Πέμπτη, Δεκεμβρίου 15, 2005

H χωρίστρα του προέδρου



Ούτε «ναι μεν, αλλά...» ούτε «καταδικάζουμε, αλλά και το Ισραήλ...». Οι δηλώσεις του Ιρανού προέδρου για το Ολοκαύτωμα, όπως και οι δηλώσεις του ημετέρου Αρχιεπισκόπου για το Ισραήλ και τον διάβολο, είναι απαράδεκτες, τελεία και παύλα.

«Ντρέπομαι. Ντρέπομαι για τον νέο πρόεδρο του Ιράν και ελπίζω οι τηλεοπτικοί παρουσιαστές να μην καταφέρουν να προφέρουν ποτέ σωστά το όνομά του. Ντρέπομαι όταν δηλώνει πως πρέπει να καταστραφεί το Ισραήλ. Ντρέπομαι για τα κακοραμμένα κοστούμια του που τον κάνουν να μοιάζει με κλόουν. Ντρέπομαι όταν βλέπω τα κακογυαλισμένα του παπούτσια. Αν μάλιστα πιστέψουμε μερικά ιρανικά μπλογκ, φαίνεται πως δεν πλένεται ποτέ. Προφανώς πιστεύει ότι το σαπούνι είναι συνήθεια των αστών. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θέλει να μοιάζει με κάποιον που βγαίνει από τα οδοφράγματα ή, ακόμα καλύτερα, από την τελευταία κατάληψη της αμερικανικής πρεσβείας».

Αυτά γράφει στη γερμανική Ντι Τσάιτ ο 38χρονος συγγραφέας Ναβίντ Κερμανί, που γεννήθηκε στη Γερμανία από Ιρανούς γονείς και ζει στην Κολωνία. Είναι κι εκείνος προσβεβλημένος από το παραλήρημα του Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ, από την ωμή αμφισβήτηση του Ολοκαυτώματος, από τις προτάσεις του για τη μεταφορά του Ισραήλ στην Ευρώπη, την Αμερική, τον Καναδά και την Αλάσκα. Δεν τα θεωρεί γραφικά όλα αυτά, αλλά επικίνδυνα: ο Ιρανός πρόεδρος έκανε χθες αυτές τις δηλώσεις μπροστά σε χιλιάδες ανθρώπους στην πόλη Ζαχεντάν, και οι άνθρωποι αυτοί δεν τον αποδοκίμασαν, αλλά τον αποθέωσαν. Πάνω απ'όλα, όμως, ο συγγραφέας ντρέπεται. «Πώς είναι δυνατόν», αναρωτιέται, «ο άνθρωπος αυτός να μιλά στο όνομα του Ιράν, στο όνομα της χώρας όπου γεννήθηκαν ποιητές και διανοητές όπως ο Χάφιζ και ο Αβισέν; Από τα 70 εκατομμύρια των Ιρανών, δεν υπάρχει κανείς για να μας εκπροσωπήσει καλύτερα στο εξωτερικό από αυτόν τον ματαιόδοξο φανατικό;».

Όχι, δεν είναι όλοι οι Ιρανοί σαν κι αυτόν τον άνθρωπο. Οι περισσότεροι Ιρανοί ΔΕΝ είναι σαν κι αυτόν τον άνθρωπο. Για όποιον δεν το πιστεύει, αρκεί να πάει στην Τεχεράνη και να κάνει ένα τεστ. Να φορέσει ένα κιπά, το σκουφάκι που φορούν οι πιστοί Εβραίοι, να σταθεί σε μια γωνία και να ψάξει για ταξί. Θα βρει αμέσως. Αν όμως έχει μούσι, φοράει τα ρούχα των μουλάδων κι έχει ένα τουρμπάνι στο κεφάλι, θα δυσκολευτεί πολύ. Κι αν τελικά βρει, το πιθανότερο είναι ότι ο ταξιτζής θα του διηγηθεί το τελευταίο ανέκδοτο για τον πρόεδρο. Γιατί κάνει τον τελευταίο καιρό χωρίστρα στη μέση; Για να χωρίζει τους αρσενικούς ψύλλους από τους θηλυκούς.

Λένε κι άλλα πράγματα στην Τεχεράνη. Βάζουν, ας πούμε, στοιχήματα για την ημέρα που κάποιος ένοπλος θα επιτρέψει στο καθεστώς να αναγορεύσει τον πρόεδρο σε μάρτυρα. H πολλή ιδεολογία βλάπτει σοβαρά την υγεία.

7 Comments:

At 15/12/05 12:56 μ.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

Για μια φορά πρόβλεψα το θέμα: διάβασα το άρθρο του Κερμανί στη χτεσινή (με σημερινή ημερομηνία) Μοντ.
Είναι η δεύτερη ή τρίτη φορά σε διάστημα λίγων ημερών, που ο Αχμαντ-πως-τον-λένε, εξαπολύει μύδρους κατά του Ισραήλ και των Εβραίων. Οι δηλώσεις του, όπως τις διάβασα σε αποσπάσματα των ομιλιών του, είναι τερατώδεις. Πάνω απ'όλα σε ο,τι αφορά τον αφανισμό των Εβραίων στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης - αλλά όχι μόνο. Είναι αδιανόητο σήμερα να θέτει κανείς ζήτημα ύπαρξης του κράτους του Ισραήλ, όσο κι αν το τελευταίο δρα ως αποικιοκρατική δύναμη με την κάλυψη των αμερικανών, όσο κι αν η πολιτική του αποτελεί μόνιμο κίνδυνο για την ασφάλεια στην περιοχή, όσο κι αν ηγεμονεύουν σ'αυτό παράφρονες σιωνιστές, όσο κι αν βασίζεται η ύπαρξή του στη στέρηση του δικαιώματος ενός άλλου λαού, των παλαιστινίων, να έχουν πατρίδα.
Η οποιαδήποτε δίκαιη λύση ειρήνευσης, πρέπει να ξεκινά από τη διασφάλιση του δικαιώματος τόσο των εβραίων, όσο και των αράβων, να ζουν ελεύθεροι και αυτοδιοικούμενοι στην περιοχή. Οι αποφάσεις και τα σύνορα που έχει δεχτεί ο ΟΗΕ πλησιάζουν όσο γίνεται περισσότερο τα χαρακτηριστικά μιας τέτοιας λύσης.
Τι μύγα ζήτησε λοιπόν τον ιρανό;
Προσυπογράφοντας την κατακλείδα "η πολλή ιδεολογία βλάπτει", αναζητώ μια πολιτική εξήγηση - χωρίς επιτυχία. Μήπως όλη αυτή η κλιμάκωση έχει να κάνει με τις επικείμενες ιρακινές "εκλογές";;
Τι γνώμη έχεις Μιχάλη (και οι υπόλοιποι φίλοι συν-σχολιαστές);

 
At 15/12/05 6:07 μ.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

 
At 15/12/05 6:09 μ.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

Ο Ιρανός πρόεδρος κάνει το αυτονόητο : Προσπαθεί να πουλήσει ακριβά το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν..
Περίμενα με ανυπομονησία το σχολιασμό σου, ως εξπέρ της "καθημάς" ανατολής και λοιπής Μηδο-Παρθίας :-))
(Παρεμπιπτόντως: οι παλαιότεροι λόγιοι είχαν εξελληνίσει το όνομα του ιατρού και φιλοσόφου Ιμπν Σίνα: Αβικέννας).
Λοιπόν, αυτή τη συσχέτιση προσπάθησα να βρω κι εγώ, με το πυρηνικό πρόγραμμα. Αλλά εκ πρώτης όψεως, μοιάζει σαν προβοκάτσια! Δεν θα περίμενε κανείς το τελείως αντίθετο, να εμφανίζεται δηλαδή ο ηγέτης του Ιράν καθησυχαστικός, δίνοντας πανταχόθεν βεβαιώσεις οτι το "ισλαμοδημοκρατικό" καθεστώς είναι αρκετά "σοβαρό" και μετριοπαθές ώστε να μην υπάρχει ούτε ο ελάχιστος κίνδυνος (υπονοώντας: ακόμη κι αν αναπτύξει πυρηνικά) απειλής της παγκόσμιας ειρήνης από αυτό;
Πώς διάολο θα διαπραγματευθεί την ανάπτυξη πυρηνικής τεχνολογίας, με αυτές τις (φραστικές έστω) αθλιότητες; Δεν το "πιάνω"...

 
At 15/12/05 6:20 μ.μ., Blogger Κωστής Γκορτζής said...

Και να αποφύγει τον σχεδιαζόμενο βομβαρδισμό από τους Ισραηλινούς...
Μέσα σ' όλα τα αδιανόητα που σωστά περιγράφετε όλοι βάλτε και το αδιανόητο που αφορά σ'αυτούς που βρήκαν αυτή τη λύση Ισραηλινής Κρατικής οντότητας με θεμέλιο το Ολοκαύτωμα να σφυρίζουν αδιάφορα στα σημερινά Ολοκαυτώματα. Δείτε κατά Αφρική μεριά...
Όσο για τον Πως τον λένε, νομίζω ότι τα παραλέμε στο κράξιμο γιατί ουσιαστικά την εικόνα του μας τη διαμορφώνουν με πληροφορίες αντίστοιχες αυτών που σήμερα απαρνήθηκε και ο Μπούς!
Και είναι κρίμα γιατί οι περισσότεροι από τους Ιρανούς που γνώρισα στη ζωή μου δεν έχουν σχέση με τις καρικατούρες που ζωγραφίζουν άλλοι για το Ιράν.
Γουφ!

 
At 15/12/05 10:39 μ.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

...υπάρχει το εξής πρόβλημα: η μέχρι τώρα διατυπωμένη γραμμή του Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα, συνοψίζεται λίγο πολύ ως εξής:
-το Ιράν δεν απειλεί κανέναν, επιζητεί την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή
-είναι αναφαίρετο δικαίωμα μιας χώρας που σέβεται τις διεθνείς συνθήκες που έχει υπογράψει, να αναπτύξει όλες τις τεχνολογίες παραγωγής πυρηνικής ενέργειας για ειρηνικούς σκοπούς. Οι ευρωπαίοι κατά παράβαση κάθε έννοιας διεθνούς δικαίου παρεμπόδισαν με κάθε μέσο (ατιμώρητη αθέτηση συμβολαίων, παράνομη κατακράτηση εξοπλισμού σε τελωνειακές αποθήκες) την προοπτική αυτή.

Μέχρι τώρα, το Ιραν έχει καταφέρει να διασπάσει το μπλοκ των μεγάλων δυνάμεων, "παίζοντας" με τους Ρώσσους αλλά και ελισσόμενο μπροστά στους άλλους δυτικούς (με το χαρτί των ιρακινών σιιτών, κι ακόμη κλείνοντας διάφορες επιμέρους συνεργασίες με γαλλικά ή γερμανικά συμφέροντα).
Οι δηλώσεις του Αχμαντι Ναζάντ, αντικειμενικά συσπειρώνουν τις μεγάλες δυνάμεις εναντίον του Ιραν.
Ξαναρωτάω: με τι στόχο;

 
At 15/12/05 11:17 μ.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

(συγνώμη για το μονόλογο): εκτός αν επιχειρεί να δημιουργήσει κρίση, να υπάρξουν αντιδράσεις των μεγάλων δυνάμεων (κυρώσεις, απειλές για άμεσο σταμάτημα του πυρηνικού προγράμματος) ώστε να δικαιολογήσει την απόσυρσή του από τα σύμφωνα μη διάδοσης πυρηνικών όπλων. Λες; Λίγο διαφορετικό θα το φανταζόμουνα το τάιμιγκ...

 
At 16/12/05 11:18 π.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

Bonjour,

xmmm... dhladh, lec, telika to mhnuma einai: "sto xeri sac einai na mac antimetwpisete san normal kratoc h san pariec. Sto baqmo pou kanete to deutero, qa ginoume st'alhqeia".
Kata ta alla omwc, an to Israhl htan sigouro gia th dieqnh "koinh gnwmh" (wste na mporei na parei to OK twn amerikanwn), den qa distaze na kanei mia epidromoula - mono oi purauloi TOPOL qa touc stamatousan.

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home