Τετάρτη, Ιανουαρίου 04, 2006

Λόγια ελευθερίας



Σ' αυτή την αίθουσα σύνταξης δεν υπάρχουν τηλέφωνα ούτε Internet. Οι δημοσιογράφοι δεν ενημερώνονται από ειδησεογραφικά πρακτορεία, αλλά από πέντε εφημερίδες που δεν αγοράζουν καν οι ίδιοι. Το δελτίο που μεταδίδουν, πάντως, είναι άρτιο.

Οι φυλακές «Λα Φελιτσίνα» βρίσκονται λίγο έξω από το Σαλούτσο, στο Πιεμόντε της Ιταλίας. Ομολογουμένως, έχουν πολλά πλεονεκτήματα. Πρώτα απ' όλα, είναι ωραίο το περιβάλλον, στους πρόποδες του βουνού. Ύστερα, η διευθύντρια είναι μια νέα κοπέλα, μόλις 35 ετών, που καταλαβαίνει ότι πίσω από τα κάγκελα βρίσκονται άνθρωποι με ανάγκες και δικαιώματα. Όταν λοιπόν μια ομάδα κρατουμένων τής παρουσίασε την ιδέα, τη δέχθηκε αμέσως. Και εξασφάλισε από την κοινότητα οικονομική βοήθεια 1.500 ευρώ για να αγοραστεί ο αναγκαίος εξοπλισμός: μια βιντεοκάμερα, ένας υπολογιστής, δύο μόνιτορ κι ένα μικρόφωνο. Τα υπόλοιπα τα αγόρασαν οι κρατούμενοι με δικά τους έξοδα. Κι έτσι γεννήθηκε το πρώτο δελτίο ειδήσεων αποκλειστικά από φυλακισμένους. Ο τίτλος του, «Λόγια ελευθερίας».

Το δελτίο μεταδίδεται μέσω κλειστού κυκλώματος σε όλα τα κελιά. Ξεκινά κάθε μεσημέρι στις 3.30 ακριβώς και διαρκεί μισή ώρα. Στην αρχή γίνεται μια ανασκόπηση του Τύπου και ακολουθούν ειδήσεις από τη ζωή στη φυλακή, αξιοπερίεργα, αλλά και επίκαιρα θέματα που συλλέγουν οι κρατούμενοι από την ιστοσελίδα των φυλακών της Πάδοβα (www.ristretti.it). Όλοι είναι αυτοδίδακτοι κι έτσι χρειάζεται ένας συντονισμός, που τον έχει αναλάβει ένας δεσμοφύλακας. Δύο Μαροκινοί κρατούμενοι διαβάζουν ειδήσεις στα αραβικά και δύο Αλβανοί στα αλβανικά. Το προϊόν είναι εντυπωσιακό, αν και οι συντελεστές του δελτίου έχουν τον ίδιο αντίπαλο που έχουν και οι κανονικοί δημοσιογράφοι: τον χρόνο. «Μπορούμε να βρισκόμαστε στην αίθουσα σύνταξης μόνο συγκεκριμένες ώρες, από τις 9 ώς τις 11 το πρωί κι από τη μία ώς τις 4 το απόγευμα. Όπως καταλαβαίνετε, χάνουμε τα διαλείμματα», λέει στη Ρεπούμπλικα ο 54χρονος Πανκράτσιο Κιρούτσι, ένας από τους δύο αρχισυντάκτες. «Με τα εργαλεία που έχουμε, το μοντάζ απαιτεί πολύ χρόνο. Αλλά είμαστε ευχαριστημένοι, καταφέρνουμε να σπάσουμε λίγο την τρομερή απομόνωση της φυλακής. Κι ύστερα, μεταδίδουμε ειδήσεις. Το ξέρατε ότι στις φυλακές του Ορβιέτο φτιάχνουν το καλύτερο κρασί; Ή ότι από τα 61.000 άτομα που κρατούνται αυτή τη στιγμή στις ιταλικές φυλακές, τα 16.000 έχουν ψυχολογικά προβλήματα;».

Ευχαριστημένοι είναι και οι 380 κρατούμενοι της «Λα Φελιτσίνα», που διατηρούν μια καλή επαφή με τον έξω κόσμο. Ο επόμενος στόχος είναι να επεκταθεί αυτή η πρωτοβουλία, στο δελτίο ειδήσεων να προστεθούν ταινίες, ντοκιμαντέρ, αθλητικές εκδηλώσεις, μια συνδρομή στο Sky θα βοηθούσε, όπως και η αγορά καλύτερων μηχανημάτων, πιο σύγχρονων, πιο αξιόπιστων. H διευθύντρια των φυλακών, η Μάρτα Κοσταντίνο, τα συζητάει όλα, αλλά έχει ανάγκη από βοήθεια. Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν έχει κανένα πρόβλημα. «Τους εμπιστεύομαι και με εμπιστεύονται», λέει.

6 Comments:

At 4/1/06 1:12 μ.μ., Blogger Μιχάλης Μητσός said...

Ρε συ, mπερλίνα, έλεος. Μόλις σου είχα απαντήσει στο blog του Κοσμοπολίτη, και βλέπω ότι επανέρχεσαι εδώ. Λοιπόν:
1) Δεν πρόκειται να ασχοληθώ με κανένα μετρητή, όχι γιατί στερούμαι ήθους (!) αλλά γιατί δεν ξέρω τι είναι. Επί της ουσίας, όμως, αφού λες ότι δεν είσαι ο ανώνυμος που έγραψε τις επίμαχες φράσεις (και γιατί να είσαι δηλαδή), δεν καταλαβαίνω πού βρίσκεται το πρόβλημα. Οποιος δεν σε πιστεύει, με γειά του με χαρά του.
2) Τα περί ευθυνών της κεντροαριστεράς κλπ. είναι μια μεγάλη συζήτηση που δεν μπορούμε να την κάνουμε φυσικά από εδώ. Αμα σ'ενδιαφέρει τόσο πολύ η άποψή μου, έλα να πιούμε καφέ. Οι πόρτες του "Συγκροτήματος" είναι ανοιχτές! (είμαι σίγουρος ότι σου άρεσε αυτό)
3) Τι ζόρι τραβάς με το κομμάτι μου στη Μεταρρύθμιση; Αυτά που έγραψα τα πιστεύω. Θα σου δώσω λογαριασμό για το τι γράφω και πού το γράφω;
4) Εχουν όλα αυτά κάποια σχέση, που δεν διακρίνω, με το κείμενο για τις φυλακές;

 
At 4/1/06 1:41 μ.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

Εχω έναν καλό συντάκτη, από την Πάδοβα κιόλας:

http://www.liberation.fr/page.php?Article=348713
-Και μια ερώτηση, γιατί δε φτάνουν μέχρι εδώ όλα τα νέα: για ποιό περιοδικό κάνει λόγο η Μπερλίνα;
Υπάρχει τίποτα σχετικό στο ίντερνετ;

 
At 4/1/06 3:01 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Προφανώς το νικ "κοσμοπολίτης" πηγάζει από το cosmopolitan σελ 69 ( κάντε του μια πίπα δώρο)
Δεν εξηγείται αλλιώς η ανευθυνότητα του ..."γνωστού" DOLblogger

 
At 4/1/06 4:24 μ.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

Μπερλίνα, το θέμα των πολιτικών σχεδιασμών της άρχουσας τάξης στην Ελλάδα και της πολεμικής στη θεωρητική "συγκρότηση" της νέας βερσιόν του democrat ΠΑΣΟΚ και το συν αυτώ μπλοκ είναι πολύ σοβαρό.
Αν νομίζεις οτι το (και τους) κοντράρεις αποδίδοντάς του(ς) το μπλε από το πολιτικό χρωματολόγιο, είσαι καμμιά δεκαπενταριά χρόνια πίσω, όπου κάποιοι τότε ίσως δεν γνώριζαν.
Γιατί όμως δεν ανοίγεις το θέμα στο μπλογκ σου; Πέρασα από κει και είδα κάτι μπακλαβάδες και λοιπά άσχετα.
-Για να τελειώνω με την κατάχρηση του χώρου εδώ: στο ίντερνετ βρήκα μόνο αναφορές στη "Μεταρρύθμιση" από το σάιτ της ΑΕΚΑ. Το περιοδικό το ζήτησα από την Ελλάδα.

 
At 4/1/06 7:22 μ.μ., Blogger Μιχάλης Μητσός said...

Συγγνώμη για το "ρε συ", στο εξής θα σας αποκαλώ Κυρία Μπερλίνα.
Το τραγούδι αυτό του Χατζιδάκη μ'αρέσει.
Περιμένω πρόσκληση για το καφενείο στο Μπουρνάζι.

 
At 5/1/06 2:33 μ.μ., Blogger S G said...

Ενδιαφερον αρθρο. Παντα πιστευα οτι στους κακομοιρους τους φυλακισμενους, ειδικα τους μικρων ποινων, θα πρεπει να προσφερουμε εντος της φυλακης οσο πιο πολλες δυνατοτητες γινεται. Τους εχουμε αφαιρεσει την ελευθερια τους, την ελευθερια να ειναι με την γυναικα/κοπελα τους, με τα παιδια τους, την ελευθερια να δουλευουν σαν ανθρωποι... δεν χρειαζεται περισσοτερη τιμωρια. Οι φυλακες δεν χρειαζεται να ειναι τοπος βασανιστηριου, πρεπει να ειναι ενας χωρος δευτερης ευκαιριας, ενα μερος που τους δινουμε την δυνατοτητα να σκεφτουν οτι υπαρχει κιαλλος δρομος, κιαλλες ασχολιες που μπορουν να αφιερωθουν, υπαρχει μια κοινωνια που τους σεβεται και δεν θελει να τους βασανισει αλλα απλα να τους αποτρεψει απο το εγκλημα...

δεν ξερω αν ειμαι πολυ ρομαντικος...

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home