμού. Όταν περάσεις ανάμεσά τους, βρίσκεσαι ξαφνικά σ' έναν διαφορετικό κόσμο». (Μάικλ Πάλιν).

ΧΟΤΑΝ. «Όταν επισκέπτεσαι την πόλη αυτή, νομίζεις ότι γυρίζεις πίσω στον χρόνο. Πρόκειται για μια ελάχιστα γνωστή όαση στη μέση της βορειοδυτικής Κίνας, έχοντας προς βορράν την πιο νεκρή έρημο στον κόσμο, την έρημο Τακλιμακάν (το όνομα σημαίνει «όταν μπαίνεις εκεί μέσα, δεν βγαίνεις ποτέ»). Πρέπει να είσαι αποφασισμένος για να φτάσεις στο Χοτάν. Τρένο δεν υπάρχει. Πρέπει να πάρεις το λεωφορείο από το Κασγκάρ, που είναι αρκετές εκατοντάδες χιλιόμετρα βορειοδυτικά. Μέχρι πρόσφατα απαγορευμένος για τους ξένους, ο τόπος αυτός έχει μεγάλη ιστορία. Βρισκόταν πάνω στον Δρόμο του Μεταξιού και παρασκευάζουν ακόμη μετάξι εκεί με τον παλιό τρόπο. Αυτό που μου αρέσει περισσότερο είναι η αίσθηση που σου δίνει ότι δεν ανήκει σε κάποιο συγκεκριμένο έθνος, ούτε καν σε μια συγκεκριμένη ιστορική περίοδο». (Κόλιν Θέμπρον).

ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ ΟΥΑΟΥ AN NA-ΜΟΥΣ. «Το ηφαίστειο αυτό ανακαλύφθηκε μόλις τον 20ό αιώνα και βρίσκεται 500 χιλιόμετρα μακριά από τον πολιτισμό, στη μέση της Λιβυκής Ερήμου. Ανεβαίνεις στην κορυφή κι ύστερα κατεβαίνεις στον κρατήρα, όπου υπάρχει μια τεράστια λίμνη περικυκλωμένη από φοίνικες. Δεν υπάρχει άλλο μέρος σαν κι αυτό. Τα άστρα είναι τόσο λαμπερά. Τη νύχτα κάνει αληθινό κρύο, αλλά η εμπειρία είναι μοναδική». (Κίρα Σαλάκ).

4 Comments:

At 11/1/06 4:31 μ.μ., Blogger kosmopolitis said...

Στην Τεργέστη πήγα όταν ήμουν 18 χρονών.

Στο Πόγκο Ντε Μαίνικε και στον ποταμό Ουρουμάμα σγκεκριμένα, έχω κάνει ράφτινγκ, αλλά προς νότον.

Στη Χοτάν μπήκα στην έρημο που αναφέρεις και μάλιστα κατάφερα και βγήκα.

Στο ηφαίστειο Ουάου ( ! ) Αν Να-Μους έχω φάει χουρμάδες κάτω από μια φοινικιά, δίπλα στη λίμνη.

( Για να ζηλέψουμε το έγραψες το σημερινό ; )

 
At 11/1/06 5:46 μ.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

Η τύχη το φέρνει να φεύγω τώρα για μακρινούς τόπους (ωκεανία)
Κοσμοπολίτη, σε ζηλεύω. Πότε θα μας πεις για τα ταξίδια σου;;
Μέχρι νεωτέρας, η δική μου απάντηση:
εξάρχεια :-)))))

 
At 11/1/06 6:44 μ.μ., Blogger Πάνος said...

Πειράζει που δεν πρόκειται για πόλη; Θα διάλεγα χωρίς δισταγμό την Πύλο - και θα νοσταλγούσα τα Ζαγοροχώρια, τη Μάνη και την Ευρυτανία.

 
At 20/4/09 12:53 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

情趣用品,情趣,情色,成人,A片,自拍,情趣用品,情趣,色情,成人影片,色情影片,免費A片,情趣用品,情趣,成人網站,A片下載,日本AV,做愛,情趣用品,情趣,美女交友,A片,辣妹視訊,情色視訊,情趣用品,情趣,色情聊天室,聊天室,AV,成人電影,A片,情趣用品,情趣用品,情趣商品,情趣,情趣情色,A片,AIO,AV,日本AV,色情A片,AV女優,A漫,免費A片,A片下載,情色A片,哈啦聊天室,UT聊天室,聊天室,豆豆聊天室,色情聊天室,尋夢園聊天室,080視訊聊天室,080聊天室,080苗栗人聊天室,免費視訊聊天,上班族聊天室,080中部人聊天室,視訊聊天室,視訊聊天,成人聊天室,一夜情聊天室,辣妹視訊,情色視訊,成人,成人影片,成人光碟,成人影城,自拍情趣用品,A片,AIO,AV,AV女優,A漫,免費A片,日本AV,寄情築園小遊戲,情色貼圖,色情小說,情色文學,色情,色情遊戲,一葉情貼圖片區,色情網站,色情影片,微風成人, 嘟嘟成人網,成人,成人貼圖,18成人,成人影城,成人圖片,成人影片,UT聊天室,聊天室,豆豆聊天室,尋夢園聊天室,080聊天室,080苗栗人聊天室,080視訊聊天室,視訊聊天室情趣用品,A片,aio,av,av女優,a漫,免費a片,aio交友愛情館,a片免費看,a片下載,本土自拍,自拍,愛情公寓,情色,情色貼圖,色情小說,情色文學,色情,寄情築園小遊戲,色情遊戲,嘟嘟情人色網,一葉情貼圖片區,色情影片,情色網,色情網站,微風成人,嘟嘟成人網,成人,18成人,成人影城,成人圖片,成人貼圖,成人圖片區,成人小說,成人電影情趣用品,情趣,情趣商品,自拍,UT聊天室,聊天室,豆豆聊天室,哈啦聊天室,尋夢園聊天室,080聊天室,080苗栗人聊天室,H漫,A片,AV,AV女優,A漫,免費A片,愛情公寓,情色,情色貼圖,色情小說,情色小說,情色文學,色情,寄情築園小遊戲,色情遊戲,SEX,微風成人,嘟嘟成人網,成人,18成人,成人影城,成人圖片,成人貼圖,成人圖片區情趣用品,情趣用品,情趣,情趣,情趣商品,A片,A片,A片,A片,A片,A片,中古車,二手車

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home