Τετάρτη, Δεκεμβρίου 14, 2005

Όταν η Gazprom αγοράζει τη Δύση



Επιτέλους, ο Σρέντερ έλυσε τη σιωπή του και μάθαμε γιατί «αποδέχθηκε» μια επιτελική θέση στη ρωσική Gazprom: όπως είπε στη «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ», είναι μόλις 61 ετών και δεν θέλει να μπλέκεται στα πόδια της γυναίκας του.

Μία εβδομάδα πριν από τις γερμανικές εκλογές, ο πρόεδρος Πούτιν μετέβη στο Βερολίνο και ανακοίνωσε μαζί με τον απερχόμενο καγκελάριο την απόφαση να κατασκευαστεί υποθαλάσσιος αγωγός μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου στη Γερμανία. H επιλογή αυτή, που παρακάμπτει την Πολωνία, την Ουκρανία και τις χώρες της Βαλτικής, είχε προκαλέσει έκπληξη, καθώς ο αγωγός αυτός θα είναι κατά αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ ακριβότερος από ό,τι αν ήταν επίγειος. H μόνη εξήγηση που δόθηκε ήταν ότι ο Πούτιν θέλει να τιμωρήσει τούς πρώην σοβιετικούς δορυφόρους, τριπλασιάζοντας για παράδειγμα την τιμή του πετρελαίου που θα λαμβάνει η Ουκρανία. Στην προσπάθειά του αυτή, βρήκε σύμμαχο τον Σρέντερ - ο οποίος ανταμείβεται τώρα με τη θέση του προέδρου της επιτροπής μετόχων της ρωσογερμανικής κοινοπραξίας που ανέλαβε την κατασκευή του αγωγού.

Πρόκειται για σκάνδαλο πρώτου μεγέθους, ανάλογο με τα σκάνδαλα στα οποία έχουν εμπλακεί στο παρελθόν ο Μπερλουσκόνι και ο Κολ, λέει στην Κοριέρε ντέλα Σέρα ο πρόεδρος των Ευρωπαίων Πρασίνων Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ. Αλλά το Ευρωκοινοβούλιο δεν μπορεί να αναλάβει δράση, όπως έκανε με τον Ιταλό πρωθυπουργό. Πρώτον, επειδή τα σκάνδαλα του τελευταίου έχουν σχέση με τα μέσα ενημέρωσης, άρα εκεί τίθεται θέμα ελευθερίας της έκφρασης. Δεύτερον, επειδή ο Μπερλουσκόνι είναι εν ενεργεία πρωθυπουργός, ενώ ο Σρέντερ ένας απλός «πρώην». Πολιτικό και ηθικό είναι το ζήτημα, όχι ποινικό. Επιτρέπει όμως στους πολίτες να βγάλουν τα συμπεράσματά τους για το ποιόν των ανθρώπων που τους κυβερνούσαν ή τους κυβερνούν.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, ο ετήσιος μισθός του Σρέντερ θα φτάνει το ένα εκατομμύριο δολάρια. H συνεργασία του με τον Πούτιν, όμως, δεν έχει μόνο οικονομικό χαρακτήρα. Όπως επισημαίνει ο Γάλλος συγγραφέας Αντρέ Γκλυκσμάν στην Κοριέρε, στα οκτώ χρόνια της θητείας του καγκελάριου οι μυστικές υπηρεσίες των δύο χωρών συνεργάστηκαν στενά στην Τσετσενία. Ο άξονας Βερολίνο-Μόσχα, με την πρόθυμη συνεργασία και του Παρισιού, κάλυψε τη σταδιακή κατάργηση των ελευθεριών που είχαν κατακτηθεί στη Ρωσία τα προηγούμενα χρόνια, την άλωση των μέσων ενημέρωσης από το Κρεμλίνο, την απαγόρευση των διεθνών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, γενικότερα την επέλαση του αυταρχισμού. Για τον Σρέντερ, ο Πούτιν είναι ένας «αγνός δημοκράτης». Για τον Σιράκ, η Ρωσία καταλαμβάνει την πρώτη θέση μεταξύ των δημοκρατιών σε ό,τι αφορά τον σεβασμό του πολίτη και τον διάλογο των πολιτισμών. Κανείς δεν θα εκπλαγεί, λοιπόν, αν μετά την αποχώρησή του από την προεδρία τον περιμένει και αυτόν μια επίζηλη θέση στην Gazprom-France...

4 Comments:

At 14/12/05 1:28 μ.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

Για να πιαστώ από το τελευταίο, δεν τον βλέπω τον Σιράκ σε κάτι τέτοιο - θα πάει άκλαφτος. Η γκαζπρομ Γαλλίας θα μπει, κατόπιν της απορρύθμισης της αγοράς γκαζιού, στη γαλλική αγορά των μικροκαταναλωτών, κι ευελπιστεί να αρπάξει ένα 15% της αγοράς από τη γκαζ ντε φράνς, το μέχρι τώρα μονοπώλιο, που όπως όλες οι μεγάλες γαλλικές επιχειρήσεις, διατηρεί στενότατους δεσμούς με την κορυφή του κράτους. Ο εμπνευστής της "πατριωτικής οικονομικής", θα ενισχύσει τον ανταγωνιστή;; Δύσκολο.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Πούτιν απευθύνεται σε φρεσκοσυνταξιοδοτημένους πολιτικούς της Δύσης, για να τους απασχολήσει στο ενεργειακοβιομηχανικό σύμπλεγμα. Προηγήθηκε ο Καναδός Κρετιέν, που συμβούλεψε στις υποθέσεις/ξεκαθαρίσματα λογαριασμών των συγχωνεύσεων και αναδιατάξεων στα ενεργειακά μεγαθήρια της Μόσχας.
Η πολιτική αυτή έχει σίγουρα μια σχέση, όπως θα έλεγε - αλλά δεν είπε, μέχρι τώρα, ο Αντλέρ - με την παράδοση της τσαρικής Ρωσίας, να χρησιμοποιεί στο μηχανισμό της πολιτικούς και διπλωμάτες από όλη την ευρωπαϊκή Ηπειρο (οικείο μας παράδειγμα ο Καποδίστριας επί τσάρου Αλέξανδρου).
-Για τις βαλτικές (και δευτερευόντως, την Πολωνία) συμφωνώ οτι η χάραξη της διαδρομής του αγωγού είναι μια μορφή ποινής για την προσέγγισή τους με τους αμερικανούς.
-Για την Ουκρανία όμως, πιστεύω οτι Γερμανία και Ρωσσία συνεταιρίζονται με σκοπό τη "συνεκμετάλλευσή" της. Η υπόθεση αυτή προχωράει στο βαθμό που η Ουκρανία δεν έχει τη δυνατότητα καμμίας "ρέντας" σαν αυτή που εισέπραττε, σε χρήμα ή σε είδος, από τη διέλευση των καυσίμων μέσω του εδάφους της. Πιστεύω οτι κι άλλες ενέργειες των δύο "συνεταίρων" αναμένονται σε αυτή την κατεύθυνση, που χαράζουν τα συμφέροντα του γερμανικού και ρωσικού καπιταλισμού, και δεν ταράζουν οι οποιεσδήποτε (γραφικές ή μη) παραλλαγές του πολιτικού προσωπικού τους.

 
At 14/12/05 5:03 μ.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

Xe, xe.
Qa mou epitreyeic, file Ksmopolith, na parathrhsw oti oute o Schröder einai toso "antipatriwthc" (me thn ennoia oti h emplokh tou sto germanorwssiko agwgo kaqolou den antibainei sta "germanika" sumferonta - diabaze: ta sumferonta tou kapitalismou thc xwrac tou) oute o Chirac sebetai, toso polu, ton eauto tou. Akoma yaxnoune, sto dhmo Parisiou, pwc htan dunato na jodeuei 5000 fragka gia kaqe geuma tou, apo ta lefta tou dhmoth :-)

 
At 14/12/05 10:38 μ.μ., Blogger Κωστής Γκορτζής said...

Γιατί, όμως, ψιλοστηρίζει ο Μ.Π. τον Σιράκ;
Ο καπιταλ(η)ιστής εμπνευστής της "πατριωτικής οικονομικής" έχει σταθερότερες αρχές από τον σοσιαλ(η)ιστή που δεν θέλει να είναι στα πόδια της γυναίκας του (τι σόι σοσιαλιστής είναι αυτός, όλοι οι άλλοι ανάμεσα σε΄πόδια γυναικών τους τελεύτησαν!);
Βεβαίως, τα μασάει λίγο στο δεύτερο σχόλιο...
Αλλά πού το περίεργο ρε παιδιά, εδώ ο Παλαιοκρασσάς άφησε κοτζαμ έδρα πασών των Κυκλάδων για μια θέση "Προέδρου των μετόχων", στον Σρέντερ κολλήσαμε;
Τρελλαίνομαι με το κοσμοπολίτικο στυλ της ευγενούς αντιπαράθεσης. Εύγε.
Εύγε και στον Μιχάλη.

 
At 15/12/05 1:09 π.μ., Blogger Μιχάλης Μητσός said...

Γειά σου Ημίαιμε!

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home