Τετάρτη, Ιανουαρίου 04, 2006

Λόγια ελευθερίαςΣ' αυτή την αίθουσα σύνταξης δεν υπάρχουν τηλέφωνα ούτε Internet. Οι δημοσιογράφοι δεν ενημερώνονται από ειδησεογραφικά πρακτορεία, αλλά από πέντε εφημερίδες που δεν αγοράζουν καν οι ίδιοι. Το δελτίο που μεταδίδουν, πάντως, είναι άρτιο.

Οι φυλακές «Λα Φελιτσίνα» βρίσκονται λίγο έξω από το Σαλούτσο, στο Πιεμόντε της Ιταλίας. Ομολογουμένως, έχουν πολλά πλεονεκτήματα. Πρώτα απ' όλα, είναι ωραίο το περιβάλλον, στους πρόποδες του βουνού. Ύστερα, η διευθύντρια είναι μια νέα κοπέλα, μόλις 35 ετών, που καταλαβαίνει ότι πίσω από τα κάγκελα βρίσκονται άνθρωποι με ανάγκες και δικαιώματα. Όταν λοιπόν μια ομάδα κρατουμένων τής παρουσίασε την ιδέα, τη δέχθηκε αμέσως. Και εξασφάλισε από την κοινότητα οικονομική βοήθεια 1.500 ευρώ για να αγοραστεί ο αναγκαίος εξοπλισμός: μια βιντεοκάμερα, ένας υπολογιστής, δύο μόνιτορ κι ένα μικρόφωνο. Τα υπόλοιπα τα αγόρασαν οι κρατούμενοι με δικά τους έξοδα. Κι έτσι γεννήθηκε το πρώτο δελτίο ειδήσεων αποκλειστικά από φυλακισμένους. Ο τίτλος του, «Λόγια ελευθερίας».

Το δελτίο μεταδίδεται μέσω κλειστού κυκλώματος σε όλα τα κελιά. Ξεκινά κάθε μεσημέρι στις 3.30 ακριβώς και διαρκεί μισή ώρα. Στην αρχή γίνεται μια ανασκόπηση του Τύπου και ακολουθούν ειδήσεις από τη ζωή στη φυλακή, αξιοπερίεργα, αλλά και επίκαιρα θέματα που συλλέγουν οι κρατούμενοι από την ιστοσελίδα των φυλακών της Πάδοβα (www.ristretti.it). Όλοι είναι αυτοδίδακτοι κι έτσι χρειάζεται ένας συντονισμός, που τον έχει αναλάβει ένας δεσμοφύλακας. Δύο Μαροκινοί κρατούμενοι διαβάζουν ειδήσεις στα αραβικά και δύο Αλβανοί στα αλβανικά. Το προϊόν είναι εντυπωσιακό, αν και οι συντελεστές του δελτίου έχουν τον ίδιο αντίπαλο που έχουν και οι κανονικοί δημοσιογράφοι: τον χρόνο. «Μπορούμε να βρισκόμαστε στην αίθουσα σύνταξης μόνο συγκεκριμένες ώρες, από τις 9 ώς τις 11 το πρωί κι από τη μία ώς τις 4 το απόγευμα. Όπως καταλαβαίνετε, χάνουμε τα διαλείμματα», λέει στη Ρεπούμπλικα ο 54χρονος Πανκράτσιο Κιρούτσι, ένας από τους δύο αρχισυντάκτες. «Με τα εργαλεία που έχουμε, το μοντάζ απαιτεί πολύ χρόνο. Αλλά είμαστε ευχαριστημένοι, καταφέρνουμε να σπάσουμε λίγο την τρομερή απομόνωση της φυλακής. Κι ύστερα, μεταδίδουμε ειδήσεις. Το ξέρατε ότι στις φυλακές του Ορβιέτο φτιάχνουν το καλύτερο κρασί; Ή ότι από τα 61.000 άτομα που κρατούνται αυτή τη στιγμή στις ιταλικές φυλακές, τα 16.000 έχουν ψυχολογικά προβλήματα;».

Ευχαριστημένοι είναι και οι 380 κρατούμενοι της «Λα Φελιτσίνα», που διατηρούν μια καλή επαφή με τον έξω κόσμο. Ο επόμενος στόχος είναι να επεκταθεί αυτή η πρωτοβουλία, στο δελτίο ειδήσεων να προστεθούν ταινίες, ντοκιμαντέρ, αθλητικές εκδηλώσεις, μια συνδρομή στο Sky θα βοηθούσε, όπως και η αγορά καλύτερων μηχανημάτων, πιο σύγχρονων, πιο αξιόπιστων. H διευθύντρια των φυλακών, η Μάρτα Κοσταντίνο, τα συζητάει όλα, αλλά έχει ανάγκη από βοήθεια. Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν έχει κανένα πρόβλημα. «Τους εμπιστεύομαι και με εμπιστεύονται», λέει.

13 Comments:

At 4/1/06 12:47 μ.μ., Blogger Mπερλίνα said...

{πίσω από τα κάγκελα βρίσκονται άνθρωποι με ανάγκες και δικαιώματα. Όταν λοιπόν μια ομάδα κρατουμένων τής παρουσίασε την ιδέα, τη δέχθηκε αμέσως}

"Cry Freedom"

Είναι πραγματικά συγκινητικό το ενδιαφέρον σας για τους κρατουμένους, που μάλλον κρατούνται για κάποιες αξιόποινες πράξεις. Μήπως όμως θα έπρεπε να δείχνετε και την ίδια ευαισθησία για όσους δεν έτυχε να τελέσουν κάποιο αδίκημα, και να ενδιαφερθείτε για τα δικαιώματά τους; Έτσι θα γίνετε και πειστικότερος για το ειλικρινές ενδιαφέρον σας - είναι ευκαιρία να το αποδείξετε χωρίς ανώδυνα ή ταχυδακτυλουργικά επιχειρήματα.

Ξέρετε... πίσω από τα καλώδια των υπολογιστών βρίσκονται επίσης άνθρωποι με δικαιώματα, που κάποιοι ιντερνετικοί φίλοι σας, όπως ο kosmopolitis- "προσβάλλουν" αναιτίως, μέσα από το ΔΙΚΟ ΣΑΣ blog.

Ένας τέτοιος άνθρωπος είμαι κι εγώ κι ελπίζω να μην έχετε την απαίτηση να μπω στην φυλακή για να ενδιαφερθείτε για τα δικαιώματά μου. Έχω λοιπόν το δικαίωμα, να σας «παρουσιάσω κι εγώ μια ιδέα» και ελπίζω να την «δεχθείτε αμέσως».

Σας ζητώ λοιπόν να δώσετε τα στοιχεία του επισκέπτη, όπως φαίνονται στον μετρητή σας για να διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχει ταυτοπροσωπία μεταξύ της mπερλίνας και του ανώνυμου που έγραψε περί "κόκορα και αυγού". Δεν είναι αυτός ο τρόπος που καταθέτω τις απόψεις μου στο blog σας.

Αντιλαμβάνομαι την δυσκολία σας να μην απαντάτε σε ΚΑΝΕΝΑ ερώτημα που αφορά στον νεποτισμό του πασοκ ή στις ευθύνες της κεντροαριστεράς για την δεινή θέση των εργαζομένων. Αντιλαμβάνομαι να μην θέλετε να αναφέρεστε στο νέο "εκσυγχρονιστικό" πασοκικό περιοδικό. Αντιλαμβάνομαι επίσης και την ανάγκη σας να συνεχίζετε τον μονόλογό σας, απαντώντας μόνον στους χειροκροτητές σας.

Αλλά, ειλικρινώς, δεν αντιλαμβάνομαι για ποιο λόγο συνεχίζετε να στηρίζετε εμμέσως πλην σαφώς, το “ήθος” του kosmopolitis.

Μην νιώθετε εκτεθειμένος που προβάλλετε ταλαντούχους ανθρώπους αλλά ελλειμματικούς ως προς το ήθος τους. Αυτό δεν είναι επιλήψιμο. Η βικτωριανή αντίληψη περί της τέχνης που οφείλει να υπηρετεί την ηθική, είναι ξεπερασμένη.

 
At 4/1/06 1:12 μ.μ., Blogger Μιχάλης Μητσός said...

Ρε συ, mπερλίνα, έλεος. Μόλις σου είχα απαντήσει στο blog του Κοσμοπολίτη, και βλέπω ότι επανέρχεσαι εδώ. Λοιπόν:
1) Δεν πρόκειται να ασχοληθώ με κανένα μετρητή, όχι γιατί στερούμαι ήθους (!) αλλά γιατί δεν ξέρω τι είναι. Επί της ουσίας, όμως, αφού λες ότι δεν είσαι ο ανώνυμος που έγραψε τις επίμαχες φράσεις (και γιατί να είσαι δηλαδή), δεν καταλαβαίνω πού βρίσκεται το πρόβλημα. Οποιος δεν σε πιστεύει, με γειά του με χαρά του.
2) Τα περί ευθυνών της κεντροαριστεράς κλπ. είναι μια μεγάλη συζήτηση που δεν μπορούμε να την κάνουμε φυσικά από εδώ. Αμα σ'ενδιαφέρει τόσο πολύ η άποψή μου, έλα να πιούμε καφέ. Οι πόρτες του "Συγκροτήματος" είναι ανοιχτές! (είμαι σίγουρος ότι σου άρεσε αυτό)
3) Τι ζόρι τραβάς με το κομμάτι μου στη Μεταρρύθμιση; Αυτά που έγραψα τα πιστεύω. Θα σου δώσω λογαριασμό για το τι γράφω και πού το γράφω;
4) Εχουν όλα αυτά κάποια σχέση, που δεν διακρίνω, με το κείμενο για τις φυλακές;

 
At 4/1/06 1:41 μ.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

Εχω έναν καλό συντάκτη, από την Πάδοβα κιόλας:

http://www.liberation.fr/page.php?Article=348713
-Και μια ερώτηση, γιατί δε φτάνουν μέχρι εδώ όλα τα νέα: για ποιό περιοδικό κάνει λόγο η Μπερλίνα;
Υπάρχει τίποτα σχετικό στο ίντερνετ;

 
At 4/1/06 2:27 μ.μ., Blogger kosmopolitis said...

Υπεύθυνη Δήλωση :

" Εχοντας πλήρη επίγνωση των συνεπειών του νόμου, και για να διατηρήσω σώας τα φρένας μου, ( και τας φρένας του καημένου του Μιχάλη και όλων των θαμώνων ) ο κάτωθι υπογεγραμμένος Κοσμοπολίτης, του Κοσμοπολίτη και της Κοσμοπολίτισσας, δηλώνω υπεύθυνα ότι η ούτως καλούμενη Μπερλίνα, κάτοικος ηλεκτονικής διεύθυνσης URL PROXENITRA, είναι ανεύθυνη πάσας συκοφαντίας και αήθους επίθεσης που δέχτηκα τις τελευταίες μέρες σε οποιοδήποτε σημείο της μπλογκόσφαιρας, της ατμόσφαιρας, της στρατόσφαιρας, και.. σε άλλους γαλαξίες !
Για αυτοτιμωρία μου θα δημοσιεύω την παρούσα δήλωση μου και στο μπλογκ μου για όσες μέρες εκείνη ζητήσει ! "
*
Εντάξει κορίτσι μου ; Μπορώ τώρα να έχω πίσω τη ζωή μου ; Θα αφήσεις τώρα το Μιχάλη στην ησυχία του να δουλέψει με καθαρό μυαλό ;
*
Ενα " δεν ήμουν εγώ " πάντως αρκούσε..

 
At 4/1/06 3:01 μ.μ., Anonymous κοσμοπολίτικο κατσίκι said...

Προφανώς το νικ "κοσμοπολίτης" πηγάζει από το cosmopolitan σελ 69 ( κάντε του μια πίπα δώρο)
Δεν εξηγείται αλλιώς η ανευθυνότητα του ..."γνωστού" DOLblogger

 
At 4/1/06 3:29 μ.μ., Blogger Mπερλίνα said...

- {Ενα " δεν ήμουν εγώ " πάντως αρκούσε.. }

Για σένα που είσαι ένας ολιγαρκής ...συμφεροντολόγος.

Για μένα, πάλι, δεν αρκεί. Nα βάζεις την δήλωσή σου μέχρι τους Ολυμπιακούς του Πεκίνου.- Μαύρο πρόβατο, το περιοδικό είναι μόλις στο δεύτερο τεύχος του. Αν ήσουν κι εσύ μεσαίο στέλεχος του πασοκ θα στο έστελναν στο σπίτι σου ;-)

Αλλά μιας και σε βρήκα, κι επειδή ο kosmopolitis ανέφερε ότι "σού 'λαχε προξενήτρα μαρξίστρια", αν θέλεις μεσίτη ευτυχίας, έχω μια μαρξίστρια να σου προξενέψω. Νομίζω ότι αυτόν τον καιρό δεν είναι παντρεμένη. Στην αρχή η μαρξίστρια ήταν κόκκινη, μετά έγινε ρωζ, μετά έβαλε το πράσινο φουστάνι επικρατείας και έχει ο Θεός. Ό,τι και να διαλέξει όμως, με το μαύρο (Πρόβατο) ταιριάζουν όλα τα χρώματα.

Και ομιλώντας περί χρωμάτων, στο πρώτο τεύχος της «Μεταρρύθμισης» 9 άνθρωποι ψάχνουν να βρουν ποιο είναι «το χρώμα της κεντροαριστεράς».

Αν και λένε ότι είναι πρασινάκι προς το κόκκινο, εγώ βλέπω ένα πρασινάκι προς το καραμπλέ ελεκτρίκ.

Eσύ τι χρωματάκι λες πως έχει;

Moυ φαίνεται ότι αντί να παίζω την Μπερλίνα, θα αρχίσω να παίζω μια παραλλαγή του "πού 'ν' το, πού 'ν 'το, το δαχτυλίδι"

Πού 'ν 'το, πού 'ν 'το, το χρωματάκι
ψάξε, ψάξε, δεν θα το βρεις...

 
At 4/1/06 4:24 μ.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

Μπερλίνα, το θέμα των πολιτικών σχεδιασμών της άρχουσας τάξης στην Ελλάδα και της πολεμικής στη θεωρητική "συγκρότηση" της νέας βερσιόν του democrat ΠΑΣΟΚ και το συν αυτώ μπλοκ είναι πολύ σοβαρό.
Αν νομίζεις οτι το (και τους) κοντράρεις αποδίδοντάς του(ς) το μπλε από το πολιτικό χρωματολόγιο, είσαι καμμιά δεκαπενταριά χρόνια πίσω, όπου κάποιοι τότε ίσως δεν γνώριζαν.
Γιατί όμως δεν ανοίγεις το θέμα στο μπλογκ σου; Πέρασα από κει και είδα κάτι μπακλαβάδες και λοιπά άσχετα.
-Για να τελειώνω με την κατάχρηση του χώρου εδώ: στο ίντερνετ βρήκα μόνο αναφορές στη "Μεταρρύθμιση" από το σάιτ της ΑΕΚΑ. Το περιοδικό το ζήτησα από την Ελλάδα.

 
At 4/1/06 5:57 μ.μ., Blogger Πάνος said...

κοσμοπολίτικο κατσίκι, επειδή δε θέλω να στα πω εδώ, έλα στα "μυστικά του Κόλπου" να τ' ακούσεις!

 
At 4/1/06 6:53 μ.μ., Blogger Mπερλίνα said...

- Κάλλιο αργά, κύριε Μητσέ κι ας αναγκάστηκα να επανέλθω 2-3 φορές μέχρι να αναγκασθείτε να αναγνωρίσετε ότι «γιατί να είμαι δηλαδή» αυτός ο ανώνυμος που χυδαιολογεί στο blog σας. Αν το κάνατε την ώρα που ο kosmopolitis με είχε χρεώσει με κακοήθεια, δεν θα είχα επανέλθει. – ένα το κρατούμενο. Και κακώς μου απαντήσατε σε ένα άλλο blog. Το θέμα πρέπει να κλείνει εκεί που άνοιξε, όχι αλλού. Η κοινωνία του ίντερνετ βλέπετε, έχει το μειονέκτημα να μην επιτρέπει το θάψιμο των θεμάτων όπως γίνεται στον τύπο. Όπως και αυτό που δεν μπορεί να ελεγχθεί η συζήτηση και μπορεί να "ξεφεύγει" πέραν των προθέσεών σας. Αλλά αν έχετε ανοιχτό μυαλό, πρέπει να παραδεχθείτε ότι αυτό είναι τελικώς πλεονέκτημα, γιατί σας ανοίγει τους ορίζοντες.

- Αν δεν καταλαβαίνετε πού βρίσκεται το πρόβλημα όταν κάποιος συνομιλητής σας που φιλοξενείτε στο blog σας, που τον προβάλλετε και αστειεύεστε μαζί του, δυσφημίζει μέσα από το blog σας έναν άλλον blogger, τότε υπάρχει πρόβλημα, πολύ σοβαρότερο από όσο νόμιζα. – δύο τα κρατούμενα

- Το πρόβλημά σας είναι αυτό ακριβώς που μόνος σας, αφελώς, αναφέρατε: Ότι δηλαδή θα χαιρόμουν αν πίναμε καφέ στα γραφεία του «συγκροτήματος». Αν πίνατε τον καφέ σας, σ’ ένα καφενείο στο Μπουρνάζι –π.χ.- θα είχατε πραγματική εικόνα των προβλημάτων της ελληνικής κοινωνίας. Αυτό προσπάθησα να σας πώ από την αρχή. –(τρία)

- Το κομμάτι σας στην Μεταρρύθμιση ήταν εξαιρετικό, αλλά δεν αναφέρθηκα σ’ αυτό καθόλου. Και οι «αυτοδιαφημιζόμενοι μεταρρυθμιστές» είχαν να κάνουν με το πρώτο ομαδικό editorial του περιοδικού που λέει ότι κάποιοι, γνωστοί και μη εξαιρετέοι
«αντελήφθησαν την μεγάλη σημασία που είχε για τη χώρα το εκσυγχρονιστικό εγχείρημα της περιόδου 1996-2004 ... και τώρα χρειάζεται ένα δεύτερο κύμα μεταρρυθμίσεων» - (4, τα κρατούμενα)

Να τους πείτε μόνον να μην σηκώνουν τόσο ψηλά το κύμα γιατί μπορεί και να μας πνίξει. Kι εμείς δεν έχουμε κανέναν να μας προστατεύσει, όπως έχετε σεις τον kosmopolitis που έχει αναλάβει εξασφαλίζει «την ησυχία σας για να δουλεύετε με καθαρό μυαλό.»

Τέλος χαίρομαι που με θεωρείτε φίλη σας και μου απευθύνεσθε με το λίαν οικείο «ρε συ» και ελπίζω να μην με παρεξηγήσετε αν από δω και εις το εξής σας αποκαλώ κι εγώ «ρε συ Μιχάλη». Προς το παρόν όμως, σας απευθύνομαι χατζιδακικώς:

Κράτα για σε, κράτα για σένα το σωστό.
Κι άσε με εμένα τον κουτό
κατά πώς θέλω να γλεντώ
το χάλι μου, κύριε Μιχάλη μου

(πέντε, και το λουρί της μάνας)

Καλό σας βράδυ

 
At 4/1/06 6:59 μ.μ., Blogger Mπερλίνα said...

Μαύρο πρόβατο, το blog είχε "ημερομηνία λήξης" γιατί έγινε στο πλαίσιο μιας εργασίας, το ξανάγραψα.

Ο δε μπακλαβάς δεν είναι άσχετος με τις ελληνικές διατροφικές συνήθειες. Όταν με το καλό γίνουμε κι εμείς παριζιάνοι θα τρώμε κρεμ μπρυλέ.

Αν θέλεις τα τεύχη του περιοδικού, γράψε μου τη διευθυνσή σου και θα σου στείλω - δύο δύο τα λαμβάνω.

 
At 4/1/06 7:22 μ.μ., Blogger Μιχάλης Μητσός said...

Συγγνώμη για το "ρε συ", στο εξής θα σας αποκαλώ Κυρία Μπερλίνα.
Το τραγούδι αυτό του Χατζιδάκη μ'αρέσει.
Περιμένω πρόσκληση για το καφενείο στο Μπουρνάζι.

 
At 5/1/06 1:09 μ.μ., Blogger Mπερλίνα said...

Οσονούπω έρχεται και η πρόσκληση.

Προς το παρόν θαυμάστε τον μαθητή σας κύριε Μητσέ. Απευθύνει μομφές και σε λίγο ανακαλεί, διαγράφει σχόλια μου, που θεωρεί απαράδεκτα, βάζει "πόρτα" στα σχόλια των αναγνωστών και έπεται συνέχεια. Από έναν kosmopolitis, όλα μπορείς να τα περιμένεις.

Ένα νέο αστέρι γεννιέται - δεν πρέπει να αισθάνεσθε και πολύ περήφανος που έχετε τέτοιους θαυμαστές...

 
At 5/1/06 2:33 μ.μ., Blogger S G said...

Ενδιαφερον αρθρο. Παντα πιστευα οτι στους κακομοιρους τους φυλακισμενους, ειδικα τους μικρων ποινων, θα πρεπει να προσφερουμε εντος της φυλακης οσο πιο πολλες δυνατοτητες γινεται. Τους εχουμε αφαιρεσει την ελευθερια τους, την ελευθερια να ειναι με την γυναικα/κοπελα τους, με τα παιδια τους, την ελευθερια να δουλευουν σαν ανθρωποι... δεν χρειαζεται περισσοτερη τιμωρια. Οι φυλακες δεν χρειαζεται να ειναι τοπος βασανιστηριου, πρεπει να ειναι ενας χωρος δευτερης ευκαιριας, ενα μερος που τους δινουμε την δυνατοτητα να σκεφτουν οτι υπαρχει κιαλλος δρομος, κιαλλες ασχολιες που μπορουν να αφιερωθουν, υπαρχει μια κοινωνια που τους σεβεται και δεν θελει να τους βασανισει αλλα απλα να τους αποτρεψει απο το εγκλημα...

δεν ξερω αν ειμαι πολυ ρομαντικος...

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home