Πέμπτη, Δεκεμβρίου 08, 2005

Πώς η κουβανή πόρνη αγόρασε βιβλία



Η Γιολάντα, η γυναίκα του Μανουέλ, έχει προτίμηση στους ανατολικοευρωπαίους συγγραφείς. Ετσι, για να κάνει το ταξίδι των 980 χιλιομέτρων από το σπίτι της στη φυλακή, πήρε μαζί της Καπουσίνσκι, Κούντερα και Σκβορέτσκι.

Το καθεστώς του Φιντέλ Κάστρο δεν μπορεί τελικά να είναι τόσο κακό: απόδειξη, ότι επιτρέπεται στους πολιτικούς κρατούμενους να διαβάζουν στα κελλιά τους. Δεν μπορούν βέβαια να διαβάζουν ό,τι θέλουν. Ο Αλφρέδο Φελίπε Φουέντες, ένας από τους 75 δημοσιογράφους, συνδικαλιστές, γιατρούς και βιβλιοθηκάριους που καταδικάστηκαν το 2003 σε ποινές κάθειρξης ως 28 ετών, απαγορεύεται να διαβάζει βιβλία για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Εχει όμως στο κελλί του μια βιογραφία του Γκάντι, τους Αθλίους του Βικτόρ Ουγκώ και τη «Δεύτερη Επανάσταση» του Ανταμ Μίχνικ. Ο Μανουέλ Βάσκες Πορτάλ, εκτός από τους ανατολικοευρωπαίους που αρέσουν στη γυναίκα του, απέκτησε πρόσφατα και το «Ταμπούρλο», του Γκύντερ Γκρας. Εν τάξει, ο Ρεϊνάλντο Αρένας απαγορεύεται αυστηρά, ήταν άλλωστε και διαφωνών και ομοφυλόφιλος. Στη μαύρη λίστα περιλαμβάνεται και ο μαρκήσιος ντε Σαντ, ως ιδιαιτέρως επικίνδυνος. Επιτρέπεται όμως ο Πρίμο Λέβι, που εδώ και δυόμιση χρόνια κυκλοφορεί από κελλί σε κελλί. Το πιο μεγάλο ταξίδι, πάντως, το έχει κάνει η υπό διαρκή περιορισμό βιρμανή Αούνγκ Σούου Κίι: ο Νορμάντο Ερνάντες, που φυλακίστηκε επειδή τόλμησε να κάνει απεργία πείνας υπέρ της δημοκρατίας, διέσχισε κατά τη μεταφορά του στη φυλακή όλο το νησί συντροφιά με τα βιβλία της.

Ισως λοιπόν τα δικαστήρια του Κάστρο να είχαν κατά βάθος ευγενείς σκοπούς επιβάλλοντας αυτές τις εξοντωτικές ποινές στους «75». Όπως γράφει στη Μοντ η συγγραφέας Τερέζα Μποντ, που έχει ζήσει στην Κούβα, το κέρδος είναι διπλό. Οι ίδιοι οι πολιτικοί κρατούμενοι έχουν το χρόνο να μελετήσουν ιστορία, ποίηση, πολιτικές επιστήμες, ξένες γλώσσες. Αλλά και οι γυναίκες τους ανακάλυψαν μέσα τους μια δύναμη που δεν τη φαντάζονταν, όπως οι μάνες της Αργεντινής όταν διαδήλωναν για τους εξαφανισμένους συγγενείς τους τη δεκαετία του ’70. Όταν ο Ανχελ Μόγια, ένας άλλος της ομάδας των «75», χρειάστηκε να εγχειριστεί στην πλάτη και οι αρχές τού το αρνήθηκαν, η γυναίκα του κατασκήνωσε σε ένδειξη διαμαρτυρίας στην πλατεία της Επανάστασης, έξω από το γραφείο του Κάστρο. Δύο ημέρες μετά, το αίτημα του κρατούμενου ικανοποιήθηκε. Η πράξη της προκάλεσε αίσθηση στο νησί. Αρκετές εβδομάδες αργότερα, μια πόρνη πλησίασε σ’ένα δρόμο της Αβάνα τη σύζυγο ενός άλλου κρατούμενου, της έδωσε ένα ουόκμαν και της είπε: «Δώστο στη μαύρη που διαδήλωσε σ’αυτή την πλατεία, είναι για τον άντρα της». Επειδή όμως τα ουόκμαν απαγορεύονται στη φυλακή, η γυναίκα πρότεινε στη πόρνη να προσφέρει βιβλία. «Αι, μαμίτα, δεν έχω, αλλά θα αγοράσω», απάντησε εκείνη. Και το έκανε: την επόμενη φορά εμφανίστηκε με έργα του Εντγκαρ Αλαν Πόε, έναν Αρσέν Λουπέν και μια βιογραφία του Βαν Γκογκ.

6 Comments:

At 8/12/05 1:41 μ.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

απαγορεύεται να διαβάζει βιβλία για τα ανθρώπινα δικαιώματα
Δεν ήξερα οτι ο Ρουσσώ, ο Σαιν Σιμόν, ο Φουριέ και ο Μαρξ απαγορεύονται στις κουβανικές φυλακές.
Για όσους κλαψουρίζουν για την έλλειψη δημοκρατίας στην περίκλειστη από το αμερικανικό εμπάργκο Κούβα, τα νέα δεν είναι καλά: σύμφωνα με σφιγμομετρήσεις των έμπιστων του Κάρτερ, το "επάισχυντο καθεστώς" απολαμβάνει τη στήριξη περίπου των 2/3 του κουβανικού λαού. Qui dit mieux?
Για την κ.Μποντ βαριέμαι να γράψω - σας προσκαλώ να κάνετε τη δική σας έρευνα οι ενδιαφερόμενοι.

Και για νάχουμε καλό ρώτημα, Μιχάλη, για πότε να περιμένουμε το κείμενό σου για τους 5 κουβανούς που κρατά φυλακισμένους το κράτος των ΗΠΑ, με μόνο λόγο οτι παρεμποδίζαν την ελεύθερη ανάπτυξη τρομοκρατικών ενεργειών;;
Ξέρω, δεν είναι για αύριο. Μέχρι τότε, μήπως θα μπορούσες να μας πληροφορήσεις γιατί κατηγορήθηκαν/καταδικάστηκαν οι κουβανοί πολίτες στους οποίους αναφέρεσαι; Μήπως παραβίασαν το Σύνταγμα και τους νόμους της χώρας τους; Αν ναι, μήπως η νομοθεσία της Κούβας είναι ανελεύθερη και αντιδημοκρατική ως προς τα σημεία που παραβιάστηκε;

Τέλος, συγνώμη για την λόγω ανωτέρας βίας απουσία μου από το σχολιασμό του χτεσινού. Ετσι κι αλλιώς, θα ήταν για συγχαρητήρια - αν μη τι άλλο, για την αναφορά στον κορυφαίο αντίπαλο του σημερινού μεταμοντέρνου χυλού, και στον αγαπημένο μου κατεξοχήν "σκεπτικό" λογοτέχνη του 20ου αιώνα. Μπορεί η σκέψη και των δύο να αντενδείκνυται στους καταθλιπτικούς, αλλά αποτελεί ένα καλό ανάχωμα για να μη γλυστρήσουν οι τελευταίοι στο μηδενισμό...

 
At 8/12/05 1:46 μ.μ., Blogger erva_cidreira said...

Το ότι ο χορτάτος δεν μπορεί να καταλάβει τον πεινασμένο είναι γνωστό και κατανοητό, αλλά το να του δίνει συμβουλές περί υπομονής και καρτερίας για να αντέξει τη μιζέρια του ή να τον φρονιματίζει με τα μαρτύρια της δίαιτας αδυνατίσματος που κάποιοι άλλοι περνούν συν το κήρυγμα περί αξιοπρέπειας μήπως είναι too much;

 
At 8/12/05 1:51 μ.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

Κι ένα ενδιαφέρον κείμενο. Δεν έχει άμεση σχέση με το σημερινό θέμα, αλλά σχετίζεται λίγο πολύ με όλα όσα συζητούνται στις "διαστάσεις".

http://books.guardian.co.uk/news/articles/0,6109,1661516,00.html

 
At 8/12/05 2:00 μ.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

 
At 9/12/05 12:11 π.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

θα περίμενα από εσάς κάτι καλύτερο για το 1/3 του λαού της Κούβας.
Από εμάς; Εννοείς από τα 2/3 των κουβανών που υποστηρίζουν - σύμφωνα πάντα με τα "αυτιά" του Κάρτερ - τον Κάστρο;

Λίγο αμερικάνος είμαι φίλε μου, είχα έναν παππού μετανάστη. Κουβανός όχι.
Κατά τα λοιπά: έχεις κάτι να προτείνεις στους/για τους Κουβανούς; Vas-y!
Θα χρησίμευε σε όλους να αναπτύξεις την ιδέα σου, για το πώς θα έρθει η ελευθερία και η δημοκρατία στην κουβανική επικράτεια, απ'όπου ως γνωστόν τις κυνήγησε ο Κάστρο και η παρέα του!

μου ήρθε πολύ άσχημα, γιατί μου θύμισε την αθάνατη λογική ΚΑΛΑ (...)
Μακριά η σκέψη από μένα οτι ο Μιχάλης βασανίζει και μια μύγα έστω. Αλλά ένα κείμενό του για το θέμα, θα το περιμένω - για πάρα πολύ, φοβάμαι...

Αυτοί οι διανοούμενοι της αριστεράς δεν θα πάψουν ποτέ να ξαφνιάζουν την αγαθή μου σκέψη...
Κανονικά, αυτή η ατάκα είναι
δική μου! Τουλάχιστο να τη μοιραστώ μαζί σου :-)

 
At 9/12/05 1:01 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Εύγε!! Αυτό Είναι Ποίηση! Η ιστορία, αλλά και ο τρόπος που τη διηγήθηκες και το ..φυτίλι που άναψες!
-Αυθόρμητο το σχόλιο από μια αυστηρότατη κριτή που ο φίλος Κοσμοπολίτης ξέρει πως δεν το συνηθίζω να μοιράζω κομπλιμέντα. Λεω μόνον θερμά Συγχαρητήρια όταν υπάρχει λόγος.
-Είδες Πάνο που ενίοτε τσεκάρουν και γυναίκες το μπλογκο-καφενείο; Και δεν είναι μόνον λόγω του "φαν-κλαμπ" του "ιερόσυλου" μπλογκο-ποιητή με τα ρητά.
Στεκόμαστε για τις "φυτιλιές" του Μιχάλη και τις παθιασμένες παρεμβάσεις όλων σας- ανεξαιρέτως.
-Είστε ωραία παρέα. Συνεχίστε. Ίσως μέσα από τα μπλογκοκαφέ να βρούμε υλικό για επαναστάσεις.

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home