Παρασκευή, Δεκεμβρίου 16, 2005

Ο Kαθένασμας, ο Θάνατος κι ο Pοθ



Είστε θρήσκος, Φίλιπ Ροθ; «Είμαι ακριβώς το αντίθετο. Είμαι αντι-θρήσκος. Θεωρώ τους θρήσκους αποκρουστικούς. Μισώ τα ψέματα της θρησκείας. Όλα είναι ένα μεγάλο ψέμα. Όταν γράφω, αισθάνομαι μοναξιά, φόβο, αγωνία. Και δεν χρειάστηκα ποτέ τη θρησκεία για να με σώσει».

Στα τέλη του 15ου αιώνα υπήρχε η συνήθεια να παίζουν στα αγγλικά νεκροταφεία κάποια αλληγορικά, ηθικοπλαστικά θεατρικά έργα. Το θέμα ήταν πάντα η σωτηρία. Και το ηθικό δίδαγμα ήταν του τύπου «Εργάσου σκληρά και θα πας στον Παράδεισο». Ή «Να είσαι καλός χριστιανός, αλλιώς θα πας στην Κόλαση». Ένα απ' αυτά τα έργα λεγόταν Ο Καθένασμας (Everyman) και γράφτηκε από έναν άγνωστο το 1485, ανάμεσα στον θάνατο του Τσώσερ και τη γέννηση του Σαίξπηρ. Ο Καθένασμας δέχεται επίσκεψη από τον Θάνατο. «Είμαι ο Θάνατος», του λέει. «Ω, Θάνατε», απαντά ο Καθένασμας, «ήλθες τη στιγμή που σε είχα λιγότερο στο μυαλό μου».

Αυτό είναι το θέμα του τελευταίου βιβλίου του Φίλιπ Ροθ, ενός βιβλίου με μαύρο, κατάμαυρο εξώφυλλο και μια μονάχα στενή κόκκινη γραμμή κάτω από τον τίτλο: Everyman. Μοιάζει με τη Βίβλο, λέει στον συγγραφέα ο Δανός δημοσιογράφος που του πήρε συνέντευξη για λογαριασμό της Γκάρντιαν. «Εγώ νομίζω πως μοιάζει με ταφόπλακα», απαντά εκείνος. Μα δεν θα αντιδράσει ο εκδότης, δεν θα ενοχληθούν οι βιβλιοκριτικοί, δεν θα ξενιστούν οι αναγνώστες; «Ελάχιστα μ'ενδιαφέρει. Πιστεύω πως πρέπει να επιβληθεί ένα μορατόριουμ 100 ετών σε οποιαδήποτε συζήτηση γύρω από τη λογοτεχνία. Να κλείσουν όλα τα τμήματα λογοτεχνίας, να καταργηθούν οι βιβλιοκριτικές, να απολυθούν οι κριτικοί. Οι αναγνώστες να αφεθούν μόνοι τους με τα βιβλία. Κι όποιος τολμά να εκφράζει οποιαδήποτε άποψη γι' αυτά, να φυλακίζεται ή να εκτελείται επιτόπου».

Για πολλά χρόνια, ο Ροθ είχε αποφασίσει να μη σκέπτεται τον θάνατο. Δεν άλλαξε την απόφασή του ακόμη κι όταν πέθαναν οι γονείς του. Όμως τον περασμένο Απρίλιο πέθανε ένας καλός του φίλος, συνομήλικος, κι όλα άλλαξαν. Ο θάνατος αυτός τον διέλυσε και τον τρομοκράτησε. Στα 72 του χρόνια, ο Ροθ φοβάται τον θάνατο, τη λήθη, το να μην είναι ζωντανός, να μην αισθάνεται τη ζωή, να μην τη μυρίζει. «Πριν από οκτώ χρόνια βρέθηκα στην κηδεία ενός συγγραφέα. Ήταν ένας άνθρωπος γεμάτος ζωή, χιούμορ, περιέργεια. Είχε φίλες, ερωμένες. Κι ήταν όλες εκεί. Γυναίκες όλων των ηλικιών. Κι όλες έκλαιγαν, και κάποια στιγμή εγκατέλειψαν την αίθουσα, γιατί δεν το άντεχαν». Στη δική του κηδεία τι θα κάνουν οι γυναίκες; «Αν κάνουν τον κόπο να περάσουν, μάλλον θα αποδοκιμάσουν το φέρετρο».

Το πάθος δεν αλλάζει με την ηλικία, λέει ο Ροθ. Εσύ αλλάζεις. Μεγαλώνεις. H δίψα για τις γυναίκες γίνεται πιο έντονη. Το πάθος για το σεξ αποκτά μια δύναμη που δεν την είχε νωρίτερα. Το πάθος για το γυναικείο σώμα γίνεται πιο επίμονο. Το σεξουαλικό πάθος είναι πάντα βαθύ, αλλά γίνεται βαθύτερο.

7 Comments:

At 16/12/05 1:00 μ.μ., Blogger πιτσιρίκος said...

Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

 
At 16/12/05 1:27 μ.μ., Blogger Μιχάλης Μητσός said...

Πιτσιρίκο: εγώ δεν ξέρω αν διαφωνώ πουθενά με τον Ροθ. Και μετά τη συνέντευξή του στην Γκάρντιαν, τον συμπάθησα ακόμη περισσότερο. Θα παθιαστώ κι άλλο, το ξέρω. Αυτό που δεν ξέρω είναι τι θα το κάνω αυτό το πάθος, πώς θα το εκφράσω.
Κοσμοπολίτη: καταπληκτικό! Δεν ήξερα ότι υπάρχει αυτή η λέξη. Ετσι κι αλλοιώς, δεν την εφηύρα εγώ, αλλά μια ποιήτρια και αγαπημένη μου φίλη: η Τζένη Μαστοράκη. Αν δεν την ξέρεις, να πας να αγοράσεις βιβλία της. Δική της είναι κι εκείνη η εκπληκτική μετάφραση του Φύλακα στη Σίκαλη.

 
At 16/12/05 1:47 μ.μ., Blogger πιτσιρίκος said...

Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

 
At 16/12/05 1:50 μ.μ., Blogger Μιχάλης Μητσός said...

"Εμπειρίας";

 
At 16/12/05 1:59 μ.μ., Blogger Μιχάλης Μητσός said...

Ημουν σίγουρος πως δεν ξέρεις την Τζένη Μαστοράκη. Πέρα από τη Μέση Ανατολή, η άβυσσος...

 
At 16/12/05 5:33 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Κοινό Ανακοινωθέν

Εμείς οι κάτωθι υπογεγραμμένες χιλιάδες ανώνυμες αναγνώστριες-θαυμάστριες των υπέροχων σχολίων του Κοσμοπολίτη, καταδικάζουμε απερίφραστα τις συνεχιζόμενες αιχμές και τα δηλητηριώδη βέλη που εκτοξεύει εναντίον του ο κ. Πάνος, ιδιαίτερα όσον αφορά τους αριστουργηματικούς στίχους του, που πολλές από μας έχουμε καρφιτσώσει στα γραφεία μας και πάνω από τα κρεβάτια μας.

Τον προειδοποιούμε δε ( τον κ. Πάνο εννοείται ) ότι αν συνεχίσει έτσι θα αρχίσουμε να βομβαρδίζουμε όλες μαζί και τα τρία μπλογκ του με μηνύματα spam γεμάτα ιούς που αντιστέκονται σε όλα τα γνωστά αντιβιωτικά.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟΠΟΛΙΤΗ !

ΥΓ
Και το μπλογκ του Κοσμοπολίτη μας αρέσει ακριβώς όπως είναι τώρα : άδειο !

 
At 17/12/05 9:05 μ.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

Ο Γκ. Γκαρσία-Μάρκες ξεκινά με δεδομένα τα συμπεράσματα του Ροθ για να χτίσει τις δικές του, εκπληκτικές ιστορίες.
(βλ. λχ. "οι θλιμμένες πουτάνες της ζωής μου", μτφ. Κλ. Σωτηριάδου).
Δυστυχώς δεν έχω υπόψη μου την ποίηση της Τζ. Μαστοράκη - αν είναι στο επίπεδο του μεταφραστικού της έργου, σίγουρα έχω χάσει πολλά!

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home